StoryEditorOCM
SplitKUĆE DUHOVA

Napušteni objekti su vatrogasne kritične točke Splita: ‘Malo nepažnje, jedan neugasli čik na madracu i eto buktinje!‘

Piše Petar Čikeš
3. prosinca 2023. - 23:44

Požar koji je ovog tjedna zahvatio kiosk u ulici Put Supavla, u blizini splitskog škvera, samo je jedan u nizu požara koji često izbijaju po napuštenim građevinama. Najveći problem grada Splita nisu zapušteni objekti, iako na njegovoj panorami figuriraju kao urbani karijes.

Niti je moderni Split, poput Londona iz vremena dinastije Stuart, sazdan od drvenih potleušica da bi ga jedna šibica mogla dokrajčiti. Ipak, potrebno je svratiti pozornost javnosti na njih.

Na temelju njihova bogatog iskustva, od vatrogasaca doznajemo koji su im napušteni objekti proteklih godina bili vatrena poprišta. Prvo su nam naveli zapuštenu zgradu "Dalmacijavina" u Trajektnoj luci, koja je u prošlosti bila kroničan problem, ali se zadnje dvije, tri godine situacija smirila.

image

Požar kioska u ulici Put Supavla preko puta glavnog ulaza u splitsko brodogradilište

Joško Supić/Cropix

Nabrojili su nam zatim lokacije na kojima se nalaze prazne kuće i objekti na kojima često interveniraju: križanje ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, Livanjska ulica kraj parkirališta, križanje Velebitske i Poljičke ulice te Tršćanska ulica. To su samo neke od napuštenih nekretnina koje bi im i u bliskoj budućnosti mogle izazvati glavobolje.

Odlučili smo se na licu mjesta uvjeriti bar u dio tvrdnji vatrogasne službe. Na križanju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, nasuprot Dalmacija Toweru, stoji vegetacijom obrasla praznina.

Šipražje naraslo do u visinu ramena prosječnog homo sapiensa krije zapuštenu kuću i neodređenu količinu smeća. Prometnu kolotečinu frekventnog splitskog križanja jednog dana bi mogla prekinuti vatrena buktinja koja bi, u najgorem scenariju, ugrozila život nekog beskućnika, koji sudeći po sastavu otpada prebiva u napuštenom objektu.

image

Napuštena kuća  križanju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke

Petar Čikeš

Od zapovjednika Javne vatrogasne postroje Grada Splita Marija Mikasa doznajemo koji je način postupanja vatrogasaca u takvim slučajevima.

- Mi kao vatrogasci interveniramo na mjestu paleža i gasimo vatru. Iako je to za nas rutinski posao, svakoj novoj situaciji pristupamo ozbiljno. Zimi često dolazi do požara u napuštenim objektima jer ih koriste beskućnici pa zbog nepažnje s otvorenim plamenom dolazi do širenja plamena. Ali mi ne utvrđujemo uzroke požara, cilj nam je neutralizirati ga što prije - kazao nam je.

image

Mario Mikas, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita
 

Jakov Prkic/Cropix

Drugi prekaljeni vatrogasac, koji je inzistirao na svojoj anonimnosti, iznio je tvrdnje identične onima zapovjednika Mikasa. Svoje svjedočenje završio je anegdotom koju kao da je pozajmio iz nekog Dickensova romana, a ne iz vlastitog iskustva.

- U zgradi "Dalmacijavina" zimi smo često nailazili na upaljenu vatru oko koje su se grijali beskućnici. Nikada nam nije bilo lako ugasiti im vatru koja im je u hladnim zimskim danima osiguravala toplinu.

Kod takvog tipa objekta nije tolika opasnost od gušenja osoba koje spavaju unutra jer prostor nije zatvoren, tj.“dihtovan” na način da bi se nakupio dim u velikoj koncetraciji, ali zato postoji velika opasnost od razbuktavanja vatre u veliki požar - objasnio je

image

Požar na zgradi tvornice "Dalmacijavino" smjestenoj u trajektnoj luci 

Paun Paunović/Cropix

Kontaktirali smo i sudskog vještaka za požare i eksplozije Slobodana Kocijana.

- U napuštenim kućama nema električnih uređaja, dakle tehnički uzroci izbijanja požara su isključeni, ostaje samo ljudska radnja kao uzročnik. Ljudi koje privlači napušteni objekt često donose madrace i deke. Dovoljno je malo nepažnje, jedan neugasli čik na madracu ili vatra za grijanje tijekom zime i eto požara - potvrdio je i on.

Na kraju, svjesni često nerješivosti problema oko vlasništva zemljišta u gradu Splitu i dobivanja dozvola za stavljanje određenog objekta u funkciju, vatrogascima možemo samo zaželjeti sreću u njihovu daljnjem radu. Jedino oni se bave makar posljedicama, kad već ne mogu uzrocima problema.

Požarno opterećenje

Slučaj požara u stanu na predjelu Brda u Splitu, koji je bio u procesu renovacije, također proteklog tjedna, opominje da splitskim vatrogascima napušteni objekti nisu jedini izazov.

Od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita Marija Mikasa doznajemo da su poseban problem stanovi u zgradama koji se zatrpavaju pa dolazi do tzv. velikog požarnog opterećenja.

- Važno je ostaviti prolaze u zgradama praznima kako bi vatrogasci mogli ekspresno djelovati. Stoga ne zatrpavajte hodnike i međuprostore u stanovima i zgradama nepotrebnim stvarima - upozorio je.

image

Vatrogasci nakon dojave izašli na teren

Duje Klarić/Cropix
image

Oronula zgrada Dalmacijavina 






 

Nikola Vilić/Cropix
image

Požar u napuštenoj kući u Tršćanskoj ulici na broju 17 

Josko Supic/Cropix
image

Napuštena kuća  križanju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke

Petar Čikeš
image

Plamen u zapuštenom kiosku

Josko ŠupićCropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:27