StoryEditorOCM
SplitANNO DOMINI 2023.

Nadrealno! U splitskom predgrađu radnike ‘Cestara‘ samo što nisu cvijećem posipali: ‘Ovo čekamo od doba Indire Gandhi‘

14. lipnja 2023. - 13:15

Prodoran smrad bitumena i katrana stanovnici Šina upijaju kao miris pupanja proljetnog cvijeća. Dugo su čekali taj miris i konačno ga dočekali. Kako i ne bi skakutali od sreće kad od Mediteranskih igara - koje su se održale 1979. godine – Templarska ulica i Gospe od Karmela nisu presvučene niti jednim slojem asfalta. Tada su se prvi i jedini put asfaltirale dvije glavne prometnice u njihovom kvartu.

Možete onda samo zamisliti njihovu sreću kada su u utorak ujutro dočekali kamione, valjke i radnike "Cestara".

- Sve častim! Ajmo svi na piće! - povikao je Ante koji je jučer slavio imendan, a danas slavi asfaltiranje ulice. Da naši sugrađani ovom događaju nisu ovom pristupili s tolikom djetinjom radošću, priča bi bila tragična. Srećom, živimo u gradu u kojem je tanka granica između tragedije i komedije.

- Nakon 44 godine se asfaltira ovaj put! Zamislite to, od vremena Indire Gandhi ništa se nije promijenilo u ovom kraju. To je sramota da se svi bave sporednim stvarima, a nikoga ne brine to što nemamo osnovnu infrastrukturu – rekao je Ante.

image

Ovako je izgledala prometnica koja nije asfaltirana čak 44 godine

Čitatelj/

Iduća dva do tri tjedna očekuje ih prašina, buka, smrad i blokada dvije glavne ulice u kvartu koje ljeti služe kao zaobilazni pravci stanovnika Kile, Mejaša, Stobreča, Žrnovnice i Podstrane, a cijele godine tim putem prolazi Prometova linija broj 26, cisterne za pražnjenje septičkih jama kao i teretna vozila.

Susjedima i stanovnicima tih ulica neće smetati buka i prašina iduća dva do tri tjedna, jer su plaćali mise da konačno krene prekopavanje njihove ulice.

- Ugodno sam iznenađena da se nakon više od 40 godina nešto pokreće u našem kvartu. Dobro je za našu dicu, za sve nas – oduševljena je Jelena Madir koja je sa širokim osmijehom na licu dočekala radnike "Cestara".

image
Jakov Prkić/Cropix

Fotografirali su se s ekipom u narančastom prsluku, namještali se za dobar kadar pokraj razrovanog, jedinog sloja asfalta koji im je služio gotovo pola stoljeća, a čak su radnicima pripremili i bocu hladnog Pošipa kako bi im poželjeli ugodnu dobrodošlicu.

Vjerujemo da je radnicima "Cestara" ovakav doček sasvim novo iskustvo, a sigurno je pozitivno jer su se i oni smijali zajedno sa stanovnicima Šina.

image
Jakov Prkić/Cropix

Možda im je bio cilj napraviti parodiju od bijednog asfaltiranja 800 metara te dvije kvartovske ceste, ali su na koncu naši sugrađani zbilja bili iskreno sretni i oduševljeni početkom radova. Ne može se skriti istinska sreća.

- Do samog početka radova ljudi nisu vjerovali da će se konačno obnoviti asfalt. Nisam ni ja vjerovala sve dok nisam dobila potvrdu da je "Cestar" dobio nalog za radove. Nismo vjerovali zbog maćehinskog odnosa Banovine prema istoku grada i zato što su naviknuli na prazna i lažna obećanja političara koji se ovdje sjate kada je kampanja pa se više nikad ne pojave – rekla je Marina Kovačević, predsjednica Vijeća kotara Šine.

image

Predsjednica kotara Šine, Marina Kovačević
 

Jakov Prkić/Cropix

Da nisu stigli radnici "Cestara", kazali su nam da su planirali samodoprinosima financirati asfaltiranje, jer više nisu mogli gledati tu prometnicu.

- S ovim današnjim asfaltiranjem šaljemo poruku Gradu i svijetu da se mijenja percepcija istoka Splita i da te stare percepcije o prenoćištu siromašnih i neobrazovanih radnika jednostavno više ne vrijede. Istok Splita je posljednje utočište mladih obitelji od podivljalog kapitalizma, a Grad mora i počeo je ulagati u komunalnu infrastrukturu, urbanizaciju i policentrični razvoj Splita tamo di mu žive dica – poručila je čelnica kotara te se nakon toga fotografirala s prvom lopatom na novootvorenom gradilištu.

Ako je ovakva fešta nastala već pojavom strojeva i radnika, mogao bi se "zavrtjeti" vol uoči prve vožnje obnovljenom kvartovskom cestom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:34