StoryEditorOCM
Splitsjajni znanstvenik

Nagradu za životno djelo u znanosti dobio je Goran Senjanović, čovjek koji se opasno približio Nobelovoj nagradi

Piše Diana Barbarić
9. lipnja 2023. - 22:39

Prof. Goran Senjanović je za jubilarni 80. rođendan Slobodne Dalmacije izabran za dobitnika nagrade “Frane Bulić” za životno djelo u znanosti.

Ovaj rođeni Splićanin koji se opasno približio Nobelovoj nagradi za fiziku se nakon dugogodišnje uspješne karijere u inozemstvu sve više vraća rodnom gradu i sve češće svojim predavanjima oduševljava studente i znanstvenike Sveučilišta u Splitu. Jedan je od najboljih svjetskih fizičara i najcitiranijih znanstvenika uopće.

Prof. Goran Senjanović rođen je 1950. godine u Splitu. Studij fizike završio je na Sveučilištu u Beogradu, a doktorat znanosti stekao je na City University u New Yorku. Karijeru je proveo na vodećim svjetskim institucijama, a najviše na International Centre for Theoretical Physics (ICTP) u Trstu, instituciji koja mi je dodijelila počasno zvanje profesora emeritusa. Sad je professor emeritus na Ludwig Maximilian Sveučilištu u Munchenu, trenutno najboljem sveučilištu u Njemačkoj.

Citiran 30 tisuća puta

Njegov rad na PMF-u u Zagrebu kasnih osamdesetih godina, a potom na ICTP- u u Trstu znatno je utjecao na povezivanje hrvatskih znanstvenika iz područja visoko-energetske fizike sa svijetom.

Prof. Goran Senjanović autor je 152 objavljena radova koji su citirani oko 30.000 puta. Njegov najpoznatiji rad, Neutrino Mass and Spontaneous Parity Violation je citiran oko 8000 puta. Na popisu najcitiranijih radova svih vremena iz područja fizike čestica nalazi se na 34. mjestu, a na popisu najcitiranijih radova svih vremena iz područja fenomenologije fizike čestica je na prvom mjestu u svijetu.

Zajedno s Rabindrom Mohapatrom, u svom radu prof. Senjanović predstavlja slavni “mehanizam klackalice” neutrinske mase, kojim objašnjava zašto su neutrini, električki neutralne elementarne čestice koje se teškoćom otkrivaju, izuzetno niske mase. Hipoteza o masi neutrina potvrđena je u nizu znanstvenih eksperimenata u posljednjih dvadesetak godina te je zaslužna za Nobelovu nagradu iz područja fizike 2015 godine. U suradnji s Wai-Yee Keung, 1983. godine prof. dr. sc. Senjanović predložio je postupak za testiranje prirode i podrijetla mase neutrina. Taj proces postao je paradigma za neutrinsku fiziku na akceleratorima poput Velikog hadronskog sudarača (LHC) pri Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Jedna od vodećih novih ideja u području suvremene fizike čestica je ujedinjenje jakih, slabih i elektromagnetskih sila. S Williamom Marcianom, Senjanović je napisao poznati znanstveni rad u kojem je dokazano da je ujedinjenje sila prirodna posljedica postojanja dosada neotkrivene simetrije poznate kao “supersimetrije”. Predvidjeli su visoku masu za takozvani najviši kvark, što je potvrđeno petnaestak godina kasnije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 16:24