StoryEditorOCM
SplitIDUĆI TJEDAN

Počinje Festival kulturnog aktivizma VIDIK fest, najavljene su tribine, dokumentarci, javnozdravstvena predavanja...

Piše Joško Dadić
5. travnja 2024. - 12:36

Festival kulturnog aktivizma VIDIK fest, otvoren za sve posjetitelje, počinje u Splitu u ponedjeljak 8. travnja i traje do četvrtka 11. travnja 2024. godine.

Program različitih sadržaja koji povezuju kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja održava se na dvije lokacije, u hotelu "Pax" (8.4. - 9.4.) i Dominikanskom samostanu (10.4. - 11.4.).

U ponedjeljak 8. travnja, s početkom u 18.30 sati, na festivalskom programu posjetitelji mogu pogledati dokumentarni film ‘‘Nulti krajolik‘‘, redatelja Bruna Pavića, koji govori o višestruko štetnim utjecajima zagađenja zraka u Kaštelanskom zaljevu i okolici, posebice na razvoj malignih oboljenja.

U utorak, u 18.30 sati, na rasporedu je edukativno predavanje Božene Ljušanin, direktorice digitalne agencije ‘‘Bo Solutio‘‘, o korištenju umjetne inteligencije u razvoju civilnog društva i unaprjeđenju poslovanja za male i srednje poduzetnike.

U srijedu 10. travnja, u Dominikanskom samostanu na starom Pazaru, s početkom u 18.30 sati, održat će se tribina s temom ‘‘Književnost i propaganda: Miljenko Smoje i Marko Marulić‘‘, s osvrtom na kulturne aktivnosti koje su obilježile 2023. godinu, u povodu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Miljenka Smoje i aktivnosti koje su predviđene u sklopu programa obilježavanja 500. godišnjice smrti Marka Marulića, europskog humanista i oca hrvatske književnosti. Na tribini sudjeluju novinari Joško Čelan i Snježana Šetka, prof. dr. sc. don Mladen Parlov, prof. Danijela Visković-Veršić iz IV. gimnazije ‘‘Marko Marulić‘‘ i drugi.

U četvrtak 11. travnja, na programu VIDIK festa prikazat će se još jedan esejistički film Bruna Pavića pod nazivom ‘‘Split screens‘‘, u produkciji Dramskog studija Ilirik. Film analizira uzroke dugotrajne devastacije Dioklecijanove palače, tog kapitalnoga gradskog resursa koji predstavlja jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Slijedi javnozdravstveno predavanje pod nazivom ‘‘Nove mogućnosti liječenja karcinoma pluća‘‘, koje će održati specijalist pulmologije dr. Vide Popović i pročelnik Zavoda za pulmološku onkologiju Klinike za plućne bolesti KBC-a Split.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:04