StoryEditorOCM
Splitbrački biznis

Nobelovci su pristigli u Bol kako bi diskutirali o budućnosti svjetske ekonomije i odmah započeli s kontroverzama

Piše split sd
17. svibnja 2023. - 20:08

Ekonomski fakultet u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, organizira 14. međunarodni znanstveni skup "Challenges of Europe: Design for the Next Generation". Skup se održava od 17. do 19. svibnja 2023. u Bolu na otoku Braču i podržan je istaknutim dionicima međunarodne znanstvene zajednice, kao što su dobitnici Nobelove nagrade 2007. godine prof. dr. sc. Eric Maskin sa Sveučilišta Harvard, stručnjak u području teorije igara, teorije ugovora i političke ekonomije, te prof. dr. sc. Alvin Roth (2012) sa Sveučilišta Stanford, stručnjak u području teorije igara, eksperimentalnoj ekonomiji i dizajnu tržišta.

Program konferencije dostupan je putem linka: PROGRAM.

image

Eric Maskin

Pablo Gasparini/Afp

Uz spomenute laureate, ključni govornici na skupu su i David J. Reibstein sa Sveučilišta Wharton, koji je posvećen istraživanjima na temu brendiranja, marketinških metrika, odlukama o liniji proizvoda i konkurentskim marketinškim strategijama, Edward. I Altman sa Sveučilišta New York, međunarodni stručnjak za bankrot poduzeća, obveznice s visokim prinosom, problematične dugove i analizu kreditnog rizika. Tvorac je svjetski poznatog Altman-Z-Score modela koji se koristi za predviđanje vjerojatnosti bankrota poduzeća na globalnoj razini.

Tu su i Özge Öner sa Sveučilišta Cambridge, koja istražuje migracije, mobilnost radne snage, mikrogeografiju segregacije i etničkih enklava, geografiju maloprodaje i usluga, urbane sadržaje, geografiju poduzetništva i političku geografiju te Luc Tholoniant, direktor Glavne uprave za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije.

image

 Alvin E. Roth

Rolf Vennenbernd/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu organizira spomenuti Skup od 1995. godine, te je isti u proteklih 28 godina okupio preko 2.000 autora s više od 1.500 radova iz više od 60 zemalja cijelog svijeta. Fakultet je do sada na ovom Skupu ugostio Josepha Stiglitza, Jeana Tirolea i Olivera Harta, također dobitnike Nobelove nagrade.

Skup je mjesto dijaloga između eminentnih svjetskih znanstvenika i stručnjaka, kao i mjesto promoviranja razmjene znanja i inovacija. Skup je po ocijeni mnogih jedan od najznačajnijih međunarodnih znanstvenih skupova ekonomista u svijetu, a u Republici Hrvatskoj jedini na kojemu sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju.

image
Ante Cizmic/
image
Ante Cizmic/

Na otvaranju se sudionicima skupa i predstavnicima medija u hotelu Elaphusa obratio dekan Ekonomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, koji je zaželio da konferencija bude propeler inovativnih ideja koje će mijenjati svijet u godinama koje dolaze. Nakon njega je govorio prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Nikša Jajac, koji je pozdravio uzvanike u ime rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i u svoje ime te čestitao Ekonomskom fakultetu i dekanu Muštri na izvrsno organiziranoj konferenciji. 

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja je ukazao da su "najbolji govornici su oni koji mogu kazati najteže stvari s najmanje riječi", zaključivši da će zato njegov govor biti najbolji. Također je poželio sudionicima da boravkom u Bolu napune svoj duh, ali i da se opuste u mediteranskom okruženju. Šef ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić je rekao da je perspektiva razvoja Hrvatske u turizmu, koji je naš blagoslov, ali i prokletstvo. 

image
Ante Cizmic/
image
Ante Cizmic/

Stručni skup je otvorio spomenuti laureat Roth, s predavanjem o kontoverznim tržištima. Raspravljao je o tome kako različite države rade biznis od abortusa, surogat majčinstva, prostitucije, ali i droge, pritom demonstriravši publici kako Hrvati jako dobro stoje s doniranjem organa. Zaključio je da su zabrane ovih tržišta, u stvari, kontoverzno pitanje kojim bi se trebali baviti filozofi, baš kao i to je li u ovoj domeni kapitalizam funkcionira dobro ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 15:05