StoryEditorOCM
Splitkrim obrada

Policija utvrdila da su dojave o bombama u Splitu bile lažne, sada traže krivce za lažnu uzbunu koja je sve digla noge

Piše Božidar Lončar
17. srpnja 2023. - 10:12

Završene su sve provjere nakon anonimno zaprimljene dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na četiri lokacije na području Grada Splita.

- Protueksplozijskim pregledima i pregledima policijskih službenika utvrđeno je da su sve dojave lažne. Vezano uz sve anonimnu dojavu policijski službenici provode kriminalističko istraživanje - priopćila je Služba za izvještajnu analitiku i odnose  s javnošću PU SD.

 

I crkva svetog Frane je ponovo otvorena. Radilo se o lažnoj dojavi.

image
Nikola Vilić/Cropix

NOVO: Potvrđeno je kako je dojava o bombi u Banovini bila lažna. 

- U konačnici mi je drago što je dojava bila lažna, ali nije nam drago što je uopće bila dojava. Policija je profesionalno odradila i sada se vraćamo na posao. Ne vjerujem da je itko ciljano zvao zbog Banovine, neću špekulirati o tome. Postoje stručnjaci koji se bave tim stvarima.

Obavijestili su me jutros pročelnici vrlo rano, zatim sam se čuo s načelnikom policije koji mi je dao par informacija, on je rekao da su djelatnici na terenu, oni su to shvatili ozbiljno i kao što vidite, kvalitetno su odradili svoj posao. Neće biti produženja za radnike, nije to bila njihova greška, radili smo dok smo bili na pauzi, ja sam naprimjer obavio par sastanaka koji su bili predviđeni, kazao je tada Puljak. 

Iz crkve svetog Frane su nam potvrdili kako su primili dojavu oko 7:10 kada su došli u crkvu. Sada će se crkva oko 10 otvoriti, policijski službenici s psom tragačom pregledavaju kuću i gornji kat. Stigli su nakon Banovine. Još se čeka da završe. Otvoren je ulaz za građanastvo. Kažu, sreća da nije bila nedjelja kada je misa oko 8.

image
Nikola Vilić/Cropix

RANIJE:

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak nam je potvrdio kako je policija u zgradi splitske gradske uprave te da u zgradi Banovine provjeravaju je li tamo zaista postavljen eksploziv.

- Nadam se da ćemo se što prije moći vratiti na radna mjesta. Policija je došla oko sedam sati - kazao nam je gradonačelnik.

Ispred Banovine je i civilni policijski automobil, a dva policajca čuvaju ulaz u zgradu ispred koje sjedi dio službenika. Policija obavlja svoj posao, a zaposlenici čekaju ponovni ulazak u zgradu.

Policajcima u potrazi pomažu i psi posebno istrenirani za ovakve situacije. 

image
Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Jutros, 17. srpnja 2023. godine, Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je elektroničku poštu koja je sadržavala anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama.

Na sve lokacije upućeni su policijski službenici koji provjeravaju istinitost dojava i poduzet će sve mjere i radnje s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Kako doznajemo od splitske policije, riječ je o četiri lokacije na području grada Splita. 

- Radi se o jednom trgovačkom centru, spomeniku i tijelu javne vlasti, ali i jednoj sakralnoj instituciji. U tijeku je postupanje policije, a dojavu smo zaprimili oko šest sati ujutro - odgovorili su našem novinaru na pitanja. 

Neslužbeno, riječ je o crkvi svetog Frane na Rivi, spomeniku HOS-u i zgradi Banovine, a policija zasad nije objavila o kojem je trgovačkom centru riječ.

image

Jedna od naprava navodno je postavljena kod spomenika HOS-a 

Cropix
image
Cropix

Prijetnja policiji stigla je i na mail adrese mnogih medijskih kuća. Prijetnju o postavljenim bombama uputile su tzv. Crvene Brigade Treća Generacija.

U pismu navode da se zalažu za, kako navode, ‘ustanak proletarijata i osvetu protiv kapitalističko-ustaške diktature koja kontroliše hrvatsku državu uz pomoć crkve koja je uvek stajala na strani najreakcionarnijih, najkonzervativnijih fašističkih slojeva društva‘.

Ističu da su postavili bombe na nekoliko lokacija po Splitu i da bi bombe trebale biti aktivirane u 11 sati u prijepodnevnim satima.

Poručuju da su dvije bombe postavljene u crkvi Svetog Franje, jedna kod spomenika 9. bojnoj HOS-a, a da ih je šest skriveno na nekoliko lokacija u trgovačkom centru City Center One. Također su ustvrdili u mailu poslanom jutros u 5.37 da su dvije bombe postavljene u Banovini.

Naši reporteri su na terenu, kasnije opširnije...

Ovo piše u mailu...

Ovo je sadržaj maila koji je s adrese crvenebrigadetrecageneracija@gmail.com stigao policiji i redakcijama:

" Dobro jutro grade Splite

Mi smo treca generacija Crvenih Brigada

Zalazemo se za ustanak proleterijata i osvetu protiv kapitalisticko ustaske diktature koja kontrolise hrvatsku drzavu uz pomoc crkve koja je uvek stajala na strani najreakcionarnijih, najkonzervativnijih fasistickih slojeva drustva.

Kao sto je Mario Moreti zavrsio sa metkom u potiljku, tako ce i mnogi ustase ovde da prodju, kao zrtve proleterske pravde, koja je neizbezna.

Postavili smo bombe na nekoliko lokacija po Splitu, koji je jezgro toksicne ustaske ideologije. Tempirane da eksplodiraju u 11 casova ujutru danasnjeg dana

- 2 bombe u crkvi svetog franje

- Jednu bombu kod spomenika devetoj bojnoj hos-a, rafael vitez boban, koja je simbol ustastva u vasem gradu

- 6 bombi skrivenih na nekoliko mesta po  trznom centru City Center One

 I 2 bombe u Splitskoj Banovini na adresi obala Kneza Branimira 17

 

Ustajte prezreni na svetu

Vi suznji koje mori glad

To razum grmi u svom gnevu, kraj u ognju bukti sad

Proslost svu zbrisimo za svagda, ustaj roblje dizi se. Sav Split iz temelja se rusi, mi nismo nista bicemo sveeee.

 

Zivela proleterska revolucija

Smrt fasizmu

Smrt kapitalizmu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 22:48