StoryEditor
SplitDI SU LIPI DANI...

Prodavači na Pazaru: ‘Ko je vidija u četvrti misec nosit bundu i šal? Jedva čekam da se vrate turisti, makar njih deset probavalo jednu trišnju!‘

Piše Matea Roglić
7. travnja 2021. - 18:26
'Zabundani' prodavači kao da je početak zime, a ne proljećaBožidar Vukičević/Cropix

– Jadna nan majka, nastavi li se ovako, nećemo imat ni za kruv – požalila nam se prodavačica Cvita koja je u srijedu ujutro, kao jedna od rijetkih, radila na gotovo pustom Pazaru.

Bura je otjerala kišu, oblake i snijeg, a s njima i kupce. Prizori gotovo pustih štandova i banaka samo su sjena uobičajene vreve i šušura koji inače vladaju u ovo doba na tržnici.

Ipak, naišli smo na pokojeg upornog prodavača koji nas, buri unatoč, uvjerava kako se na njegovu štandu nalazi savršen izbor za tvoju obiteljsku trpezu.

– Aj kupi kilo limuna, nu šta su lipi, friški i domaći. Ubijaju sve viruse! – doziva nas nasmijano lice prodavača Josipa Ercegovića. Mi privučeni dobrom energijom i pozitivom odmah prilazimo i skeniramo ponudu na banku veselog prodavača. Imamo što i vidjeti.

image
Josip Ercegović: 'Moji limuni ubijaju sve viruse!'
Božidar Vukičević/Cropix

– Naranče, limuni, jabuke, ili malo salate za prilog – biraj šta ćeš! Mi ti cijene ne minjamo. Uvik je isto. Kapula je osam kuna, limuni deset, a pome su 15 kuna. Blitva je deset kuna, a imamo i maslinova uja za 60 kuna litra, ma ljubi nepce kako je dobro – kaže nam Ercegović, ponosan na svoju šaroliku ponudu.

– Kako vam ide prodaja u odnosu na prethodne godine? – pitamo ga, a lice mu odmah poprimi ozbiljan izraz.

– Auuu, lošije, lošije! Skoro za pedeset posto. Danas je naročito loše zbog bure. Al' inače – onako, osrednje. Svit ne radi pa ne može ni imati novca za trošit. Korona je i nema turista. Oko Uskrsa bi oni već počeli navraćat. Danas ih možeš na prste izbrojit. Oni bi uzimali sve, oni znaju cijenit domaće i friško. Našima mo'š dat, takoreći, tukca u vrići, neće se bunit. Jedino šta me brine šta mi je bura oštetila voćke i pupove, ali povrće se digne odma – konstatira simpatični prodavač.

Idemo dalje, i pokušavamo uočiti kojeg odvažnog kupca.

– Ma ni mladih ni starih nima, dite moje, ne trudi se – kaže prodavačica Marija Šošić i nastavlja razočaranim tonom:

– Prodaja je jako loša. Od korone su pale cijene i roba se ne može prodat. Ali radit se mora, makar bila nevera. Nešto san blitve imala za deset kuna, to san odma prodala. Limun je 14, a naranča deset, to mi slabije ide – tvrdi Šošić, koja je, kako kaže, prošlih godina u ovo doba nosila kratki rukav i pokušavala se sporazumjeti s turistima.

image
Marija Šošić: 'Ove godine - šipak!'
Božidar Vukičević/Cropix

– A ove godine – šipak! Iznenadila san se jutros kad san vidila na Mosoru snig. Ja san van iz Žrnovnice. Al' da buden iskrena, više naši kupuju nego turisti. Oni bi liti kupovali smokve po principu – četiri turista na jednu smokvu. Ovo vrime nikako nan ne ide naruku – bojin se da neće ništa bit od bresaka, trišanja ni jabuka – kaže Šošić i dodaje kako se nada da će vrijeme sljedećih dana biti više u skladu s dobom godine.

Da prodaja ne cvjeta, slaže se i Kažimir Čorić.

– Malo je svita, a puno je preplašenih. Srida i subota su nam udarne, a ostalo slabo. Danas je bura učinila svoje, tako da je ova srida lošija od ostalih. Uništila mi je jedan dio bresaka i trišanja, al' nadan se da totalne štete neće biti. Bilo je minus dva stupnja i šest centimetara sniga jutros u Naklicama, u ovo doba godine! Ko je vidija u četvrti misec nosit bundu i šal. Nismo Moskva, za Gospu Blaženu – govori Čorić, koji ne pamti kada je u travnju radio u zimskoj opremi.

image
Kažimir Čorić: 'Bura mi je uništila dio bresaka i trišanja'
Božidar Vukičević/Cropix

Gospođa Daria, sa susjednog štanda, uvijek drži iste cijene, a šušura i događanja na Pazaru nedostaje joj više nego ikad.

– Špinat je 20 kuna, karota i cikla su deset kuna, a fažol je deset kuna. Sitin se prethodnih godina kako su mi turisti išli na živce jer su samo šetali, njih deset bi probavalo jednu trišnju, a sad mi fale! Nisan nikad mislila da ću ovo reć naglas, ali ona žiža mi fali. Jedva čekan da se opet vrate, makar s onin svojim specifičnin navikama kupnje – zaključuje prodavačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2021 18:26