StoryEditorOCM
Splitnimalo ugodno

Panika zavladala među dijelom Splićana; nestalo im lijeka bez kojeg doslovno ne mogu disati! Liječnici ovo savjetuju...

Piše Ivica Marković
5. siječnja 2024. - 20:36

Panika je zavladala među dijelom astmatičara koji kao svoj inhalator protiv astme koriste inhalacijski kortikosteroid Flixotide 125 mg, što je najmanja doza toga lijeka (postoji i Flixotide 250 mg). Naime, Flixotida od 125 mg trenutačno nema u velikom broju ljekarni, pa tako ni u ljekarnama tvrtke Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Moram reći da je to već pomalo zastario lijek i osoba koja vam se obratila zasigurno nije dugo vremena bila kod pulmologa na pregledu. Taj lijek se u pravilu prepisivao u neka sada davna vremena, a u međuvremenu su na tržište plasirani lijekovi nove generacije za astamtičare.

image
Screenshot

No, ističem da razumijem one ljude koji traže Flixotide, jer se većina ljudi navikne na određeni lijek koji im je prepisan i koji godinama koriste.

Na tržištu ne postoji potpuno isti lijek kao Flixotide, ali lijekova za astmu ili KOPB ima dovoljno i radi se o lijekovima novije proizvodnje - rekao nam je mag. pharm. Mate Krce, zamijenik ravnatelja tvrtke "Ljekarna SDŽ".

Nekoliko riječi o ovom lijeku, kojeg trenutačno nema na tržištu rekao nam je i dr. Vide Popović, pulmolog KBC-a Split.

- Flixotide 125 mg je dobar lijek, ali on je bio aktualan prije 15 - 20 godina i najčešće se davao u dječjoj dobi. Osoba koja ga koristi po mome mišljenju bi trebala obaviti pregled kod pulmologa koji bi mu savjetovao koji lijek da koristi, ili bi trebao otići kod obiteljske liječnice - rekao nam je dr. Vide Popović.

I. MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 14:12