StoryEditorOCM
SplitUKUSNE I SKUPE

Popularno egzotično voće na splitskom Pazaru ove je godine dostiglo cijenu za pasti u nesvijest! Još je ovo dobro, kažu

Piše Božidar Lončar
21. listopada 2023. - 08:52

Kraj tjedna je za mnoge Splićanke i Splićane rezerviran za odlazak na Peškariju i Pazar. Cijene su uvijek previsoke za kupce, a preniske za prodavače. Jedna cijena ipak upada u oko, a to je cijena kakija ili japanske jabuke. Nalikuje rajčici, većini je ukusna, ali cijena od euro po komadu odvraća kupce, u što smo se i mi uvjerili.

image
Joško Šupić/Cropix

Sada im je sezona, a cijene su niže nego kada su tek stigle, govori nam prodavačica, koja nas uvjerava kako su baš njezini kakiji domaći i pokazuje iskaznicu. Cijena je sa šest do sedam eura po kilogramu spuštena na četiri do pet eura. Kada smo je pitali glumeći kupce, rekla nam je četiri eura.

image
Joško Šupić/Cropix

Pet eura po kilogramu je cijena po kojoj se prodaju na većini štandova. Cijene su raznovrsne i, kao i uvijek na Pazaru, treba dobro “iskopati” da se pronađe ona dobra - od eura po komadu na štandu s kakijima iz Solina, do eura po kilogramu na štandu na kojem ih se prodavačica želi riješiti prije nego što ode.

image
Joško Šupić/Cropix

Kod drugog, pak, prodavača su domaći jeftiniji od uvoznih zbog transporta, kako nam kaže prodavač! Domaći za dva eura, a uvozni za pet eura po kilogramu, što, odokativno, bude oko eura po komadu.

image
Joško Šupić/Cropix

Prodaja baš i ne ide dobro, povjerili su nam se prodavači. Kinezi su zapeli za šljive, što smo vidjeli u prolazu. Tko može, snađe se, zaključili smo iz razgovora s jednim Splićaninom:

– Meni je prijatelj poklonio par “kila”. Žena mi ih je pojela i kaže da su ukusne.

Skupo, skupo... 

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:21