StoryEditorOCM
Splitpromocija u svijetu

Ovako je Split prije gotovo 100 godina privlačio inozemne goste, pogledajte plakat

Piše Split SD
3. ožujka 2024. - 21:16

Kako se splitski turizam promovirao u svijetu početkom prošlog stoljeća zorno svjedoči plakat s autorskim potpisom jednog Kaštelanina na kojega je podsjetio jedan od članova popularne Facebook grupe Split kroz povijest.

Riječ je o plakatu iz 30-ih godina prošlog stoljeća koji je trebao privući inozemne goste na ljetovanje u grad pod Marjanom, a osmislio ga je Silvije Bonacci Čiko, rodom Kambelovčanin, još jedan od umjetnika koji su trbuhom za kruhom otišli iz Splita.

Silvije Bonacci Čiko rođen je 6. prosinca 1893. godine u Kaštel Kambelovacu. Njegov prvi susret sa slikarstvom dogodio se 1911. godine u "Javnoj dvorani risanja i modeliranja" znamenitog Emanuela Vidovića u tadašnjoj splitskoj Graditeljskoj, zanatlijskoj i umjetničkoj školi nakon čega je otišao u Beč gdje je 1913. godine upisao akademiju, ali je zbog rata diplomirao tek 1923. godine.

U Parizu je iste godine specijalizirao slikarstvo kod Marcela Lenoira. Od 1923. radio je u Splitu, a deset godina kasnije preselio se u Beograd, gdje je jedno vrijeme bio zaposlen kao crtač u Higijenskom zavodu i Vojnom muzeju. Od 1950. do 1954. radio je u Zagrebu kao profesor crtanja da bi se nakon umirovljenja nastanio u Biogradu na Moru. Silvije Bonacci Čiko umro je 22. siječnja 1966. godine u Zagrebu.

image

Plakat koji je 1925. napravio Silvije Bonacci Ciko


 

Institut za turizam
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:00