stdClass Object ( [id] => 1277727 [title] => Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada [alias] => novinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mariji Erceg, umirovljenoj novinarki, poznatoj i kao Mare Hina, je Grad Split raskinuo ugovor o korištenju gradskog stana, pošto duguje za najam 6.304 eura. Kako je zovu njeni Getani, šjora Mare - inače dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo - nema obitelj, lošeg je imovinskog stanja, a ni zdravlje joj nije najbolje. Kada je se izbaci iz kuće na adresi Kružićeva 2, ova starija gospođa nema gdje. Eventualno u prvu veću kartonsku kutiju na koju naiđe.

Bivšu novinarku Grad Split tjera na ulicu: ‘Moja kuća je izgorila, a iz ovog stana me jedino mrtvu mogu iznit‘

Ali to splitsku gradsku upravu nije puno briga.

- Ne, iz Banovine se nisu interesirali je li Marija Erceg zavedena u našem sustavu - govori nam Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb.

Doduše, da je netko iz Puljkove administracije i pitao - za što ne postoji zakonska obveza - je li starica koja nije plaćala najamninu posljednjih (skoro) sedam godina možda to (ne) radila jer je socijalno ugrožena, odgovor bi bio da - nije. Zapravo, preciznije, odgovor bi bio da se ne zna je li ugrožena, jer nikada nije bila zavedena u evidenciju Centra.

- Nije bilo nikakvih poduzetih intervencija niti imamo išta u tretmanu - kaže Drlje.

---

image

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split, pozira u svom uredu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Ipak, u četvrtak ujutro, gospođa Marija je, u pratnji prijateljice, suočena s beskućništvom, došla u Centar, prijaviti se za raspoloživu pomoć.

- Kolegica joj je kazala o pravima te je uzela obrazac za osobnu invalidninu. Kad donese nalaze, dalje će se vidjeti što se može - izvijestila nas je ravnateljica.

A što se sve može? I kako? Što se tiče samog ekonomskog stanja, a ovisno o prihodima/mirovini, kao i popratnoj medicinskoj dokumentaciji, moguće je dobiti jednokratnu naknadu, doplatak, pomoć u kući (dostavu hrane) i osobnu invalidninu (za što će se Erceg, izgleda, i prijaviti).

Što se tiče onog drugog i kudikamo važnijeg - krova nad glavom - svakako je opcija da se iznađe mjesto u ustanovi socijalne skrbi ili domu umirovljenika. Međutim, kako bi se pokrenuo postupak u ovom smjeru, potrebno je prvo utvrditi da je osoba lišena poslovne sposobnosti. 

Takvu procjenu donosi psihijatar temeljem pregleda. Nakon toga, Centar za socijalnu skrb alarmira sud, koji onda može donijeti odluku da se - ako nema obitelj ni skrbnike - osoba stavi pod neposredno skrbništvo centra. Svakako, do psihijatra nekako treba i doći tj. netko treba inicirati taj posjet.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Nažalost, a kao što je općepoznato, iznalaženje mjesta u domovima je poseban problem.

- Sve počinje slanjem zahtjeva. Ako je subjekt već na listi čekanja, onda super. Jer, liste čekanja su... Sve znate... U svakom slučaju, iz Centra možemo sugerirati je li netko u posebnom statusu, pa da ga stavimo ispred drugih na listi. Eventualno, Ministarstvo može nadopuniti iznos mirovine predmetne osobe, kako bi se osiguralo mjesto u privatnom domu - govori nam Drlje. 

Iz Banovine su se, sa svojim pogledom na ovu situaciju, oglasili jutros. Točnije, pročelnica Maja Đerek je medijima poslala "Priopćenje o neistinitim navodima vezano za pojedine korisnike kadrovskih stanova".

---

image

Maja Đerek
 

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

U objavi se napominje da nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status, budući da je Erceg stan dobila bez javnog natječaja i isključivo diskrecijskom ocjenom tadašnjih gradskih vlasti. Istaknuto je i kako Grad Split plaća pričuvu za navedeni stan.

- Nadležni odjel ima obvezu kontrolirati izvršava li korisnik svoje zakonske (financijske) obveze prema Gradu. Nadalje, napominjemo da Marija Erceg gotovo sedam godina nije platila niti jednu mjesečnu najamninu za gradski stan koji trenutno koristi. Gospođa je cijelo vrijeme najma imala izrazito povlaštenu mjesečnu najamninu od samo 543,16 kuna (cca 72 eura) za stan od 74 metra kvadratna u užem centru Splita, čime je bila izjednačena u pogledu visine najamnine s korisnicima koji su plaćali socijalni najam. Trenutna prosječna tržišna cijena najma stana te veličine je oko 700 eura. Nažalost, niti 10 puta manja cijena najma od tržišne gotovo sedam punih godina nije bila podmirena - tumači Đerek.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Nastavlja kako, sukladno Pravilniku o najmu stanova Grada Splita, Erceg kao samac nikada nije imala pravo na najam ovog stana, obzirom da su nekretnine te veličine predviđeni za najam obitelji s više članova.

- Gospođi Erceg su cijelo vrijeme slane opomene zbog neplaćanja i pokušalo se komunicirati s istom kako bi se podmirio dug, no nikada se nije odazvala na dopise. Ukoliko gđa Erceg živi u teškim socijalnim uvjetima tada se trebala osobno ili putem obitelji, prijatelja ili susjeda obratiti nadležnom odjelu i Odsjeku za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju te se javiti na javni natječaj za dodjelu stanova u socijalni najam. Nažalost, to nije učinjeno nego se nastoji putem medija vršiti pritisak na ovaj Upravni odjel da postupa nezakonito te da se privilegira pojedince bez zakonske osnove, čime bi bila nanesena velika šteta drugim sugrađanima koji poštuju zakonsku proceduru - objašnjava pročelnica.

---

image

Kružićeva ulica ljeti

Ante Cizmic/Cropix
---

Đerek zatim ističe da će se "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima - bez obzira na društveni status, poznanstva i veze". Referirajući se na to da Upravni odjel za gradsku imovinu ima obvezu stambenog zbrinjavanja 70 obitelji i osoba koje su putem provedenog  javnog natječaja dokazale svoj socijalni status, pročelnica kaže:

- Nažalost, neodgovorni pojedinci putem medija sugeriraju da bi nadležni Upravni odjel, bez ikakvog zakonskog temelja, trebao diskriminirati višečlane obitelji sa transparentne i javno objavljene Liste prvenstva, a koje trenutno žive u teškim uvjetima. Ukoliko se poštivanje zakonskih odredbi i postupanje bez privilegija naziva "malicioznim" tada to najbolje govori o stanju svijesti onih koji to govore, a ne o radu Upravnog odjela kojem sam na čelu. Kao pročelnica ću koristiti sve zakonske mogućnosti da i nadalje štitim interese grada, da postupam prema svim sugrađanima jednako i u zakonskim okvirima te da se prema vrijednoj gradskoj imovini odnosimo u maniri dobrog gospodara.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Iako u "priopćenju o neistinitim navodima" nije istaknut nijedan neistiniti navod, Đerek nas je obavijestila da su u njemu "svi odgovori" na naša pitanja. Ako je tako, onda ćemo ovdje samostalno pokušati iznijeti jedine logične odgovore na ta naša pitanja; kako bismo čitateljima što adekvatnije približili sve aspekte ove priče.

Zašto niste provjerili u Centru za socijalnu skrb je li osoba koja ne plaća najam sedam godina socijalno ugrožena?

Jer, "nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status".

Je li se vaš Odsjek za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu interesirao za stanje dotične?

Nije, jer "nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status".

Kako gospođu Mariju zna cijeli Get, je li dogradonačelnik Ivošević upoznat s njenom životnom situacijom? Također, ukoliko jest, zašto je dozvolio njenu javnu objavu među ova četiri imena (pod uvjetom da je bio upoznat da će objava ići)? 

Zato što će se trenutna gradska uprava "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima".

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Koji je daljnji plan Grada u ovom slučaju? Hoće li se ići u deložaciju? Ako da, hoće li i kako Grad pomoći u iznalaženju rješenja?

- Pošto će se trenutna gradska uprava "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima", vjerojatno će doći do deložacije. Zasad nema informacija o tome hoće li se Grad aktivirati oko toga da Erceg ne postane beskućnica.

Bi li Grad bio voljan prihvatiti otplatu duga od strane zainteresiranih građana i nastavak boravka Erceg za simboličnu cifru? (iako to možda i nije optimalno rješenje)

- S obzirom na to da se u priopćenju nije dotaklo ovo pitanje, odgovor je: vjerojatno ne.

Nakon izlaska Erceg, kakve su namjere Grada s nekretninom u Kružićevoj?

- U priopćenju piše da će se "sve stanove koje trenutno koriste bespravni korisnici ... ustupiti obiteljima i osobama s dokazanim teškim socijalnim statusom". 

Sudeći po svemu, uskoro bismo mogli gledati mučne slike iz Kružićeve ulice; svega sto metara od Kruševića gumna.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ona nema gdje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ona nema gdje 2 0 8459 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-30 10:56:34 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-05 10:55:17 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-04-01 13:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3286 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada [metakey] => Split, Marija Erceg, Mare Hina, đerek, kružićeva, stan , ivošević, puljak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/30\/24625892.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/20749110.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/24295138.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/24267721.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/13658822.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/13658810.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/15401916.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/30\/21768562.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107 Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split, pozira u svom uredu<\/p>","","

Maja \u0110erek
\n\u00a0<\/p>","","","","

Kru\u017ei\u0107eva ulica ljeti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24625892_1920.jpg":"1920x1080","k_24625892_1280.jpg":"1280x1280","k_24625892_1024.jpg":"1024x1024","k_24625892_640.jpg":"640x640","k_24625892_480.jpg":"480x480","k_24625892_340.jpg":"340x340","k_24625892_220.jpg":"220x220","o_24625892_1280.jpg":"1280x853","o_24625892_1024.jpg":"1024x682","o_24625892_640.jpg":"640x426","o_24625892_480.jpg":"480x320","o_24625892_340.jpg":"340x226","o_24625892_220.jpg":"220x146","h_24625892_1280.jpg":"1280x854","h_24625892_1024.jpg":"1024x683","h_24625892_640.jpg":"640x427","h_24625892_480.jpg":"480x320","h_24625892_340.jpg":"340x227","h_24625892_220.jpg":"220x147","pp_24625892_1280.jpg":"1280x1628","pp_24625892_1024.jpg":"1024x1303","pp_24625892_640.jpg":"640x814","pp_24625892_480.jpg":"480x611","pp_24625892_340.jpg":"340x432","pp_24625892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_20749110_1920.jpg":"1920x1080","k_20749110_1280.jpg":"1280x1280","k_20749110_1024.jpg":"1024x1024","k_20749110_640.jpg":"640x640","k_20749110_480.jpg":"480x480","k_20749110_340.jpg":"340x340","k_20749110_220.jpg":"220x220","o_20749110_1280.jpg":"1280x854","o_20749110_1024.jpg":"1024x683","o_20749110_640.jpg":"640x427","o_20749110_480.jpg":"480x320","o_20749110_340.jpg":"340x227","o_20749110_220.jpg":"220x146","h_20749110_1280.jpg":"1280x854","h_20749110_1024.jpg":"1024x683","h_20749110_640.jpg":"640x427","h_20749110_480.jpg":"480x320","h_20749110_340.jpg":"340x227","h_20749110_220.jpg":"220x147","pp_20749110_1280.jpg":"1280x1628","pp_20749110_1024.jpg":"1024x1303","pp_20749110_640.jpg":"640x814","pp_20749110_480.jpg":"480x611","pp_20749110_340.jpg":"340x432","pp_20749110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24295138_1920.jpg":"1920x1080","k_24295138_1280.jpg":"1280x1280","k_24295138_1024.jpg":"1024x1024","k_24295138_640.jpg":"640x640","k_24295138_480.jpg":"480x480","k_24295138_340.jpg":"340x340","k_24295138_220.jpg":"220x220","o_24295138_1280.jpg":"1280x853","o_24295138_1024.jpg":"1024x682","o_24295138_640.jpg":"640x426","o_24295138_480.jpg":"480x320","o_24295138_340.jpg":"340x226","o_24295138_220.jpg":"220x146","h_24295138_1280.jpg":"1280x854","h_24295138_1024.jpg":"1024x683","h_24295138_640.jpg":"640x427","h_24295138_480.jpg":"480x320","h_24295138_340.jpg":"340x227","h_24295138_220.jpg":"220x147","pp_24295138_1280.jpg":"1280x1628","pp_24295138_1024.jpg":"1024x1303","pp_24295138_640.jpg":"640x814","pp_24295138_480.jpg":"480x611","pp_24295138_340.jpg":"340x432","pp_24295138_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_24267721_1920.jpg":"1920x1080","k_24267721_1280.jpg":"1280x1280","k_24267721_1024.jpg":"1024x1024","k_24267721_640.jpg":"640x640","k_24267721_480.jpg":"480x480","k_24267721_340.jpg":"340x340","k_24267721_220.jpg":"220x220","o_24267721_1280.jpg":"1280x814","o_24267721_1024.jpg":"1024x651","o_24267721_640.jpg":"640x407","o_24267721_480.jpg":"480x305","o_24267721_340.jpg":"340x216","o_24267721_220.jpg":"220x140","h_24267721_1280.jpg":"1280x854","h_24267721_1024.jpg":"1024x683","h_24267721_640.jpg":"640x427","h_24267721_480.jpg":"480x320","h_24267721_340.jpg":"340x227","h_24267721_220.jpg":"220x147","pp_24267721_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267721_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267721_640.jpg":"640x814","pp_24267721_480.jpg":"480x611","pp_24267721_340.jpg":"340x432","pp_24267721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13658822_1920.jpg":"1920x1080","k_13658822_1280.jpg":"1280x1280","k_13658822_1024.jpg":"1024x1024","k_13658822_640.jpg":"640x640","k_13658822_480.jpg":"480x480","k_13658822_340.jpg":"340x340","k_13658822_220.jpg":"220x220","o_13658822_1280.jpg":"1280x853","o_13658822_1024.jpg":"1024x682","o_13658822_640.jpg":"640x426","o_13658822_480.jpg":"480x320","o_13658822_340.jpg":"340x226","o_13658822_220.jpg":"220x146","h_13658822_1280.jpg":"1280x854","h_13658822_1024.jpg":"1024x683","h_13658822_640.jpg":"640x427","h_13658822_480.jpg":"480x320","h_13658822_340.jpg":"340x227","h_13658822_220.jpg":"220x147","pp_13658822_1280.jpg":"1280x1628","pp_13658822_1024.jpg":"1024x1303","pp_13658822_640.jpg":"640x814","pp_13658822_480.jpg":"480x611","pp_13658822_340.jpg":"340x432","pp_13658822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13658810_1920.jpg":"1920x1080","k_13658810_1280.jpg":"1280x1280","k_13658810_1024.jpg":"1024x1024","k_13658810_640.jpg":"640x640","k_13658810_480.jpg":"480x480","k_13658810_340.jpg":"340x340","k_13658810_220.jpg":"220x220","o_13658810_1280.jpg":"1280x853","o_13658810_1024.jpg":"1024x682","o_13658810_640.jpg":"640x426","o_13658810_480.jpg":"480x320","o_13658810_340.jpg":"340x226","o_13658810_220.jpg":"220x146","h_13658810_1280.jpg":"1280x854","h_13658810_1024.jpg":"1024x683","h_13658810_640.jpg":"640x427","h_13658810_480.jpg":"480x320","h_13658810_340.jpg":"340x227","h_13658810_220.jpg":"220x147","pp_13658810_1280.jpg":"1280x1628","pp_13658810_1024.jpg":"1024x1303","pp_13658810_640.jpg":"640x814","pp_13658810_480.jpg":"480x611","pp_13658810_340.jpg":"340x432","pp_13658810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_15401916_1920.jpg":"1920x1080","k_15401916_1280.jpg":"1280x1280","k_15401916_1024.jpg":"1024x1024","k_15401916_640.jpg":"640x640","k_15401916_480.jpg":"480x480","k_15401916_340.jpg":"340x340","k_15401916_220.jpg":"220x220","o_15401916_1280.jpg":"1280x798","o_15401916_1024.jpg":"1024x638","o_15401916_640.jpg":"640x399","o_15401916_480.jpg":"480x299","o_15401916_340.jpg":"340x211","o_15401916_220.jpg":"220x137","h_15401916_1280.jpg":"1280x854","h_15401916_1024.jpg":"1024x683","h_15401916_640.jpg":"640x427","h_15401916_480.jpg":"480x320","h_15401916_340.jpg":"340x227","h_15401916_220.jpg":"220x147","pp_15401916_1280.jpg":"1280x1628","pp_15401916_1024.jpg":"1024x1303","pp_15401916_640.jpg":"640x814","pp_15401916_480.jpg":"480x611","pp_15401916_340.jpg":"340x432","pp_15401916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21768562_1920.jpg":"1920x1080","k_21768562_1280.jpg":"1280x1280","k_21768562_1024.jpg":"1024x1024","k_21768562_640.jpg":"640x640","k_21768562_480.jpg":"480x480","k_21768562_340.jpg":"340x340","k_21768562_220.jpg":"220x220","o_21768562_1280.jpg":"1280x853","o_21768562_1024.jpg":"1024x682","o_21768562_640.jpg":"640x426","o_21768562_480.jpg":"480x320","o_21768562_340.jpg":"340x226","o_21768562_220.jpg":"220x146","h_21768562_1280.jpg":"1280x854","h_21768562_1024.jpg":"1024x683","h_21768562_640.jpg":"640x427","h_21768562_480.jpg":"480x320","h_21768562_340.jpg":"340x227","h_21768562_220.jpg":"220x147","pp_21768562_1280.jpg":"1280x1628","pp_21768562_1024.jpg":"1024x1303","pp_21768562_640.jpg":"640x814","pp_21768562_480.jpg":"480x611","pp_21768562_340.jpg":"340x432","pp_21768562_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5508921 Threads: 77 Questions: 984598060 Slow queries: 0 Opens: 174258 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8814495 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/novinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada-1277727 [printLink] => /split/novinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada-1277727?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609152 [name] => Marija Erceg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 14:15:46 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-erceg [link] => /tag/marija-erceg ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609153 [name] => Mare Hina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 14:15:47 [main_article_id] => 0 [alias] => mare-hina [link] => /tag/mare-hina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 692924 [name] => đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-04 18:37:16 [main_article_id] => 0 [alias] => derek [link] => /tag/derek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 678606 [name] => kružićeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 10:13:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kruziceva [link] => /tag/kruziceva ) [5] => stdClass Object ( [id] => 528464 [name] => stan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stan [link] => /tag/stan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 638137 [name] => ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ivosevic [link] => /tag/ivosevic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 638136 [name] => puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => puljak [link] => /tag/puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ona nema gdje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/24625892.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/24625892.jpg [title] => Saša Burić Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/20749110.jpg [title] =>

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split, pozira u svom uredu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/24295138.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/24267721.jpg [title] =>

Maja Đerek
 

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/13658822.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/13658810.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/15401916.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/30/21768562.jpg [title] =>

Kružićeva ulica ljeti

Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mariji Erceg, umirovljenoj novinarki, poznatoj i kao Mare Hina, je Grad Split raskinuo ugovor o korištenju gradskog stana, pošto duguje za najam 6.304 eura. Kako je zovu njeni Getani, šjora Mare - inače dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo - nema obitelj, lošeg je imovinskog stanja, a ni zdravlje joj nije najbolje. Kada je se izbaci iz kuće na adresi Kružićeva 2, ova starija gospođa nema gdje. Eventualno u prvu veću kartonsku kutiju na koju naiđe.

Bivšu novinarku Grad Split tjera na ulicu: ‘Moja kuća je izgorila, a iz ovog stana me jedino mrtvu mogu iznit‘

Ali to splitsku gradsku upravu nije puno briga.

- Ne, iz Banovine se nisu interesirali je li Marija Erceg zavedena u našem sustavu - govori nam Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb.

Doduše, da je netko iz Puljkove administracije i pitao - za što ne postoji zakonska obveza - je li starica koja nije plaćala najamninu posljednjih (skoro) sedam godina možda to (ne) radila jer je socijalno ugrožena, odgovor bi bio da - nije. Zapravo, preciznije, odgovor bi bio da se ne zna je li ugrožena, jer nikada nije bila zavedena u evidenciju Centra.

- Nije bilo nikakvih poduzetih intervencija niti imamo išta u tretmanu - kaže Drlje.

---

image

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split, pozira u svom uredu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Ipak, u četvrtak ujutro, gospođa Marija je, u pratnji prijateljice, suočena s beskućništvom, došla u Centar, prijaviti se za raspoloživu pomoć.

- Kolegica joj je kazala o pravima te je uzela obrazac za osobnu invalidninu. Kad donese nalaze, dalje će se vidjeti što se može - izvijestila nas je ravnateljica.

A što se sve može? I kako? Što se tiče samog ekonomskog stanja, a ovisno o prihodima/mirovini, kao i popratnoj medicinskoj dokumentaciji, moguće je dobiti jednokratnu naknadu, doplatak, pomoć u kući (dostavu hrane) i osobnu invalidninu (za što će se Erceg, izgleda, i prijaviti).

Što se tiče onog drugog i kudikamo važnijeg - krova nad glavom - svakako je opcija da se iznađe mjesto u ustanovi socijalne skrbi ili domu umirovljenika. Međutim, kako bi se pokrenuo postupak u ovom smjeru, potrebno je prvo utvrditi da je osoba lišena poslovne sposobnosti. 

Takvu procjenu donosi psihijatar temeljem pregleda. Nakon toga, Centar za socijalnu skrb alarmira sud, koji onda može donijeti odluku da se - ako nema obitelj ni skrbnike - osoba stavi pod neposredno skrbništvo centra. Svakako, do psihijatra nekako treba i doći tj. netko treba inicirati taj posjet.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Nažalost, a kao što je općepoznato, iznalaženje mjesta u domovima je poseban problem.

- Sve počinje slanjem zahtjeva. Ako je subjekt već na listi čekanja, onda super. Jer, liste čekanja su... Sve znate... U svakom slučaju, iz Centra možemo sugerirati je li netko u posebnom statusu, pa da ga stavimo ispred drugih na listi. Eventualno, Ministarstvo može nadopuniti iznos mirovine predmetne osobe, kako bi se osiguralo mjesto u privatnom domu - govori nam Drlje. 

Iz Banovine su se, sa svojim pogledom na ovu situaciju, oglasili jutros. Točnije, pročelnica Maja Đerek je medijima poslala "Priopćenje o neistinitim navodima vezano za pojedine korisnike kadrovskih stanova".

---

image

Maja Đerek
 

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

U objavi se napominje da nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status, budući da je Erceg stan dobila bez javnog natječaja i isključivo diskrecijskom ocjenom tadašnjih gradskih vlasti. Istaknuto je i kako Grad Split plaća pričuvu za navedeni stan.

- Nadležni odjel ima obvezu kontrolirati izvršava li korisnik svoje zakonske (financijske) obveze prema Gradu. Nadalje, napominjemo da Marija Erceg gotovo sedam godina nije platila niti jednu mjesečnu najamninu za gradski stan koji trenutno koristi. Gospođa je cijelo vrijeme najma imala izrazito povlaštenu mjesečnu najamninu od samo 543,16 kuna (cca 72 eura) za stan od 74 metra kvadratna u užem centru Splita, čime je bila izjednačena u pogledu visine najamnine s korisnicima koji su plaćali socijalni najam. Trenutna prosječna tržišna cijena najma stana te veličine je oko 700 eura. Nažalost, niti 10 puta manja cijena najma od tržišne gotovo sedam punih godina nije bila podmirena - tumači Đerek.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

Nastavlja kako, sukladno Pravilniku o najmu stanova Grada Splita, Erceg kao samac nikada nije imala pravo na najam ovog stana, obzirom da su nekretnine te veličine predviđeni za najam obitelji s više članova.

- Gospođi Erceg su cijelo vrijeme slane opomene zbog neplaćanja i pokušalo se komunicirati s istom kako bi se podmirio dug, no nikada se nije odazvala na dopise. Ukoliko gđa Erceg živi u teškim socijalnim uvjetima tada se trebala osobno ili putem obitelji, prijatelja ili susjeda obratiti nadležnom odjelu i Odsjeku za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju te se javiti na javni natječaj za dodjelu stanova u socijalni najam. Nažalost, to nije učinjeno nego se nastoji putem medija vršiti pritisak na ovaj Upravni odjel da postupa nezakonito te da se privilegira pojedince bez zakonske osnove, čime bi bila nanesena velika šteta drugim sugrađanima koji poštuju zakonsku proceduru - objašnjava pročelnica.

---

image

Kružićeva ulica ljeti

Ante Cizmic/Cropix
---

Đerek zatim ističe da će se "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima - bez obzira na društveni status, poznanstva i veze". Referirajući se na to da Upravni odjel za gradsku imovinu ima obvezu stambenog zbrinjavanja 70 obitelji i osoba koje su putem provedenog  javnog natječaja dokazale svoj socijalni status, pročelnica kaže:

- Nažalost, neodgovorni pojedinci putem medija sugeriraju da bi nadležni Upravni odjel, bez ikakvog zakonskog temelja, trebao diskriminirati višečlane obitelji sa transparentne i javno objavljene Liste prvenstva, a koje trenutno žive u teškim uvjetima. Ukoliko se poštivanje zakonskih odredbi i postupanje bez privilegija naziva "malicioznim" tada to najbolje govori o stanju svijesti onih koji to govore, a ne o radu Upravnog odjela kojem sam na čelu. Kao pročelnica ću koristiti sve zakonske mogućnosti da i nadalje štitim interese grada, da postupam prema svim sugrađanima jednako i u zakonskim okvirima te da se prema vrijednoj gradskoj imovini odnosimo u maniri dobrog gospodara.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Iako u "priopćenju o neistinitim navodima" nije istaknut nijedan neistiniti navod, Đerek nas je obavijestila da su u njemu "svi odgovori" na naša pitanja. Ako je tako, onda ćemo ovdje samostalno pokušati iznijeti jedine logične odgovore na ta naša pitanja; kako bismo čitateljima što adekvatnije približili sve aspekte ove priče.

Zašto niste provjerili u Centru za socijalnu skrb je li osoba koja ne plaća najam sedam godina socijalno ugrožena?

Jer, "nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status".

Je li se vaš Odsjek za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu interesirao za stanje dotične?

Nije, jer "nadležni gradski odjel za imovinu nema zakonsku obvezu provjeravati socijalni status".

Kako gospođu Mariju zna cijeli Get, je li dogradonačelnik Ivošević upoznat s njenom životnom situacijom? Također, ukoliko jest, zašto je dozvolio njenu javnu objavu među ova četiri imena (pod uvjetom da je bio upoznat da će objava ići)? 

Zato što će se trenutna gradska uprava "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima".

---

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
---

Koji je daljnji plan Grada u ovom slučaju? Hoće li se ići u deložaciju? Ako da, hoće li i kako Grad pomoći u iznalaženju rješenja?

- Pošto će se trenutna gradska uprava "uvijek zalagati za vladavinu prava, a koja u praksi znači zakonito i jednako postupanje prema svima", vjerojatno će doći do deložacije. Zasad nema informacija o tome hoće li se Grad aktivirati oko toga da Erceg ne postane beskućnica.

Bi li Grad bio voljan prihvatiti otplatu duga od strane zainteresiranih građana i nastavak boravka Erceg za simboličnu cifru? (iako to možda i nije optimalno rješenje)

- S obzirom na to da se u priopćenju nije dotaklo ovo pitanje, odgovor je: vjerojatno ne.

Nakon izlaska Erceg, kakve su namjere Grada s nekretninom u Kružićevoj?

- U priopćenju piše da će se "sve stanove koje trenutno koriste bespravni korisnici ... ustupiti obiteljima i osobama s dokazanim teškim socijalnim statusom". 

Sudeći po svemu, uskoro bismo mogli gledati mučne slike iz Kružićeve ulice; svega sto metara od Kruševića gumna.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Jakov Prkic/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Milena Drlje, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split, pozira u svom uredu

Ante Cizmic/Cropix

Kružićeva ulica ljeti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/novinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada-1277727 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a168bfd472ca4e30dc961db45637012660d14af2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novinarka+i+dobitnica+Nagrade+Grada+Splita+za+%C5%BEivotno+djelo+%C4%87e+ipak+biti+delo%C5%BEirana%3F+Evo+%C5%A1to+su+poru%C4%8Dili+iz+Grada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnovinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada-1277727 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnovinarka-i-dobitnica-nagrade-grada-splita-za-zivotno-djelo-ce-ipak-biti-delozirana-evo-sto-su-porucili-iz-grada-1277727 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ona nema gdje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitona nema gdje

Novinarka i dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo će ipak biti deložirana? Evo što su poručili iz Grada

Piše Marin Prvan
1. travnja 2023. - 15:28

Mariji Erceg, umirovljenoj novinarki, poznatoj i kao Mare Hina, je Grad Split raskinuo ugovor o korištenju gradskog stana, pošto duguje za najam 6.304 eura. Kako je zovu njeni Getani, šjora Mare - inače dobitnica Nagrade Grada Splita za životno djelo - nema obitelj, lošeg je imovinskog stanja, a ni zdravlje joj nije najbolje. Kada je se izbaci iz kuće na adresi Kružićeva 2, ova starija gospođa nema gdje. Eventualno u prvu veću kartonsku kutiju na koju naiđe.

Bivšu novinarku Grad Split tjera na ulicu: ‘Moja kuća je izgorila, a iz ovog stana me jedino mrtvu mogu iznit‘

Ali to splitsku gradsku upravu nije puno briga.

- Ne, iz Banovine se nisu interesirali je li Marija Erceg zavedena u našem sustavu - govori nam Milena Drlje, ravnateljica splitskog Centra za socijaln...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:19