StoryEditor
Splitnevjerojatno

Na opustjelim splitskim ulicama najviše je građana koji bi prvi trebali u samoizolaciju; Sada više nije šala, budite odgovorni i slušajte pravila!

Piše Gordan Zubčić
17. ožujka 2020. - 00:14

Da kvartet Beroš, Božinović, Markotić i Capak stane nasred Rive ili Pazara, pa Splićanima "zapjeva" i zaprijeti kaznama, uvjereni smo da bi ih rijetki poslušali.

Uz neizbježan komentar "ma, ko nama šta može, nije nas ubija ovi ili oni, pa di će korona", jutros se po središtu grada može vidjeti starije ljude, dakle upravo one koji bi zbog svoje dobi i pretpostavljenog zdravstvenog stanja trebali biti prvi na braniku samozaštite.

I dok su njihovi mlađi članovi obitelji očito poslušali savjete o izbjegavanju prevelikih kontakata i socijalnih interakcija, pogotovo u zatvorenim prostorima, ili se u to vrijeme naprosto još nisu probudili, po Marmontovoj i Svačićevoj ulici, oko Starog Placa i glavne tržnice bili su deseci naših vremešnijih sugrađana, s tek vrećicom-dvije u rukama.

(Svako)dnevna spiza, rekli bismo, a to bi se u uobičajenim okolnostima moglo smatrati normalnim, ali u aktualnoj situaciji riječ je o potpuno nepotrebnim i rizičnim ritualima.

Slično je i s autobusima. Više su prazni nego puni, školaraca i studenata nema, a polasci su reducirani. Međutim, ni to ne priječi ljude u zlatnim godinama da se vozikaju okolo, pri čemu bismo se okladili da neki to čine iz puke navike i bez prijeke potrebe, pogotovo ako se zna da su i bolnice smanjile "broj okretaja" za redovite pretrage i slične postupke.

Svi imamo starije članove obitelji kojima pogotovo u aktualnoj situaciji moramo biti pri ruci. "Kvaka" je samo u tipičnom splitskom mentalitetu gdje je pravilno (samo) ono što je u stvarnosti potpuno suprotno pravilima, što se dokazuje i našim ovojutarnjim pokusom. Dok se mladi drže preporuka, veterani ih - krše.

Naravno da ne želimo soliti pamet našim starijim sugrađanima i poticati ikoga na njihovu socijalnu izolaciju, ali situacija se, podsjetimo, od utorka drastično mijenja nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš i službeno apelirao na starije građane da iz svojih domova izlaze samo u nuždi, a obećano im je i kako će u okviru Kriznog stožera biti organizirano da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima.  

Ministar Božinović bio je nešto i 'stroži' te je najavio kako će Stožer dobiti veće ovlasti nego dosad, a jedna od odluka koje će se odmah početi sprovoditi je i ograničavanje kretanja starijih osoba,.

'Učinit ćemo sve da oni bez prijeke potrebe uopće ne napuštaju svoje domove. To je s posao s kojim ćemo krenuti odmah', odlučno je poručio ministar unutarnjih poslova.

 

 

item - id = 1009647
related id = 0 -> 1009683
related id = 1 -> 1137403
related id = 2 -> 1137376
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 19:28