StoryEditorOCM
Splitprljava kasaba

Ovo je Židovski prolaz u Splitu, zona sumraka. Idealno za ubit oko i dočekat jutro urokanim strancima. Dokle više?

Piše Nataša Bakotić
18. lipnja 2023. - 12:54

Gotovo svakog jutra u sezoni se spuštamo do ispred ulaza s kantom vode pošto tamo stoji lokva urina. To je sramota. Naše kamere sve to bilježe, i to frontalno. Imamo snimki koliko hoćete, ali meni se, da vam pravo kažem, više gadi to i gledat - ispričao je prije neki dan našem novinaru Vahid Hadžić, glavni imam Islamske zajednice u Splitu, te dodao:

-  A tek Židovski prolaz... Katastrofa. Ono je zona sumraka. Osobno sam nekoliko puta intervenirao da postave tu nekakvu rasvjetu, prvenstveno radi građana...

Jutro poslije čitateljica nam je snimila u Židovskom prolazu dvojac koji vjerovatno ne zna za sebe niti zna gdje su iznajmili apartman. Urokani spavaju u prolazu.

- Bilo je već 11 sati, morali smo preskakati preko njih - napisala nam je žena.

To je, na žalost, najupečatljivija slika splitskog turizma zadnjih godina. Centar grada prekriven hordama pijanih, većinom baš mladih ljudi, koji su ovdje došli raditi sve ono što u svojim državama ne mogu. Dojam koji ostavlja centar grada na nas domaće, koji ga volimo od rođenja, je da polako i sigurno gubi elemente grada i pretvara se u prljavu kasabu po kojoj jurišaju ljudi željni divljeg provoda svedenog na hektolitre alkohola i kojekakvih "bombončića". A sve je podređeno astronomskim zaradama iznajmljivača svega i svačega i ugostitelja. Kad napravite večernji đir kroz grad, tamo više nećete vidjeti ništa što bi vas privuklo da ostanete, a niti da izađete ponovno.

Ali pogrešno je ljutiti se na turiste. Oni su došli privučeni onim što im je ponuđeno. A u gradu bez ideje i strategije turizma i bilo čega drugog, koji tako stihijski raste i živi, kolač uzima onaj koji se prvi sjetio i nametnuo.

Baš me zanima gdje će svoje goste sa pet zvjezdica uputiti vlasnici eksluzivnih hotela poput Ambasadora i budućeg Marjana. Možda na carski Peristil koji je do prije koju godinu isto bio mjesto s pet zvjezdica. U subotu navečer bio je prekrcan četama pijanih koji su čekali vodića da da znak za pokret još jedne pijane ture od kafića do kafića. Mašala dragi turistički stratezi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:53