StoryEditorOCM
Splitšutnja vlasti

Prosvjed i posljednji ispraćaj pelegrinke u Splitu: ‘Ne razumijem Ivoševića. Ne mogu zaključiti zbog čega je ovakav‘

Piše Gabrijela Radanović
17. lipnja 2023. - 14:03

Došli smo tu da joj odamo počast kao i svakoj starici na umoru – u uvodu je kazala Iva Tukić, predsjednica Gradskog kotara Lučac Manuš. Zapalila je svijeću za uništenu pelegrinku na početku Vukovarske ulice, koja je proteklog ponedjeljka pod naletom bagera surovo uklonjena s mjesta na kojem je dugo rasla.

- Moglo se spriječiti rušenje tog stabla - tvrde građani koji su u subotu ujutro organizirali simbolični ispraćaj uništene pelegrinke.

Zajedno su položili svijeće ispred djela akademske slikarice Ane Marije Botteri koja je na platnu naslikala zlatnu pelegrinku i zakačila je na zaštitnu ogradu gradilišta "Small Mall". Okupili su se u nadi da će njihov apel rezultirati odgovorima na svu problematiku ovog građevinskog projekta i njegov utjecaj ne samo na Lučac Manuš nego i šire.

image
Joško Ponoš/Cropix

- To je bio vandalski čin jer ona nikome nije smetala. Tu smo i zbog "Small Malla", jer još uvijek nismo dobili odgovor što će tu biti i kako će izgledati, sve što znamo smo vidjeli u medijima. Najviše nas žulja parkiralište i hoće li oni naći mjesta za građane po primjerenoj cijeni, a ne po onoj koju naplaćuju u Zagrebu – rekla je predsjednica Kotara.

Osim ilustracije pelegrinke i svijeća, odjenuli su majice s crnom siluetom pelegrinke, dizajnirane kao šoneta stablu koje je još prošlog tjedna postojalo u njihovom kotaru.

Došli i političari

Na prosvjedu i oproštaju od pelegrinke našli su se i predsjednici drugih kotareva, političari iz HDZ-a, SDP-a, HGS-a, Pametnog i Nove ljevice, ali i splitski aktivisti, među njima i Mario Rovan iz Građanske inicijative Split. Novinarima je podijelio dio dokumentacije koja je vezana uz projekt, a najveći naglasak je stavio na rješenje Konzervatorskog odjela u Splitu o provedbi arheološkog nadzora s ciljem otkrivanja i zaštite arheoloških slojeva i struktura na parcelama gdje se namjerava raditi "Small Mall". Sukladno izvještaju tog nadzora, trebali bi se odrediti posebni uvjeti za izvođenje radova. Međutim, Rovan smatra da su investitori napravili veliki propust što su srušili pelegrinku bez da su dočekali izvještaj konzervatora.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Ključno je naglasiti da su do 15. lipnja na tom terenu u tijeku bili zemljani radovi pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Splitu. Prije nego što se išta napravilo, trebalo je sačekati izvješće konzervatora. To se odnosilo i na uklanjanje koštele, a o tome niti gradonačelnik niti dogradonačelnik ne govore – rekao je Rovan te naglasio kako je pelegrinka bila točno na granici terena pod konzervatorskim nadzorom.

Prema riječima našeg sugovornika, onoga dana kada su konzervatori napustili teren, izvođač je toga poslijepodneva srušio pelegrinku. Nije čekao izvještaj nadzora i posebne konzervatorske uvjete za izvođenje radova na terenu.

- Tumačimo takav potez kao samovolju investitora i izvođača radova – rekao je. Rovan je upozorio pojedine članove gradskog vijeća na postojanje tog dokumenta, a smatra da bi Puljak i Ivošević nekada također mahali s takvom dokumentacijom, ali danas to ne rade.

- Dok su bili oporba ili aktivisti, oni bi došli do tih dokumenata. Prije bi Ivošević došao do tih informacija pa ih nama poslao, a danas ga ne razumijem. Ne mogu zaključiti zbog čega je ovakav – poručio je Mario Rovan koji je s Bojanom Ivoševićem surađivao tijekom dogradonačelnikovih aktivističkih dana.

Građani su nezadovoljni razvojem situacije i ako je bilo ikakvog povjerenja prema izvođaču radova i investitoru, nestalo je nasilnim činom rušenja pelegrinke.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Što će se dogoditi sutra kada investitor i izvođač nalete na arheološko nalazište, jer vidim da uz radnike ne postoji adekvatan nadzor koji će utvrditi da se nešto nalazi na tom mjestu i da se trebaju zaustaviti radovi. Hoće li oni postupiti isto u tom slučaju kao i s pelegrinkom. Zašto u ovoj transparentnoj upravi ne postoji mogućnost da se digitalno prati što se događa na tom mjestu, nekakav hodogram aktivnosti – kazao je Mihajlo Vojvodić, jedan od okupljenih građana te nastavio:

- Što je s arhitektom koji je naletio na stablo? U Europi kad naletiš na tako vrijednu stvar onda izgradiš projekt tako da se takve stvari uključe u projekt. Mogao je napraviti vrijednost i svom projektu – smatra jedan od prosvjednika.

image
Joško Ponoš/Cropix

U znak protesta, prošetali su pješačkim prijelazom u Vukovarskoj ulici i na trenutak zaustavili promet kako bi još jednom upozorili javnost na ovaj problem. Podršku su im dali i građani drugih kotareva, a među prosvjednicima su se našli i stanovnici Brda koji se nose s onečišćenjem zraka arsenom na području njihovog kvarta.

Urbanistička šteta

Među prosvjednicima našao se književnik i kolumnist Jurica Pavičić, ali je naglasio kako je došao u svojstvu stanovnika tog kotara.

- Ovo je primjer kako neki projekt, koji je začet kao ideja da rješava problem parkinga u centru, mutirao u to da zatire parkiranje u centru, dodatno progušćuje centar i urušava kvalitetu života. Mislim da je dosta tog diskursa ‘mi tu ne možemo ništa zato što je to netko skrivio 2009., 1997., 1991, 1945, 1941...‘, jer onda mi ne moramo više niti izlaziti na izbore. Dakle, smisao ovoga nije da se vidi što je netko napravio prije 20 godina i da ga se uhapsi, mada bi i to trebalo, nego da se pokuša naći načina da se ovdje ne napravi urbanistička šteta - rekao je Pavičić. Na pitanje novinara komentirao je stav lijevo liberalne gradske vlasti prema projektu "Small Mall".

image
Joško Ponoš/Cropix

- Ne znam zašto im je takav stav, ali je indikativno da takav stav zauzeo Bojan Ivošević kada je bio referendum za Lungomare u Puli, što mi govori o dosljednom krivom svrstavanju kada su u pitanu urbane politike. Politika prostora nisu samo kiosci i bankomati, već upravo ovo. Split puno više pati od progušćivanja centra grada i od kuća iz kojih se susjedima gleda u pjat, nego od bankomata. Meni se čini da se ovdje od muhe ne vidi slon - poručio je Pavičić.

Na pitanje smatra li da je vlast mogla pregovorima s investitorom sačuvati stablo, kratko je odgovorio: "Ne znam, ali vjerujem da je mogla.".

Javna prezentacija

Takvo mišljenje dijele svi koji su se okupili na prosvjedu i ispraćaju pelegrinke.

Podsjećamo, okupljanje građana se organiziralo dan nakon tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o projektu "Small Mall". U četiri točke zaključka vijećnika nakon višesatne rasprave se zadužuje gradonačelnika da svu dokumentaciju o predmetnom slučaju dostavi USKOKU-u, u svrhu provjere zakonitosti do sada izdanih akata, te da se za pravno mišljenje o tome jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za prestanak prava građenja angažira Pravni fakultet u Splitu, Zagrebu ili Rijeci. Po istom pitanju će se trebati izjasniti i Upravni odjel za gradsku imovinu Grada Splita. Također, Gradsko vijeće će pozvati investitora da održi javnu prezentaciju projekta za koji je zatražena izmjena i dopuna lokacijske dozvole.

- Pratit ćemo realizaciju tih zaključaka i dalje prema tome postupati – najavila je čelnica kotara Lučac Manuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 01:23