stdClass Object ( [id] => 1325280 [title] => Poznati liječnik tužio Grad Split zbog važne parcele. Najprije je nudio nagodbu, pa krenuo u ofenzivu: ‘Ovo je prevara!‘ [alias] => poznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Grad Split izdao je sebi u manje od godinu dana ponovno lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu. Prvi put smo o lokacijskoj dozvoli za vrtić pisali da je izdana u siječnju ove godine. Razlog ponovnog izdavanja dozvole jest žalba dr. Darka Matulića, vlasnika "Poliklinike Matulić" u Osječkoj ulici, nedaleko od KBC Firule, na osnovu koje je nadležno Ministarstvo poništilo prvu dozvolu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nova lokacijska dozvola, kao i prošla, izdana je na osnovu arhitektonskog natječaja koji je još 2009. proveden za osnovnu školu i vrtić na Pazdigradu.

Marijana Puljak je tada najviše vodila kampanju za izgradnju ovih sadržaja. OŠ "Žnjan-Pazdigrad" je izgrađena i 2017. je za nju studio "X3M" koji je pobijedio na natječaju dobio nagradu "Viktor Kovačić" za najbolje arhitektonsko ostvarenje u toj godini.

No, s vrtićem se priča jako odužila. Po lokacijskoj dozvoli čestica za vrtić obuhvaća 3745 m2. Sama građevina zauzima 1442 m2, dok bi veći dio otpadao na neizgrađeni prostor na kojem bi bilo 18 parkirališnih mjesta, a posadilo bi se 20 stabala raznih vrsta (18 u dvorištu i dva u atriju vrtića).

---

image
Damjan Tadić/Cropix
---

U dozvoli piše da "veličina građevne čestice zadovoljava članak 24. GUP-a kojim je propisano minimalno 5 m2 zatvorenog prostora, odnosno 20 m2 terena po djetetu, površina građevne čestice omogućava smještaj 125 djece kako je predviđeno idejnim projektom".

Građevina bi bila samostalna uporabna jedinica, s podrumom, prizemljem, jedim katom i djelomično natkrivenom krovnom terasom, a imala bi 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice.

Ali, dr. Matulić je vlasnik oko 40 posto nekretnina na kojima se planira zahvat i žalio se Ministarstvu da nije bio obaviješten u postupku izdavanja prve lokacijske dozvole.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Naime, kako zahvat graniči s više od deset vlasnika, Grad je 28. prosinca 2022. javnim pozivom na oglasnoj ploči i na svojim mrežnim stranicama pozvao stranke da izvrše uvid u projekt.

Na osnovu žalbe dr. Darka Matulića koji je dostavio kupoprodajni ugovor od 20. siječnja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je zaključilo da je Matuliću nesporno trebalo omogućiti uvid u spis predmeta, tako što ga je Grad trebao osobno pozvati, a ne putem javnog poziva.

Zanimljivo da je Ministarstvo poništilo lokacijsku dozvolu koju je Grad izdao 10. siječnja 2023. godine i predmet vratilo na ponovno rješavanje. Drugim riječima, sadašnji vlasnik nekretnina se žalio Ministarstvu zašto ga Grad nije osobno pozvao na uvid kod izdavanja lokacijske dozvole, iako je dozvola izdana deset dana prije negoli je on sklopio kupoprodajni ugovor. A Ministarstvo je priznalo vlasnička prava Matuliću i poništilo lokacijsku dozvolu koja je izdana dok on nije bio vlasnik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Kada se pogledaju aktivnosti koje su Grad i dr. Matulić poduzimali, ispadne kao da su djelovali istodobno tko će prije do parcela. Posebni uvjeti za lokacijsku dozvolu za vrtić se počinju prikupljati od studenog 2021. a najviše u srpnju 2022. godine. Idejni projekt za vrtić je već bio izveden u ožujku 2022. godine.

S druge strane, prema zemljišnim knjigama, Darko Matulić je u lipnju 2022. stavio zabilježbu za zabranu raspolaganja na česticama. Dana 20. siječnja 2023. sklopio je ugovor o kupoprodaji s bivšim vlasnicima.

Isti dan Zemljišnik je zaprimio njegov prijedlog o predbilježbi vlasništva na nekretnine koji nije do danas riješen. Odnosno, Matulić još nije uknjiženi vlasnik.

Idući korak kojeg je Matulić kao vlasnik tri parcele od ukupno 1495 m2 koje su sve na području obuhvata za vrtić nastojao poduzeti, jest nuđenje nagodbe Gradu. Dr. Darko Matulić se u ponovljenom postupku izdavanja lokacijske dozvole očitovao preko odvjetnika i usprotivio izdavanju Lokacijske dozvole za dječji vrtić.

Poručio je da na "zemljištu njegovog, privatnog vlasništva planira izgradnju zdravstveno-medicinske ustanove koja bi zapošljavala najmanje 30 novih djelatnika" i da je njegov projekt "s ovog aspekta od važnosti za širu zajednicu".

Iznio je dva prijedloga. Po prvom, nudio je Gradu zajednički poslovni poduhvat koji bi objedinio oba projekta u jednoj građevini. Predlaže Gradu da arhitekti koji su odabrani na natječaju naprave izmjenu i dopunu postojećeg projekta.

Po tom prijedlogu bi trebalo "ujediniti oba projekta u jednoj građevini", odnosno, spojiti u isti objekt dječji vrtić zajedno s Matulićevom poliklinikom. Njegov drugi prijedlog Gradu je da zamjene zemljišta.

No, u idućem očitovanju na izdavanje lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu dr. Matulić je ofenzivnije reagirao. Nakon što je upitao Grad zašto nije sebi odmah izdao građevinsku dozvolu, umjesto da ide na lokacijsku, optužio je Banovinu da izbjegava riješiti otkup zemljišta.

Štoviše, tvrdi da se njega na ovaj način pokušava prevariti i zaustaviti u ostvarivanju dobiti. Za to područje kaže da je u GUP-u označeno kao društvena namjena "D", što obuhvaća i namjenu njegovog projekta, a za provedeni natječaj za vrtić je tvrdi da ne obavezuje njega, nego Grad.

Na koncu je od Banovine zatražio da otkupi parcele od vlasnika prije dovršenja upravnog postupka, a ukoliko to ne učine, zaprijetio je kako će on kao suvlasnik zatražiti lokacijsku dozvolu i da će isključiti Grad od izdavanja takve dozvole.

No, iz Upravog odjela za urbanizam nisu se puno obazirali na prigovore i višekratne dopise dr. Darka Matulića. Izdali su lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu.

- Razmatrajući navedene primjedbe vezano uz rješavanje imovinskopravnih odnosa, ovaj Upravni odjel cijeni da iste nisu osnovane jer rješavanje imovinskopravnih odnosa nije predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole - zaključuje se u Odgovoru Upravnog odjela na očitovanje dr. Matulića.

- Članak 125. stavak 7. i 8. Zakona o prostornom uređenju navodi da se lokacijska dozvola izdaje za građenje na zemljištu, odnosno građevini za koje investitor nije riješio imovinskopravne odnose, odnosno građenje građevina ako to stranka zatraži.

Pitanje uređenja imovinskopravnih odnosa je od utjecaja na postupak ishođenja akta za građenje, odnosno građevinske dozvole - objasnili su iz Ureda pročelnika Tea Vojkovića i ujedno odbili prijedloge o zajedničkom poduhvatu.

- U odnosu na primjedbe vezane za prijedloge o zajedničkom poduhvatu, odnosno zamjeni zemljišta, te eventualno traženje lokacijske dozvole od strane žalitelja, ističe se da je predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole utvrđivanje sukladnosti planiranog zahvata, prikazanog priloženim idejnim projektom, sa prostorno planskom dokumentacijom, te Zakonom o prostornom uređenju.

Mogućnost gradnje poliklinike, odnosno zdravstveno medicinske ustanove, bilo putem zajedničkog poduhvata ili kao samostalne građevine nije predmet ovog upravnog postupka - stoji u Rješenju o izdavanju lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu.

Prema tumačenju koje je gradonačelnik Ivica Puljak dao prošle godine, za Matulićevo rješenje o objedinjavanju vrtića i poliklinike ne bi se mogla dobiti dozvola.

- Vrtići se mogu graditi samo prema Državnom pedagoškom standardu, koji predviđa da su oni samostojeći objekti s vrlo rigoroznim standardima o veličini prostorija, prostorima za igru unutra i vani, veličini grupa, prehrani i svemu ostalom što osigurava da djeca zaista imaju kvalitetan standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Kad gradite novi vrtić morate poštivati te standarde, inače nećete za njega dobiti dozvolu - izjavio je Ivica Puljak u svibnju 2022. rekavši kako su nakon dolaska na vlast vrtiće stavili visoko na listu prioriteta.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ali, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, 07. rujna, Puljak je za dječji vrtić na Pazdigradu rekao nešto posve drugo. Kazao je kako je "ishođenje lokacijske dozvole nakon žalbe u tijeku, a u tijeku je razgovor s vlasnicima zemljišta o tome da možda zajednički izradimo projekt zdravstvenog centra i vrtića na tom zemljištu". Ali, lokacijska dozvola je dva dana prije sjednice već bila izdana i to samo za vrtić.

Kako će se situacija dalje odvijati, vidjet ćemo. Grad je trenutno u prednosti, bar na papiru. No, šteta je, ako se nakon svih godina želi izgraditi vrtić na Pazdigradu, da gradska vlast nije prije otkupila zemljište od bivših vlasnika.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komplikacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => komplikacije 2 0 8220 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-22 10:48:38 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-25 06:33:36 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-09-25 05:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Poznati liječnik tužio Grad Split zbog važne parcele. Najprije je nudio nagodbu, pa krenuo u ofenzivu: 'Ovo je prevara!' [metakey] => vrtić na pazdigradu, dr. darko matulić, Ivica Puljak, Marijana Puljak, lokacijska dozvola, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699924.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699923.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699922.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699921.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699920.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699919.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699917.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699915.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25699914.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25589369.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25678600.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovdje bi vrti\u0107 trebao biti<\/p>","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1105","hd_25699924_1920.jpg":"1920x1080","k_25699924_1280.jpg":"1280x1280","k_25699924_1024.jpg":"1024x1024","k_25699924_640.jpg":"640x640","k_25699924_480.jpg":"480x480","k_25699924_340.jpg":"340x340","k_25699924_220.jpg":"220x220","o_25699924_1280.jpg":"1280x736","o_25699924_1024.jpg":"1024x589","o_25699924_640.jpg":"640x368","o_25699924_480.jpg":"480x276","o_25699924_340.jpg":"340x195","o_25699924_220.jpg":"220x126","h_25699924_1280.jpg":"1280x854","h_25699924_1024.jpg":"1024x683","h_25699924_640.jpg":"640x427","h_25699924_480.jpg":"480x320","h_25699924_340.jpg":"340x227","h_25699924_220.jpg":"220x147","pp_25699924_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699924_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699924_640.jpg":"640x814","pp_25699924_480.jpg":"480x611","pp_25699924_340.jpg":"340x432","pp_25699924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_25699923_1920.jpg":"1920x1080","k_25699923_1280.jpg":"1280x1280","k_25699923_1024.jpg":"1024x1024","k_25699923_640.jpg":"640x640","k_25699923_480.jpg":"480x480","k_25699923_340.jpg":"340x340","k_25699923_220.jpg":"220x220","o_25699923_1280.jpg":"1280x772","o_25699923_1024.jpg":"1024x618","o_25699923_640.jpg":"640x386","o_25699923_480.jpg":"480x289","o_25699923_340.jpg":"340x205","o_25699923_220.jpg":"220x132","h_25699923_1280.jpg":"1280x854","h_25699923_1024.jpg":"1024x683","h_25699923_640.jpg":"640x427","h_25699923_480.jpg":"480x320","h_25699923_340.jpg":"340x227","h_25699923_220.jpg":"220x147","pp_25699923_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699923_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699923_640.jpg":"640x814","pp_25699923_480.jpg":"480x611","pp_25699923_340.jpg":"340x432","pp_25699923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_25699922_1920.jpg":"1920x1080","k_25699922_1280.jpg":"1280x1280","k_25699922_1024.jpg":"1024x1024","k_25699922_640.jpg":"640x640","k_25699922_480.jpg":"480x480","k_25699922_340.jpg":"340x340","k_25699922_220.jpg":"220x220","o_25699922_1280.jpg":"1280x790","o_25699922_1024.jpg":"1024x632","o_25699922_640.jpg":"640x395","o_25699922_480.jpg":"480x296","o_25699922_340.jpg":"340x209","o_25699922_220.jpg":"220x135","h_25699922_1280.jpg":"1280x854","h_25699922_1024.jpg":"1024x683","h_25699922_640.jpg":"640x427","h_25699922_480.jpg":"480x320","h_25699922_340.jpg":"340x227","h_25699922_220.jpg":"220x147","pp_25699922_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699922_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699922_640.jpg":"640x814","pp_25699922_480.jpg":"480x611","pp_25699922_340.jpg":"340x432","pp_25699922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1147","hd_25699921_1920.jpg":"1920x1080","k_25699921_1280.jpg":"1280x1280","k_25699921_1024.jpg":"1024x1024","k_25699921_640.jpg":"640x640","k_25699921_480.jpg":"480x480","k_25699921_340.jpg":"340x340","k_25699921_220.jpg":"220x220","o_25699921_1280.jpg":"1280x764","o_25699921_1024.jpg":"1024x611","o_25699921_640.jpg":"640x382","o_25699921_480.jpg":"480x286","o_25699921_340.jpg":"340x203","o_25699921_220.jpg":"220x131","h_25699921_1280.jpg":"1280x854","h_25699921_1024.jpg":"1024x683","h_25699921_640.jpg":"640x427","h_25699921_480.jpg":"480x320","h_25699921_340.jpg":"340x227","h_25699921_220.jpg":"220x147","pp_25699921_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699921_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699921_640.jpg":"640x814","pp_25699921_480.jpg":"480x611","pp_25699921_340.jpg":"340x432","pp_25699921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_25699920_1920.jpg":"1920x1080","k_25699920_1280.jpg":"1280x1280","k_25699920_1024.jpg":"1024x1024","k_25699920_640.jpg":"640x640","k_25699920_480.jpg":"480x480","k_25699920_340.jpg":"340x340","k_25699920_220.jpg":"220x220","o_25699920_1280.jpg":"1280x774","o_25699920_1024.jpg":"1024x619","o_25699920_640.jpg":"640x387","o_25699920_480.jpg":"480x290","o_25699920_340.jpg":"340x205","o_25699920_220.jpg":"220x133","h_25699920_1280.jpg":"1280x854","h_25699920_1024.jpg":"1024x683","h_25699920_640.jpg":"640x427","h_25699920_480.jpg":"480x320","h_25699920_340.jpg":"340x227","h_25699920_220.jpg":"220x147","pp_25699920_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699920_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699920_640.jpg":"640x814","pp_25699920_480.jpg":"480x611","pp_25699920_340.jpg":"340x432","pp_25699920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_25699919_1920.jpg":"1920x1080","k_25699919_1280.jpg":"1280x1280","k_25699919_1024.jpg":"1024x1024","k_25699919_640.jpg":"640x640","k_25699919_480.jpg":"480x480","k_25699919_340.jpg":"340x340","k_25699919_220.jpg":"220x220","o_25699919_1280.jpg":"1280x724","o_25699919_1024.jpg":"1024x579","o_25699919_640.jpg":"640x362","o_25699919_480.jpg":"480x271","o_25699919_340.jpg":"340x192","o_25699919_220.jpg":"220x124","h_25699919_1280.jpg":"1280x854","h_25699919_1024.jpg":"1024x683","h_25699919_640.jpg":"640x427","h_25699919_480.jpg":"480x320","h_25699919_340.jpg":"340x227","h_25699919_220.jpg":"220x147","pp_25699919_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699919_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699919_640.jpg":"640x814","pp_25699919_480.jpg":"480x611","pp_25699919_340.jpg":"340x432","pp_25699919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_25699917_1920.jpg":"1920x1080","k_25699917_1280.jpg":"1280x1280","k_25699917_1024.jpg":"1024x1024","k_25699917_640.jpg":"640x640","k_25699917_480.jpg":"480x480","k_25699917_340.jpg":"340x340","k_25699917_220.jpg":"220x220","o_25699917_1280.jpg":"1280x782","o_25699917_1024.jpg":"1024x626","o_25699917_640.jpg":"640x391","o_25699917_480.jpg":"480x293","o_25699917_340.jpg":"340x207","o_25699917_220.jpg":"220x134","h_25699917_1280.jpg":"1280x854","h_25699917_1024.jpg":"1024x683","h_25699917_640.jpg":"640x427","h_25699917_480.jpg":"480x320","h_25699917_340.jpg":"340x227","h_25699917_220.jpg":"220x147","pp_25699917_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699917_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699917_640.jpg":"640x814","pp_25699917_480.jpg":"480x611","pp_25699917_340.jpg":"340x432","pp_25699917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1147","hd_25699915_1920.jpg":"1920x1080","k_25699915_1280.jpg":"1280x1280","k_25699915_1024.jpg":"1024x1024","k_25699915_640.jpg":"640x640","k_25699915_480.jpg":"480x480","k_25699915_340.jpg":"340x340","k_25699915_220.jpg":"220x220","o_25699915_1280.jpg":"1280x764","o_25699915_1024.jpg":"1024x611","o_25699915_640.jpg":"640x382","o_25699915_480.jpg":"480x286","o_25699915_340.jpg":"340x203","o_25699915_220.jpg":"220x131","h_25699915_1280.jpg":"1280x854","h_25699915_1024.jpg":"1024x683","h_25699915_640.jpg":"640x427","h_25699915_480.jpg":"480x320","h_25699915_340.jpg":"340x227","h_25699915_220.jpg":"220x147","pp_25699915_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699915_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699915_640.jpg":"640x814","pp_25699915_480.jpg":"480x611","pp_25699915_340.jpg":"340x432","pp_25699915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1077","hd_25699914_1920.jpg":"1920x1080","k_25699914_1280.jpg":"1280x1280","k_25699914_1024.jpg":"1024x1024","k_25699914_640.jpg":"640x640","k_25699914_480.jpg":"480x480","k_25699914_340.jpg":"340x340","k_25699914_220.jpg":"220x220","o_25699914_1280.jpg":"1280x718","o_25699914_1024.jpg":"1024x574","o_25699914_640.jpg":"640x359","o_25699914_480.jpg":"480x269","o_25699914_340.jpg":"340x190","o_25699914_220.jpg":"220x123","h_25699914_1280.jpg":"1280x854","h_25699914_1024.jpg":"1024x683","h_25699914_640.jpg":"640x427","h_25699914_480.jpg":"480x320","h_25699914_340.jpg":"340x227","h_25699914_220.jpg":"220x147","pp_25699914_1280.jpg":"1280x1628","pp_25699914_1024.jpg":"1024x1303","pp_25699914_640.jpg":"640x814","pp_25699914_480.jpg":"480x611","pp_25699914_340.jpg":"340x432","pp_25699914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_25589369_1920.jpg":"1920x1080","k_25589369_1280.jpg":"1280x1280","k_25589369_1024.jpg":"1024x1024","k_25589369_640.jpg":"640x640","k_25589369_480.jpg":"480x480","k_25589369_340.jpg":"340x340","k_25589369_220.jpg":"220x220","o_25589369_1280.jpg":"1280x856","o_25589369_1024.jpg":"1024x684","o_25589369_640.jpg":"640x428","o_25589369_480.jpg":"480x321","o_25589369_340.jpg":"340x227","o_25589369_220.jpg":"220x147","h_25589369_1280.jpg":"1280x854","h_25589369_1024.jpg":"1024x683","h_25589369_640.jpg":"640x427","h_25589369_480.jpg":"480x320","h_25589369_340.jpg":"340x227","h_25589369_220.jpg":"220x147","pp_25589369_1280.jpg":"1280x1628","pp_25589369_1024.jpg":"1024x1303","pp_25589369_640.jpg":"640x814","pp_25589369_480.jpg":"480x611","pp_25589369_340.jpg":"340x432","pp_25589369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25678600_1920.jpg":"1920x1080","k_25678600_1280.jpg":"1280x1280","k_25678600_1024.jpg":"1024x1024","k_25678600_640.jpg":"640x640","k_25678600_480.jpg":"480x480","k_25678600_340.jpg":"340x340","k_25678600_220.jpg":"220x220","o_25678600_1280.jpg":"1280x853","o_25678600_1024.jpg":"1024x682","o_25678600_640.jpg":"640x426","o_25678600_480.jpg":"480x320","o_25678600_340.jpg":"340x226","o_25678600_220.jpg":"220x146","h_25678600_1280.jpg":"1280x854","h_25678600_1024.jpg":"1024x683","h_25678600_640.jpg":"640x427","h_25678600_480.jpg":"480x320","h_25678600_340.jpg":"340x227","h_25678600_220.jpg":"220x147","pp_25678600_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678600_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678600_640.jpg":"640x814","pp_25678600_480.jpg":"480x611","pp_25678600_340.jpg":"340x432","pp_25678600_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7351570 Threads: 3 Questions: 1523935617 Slow queries: 4633074 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110481324 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/poznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara-1325280 [printLink] => /split/poznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara-1325280?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730968 [name] => vrtić na pazdigradu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-25 07:35:08 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtic-na-pazdigradu [link] => /tag/vrtic-na-pazdigradu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730969 [name] => dr. darko matulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-25 07:35:09 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-darko-matulic [link] => /tag/dr-darko-matulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 235785 [name] => Marijana Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-puljak [link] => /tag/marijana-puljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 628273 [name] => lokacijska dozvola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-15 18:25:59 [main_article_id] => 0 [alias] => lokacijska-dozvola [link] => /tag/lokacijska-dozvola ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komplikacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznati liječnik tužio Grad Split zbog važne parcele. Najprije je nudio nagodbu, pa krenuo u ofenzivu: ‘Ovo je prevara!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699924.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovdje bi vrtić trebao biti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699924.jpg [title] =>

Ovdje bi vrtić trebao biti

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699923.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699922.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699921.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699920.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699919.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699917.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699915.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25699914.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25589369.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25678600.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Grad Split izdao je sebi u manje od godinu dana ponovno lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu. Prvi put smo o lokacijskoj dozvoli za vrtić pisali da je izdana u siječnju ove godine. Razlog ponovnog izdavanja dozvole jest žalba dr. Darka Matulića, vlasnika "Poliklinike Matulić" u Osječkoj ulici, nedaleko od KBC Firule, na osnovu koje je nadležno Ministarstvo poništilo prvu dozvolu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Nova lokacijska dozvola, kao i prošla, izdana je na osnovu arhitektonskog natječaja koji je još 2009. proveden za osnovnu školu i vrtić na Pazdigradu.

Marijana Puljak je tada najviše vodila kampanju za izgradnju ovih sadržaja. OŠ "Žnjan-Pazdigrad" je izgrađena i 2017. je za nju studio "X3M" koji je pobijedio na natječaju dobio nagradu "Viktor Kovačić" za najbolje arhitektonsko ostvarenje u toj godini.

No, s vrtićem se priča jako odužila. Po lokacijskoj dozvoli čestica za vrtić obuhvaća 3745 m2. Sama građevina zauzima 1442 m2, dok bi veći dio otpadao na neizgrađeni prostor na kojem bi bilo 18 parkirališnih mjesta, a posadilo bi se 20 stabala raznih vrsta (18 u dvorištu i dva u atriju vrtića).

---

image
Damjan Tadić/Cropix
---

U dozvoli piše da "veličina građevne čestice zadovoljava članak 24. GUP-a kojim je propisano minimalno 5 m2 zatvorenog prostora, odnosno 20 m2 terena po djetetu, površina građevne čestice omogućava smještaj 125 djece kako je predviđeno idejnim projektom".

Građevina bi bila samostalna uporabna jedinica, s podrumom, prizemljem, jedim katom i djelomično natkrivenom krovnom terasom, a imala bi 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice.

Ali, dr. Matulić je vlasnik oko 40 posto nekretnina na kojima se planira zahvat i žalio se Ministarstvu da nije bio obaviješten u postupku izdavanja prve lokacijske dozvole.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Naime, kako zahvat graniči s više od deset vlasnika, Grad je 28. prosinca 2022. javnim pozivom na oglasnoj ploči i na svojim mrežnim stranicama pozvao stranke da izvrše uvid u projekt.

Na osnovu žalbe dr. Darka Matulića koji je dostavio kupoprodajni ugovor od 20. siječnja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je zaključilo da je Matuliću nesporno trebalo omogućiti uvid u spis predmeta, tako što ga je Grad trebao osobno pozvati, a ne putem javnog poziva.

Zanimljivo da je Ministarstvo poništilo lokacijsku dozvolu koju je Grad izdao 10. siječnja 2023. godine i predmet vratilo na ponovno rješavanje. Drugim riječima, sadašnji vlasnik nekretnina se žalio Ministarstvu zašto ga Grad nije osobno pozvao na uvid kod izdavanja lokacijske dozvole, iako je dozvola izdana deset dana prije negoli je on sklopio kupoprodajni ugovor. A Ministarstvo je priznalo vlasnička prava Matuliću i poništilo lokacijsku dozvolu koja je izdana dok on nije bio vlasnik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Kada se pogledaju aktivnosti koje su Grad i dr. Matulić poduzimali, ispadne kao da su djelovali istodobno tko će prije do parcela. Posebni uvjeti za lokacijsku dozvolu za vrtić se počinju prikupljati od studenog 2021. a najviše u srpnju 2022. godine. Idejni projekt za vrtić je već bio izveden u ožujku 2022. godine.

S druge strane, prema zemljišnim knjigama, Darko Matulić je u lipnju 2022. stavio zabilježbu za zabranu raspolaganja na česticama. Dana 20. siječnja 2023. sklopio je ugovor o kupoprodaji s bivšim vlasnicima.

Isti dan Zemljišnik je zaprimio njegov prijedlog o predbilježbi vlasništva na nekretnine koji nije do danas riješen. Odnosno, Matulić još nije uknjiženi vlasnik.

Idući korak kojeg je Matulić kao vlasnik tri parcele od ukupno 1495 m2 koje su sve na području obuhvata za vrtić nastojao poduzeti, jest nuđenje nagodbe Gradu. Dr. Darko Matulić se u ponovljenom postupku izdavanja lokacijske dozvole očitovao preko odvjetnika i usprotivio izdavanju Lokacijske dozvole za dječji vrtić.

Poručio je da na "zemljištu njegovog, privatnog vlasništva planira izgradnju zdravstveno-medicinske ustanove koja bi zapošljavala najmanje 30 novih djelatnika" i da je njegov projekt "s ovog aspekta od važnosti za širu zajednicu".

Iznio je dva prijedloga. Po prvom, nudio je Gradu zajednički poslovni poduhvat koji bi objedinio oba projekta u jednoj građevini. Predlaže Gradu da arhitekti koji su odabrani na natječaju naprave izmjenu i dopunu postojećeg projekta.

Po tom prijedlogu bi trebalo "ujediniti oba projekta u jednoj građevini", odnosno, spojiti u isti objekt dječji vrtić zajedno s Matulićevom poliklinikom. Njegov drugi prijedlog Gradu je da zamjene zemljišta.

No, u idućem očitovanju na izdavanje lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu dr. Matulić je ofenzivnije reagirao. Nakon što je upitao Grad zašto nije sebi odmah izdao građevinsku dozvolu, umjesto da ide na lokacijsku, optužio je Banovinu da izbjegava riješiti otkup zemljišta.

Štoviše, tvrdi da se njega na ovaj način pokušava prevariti i zaustaviti u ostvarivanju dobiti. Za to područje kaže da je u GUP-u označeno kao društvena namjena "D", što obuhvaća i namjenu njegovog projekta, a za provedeni natječaj za vrtić je tvrdi da ne obavezuje njega, nego Grad.

Na koncu je od Banovine zatražio da otkupi parcele od vlasnika prije dovršenja upravnog postupka, a ukoliko to ne učine, zaprijetio je kako će on kao suvlasnik zatražiti lokacijsku dozvolu i da će isključiti Grad od izdavanja takve dozvole.

No, iz Upravog odjela za urbanizam nisu se puno obazirali na prigovore i višekratne dopise dr. Darka Matulića. Izdali su lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu.

- Razmatrajući navedene primjedbe vezano uz rješavanje imovinskopravnih odnosa, ovaj Upravni odjel cijeni da iste nisu osnovane jer rješavanje imovinskopravnih odnosa nije predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole - zaključuje se u Odgovoru Upravnog odjela na očitovanje dr. Matulića.

- Članak 125. stavak 7. i 8. Zakona o prostornom uređenju navodi da se lokacijska dozvola izdaje za građenje na zemljištu, odnosno građevini za koje investitor nije riješio imovinskopravne odnose, odnosno građenje građevina ako to stranka zatraži.

Pitanje uređenja imovinskopravnih odnosa je od utjecaja na postupak ishođenja akta za građenje, odnosno građevinske dozvole - objasnili su iz Ureda pročelnika Tea Vojkovića i ujedno odbili prijedloge o zajedničkom poduhvatu.

- U odnosu na primjedbe vezane za prijedloge o zajedničkom poduhvatu, odnosno zamjeni zemljišta, te eventualno traženje lokacijske dozvole od strane žalitelja, ističe se da je predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole utvrđivanje sukladnosti planiranog zahvata, prikazanog priloženim idejnim projektom, sa prostorno planskom dokumentacijom, te Zakonom o prostornom uređenju.

Mogućnost gradnje poliklinike, odnosno zdravstveno medicinske ustanove, bilo putem zajedničkog poduhvata ili kao samostalne građevine nije predmet ovog upravnog postupka - stoji u Rješenju o izdavanju lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu.

Prema tumačenju koje je gradonačelnik Ivica Puljak dao prošle godine, za Matulićevo rješenje o objedinjavanju vrtića i poliklinike ne bi se mogla dobiti dozvola.

- Vrtići se mogu graditi samo prema Državnom pedagoškom standardu, koji predviđa da su oni samostojeći objekti s vrlo rigoroznim standardima o veličini prostorija, prostorima za igru unutra i vani, veličini grupa, prehrani i svemu ostalom što osigurava da djeca zaista imaju kvalitetan standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Kad gradite novi vrtić morate poštivati te standarde, inače nećete za njega dobiti dozvolu - izjavio je Ivica Puljak u svibnju 2022. rekavši kako su nakon dolaska na vlast vrtiće stavili visoko na listu prioriteta.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ali, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, 07. rujna, Puljak je za dječji vrtić na Pazdigradu rekao nešto posve drugo. Kazao je kako je "ishođenje lokacijske dozvole nakon žalbe u tijeku, a u tijeku je razgovor s vlasnicima zemljišta o tome da možda zajednički izradimo projekt zdravstvenog centra i vrtića na tom zemljištu". Ali, lokacijska dozvola je dva dana prije sjednice već bila izdana i to samo za vrtić.

Kako će se situacija dalje odvijati, vidjet ćemo. Grad je trenutno u prednosti, bar na papiru. No, šteta je, ako se nakon svih godina želi izgraditi vrtić na Pazdigradu, da gradska vlast nije prije otkupila zemljište od bivših vlasnika.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Ovdje bi vrtić trebao biti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/poznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara-1325280 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5783bd87d303370ebf595eb03a2841a87148ba0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznati+lije%C4%8Dnik+tu%C5%BEio+Grad+Split+zbog+va%C5%BEne+parcele.+Najprije+je+nudio+nagodbu%2C+pa+krenuo+u+ofenzivu%3A+%E2%80%98Ovo+je+prevara%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpoznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara-1325280 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpoznati-lijecnik-tuzio-grad-split-zbog-vazne-parcele-najprije-je-nudio-nagodbu-pa-krenuo-u-ofenzivu-ovo-je-prevara-1325280 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komplikacije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitkomplikacije

Poznati liječnik tužio Grad Split zbog važne parcele. Najprije je nudio nagodbu, pa krenuo u ofenzivu: ‘Ovo je prevara!‘

Piše Sandi Vidulić
25. rujna 2023. - 07:34

Grad Split izdao je sebi u manje od godinu dana ponovno lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu. Prvi put smo o lokacijskoj dozvoli za vrtić pisali da je izdana u siječnju ove godine. Razlog ponovnog izdavanja dozvole jest žalba dr. Darka Matulića, vlasnika "Poliklinike Matulić" u Osječkoj ulici, nedaleko od KBC Firule, na osnovu koje je nadležno Ministarstvo poništilo prvu dozvolu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nova lokacijska dozvola, kao i prošla, izdana je na osnovu arhitektonskog natječaja koji je još 2009. proveden za osnovnu školu i vrtić na Pazdigradu.

Marijana Puljak je tada najviše vodila kampanju za izgradnju ovih sadržaja. OŠ "Žnjan-Pazdigrad" je izgrađena i 2017. je za nju studio "X3M" koji je pobijedio na natječaju dobio nagradu "Viktor Kovačić" za najbolje arhitektonsko ostvarenje u toj godini.

No, s vrtićem se priča jako odužila. Po lokacijskoj dozvoli čestica za vrtić obuhvaća 3745 m2. Sama građevina zauzima 1442 m2, dok bi veći dio otpadao na neizgrađeni prostor na kojem bi bilo 18 parkirališnih mjesta, a posadilo bi se 20 stabala raznih vrsta (18 u dvorištu i dva u atriju vrtića).

image
Damjan Tadić/Cropix

U dozvoli piše da "veličina građevne čestice zadovoljava članak 24. GUP-a kojim je propisano minimalno 5 m2 zatvorenog prostora, odnosno 20 m2 terena po djetetu, površina građevne čestice omogućava smještaj 125 djece kako je predviđeno idejnim projektom".

Građevina bi bila samostalna uporabna jedinica, s podrumom, prizemljem, jedim katom i djelomično natkrivenom krovnom terasom, a imala bi 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice.

Ali, dr. Matulić je vlasnik oko 40 posto nekretnina na kojima se planira zahvat i žalio se Ministarstvu da nije bio obaviješten u postupku izdavanja prve lokacijske dozvole.

image
Tom Dubravec/Cropix

Naime, kako zahvat graniči s više od deset vlasnika, Grad je 28. prosinca 2022. javnim pozivom na oglasnoj ploči i na svojim mrežnim stranicama pozvao stranke da izvrše uvid u projekt.

Na osnovu žalbe dr. Darka Matulića koji je dostavio kupoprodajni ugovor od 20. siječnja ove godine, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je zaključilo da je Matuliću nesporno trebalo omogućiti uvid u spis predmeta, tako što ga je Grad trebao osobno pozvati, a ne putem javnog poziva.

Zanimljivo da je Ministarstvo poništilo lokacijsku dozvolu koju je Grad izdao 10. siječnja 2023. godine i predmet vratilo na ponovno rješavanje. Drugim riječima, sadašnji vlasnik nekretnina se žalio Ministarstvu zašto ga Grad nije osobno pozvao na uvid kod izdavanja lokacijske dozvole, iako je dozvola izdana deset dana prije negoli je on sklopio kupoprodajni ugovor. A Ministarstvo je priznalo vlasnička prava Matuliću i poništilo lokacijsku dozvolu koja je izdana dok on nije bio vlasnik.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kada se pogledaju aktivnosti koje su Grad i dr. Matulić poduzimali, ispadne kao da su djelovali istodobno tko će prije do parcela. Posebni uvjeti za lokacijsku dozvolu za vrtić se počinju prikupljati od studenog 2021. a najviše u srpnju 2022. godine. Idejni projekt za vrtić je već bio izveden u ožujku 2022. godine.

S druge strane, prema zemljišnim knjigama, Darko Matulić je u lipnju 2022. stavio zabilježbu za zabranu raspolaganja na česticama. Dana 20. siječnja 2023. sklopio je ugovor o kupoprodaji s bivšim vlasnicima.

Isti dan Zemljišnik je zaprimio njegov prijedlog o predbilježbi vlasništva na nekretnine koji nije do danas riješen. Odnosno, Matulić još nije uknjiženi vlasnik.

Idući korak kojeg je Matulić kao vlasnik tri parcele od ukupno 1495 m2 koje su sve na području obuhvata za vrtić nastojao poduzeti, jest nuđenje nagodbe Gradu. Dr. Darko Matulić se u ponovljenom postupku izdavanja lokacijske dozvole očitovao preko odvjetnika i usprotivio izdavanju Lokacijske dozvole za dječji vrtić.

Poručio je da na "zemljištu njegovog, privatnog vlasništva planira izgradnju zdravstveno-medicinske ustanove koja bi zapošljavala najmanje 30 novih djelatnika" i da je njegov projekt "s ovog aspekta od važnosti za širu zajednicu".

Iznio je dva prijedloga. Po prvom, nudio je Gradu zajednički poslovni poduhvat koji bi objedinio oba projekta u jednoj građevini. Predlaže Gradu da arhitekti koji su odabrani na natječaju naprave izmjenu i dopunu postojećeg projekta.

Po tom prijedlogu bi trebalo "ujediniti oba projekta u jednoj građevini", odnosno, spojiti u isti objekt dječji vrtić zajedno s Matulićevom poliklinikom. Njegov drugi prijedlog Gradu je da zamjene zemljišta.

No, u idućem očitovanju na izdavanje lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu dr. Matulić je ofenzivnije reagirao. Nakon što je upitao Grad zašto nije sebi odmah izdao građevinsku dozvolu, umjesto da ide na lokacijsku, optužio je Banovinu da izbjegava riješiti otkup zemljišta.

Štoviše, tvrdi da se njega na ovaj način pokušava prevariti i zaustaviti u ostvarivanju dobiti. Za to područje kaže da je u GUP-u označeno kao društvena namjena "D", što obuhvaća i namjenu njegovog projekta, a za provedeni natječaj za vrtić je tvrdi da ne obavezuje njega, nego Grad.

Na koncu je od Banovine zatražio da otkupi parcele od vlasnika prije dovršenja upravnog postupka, a ukoliko to ne učine, zaprijetio je kako će on kao suvlasnik zatražiti lokacijsku dozvolu i da će isključiti Grad od izdavanja takve dozvole.

No, iz Upravog odjela za urbanizam nisu se puno obazirali na prigovore i višekratne dopise dr. Darka Matulića. Izdali su lokacijsku dozvolu za dječji vrtić na Pazdigradu.

- Razmatrajući navedene primjedbe vezano uz rješavanje imovinskopravnih odnosa, ovaj Upravni odjel cijeni da iste nisu osnovane jer rješavanje imovinskopravnih odnosa nije predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole - zaključuje se u Odgovoru Upravnog odjela na očitovanje dr. Matulića.

- Članak 125. stavak 7. i 8. Zakona o prostornom uređenju navodi da se lokacijska dozvola izdaje za građenje na zemljištu, odnosno građevini za koje investitor nije riješio imovinskopravne odnose, odnosno građenje građevina ako to stranka zatraži.

Pitanje uređenja imovinskopravnih odnosa je od utjecaja na postupak ishođenja akta za građenje, odnosno građevinske dozvole - objasnili su iz Ureda pročelnika Tea Vojkovića i ujedno odbili prijedloge o zajedničkom poduhvatu.

- U odnosu na primjedbe vezane za prijedloge o zajedničkom poduhvatu, odnosno zamjeni zemljišta, te eventualno traženje lokacijske dozvole od strane žalitelja, ističe se da je predmet postupka izdavanja lokacijske dozvole utvrđivanje sukladnosti planiranog zahvata, prikazanog priloženim idejnim projektom, sa prostorno planskom dokumentacijom, te Zakonom o prostornom uređenju.

Mogućnost gradnje poliklinike, odnosno zdravstveno medicinske ustanove, bilo putem zajedničkog poduhvata ili kao samostalne građevine nije predmet ovog upravnog postupka - stoji u Rješenju o izdavanju lokacijske dozvole za vrtić na Pazdigradu.

Prema tumačenju koje je gradonačelnik Ivica Puljak dao prošle godine, za Matulićevo rješenje o objedinjavanju vrtića i poliklinike ne bi se mogla dobiti dozvola.

- Vrtići se mogu graditi samo prema Državnom pedagoškom standardu, koji predviđa da su oni samostojeći objekti s vrlo rigoroznim standardima o veličini prostorija, prostorima za igru unutra i vani, veličini grupa, prehrani i svemu ostalom što osigurava da djeca zaista imaju kvalitetan standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Kad gradite novi vrtić morate poštivati te standarde, inače nećete za njega dobiti dozvolu - izjavio je Ivica Puljak u svibnju 2022. rekavši kako su nakon dolaska na vlast vrtiće stavili visoko na listu prioriteta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ali, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, 07. rujna, Puljak je za dječji vrtić na Pazdigradu rekao nešto posve drugo. Kazao je kako je "ishođenje lokacijske dozvole nakon žalbe u tijeku, a u tijeku je razgovor s vlasnicima zemljišta o tome da možda zajednički izradimo projekt zdravstvenog centra i vrtića na tom zemljištu". Ali, lokacijska dozvola je dva dana prije sjednice već bila izdana i to samo za vrtić.

Kako će se situacija dalje odvijati, vidjet ćemo. Grad je trenutno u prednosti, bar na papiru. No, šteta je, ako se nakon svih godina želi izgraditi vrtić na Pazdigradu, da gradska vlast nije prije otkupila zemljište od bivših vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:21