StoryEditorOCM
SplitINSPEKCIJA SLOBODNE

Najpoznatija splitska plaža na udaru kritika: ‘Nemamo di popit kavu, ni parkirat, a more šporko‘... Što vi mislite?

Piše Lucija Vujnović
23. lipnja 2023. - 13:42

Plaža Bačvice omiljeno je mjesto za kupanje Splićana, ali i brojnih posjetitelja našeg grada. Već dugi niz godina osvaja titulu najljepše plaže u cijeloj Splitsko – dalmatinskoj županiji, a provjerili smo je li ta titula opravdana. 

Plaža duga oko 600 metara popularna je i među domaćima i strancima, a pijesak i plićak čine je idealnom za igranje tradicionalnog, splitskog picigina. 

Milan Božinović redoviti je posjetitelj ove plaže i nije skrivao svoje razočarenje situacijom na Bačvicama.

- Nisam baš zadovoljan. Prvo, trebalo bi osmislit‘ neko misto umisto Žibrca. Ovamo s druge strane su uglavnom stranci, a domaći su ostali bez svog kafića di se dolazi i u proljeće, ranu jesen i, naravno, ljeti - kaže nam. 

image
Nikola Vilic/Cropix

Istaknuo je i dostupnost plaže, odnosno gužve koje se stvaraju te probleme s parkingom.

- Ima dosta problema tu, a sad i ova izmjena regulacije prometa... Gužve su sve do pumpe na Pojišanu - opisuje naš sugovornik, dotakavši se i problema s parkingom te nedosljednost komunalnih redara.  

- Split je krcat, a znak zabranje parkiranja znači upravo to - zabranjeno parkiranje, je li... Tu se ipak svi parkiraju i gradska vlast to zna, ali pušta ljude jer je višak automobila i grad ih nema di smistit. Šta se događa? Dođe komunalni redar, odjednom mu šune i počne pisat kazne.

Ne može se na pravi način uopće poštivat zakon. Nema dosljednosti! Može i ovako i onako. Kod nas sve može i ne može istovremeno - ljuti se Milan koji nadodaje kako je ista situacija i u njegovoj ulici u centru grada. "Zabrana parkiranja cilu godinu. Cilu godinu nema komunalnih redata, onda dođe lito i evo i njih..."

Što se tiče turista, kaže da primjećuje da ih je bitno manje nego prošle godine u ovo doba.

- Očito ove godine nismo napravili dobru promidžu ili su previše digli cijene..."

U điru po plaži za oko nam je zapela skupina lokalnih Dalmatinaca koji u sjeni vlastitih suncobrana igraju na briškulu i trešetu, a kad im dosadi, bace i na picigin.

- Malo karte, malo picigin", opisuju svoje dnevne aktivnosti. 

Petar Britvić, jedan od članova ove simpatične skupine, Kaštelanin je koji je u mirovini odlučio se preseliti u Split.

- Ja sam Kaštelanin i moram priznat da sam razočaran. Radio sam u upravi grada splita punih 40 godina i doša san živit u Split. Ode se kupan svaki dan."

image
Nikola Vilić/Cropix

Nije skrivao svoje kritike na stanje kojemu svjedoči svakoga dana.

- Ovaj dio obale je izuzetno šporak. To znači da se još uvik ode fekalije bacaju u more, neka masna šporkica. Ja san to gura rukama jutros..."

Osim nečistoće mora koju su navele i druge kupačice, šalje još jednu velika zamjerka gradu.

"Nema WC-a! Mi nemamo di ić. Kulturnom čovik neugodno je doć u kafić bez da štogod i popije. Sve su privatizirali. Svak‘ ko dođe ode na ljetovanje plaća komunalnu naknadu, a nema ni WC-a. A di je komunalac? Ovo je zapušteno, divlje, čije je ovo... U usporedbi s Kaštelima, ono je 5+ u odnosu na Split, a ovo je ka neka najbolja splitska plaža. Ma sramota!"

Pokazao nam je mjesto gdje je predviđen javni WC na mjestu bivšeg ugostiteljskog objekta kod stepenica na Željezničara, no zatvoren je. Naznaka da tu postoji javni WC je postavljen znak s natpisom i strelicom, međutim, WC-a ni na vidiku.

image
Nikola Vilić/Cropix

Naš sugovornik Petar kaže kako "bez pardona" upućuje Gradu kritiku te da to nema veze ni vladajućim strankama nego.. onako ljudski... 

- Nisan ja stranački obojen da bi za koga navija, čisto bi želio pitati - šta plaćamo?"

S druge strane, jedna nam je kupačica rekla kako je ona uglavnom zadovoljna stanjem.

- Mi imamo šestoro djece i tu smo sada s njih dvoje. Nama je tu dobro, oni isto vole doć. Nakon kupanja odemo u neki kafić, a djeca vole i otići u ovaj park gore. Ne žalimo se..." tvrdi ona te kaže kako im nedostatak WC-a ne predstavlja veliki problem.

Na pijesku je nekoliko privatnih suncobrana i neki šatori, a ni kupača ne nedostaje. Dok su neki pomireni s nedostatcima ove plaže i snalaze se "na svoju ruku", drugi ne skrivaju kritike. Kako bilo, glavno pitanje koje je zaslužuje li splitska plaža Bačvice spomenutu titulu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:12