stdClass Object ( [id] => 1259971 [title] => Završila je sjednica, DES ima novog ravnatelja, HGS-ovka se pita: Zašto je trebalo šest dana da se glasa? [alias] => puljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

17:10

Nije bilo puno rasprave tijekom izglasavanja visine pristojbe za kruzere, koja se ne mijenja. Usvojena je i ta točka dnevnog reda.

Potom se glasalo izboru Stenka Dell‘Orca na mjesto ravnatelja Ustanove DES, a izvjestitelj je bio pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić.

U raspravi se prvi za riječ  javio Davor Matijević koji je kritizirao što im je trebao treći pokušaj za pokušaj. Smatra da je kandidat kvalitetan i da ima iskustva, ali za DES kaže da je specifična ustanova i nada se da će novi ravnatelj imati senzibilitet.

- Ne miješamo se u imenovanja, a mislim i da je dobar kandidat - poručio je Matijević.

Lidija Bekavac iz HGS-a zanima zašto im je trebalo šest dana da glasaju, zanima je li usvojen zapisnik ili nije.

- Ponavlja se šlampavost u radu, od park šume Marjan do HNK, pa čemu zapisnici ako nisu verificirani? - pita se Bekavac.

Negotić je rekao da ne može govoriti o detaljima, ali su prihvatili prijedlog imenovanja i donijeli su gotov materijal.

- Imate i vi zapisnik kao i ja. Samo želim da mi se protumači ‘nakon verificiranja pismeno će se obavijestiti kandidati‘. Je li verificiran ili nije? - pitala je.

Negotić je rekao da smatra iz dobivenih materijala da je održana sjednica i da je verificirano.

- E, pa, nije bilo sjednice - odgovorila je Bekavac.

Ubacio se Puljak i rekao da je sve po propisima, bez obzira na vrijeme verificiranja.

- Zašto onda zapisnici? - pitala je Bekavac.

Domazet je pozvao da ubuduće dođu predstavnici upravnih vijeća odgovarati na pitanja.

Jakša Balov iz HDZ-a je rekao kako su ga mediji pitali je li pauza zbog rušenja kvoruma.

- Ovo je isključivo politička odluka, ne sumnjam da će vam opet biti kriv HDZ. Glasat ćemo protiv jer je ravnateljica Edita Maretić Dimlić bila kvalitetna - govorio je Balov.

Dodao je i da Puljak zaslužuje i to da se obrati pažnja na imenovanja i da su to osobe jako bliske gradonačelniku.

- To je vaše pravo, u redu, ali govorite jedno, a radite drugo. Slijedite dosadašnje politike - ustvrdio je Balov.

Puljak je krenuo uzvratiti kako nisu isti i da HDZ bira svoje, uglavnom nesposobne, a na to ih je prekinuo Domazet i rekao da prestanu s tim temama u vijećnici. Odnosno, da se udaljavaju od biti.

Uz podršku vijećnika Centra i SDP-a prošao je prijedlog imenovanja Stenka Dell‘Orca. Još ga treba potvrditi Županijska skupština. Ne potvrdi li, raspisuje se novi natječaj.

Nakon nekoliko točaka odricanja prava provokupa završila je relativno kratka, ali burna sjednica Gradskog vijeća.

16:06

HSP-ovac Ante Grubišić je pitao koliko se povećao prihod u “Split Parkingu” temeljem poskupljenja cijena usluga.

Puljak je odgovorio da su htjeli zadržati iste cijene pretplata za građane te ih motivirati da imaju pretplate.

- A sat parkiranja je poskupio kako bi gostima naplatili parkiranje primjerene cijene, a dodaje kako smo i dalje na možda najjeftiniji grad u Hrvatskoj po cijeni satnih parkinga, pogotovo u ljetnoj sezoni. Oko Lučke kapetanije se obično parkiraju strani gosti - rekao je Puljak.

Imaju procjene koliko bi zaradili od povećanja cijene parkinga, ali su zato smanjili cijene javnog gradskog prijevoza kako bi ih motivirali da koriste “Prometove” autobuse.

Budući da je vijećnik tražio pisani odgovor, vjerojatno će procjene zarade dobiti pisanim putem.

Danijela Dujlović iz Centra je postavila pitanje oko održavanja kišnih slivnika, a za tu stavku je u 2021. godini potrošeno 28 posto više sredstava od planiranog iznosa, oko 2,3 milijuna kuna.

Konkretno pitanje je bilo, “na kojim lokacijama građani idući tjedan mogu očekivati održavanje oko 570 slivnika”?

Na tako konkretno pitanje vladajuće opcije, nevjerojatno je da nije čekao pripremljen odgovor pa će dobiti odgovor sljedeći tjedan o čišćenju slivnika za dva tjedna.

Zoran Đogaš iz redova HDZ-a je, između ostalog, pitao kada će se izraditi strategiju razvoja održivog turizma Grada Splita, na što je Puljak odgovorio da se nada kako će se i u suradnji sa Sveučilištem izraditi strategija u proljeće ove godine.

Jakša Balov iz HDZ-a je skrenuo pažnju na Mjesni odbor Slatine, gdje ne postoji komunalni redar, naglasio je da je centar mjesta prljav i zapušten, a prometnice su u lošem stanju.

Poseban hendikep je da nemaju tajnika u Mjesnom odboru. Zanimalo ga je ima li nade da će se taj dio Splita promijeniti na bolje te je pitao gradonačelnika kada će posjetiti taj mjesni odbor.

- Odobreno je zapošljavanje dvoje pometača za Slatine i Žrnovnicu. Što se tiče komunalnog redara, pretpostavljam da mislite na komunalnog namještenika koji je bio dao otkaz kad smo došli na vlast, ali nevezano za nas, već zbog osobnih razloga.

S obzirom na to da su Slatine tamo gdje jesu, logično je da to radi “Čistoća” te imaju tajnika koji ima ovlasti komunalnog redara, ali vjerujem da bi sada stanje trebalo biti uredu -  rekao je Ivošević koji je naglasio da je prošlo ljeto bio u Slatinama, te je rekao da se načelnik tog mjesnog odbora trudi i dolazi u Banovinu.

- No, gradske financije su ograničene pa nekad nešto možemo odobriti, a nekada ne -  rekao je dogradonačelnik.

Davora Matijevića, vijećnika i predsjednika splitskog SDP-a također je zanimala situacija u “Čistoći”.

- Radnici su pokrenuli proces mirenja, proceduru koju zakon nalaže, i postoji mogućnost da pokrenu štrajk zbog neadekvatnih uvjeta rada kao i niskih plaća čija se osnovica nije mijenjala od veljače 2010.godine. Kako komentirate korištenje agencije za zapošljavanje, bez provedenog natječaja i smatrate li spornim što je direktor odabrao agenciju koristeći Google, kako je sam rekao, umjesto javnog poziva ili natječaja?

Smatrate li koincidencijom ili je i vama suspektno što je direktor koji je iz Samobora odabrao agenciju čiji je vlasnik također iz Samobora? Poznato vam je također da Čistoća nije postigla nikakve uštede s ovom agencijom već je agencija u samom početku bila čak i skuplja.

Kako komentirate da je Inspekcija rada utvrdila da je Čistoća kršila radnička prava zbog neomogućavanja korištenja tjednog odmora u visini 24 sata te prekovremenih sati rada od preko 50 sati tjedno zbog čega je izgledno da će firma dobiti kaznu. Zašto polupodzemni spremnici nisu pristupačni za osobe s invaliditetom - pitao je Matijević.

Gradonačelnik Ivica Puljak je odgovorio kako paze da kontejneri budu dostupni osobama s invaliditetom te da ih se upozori ako neki spremnici nisu dostupni.

Što se tiče procesa mirenja, ponudili smo povećanje svima od 6 posto, kao i svim ostalim gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. Inače, “Čistoća” ima jedan od najboljih kolektivnih ugovora od svih tvrtki te puno bolji od odgojiteljica u vrtiću. Sve su plaće niske i mislim da svaki zaposlenik u gradskim tvrtkama ima veće plaće i borit ćemo se da imaju veće plaće u budućnosti - odgovorio je Puljak.

Naglasio je kako je ključni problem što su radnici imali puno prekovremenih sati te nisu imali dovoljno vremena za odmor.Domazet se složio da očito treba ispitati pojedine stvari, to su kolektivni ugovor, puno bolovanja i treće angažiranje agencije.

Dodajmo i da je u nastavku sjednice pročelnica Maja Đerek najavila USKOK zbog radova na Morpurgu u mandatu Andre Krstulovića Opare.

14:20

Lidija Bekavac se osvrnula na problem ne odgovaranja na vijećnička pitanja, pa je podsjetila kako je na prošloj sjednici postavljeno njih 19 na koje je odgovoreno "nekima usmeno, pismeno, nekima i jedno i drugo" – osim njoj i još jednom kolegi.

Puljak je kazao kako će joj odgovoriti pismeno, dok na uvredljiva pitanja neće ni odgovarati.

I tada se zoštrilo.

– Vi ili ne čujete ili se pravite da ne čujete ili krivo čujete – kazao je Puljak.

- Nemojte me vrijeđat, ja čujem i vidim, gradonačelniče – odmah je odgovorila Bekavac.

- Na vaša pitanja ćemo uvijek pismeno odgovarati, nisam rekao da nećemo, a na druga pitanja koja su bezobrazna i uvredljiva nećemo odgovarati nikada – ustvrdio je Puljak.

- Kad sam ja to poslala? - čudila se Bekavac.

- Niste vi, to nisam rekao, ne izvrćite riječi, neko drugi je to postavio – uvjeravao je Puljak.

A onda se opet upetljao predsjednik Domazet, moleći da gradske službe i gradonačelnik vijećnicima odgovaraju na pitanja u razumnom vremenu.

Ivana Cvitanić Ljulj je kazala kako po poslovniku vijećnici na jednostavna pitanja moraju dobiti odgovor, pa makar bez pripreme.

Bojan Ivošević je tada kazao kako će vidjeti "gdje je zapelo", pa će pismeno dati odgovor Lidiji Bekavac na to njeno "zaboravljeno" pitanje sa prošle sjednice. A riječ je bila o ugrađivanju lifta u Dom mladih i OŠ Dobri.

- Svi znamo kako je izgradnja Žnjana predviđena fazno kroz tri godine, što je sa zabranom radova od 15.6. do 15.9., obavezuje li ona Grad? Krajem prošle godine gradonačelnik Puljak je izjavio da će Žnjan biti gotov za godinu dana, čime je zatekao cjelokupnu javnost, kako naše sugrađane tako i struku. Postavlja se pitanje odakle ideja da uređenje Žnjana može biti gotovo za godinu dana kada struka kaže da ne može te da se radovi ne mogu obavljati u ljetnom periodu – kazala je.

Zanimalo ju je i što će biti s gostima hotela i apartmana koji su smješteni na Žnjanu te koji su rezervirali smještaj uz more. Kako im nadoknaditi izgubljenu dobit?

Bojan Ivošević je kazao kako je išao vidjeti gdje je nastao "sukob informacija", zašto su se prenosile gradonačelnikove izjave o dovršetku izgradnje u toku godine dana, pa je vukao paralelu između termina "godina i par mjeseci" i "godina i pol", nazivajući ih istim.

- Ovo je gradski projekt gradske firme, koncesija koju svi želimo da se realizira, stoga mi je nestvarno da predstavničko tijelo onemogući rad gradskoj tvrtki – kazao je Ivošević.

Grad će se razvijati, ne može se raditi samo zimi – dodao je, pitajući se imamo li mi kao grad pravo graditi na svome i sređivati prostor.

14:00

HDZ-ov Ivica Budimir želio je doznati koji su razlozi velikom broju bolovanja u “Čistoći”, je li razlog tome nezadovoljstvo radom uprave, niske plaće, uvjeti rada ili ozljede na radu. Popunjavanje kadrova outsorcingom je Budimiru upitno.

- Angažirana je agencija Dekra za zapošljavanje i do sada je iznos koji im je uplaćen viši od 26.500 eura, pa me zanima zašto nije provedena javna nabava za angažiranje agencije – rekao je.

Gradonačelnik Ivica Puljak drži kako je odluka direktora i racionalna i odgovorna, za razliku, kako je kazao "od ponašanja predsjednika vaše stranke".

Ta je agencija angažirana i u nekim drugim tvrtkama kojima upravlja HDZ. Vi ste ozbiljan čovjek, vidim po vašim kritikama da razumijete i znate, pa ne bi sigurno zaposlili nekoga "za stalno" ukoliko su vam ljudi na bolovanju? Ne sugerirate valjda da je netko nezadovoljan radom direktora ide na bolovanje? Grad je sada puno čišći i bolji nego ranije, a firma je bolje struktuirana. Zadovoljni smo radnicima Čistoće, njima smo predložili povećanje plaće za 6 posto, kao i svim ostalim zaposlenicima Grada, osim Vodovoda čiji je direktor potpisao kolektivni ugovor kojim kaže da će povećati cijenu vode, a onda će povećati plaće uhljebima – vratio se ponovno gradonačelnik na "ili HDZ, ili Hrvatska" retoriku, pa ga je predsjednik Domazet upozorio da se vrati na pitanje.

Potom je kazao kako radnici Čistoće imaju najbolji kolektivni ugovor u gradu, kako misli da su svima u gradu plaće male i da trebaju biti veće. Budimir nije bio zadovoljan odgovorom, kojeg je nazvao "političkim govorom".

13:42

Svojevrsni "aktualni sat" započeo je na splitskom Gradskom vijeću s pitanjima kojima su vijećnici "rešetali" gradonačelnika. Prvo je pitanje postavio HGS-ov Igor Stanišić, koji je podsjetio kako u našem gradu postoje dvije plaže namijenjene osobama s invaliditetom. Jedna plaža je malog kapaciteta na Benama, gdje je ograničen i promet i broj kupača, a druga znatno većeg kapaciteta nalazi se na Žnjanu.

- Na žnjanskoj plaži kupa se velika većina osoba s invaliditetom u gradu Splitu. S obzirom da će Žnjan zbog radova sljedeće ljeto biti zatvoren za kupače, a plaža Bene ne može zadovoljiti velik broj kupača, zanima me da li ste predvidjeli alternativu za osobe s invaliditetom i hoćete li im urediti neku plažu za iduće ljeto, kako bi se i oni mogli kupati kao i ostali naši sugrađani? Koja bi to bila lokacija i kada će biti spremna – upitao je.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević kazao je kako razmatraju više opcija, no brojnima nažalost pristup nije adekvatan.

Idealno bi bilo s obzirom na teren i pristup da to bude betonski plato na Prvoj vodi. Cesta vodi do tamo, u razmatranju je ugradnja liftera ili prilagodbe građevinskim radovima, kazao je, napomenuvši kako je pola od osam nelegalno odloženih brodova na tom prostoru – uklonjeno, a o četiri se još raspravlja, sve zahvaljujuć, kako je kazao, korektnoj suradnji sa Lučkom upravom.

Stanišić se pomalo zajedljivo zapitao "Oće li sve stat tamo, vidio sam da je planiran tamo neki modul".

Iduće je pitanje postavila Mostova Ivana Ljulj Cvitanić koju je zanimalo jesu li prilikom donošenja rješenja o stavljanju na raspolaganje dijela službenika ispoštovani svi zakonski kriteriji?

- Jesu li i u koliko postupaka izjavljene žalbe? Možete li mi pojasniti na temelju kojih činjenica i razloga ili kriterija od više službenika nisu raspoređeni na radno mjesto baš oni koji su dobili rješenja o stavljanju na raspolaganje – upitala je.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je kako sve što radi – radi po zakonu, ali da će joj odgovoriti pismeno.

Na to je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet upozorio kako svi pisani odgovori moraju vijećnicima stići na vrijeme, najmanje tjedan dana prije iduće sjednice.

12:00

Potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir postao je "zastupnik" u splitskom Gradskom vijeću. Njegov stranački kolega Toni Tomas stavio je mandat u mirovanje, pa je njegovo mjesto zauzeo Budimir.

Zbog kašnjenja materijala za dopunu dnevnog reda bilo je rasprave i kritiziranja na samom početku sjednice, ali je dnevni red usvojen.

No, prije toga se HSP-ovac Ante Grubišić požalio da su stručne službe uputile mail da neće biti sjednica Gradskog vijeća, ali se zbog rokova za izglasavanje cjenika pristojba za kruzere morala održati do kraja mjeseca.

- Naša je greška, neće se ponavljati, a gospodinu Grubišiću ću osobno platiti troškove skijanja na Kupresu za dan i pol - odgovorio je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća pa je isprika uvažena uz osmijeh.

Gradonačelnik Ivica Puljak tradicionalno je izvijestio vijećnike o fazi projekata koji su u određenim fazama realizacije.

Spomenuo je sastanak s predstavnicima Europske investicijske banke, a pred vijećnicima je spomenuo što je predstavnicima naglasio kao splitske probleme - nedovoljno stanova po povoljnim cijenama, prevelik broj automobila na lošoj infrastrukturi te onih koji su parkirani na zelenim površinama.

Dodao je kako im je skrenuo pažnju na nedovoljno dobru infrastrukturu za obrazovanje, pritom misleći na vrtiće i škole, pogotovo na činjenicu da nemaju kuhinje, blagovaonice i školske dvorane.

Gradonačelnik je predstavnicima naglasio da nemamo dobar sustav za odvajanje otpada te je naglasio da je naš urbanizam bio baziran na tome da su se gradile kuće i stanovi, a tek onda ceste.

U centru grada je kao problem naglasio turizam, a za zapadni dio grada je rekao da je bio neodržavan dok je istočni dio grada nerazvijen, te da u svim dijelovima Splita nema kulturnih i sportskih sadržaja. Najavio je kako idu u optimizaciju linija javnog gradskog prijevoza. Rekao je kako im je nabrojao projekte i planove koje namjeravaju provoditi kako bi riješili nabrojane probleme.

Posebno se osvrnuo na javni gradski prijevoz.

- Splićani su posljednje četiri godine potrošili 53 milijuna kalorija - rekao je Puljak te naglasio da Grad Split ima jedan od najboljih sustava za bicikle u Europi, a sljedeći korak je da ima još više bicikli.

Završava se studija o biciklističkim koridorima u cijeloj aglomeraciji i u Splitu, ali se ne mogu izgraditi jer su naše ceste zatrpane autima koji su zauzeli pješačke i biciklističke koridore. Ideja je da se oslobode prostori za bicikle, romobile i pješake te da auta s ulica maknu u propisno izgrađene parkinge i garaže.

Rekao je kako ne potiču kažnjavanje iz čistog zadovoljstva. Rekao je da analiziraju po kvartovima nepropisno i propisno parkirane automobile te kako dizajniraju garaže za točno onoliko koliko ima nepropisno parkiranih automobila u svakom kvartu.

- Ne poručujemo time građanima da ćemo sagraditi garaže pa da kupe još auta, već da maknemo auta iz parkova, smještenih između stabala… Planiramo dvije "park and ride" garaže na Lovrincu i kraj Turske kule. Razvijamo inovativan sustav modularnih parkinga koji ne bi bili samo parkirališta, već i moduli za parkiranje i punjenje električnih bicikli, romobila, automobila, ali i mala reciklažna dvorišta, igrališta za djecu itd… - nabrojao je Puljak sve što je sve izložio predstavnicima Europske investicijske banke.

Predočili su i projekt koji već postoji, a riječ je o garaži na Sućidru s kojom imaju određenih imovinsko-pravnih problema te je nabrojao još 21 lokaciju za potencijalne garaže, a procjena je da bi sve to koštalo 21 milijun eura. Posebno je istaknuo problem cestovne infrastrukture.

Naglasio je kako su procijenili koliko bi koštalo napraviti sve ceste i ulice u Splitu, te su napravili mapu onih koji postoje, onih koje ne postoje i novih koje bi trebalo napraviti.

Rekao je da prioriteti nisu sve ceste, već neke od njih, a izračunali su da bi 172 milijuna eura koštale samo prioritetne ceste, a čak 712 milijuna eura gradnja i obnova svih cesta, budući da se moraju otkupiti i zemljišta te su napravili dinamički plan kroz godine, do 2042.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GRADSKO VIJEĆE 2 0 17372 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-27 12:23:50 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-27 17:00:51 [modified_by] => 3192 [publish_up] => 2023-01-27 12:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 358 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Puljak Splićanima brojao kalorije, iznio je i podatak koliko košta gradnja i obnova svih cesta u gradu, brojka je ajme [metakey] => Gradsko vijeće, Ivica Puljak, Željko Domazet, projekti, Ivica Budimir, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/27\/24210167.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/27\/24209841.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/27\/24210151.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/27\/24210153.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivica Budimir<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24210167_1920.jpg":"1920x1080","k_24210167_1280.jpg":"1280x1280","k_24210167_1024.jpg":"1024x1024","k_24210167_640.jpg":"640x640","k_24210167_480.jpg":"480x480","k_24210167_340.jpg":"340x340","k_24210167_220.jpg":"220x220","o_24210167_1280.jpg":"1280x853","o_24210167_1024.jpg":"1024x682","o_24210167_640.jpg":"640x426","o_24210167_480.jpg":"480x320","o_24210167_340.jpg":"340x226","o_24210167_220.jpg":"220x146","h_24210167_1280.jpg":"1280x854","h_24210167_1024.jpg":"1024x683","h_24210167_640.jpg":"640x427","h_24210167_480.jpg":"480x320","h_24210167_340.jpg":"340x227","h_24210167_220.jpg":"220x147","pp_24210167_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210167_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210167_640.jpg":"640x814","pp_24210167_480.jpg":"480x611","pp_24210167_340.jpg":"340x432","pp_24210167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24209841_1920.jpg":"1920x1080","k_24209841_1280.jpg":"1280x1280","k_24209841_1024.jpg":"1024x1024","k_24209841_640.jpg":"640x640","k_24209841_480.jpg":"480x480","k_24209841_340.jpg":"340x340","k_24209841_220.jpg":"220x220","o_24209841_1280.jpg":"1280x853","o_24209841_1024.jpg":"1024x682","o_24209841_640.jpg":"640x426","o_24209841_480.jpg":"480x320","o_24209841_340.jpg":"340x226","o_24209841_220.jpg":"220x146","h_24209841_1280.jpg":"1280x854","h_24209841_1024.jpg":"1024x683","h_24209841_640.jpg":"640x427","h_24209841_480.jpg":"480x320","h_24209841_340.jpg":"340x227","h_24209841_220.jpg":"220x147","pp_24209841_1280.jpg":"1280x1628","pp_24209841_1024.jpg":"1024x1303","pp_24209841_640.jpg":"640x814","pp_24209841_480.jpg":"480x611","pp_24209841_340.jpg":"340x432","pp_24209841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210151_1920.jpg":"1920x1080","k_24210151_1280.jpg":"1280x1280","k_24210151_1024.jpg":"1024x1024","k_24210151_640.jpg":"640x640","k_24210151_480.jpg":"480x480","k_24210151_340.jpg":"340x340","k_24210151_220.jpg":"220x220","o_24210151_1280.jpg":"1280x853","o_24210151_1024.jpg":"1024x682","o_24210151_640.jpg":"640x426","o_24210151_480.jpg":"480x320","o_24210151_340.jpg":"340x226","o_24210151_220.jpg":"220x146","h_24210151_1280.jpg":"1280x854","h_24210151_1024.jpg":"1024x683","h_24210151_640.jpg":"640x427","h_24210151_480.jpg":"480x320","h_24210151_340.jpg":"340x227","h_24210151_220.jpg":"220x147","pp_24210151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210151_640.jpg":"640x814","pp_24210151_480.jpg":"480x611","pp_24210151_340.jpg":"340x432","pp_24210151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210153_1920.jpg":"1920x1080","k_24210153_1280.jpg":"1280x1280","k_24210153_1024.jpg":"1024x1024","k_24210153_640.jpg":"640x640","k_24210153_480.jpg":"480x480","k_24210153_340.jpg":"340x340","k_24210153_220.jpg":"220x220","o_24210153_1280.jpg":"1280x853","o_24210153_1024.jpg":"1024x682","o_24210153_640.jpg":"640x426","o_24210153_480.jpg":"480x320","o_24210153_340.jpg":"340x226","o_24210153_220.jpg":"220x146","h_24210153_1280.jpg":"1280x854","h_24210153_1024.jpg":"1024x683","h_24210153_640.jpg":"640x427","h_24210153_480.jpg":"480x320","h_24210153_340.jpg":"340x227","h_24210153_220.jpg":"220x147","pp_24210153_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210153_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210153_640.jpg":"640x814","pp_24210153_480.jpg":"480x611","pp_24210153_340.jpg":"340x432","pp_24210153_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6206610 Threads: 82 Questions: 1128461308 Slow queries: 0 Opens: 211761 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10146555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/puljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme-1259971 [printLink] => /split/puljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme-1259971?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 289886 [name] => Željko Domazet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-domazet [link] => /tag/zeljko-domazet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 529191 [name] => projekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => projekti [link] => /tag/projekti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 654945 [name] => Ivica Budimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-02 15:12:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-budimir [link] => /tag/ivica-budimir ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Završila je sjednica, DES ima novog ravnatelja, HGS-ovka se pita: Zašto je trebalo šest dana da se glasa? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/27/24210167.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/27/24210167.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/27/24209841.jpg [title] =>

Ivica Budimir

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/27/24210151.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/27/24210153.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

17:10

Nije bilo puno rasprave tijekom izglasavanja visine pristojbe za kruzere, koja se ne mijenja. Usvojena je i ta točka dnevnog reda.

Potom se glasalo izboru Stenka Dell‘Orca na mjesto ravnatelja Ustanove DES, a izvjestitelj je bio pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić.

U raspravi se prvi za riječ  javio Davor Matijević koji je kritizirao što im je trebao treći pokušaj za pokušaj. Smatra da je kandidat kvalitetan i da ima iskustva, ali za DES kaže da je specifična ustanova i nada se da će novi ravnatelj imati senzibilitet.

- Ne miješamo se u imenovanja, a mislim i da je dobar kandidat - poručio je Matijević.

Lidija Bekavac iz HGS-a zanima zašto im je trebalo šest dana da glasaju, zanima je li usvojen zapisnik ili nije.

- Ponavlja se šlampavost u radu, od park šume Marjan do HNK, pa čemu zapisnici ako nisu verificirani? - pita se Bekavac.

Negotić je rekao da ne može govoriti o detaljima, ali su prihvatili prijedlog imenovanja i donijeli su gotov materijal.

- Imate i vi zapisnik kao i ja. Samo želim da mi se protumači ‘nakon verificiranja pismeno će se obavijestiti kandidati‘. Je li verificiran ili nije? - pitala je.

Negotić je rekao da smatra iz dobivenih materijala da je održana sjednica i da je verificirano.

- E, pa, nije bilo sjednice - odgovorila je Bekavac.

Ubacio se Puljak i rekao da je sve po propisima, bez obzira na vrijeme verificiranja.

- Zašto onda zapisnici? - pitala je Bekavac.

Domazet je pozvao da ubuduće dođu predstavnici upravnih vijeća odgovarati na pitanja.

Jakša Balov iz HDZ-a je rekao kako su ga mediji pitali je li pauza zbog rušenja kvoruma.

- Ovo je isključivo politička odluka, ne sumnjam da će vam opet biti kriv HDZ. Glasat ćemo protiv jer je ravnateljica Edita Maretić Dimlić bila kvalitetna - govorio je Balov.

Dodao je i da Puljak zaslužuje i to da se obrati pažnja na imenovanja i da su to osobe jako bliske gradonačelniku.

- To je vaše pravo, u redu, ali govorite jedno, a radite drugo. Slijedite dosadašnje politike - ustvrdio je Balov.

Puljak je krenuo uzvratiti kako nisu isti i da HDZ bira svoje, uglavnom nesposobne, a na to ih je prekinuo Domazet i rekao da prestanu s tim temama u vijećnici. Odnosno, da se udaljavaju od biti.

Uz podršku vijećnika Centra i SDP-a prošao je prijedlog imenovanja Stenka Dell‘Orca. Još ga treba potvrditi Županijska skupština. Ne potvrdi li, raspisuje se novi natječaj.

Nakon nekoliko točaka odricanja prava provokupa završila je relativno kratka, ali burna sjednica Gradskog vijeća.

16:06

HSP-ovac Ante Grubišić je pitao koliko se povećao prihod u “Split Parkingu” temeljem poskupljenja cijena usluga.

Puljak je odgovorio da su htjeli zadržati iste cijene pretplata za građane te ih motivirati da imaju pretplate.

- A sat parkiranja je poskupio kako bi gostima naplatili parkiranje primjerene cijene, a dodaje kako smo i dalje na možda najjeftiniji grad u Hrvatskoj po cijeni satnih parkinga, pogotovo u ljetnoj sezoni. Oko Lučke kapetanije se obično parkiraju strani gosti - rekao je Puljak.

Imaju procjene koliko bi zaradili od povećanja cijene parkinga, ali su zato smanjili cijene javnog gradskog prijevoza kako bi ih motivirali da koriste “Prometove” autobuse.

Budući da je vijećnik tražio pisani odgovor, vjerojatno će procjene zarade dobiti pisanim putem.

Danijela Dujlović iz Centra je postavila pitanje oko održavanja kišnih slivnika, a za tu stavku je u 2021. godini potrošeno 28 posto više sredstava od planiranog iznosa, oko 2,3 milijuna kuna.

Konkretno pitanje je bilo, “na kojim lokacijama građani idući tjedan mogu očekivati održavanje oko 570 slivnika”?

Na tako konkretno pitanje vladajuće opcije, nevjerojatno je da nije čekao pripremljen odgovor pa će dobiti odgovor sljedeći tjedan o čišćenju slivnika za dva tjedna.

Zoran Đogaš iz redova HDZ-a je, između ostalog, pitao kada će se izraditi strategiju razvoja održivog turizma Grada Splita, na što je Puljak odgovorio da se nada kako će se i u suradnji sa Sveučilištem izraditi strategija u proljeće ove godine.

Jakša Balov iz HDZ-a je skrenuo pažnju na Mjesni odbor Slatine, gdje ne postoji komunalni redar, naglasio je da je centar mjesta prljav i zapušten, a prometnice su u lošem stanju.

Poseban hendikep je da nemaju tajnika u Mjesnom odboru. Zanimalo ga je ima li nade da će se taj dio Splita promijeniti na bolje te je pitao gradonačelnika kada će posjetiti taj mjesni odbor.

- Odobreno je zapošljavanje dvoje pometača za Slatine i Žrnovnicu. Što se tiče komunalnog redara, pretpostavljam da mislite na komunalnog namještenika koji je bio dao otkaz kad smo došli na vlast, ali nevezano za nas, već zbog osobnih razloga.

S obzirom na to da su Slatine tamo gdje jesu, logično je da to radi “Čistoća” te imaju tajnika koji ima ovlasti komunalnog redara, ali vjerujem da bi sada stanje trebalo biti uredu -  rekao je Ivošević koji je naglasio da je prošlo ljeto bio u Slatinama, te je rekao da se načelnik tog mjesnog odbora trudi i dolazi u Banovinu.

- No, gradske financije su ograničene pa nekad nešto možemo odobriti, a nekada ne -  rekao je dogradonačelnik.

Davora Matijevića, vijećnika i predsjednika splitskog SDP-a također je zanimala situacija u “Čistoći”.

- Radnici su pokrenuli proces mirenja, proceduru koju zakon nalaže, i postoji mogućnost da pokrenu štrajk zbog neadekvatnih uvjeta rada kao i niskih plaća čija se osnovica nije mijenjala od veljače 2010.godine. Kako komentirate korištenje agencije za zapošljavanje, bez provedenog natječaja i smatrate li spornim što je direktor odabrao agenciju koristeći Google, kako je sam rekao, umjesto javnog poziva ili natječaja?

Smatrate li koincidencijom ili je i vama suspektno što je direktor koji je iz Samobora odabrao agenciju čiji je vlasnik također iz Samobora? Poznato vam je također da Čistoća nije postigla nikakve uštede s ovom agencijom već je agencija u samom početku bila čak i skuplja.

Kako komentirate da je Inspekcija rada utvrdila da je Čistoća kršila radnička prava zbog neomogućavanja korištenja tjednog odmora u visini 24 sata te prekovremenih sati rada od preko 50 sati tjedno zbog čega je izgledno da će firma dobiti kaznu. Zašto polupodzemni spremnici nisu pristupačni za osobe s invaliditetom - pitao je Matijević.

Gradonačelnik Ivica Puljak je odgovorio kako paze da kontejneri budu dostupni osobama s invaliditetom te da ih se upozori ako neki spremnici nisu dostupni.

Što se tiče procesa mirenja, ponudili smo povećanje svima od 6 posto, kao i svim ostalim gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. Inače, “Čistoća” ima jedan od najboljih kolektivnih ugovora od svih tvrtki te puno bolji od odgojiteljica u vrtiću. Sve su plaće niske i mislim da svaki zaposlenik u gradskim tvrtkama ima veće plaće i borit ćemo se da imaju veće plaće u budućnosti - odgovorio je Puljak.

Naglasio je kako je ključni problem što su radnici imali puno prekovremenih sati te nisu imali dovoljno vremena za odmor.Domazet se složio da očito treba ispitati pojedine stvari, to su kolektivni ugovor, puno bolovanja i treće angažiranje agencije.

Dodajmo i da je u nastavku sjednice pročelnica Maja Đerek najavila USKOK zbog radova na Morpurgu u mandatu Andre Krstulovića Opare.

14:20

Lidija Bekavac se osvrnula na problem ne odgovaranja na vijećnička pitanja, pa je podsjetila kako je na prošloj sjednici postavljeno njih 19 na koje je odgovoreno "nekima usmeno, pismeno, nekima i jedno i drugo" – osim njoj i još jednom kolegi.

Puljak je kazao kako će joj odgovoriti pismeno, dok na uvredljiva pitanja neće ni odgovarati.

I tada se zoštrilo.

– Vi ili ne čujete ili se pravite da ne čujete ili krivo čujete – kazao je Puljak.

- Nemojte me vrijeđat, ja čujem i vidim, gradonačelniče – odmah je odgovorila Bekavac.

- Na vaša pitanja ćemo uvijek pismeno odgovarati, nisam rekao da nećemo, a na druga pitanja koja su bezobrazna i uvredljiva nećemo odgovarati nikada – ustvrdio je Puljak.

- Kad sam ja to poslala? - čudila se Bekavac.

- Niste vi, to nisam rekao, ne izvrćite riječi, neko drugi je to postavio – uvjeravao je Puljak.

A onda se opet upetljao predsjednik Domazet, moleći da gradske službe i gradonačelnik vijećnicima odgovaraju na pitanja u razumnom vremenu.

Ivana Cvitanić Ljulj je kazala kako po poslovniku vijećnici na jednostavna pitanja moraju dobiti odgovor, pa makar bez pripreme.

Bojan Ivošević je tada kazao kako će vidjeti "gdje je zapelo", pa će pismeno dati odgovor Lidiji Bekavac na to njeno "zaboravljeno" pitanje sa prošle sjednice. A riječ je bila o ugrađivanju lifta u Dom mladih i OŠ Dobri.

- Svi znamo kako je izgradnja Žnjana predviđena fazno kroz tri godine, što je sa zabranom radova od 15.6. do 15.9., obavezuje li ona Grad? Krajem prošle godine gradonačelnik Puljak je izjavio da će Žnjan biti gotov za godinu dana, čime je zatekao cjelokupnu javnost, kako naše sugrađane tako i struku. Postavlja se pitanje odakle ideja da uređenje Žnjana može biti gotovo za godinu dana kada struka kaže da ne može te da se radovi ne mogu obavljati u ljetnom periodu – kazala je.

Zanimalo ju je i što će biti s gostima hotela i apartmana koji su smješteni na Žnjanu te koji su rezervirali smještaj uz more. Kako im nadoknaditi izgubljenu dobit?

Bojan Ivošević je kazao kako je išao vidjeti gdje je nastao "sukob informacija", zašto su se prenosile gradonačelnikove izjave o dovršetku izgradnje u toku godine dana, pa je vukao paralelu između termina "godina i par mjeseci" i "godina i pol", nazivajući ih istim.

- Ovo je gradski projekt gradske firme, koncesija koju svi želimo da se realizira, stoga mi je nestvarno da predstavničko tijelo onemogući rad gradskoj tvrtki – kazao je Ivošević.

Grad će se razvijati, ne može se raditi samo zimi – dodao je, pitajući se imamo li mi kao grad pravo graditi na svome i sređivati prostor.

14:00

HDZ-ov Ivica Budimir želio je doznati koji su razlozi velikom broju bolovanja u “Čistoći”, je li razlog tome nezadovoljstvo radom uprave, niske plaće, uvjeti rada ili ozljede na radu. Popunjavanje kadrova outsorcingom je Budimiru upitno.

- Angažirana je agencija Dekra za zapošljavanje i do sada je iznos koji im je uplaćen viši od 26.500 eura, pa me zanima zašto nije provedena javna nabava za angažiranje agencije – rekao je.

Gradonačelnik Ivica Puljak drži kako je odluka direktora i racionalna i odgovorna, za razliku, kako je kazao "od ponašanja predsjednika vaše stranke".

Ta je agencija angažirana i u nekim drugim tvrtkama kojima upravlja HDZ. Vi ste ozbiljan čovjek, vidim po vašim kritikama da razumijete i znate, pa ne bi sigurno zaposlili nekoga "za stalno" ukoliko su vam ljudi na bolovanju? Ne sugerirate valjda da je netko nezadovoljan radom direktora ide na bolovanje? Grad je sada puno čišći i bolji nego ranije, a firma je bolje struktuirana. Zadovoljni smo radnicima Čistoće, njima smo predložili povećanje plaće za 6 posto, kao i svim ostalim zaposlenicima Grada, osim Vodovoda čiji je direktor potpisao kolektivni ugovor kojim kaže da će povećati cijenu vode, a onda će povećati plaće uhljebima – vratio se ponovno gradonačelnik na "ili HDZ, ili Hrvatska" retoriku, pa ga je predsjednik Domazet upozorio da se vrati na pitanje.

Potom je kazao kako radnici Čistoće imaju najbolji kolektivni ugovor u gradu, kako misli da su svima u gradu plaće male i da trebaju biti veće. Budimir nije bio zadovoljan odgovorom, kojeg je nazvao "političkim govorom".

13:42

Svojevrsni "aktualni sat" započeo je na splitskom Gradskom vijeću s pitanjima kojima su vijećnici "rešetali" gradonačelnika. Prvo je pitanje postavio HGS-ov Igor Stanišić, koji je podsjetio kako u našem gradu postoje dvije plaže namijenjene osobama s invaliditetom. Jedna plaža je malog kapaciteta na Benama, gdje je ograničen i promet i broj kupača, a druga znatno većeg kapaciteta nalazi se na Žnjanu.

- Na žnjanskoj plaži kupa se velika većina osoba s invaliditetom u gradu Splitu. S obzirom da će Žnjan zbog radova sljedeće ljeto biti zatvoren za kupače, a plaža Bene ne može zadovoljiti velik broj kupača, zanima me da li ste predvidjeli alternativu za osobe s invaliditetom i hoćete li im urediti neku plažu za iduće ljeto, kako bi se i oni mogli kupati kao i ostali naši sugrađani? Koja bi to bila lokacija i kada će biti spremna – upitao je.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević kazao je kako razmatraju više opcija, no brojnima nažalost pristup nije adekvatan.

Idealno bi bilo s obzirom na teren i pristup da to bude betonski plato na Prvoj vodi. Cesta vodi do tamo, u razmatranju je ugradnja liftera ili prilagodbe građevinskim radovima, kazao je, napomenuvši kako je pola od osam nelegalno odloženih brodova na tom prostoru – uklonjeno, a o četiri se još raspravlja, sve zahvaljujuć, kako je kazao, korektnoj suradnji sa Lučkom upravom.

Stanišić se pomalo zajedljivo zapitao "Oće li sve stat tamo, vidio sam da je planiran tamo neki modul".

Iduće je pitanje postavila Mostova Ivana Ljulj Cvitanić koju je zanimalo jesu li prilikom donošenja rješenja o stavljanju na raspolaganje dijela službenika ispoštovani svi zakonski kriteriji?

- Jesu li i u koliko postupaka izjavljene žalbe? Možete li mi pojasniti na temelju kojih činjenica i razloga ili kriterija od više službenika nisu raspoređeni na radno mjesto baš oni koji su dobili rješenja o stavljanju na raspolaganje – upitala je.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je kako sve što radi – radi po zakonu, ali da će joj odgovoriti pismeno.

Na to je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet upozorio kako svi pisani odgovori moraju vijećnicima stići na vrijeme, najmanje tjedan dana prije iduće sjednice.

12:00

Potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir postao je "zastupnik" u splitskom Gradskom vijeću. Njegov stranački kolega Toni Tomas stavio je mandat u mirovanje, pa je njegovo mjesto zauzeo Budimir.

Zbog kašnjenja materijala za dopunu dnevnog reda bilo je rasprave i kritiziranja na samom početku sjednice, ali je dnevni red usvojen.

No, prije toga se HSP-ovac Ante Grubišić požalio da su stručne službe uputile mail da neće biti sjednica Gradskog vijeća, ali se zbog rokova za izglasavanje cjenika pristojba za kruzere morala održati do kraja mjeseca.

- Naša je greška, neće se ponavljati, a gospodinu Grubišiću ću osobno platiti troškove skijanja na Kupresu za dan i pol - odgovorio je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća pa je isprika uvažena uz osmijeh.

Gradonačelnik Ivica Puljak tradicionalno je izvijestio vijećnike o fazi projekata koji su u određenim fazama realizacije.

Spomenuo je sastanak s predstavnicima Europske investicijske banke, a pred vijećnicima je spomenuo što je predstavnicima naglasio kao splitske probleme - nedovoljno stanova po povoljnim cijenama, prevelik broj automobila na lošoj infrastrukturi te onih koji su parkirani na zelenim površinama.

Dodao je kako im je skrenuo pažnju na nedovoljno dobru infrastrukturu za obrazovanje, pritom misleći na vrtiće i škole, pogotovo na činjenicu da nemaju kuhinje, blagovaonice i školske dvorane.

Gradonačelnik je predstavnicima naglasio da nemamo dobar sustav za odvajanje otpada te je naglasio da je naš urbanizam bio baziran na tome da su se gradile kuće i stanovi, a tek onda ceste.

U centru grada je kao problem naglasio turizam, a za zapadni dio grada je rekao da je bio neodržavan dok je istočni dio grada nerazvijen, te da u svim dijelovima Splita nema kulturnih i sportskih sadržaja. Najavio je kako idu u optimizaciju linija javnog gradskog prijevoza. Rekao je kako im je nabrojao projekte i planove koje namjeravaju provoditi kako bi riješili nabrojane probleme.

Posebno se osvrnuo na javni gradski prijevoz.

- Splićani su posljednje četiri godine potrošili 53 milijuna kalorija - rekao je Puljak te naglasio da Grad Split ima jedan od najboljih sustava za bicikle u Europi, a sljedeći korak je da ima još više bicikli.

Završava se studija o biciklističkim koridorima u cijeloj aglomeraciji i u Splitu, ali se ne mogu izgraditi jer su naše ceste zatrpane autima koji su zauzeli pješačke i biciklističke koridore. Ideja je da se oslobode prostori za bicikle, romobile i pješake te da auta s ulica maknu u propisno izgrađene parkinge i garaže.

Rekao je kako ne potiču kažnjavanje iz čistog zadovoljstva. Rekao je da analiziraju po kvartovima nepropisno i propisno parkirane automobile te kako dizajniraju garaže za točno onoliko koliko ima nepropisno parkiranih automobila u svakom kvartu.

- Ne poručujemo time građanima da ćemo sagraditi garaže pa da kupe još auta, već da maknemo auta iz parkova, smještenih između stabala… Planiramo dvije "park and ride" garaže na Lovrincu i kraj Turske kule. Razvijamo inovativan sustav modularnih parkinga koji ne bi bili samo parkirališta, već i moduli za parkiranje i punjenje električnih bicikli, romobila, automobila, ali i mala reciklažna dvorišta, igrališta za djecu itd… - nabrojao je Puljak sve što je sve izložio predstavnicima Europske investicijske banke.

Predočili su i projekt koji već postoji, a riječ je o garaži na Sućidru s kojom imaju određenih imovinsko-pravnih problema te je nabrojao još 21 lokaciju za potencijalne garaže, a procjena je da bi sve to koštalo 21 milijun eura. Posebno je istaknuo problem cestovne infrastrukture.

Naglasio je kako su procijenili koliko bi koštalo napraviti sve ceste i ulice u Splitu, te su napravili mapu onih koji postoje, onih koje ne postoje i novih koje bi trebalo napraviti.

Rekao je da prioriteti nisu sve ceste, već neke od njih, a izračunali su da bi 172 milijuna eura koštale samo prioritetne ceste, a čak 712 milijuna eura gradnja i obnova svih cesta, budući da se moraju otkupiti i zemljišta te su napravili dinamički plan kroz godine, do 2042.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Ivica Budimir

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/puljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme-1259971 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87e12b2af7bed86fba59f35a8b55861ac7307490 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zavr%C5%A1ila+je+sjednica%2C+DES+ima+novog+ravnatelja%2C+HGS-ovka+se+pita%3A+Za%C5%A1to+je+trebalo+%C5%A1est+dana+da+se+glasa%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme-1259971 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-splicanima-brojao-kalorije-iznio-je-i-podatak-koliko-kosta-gradnja-i-obnova-svih-cesta-u-gradu-brojka-je-ajme-1259971 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitGRADSKO VIJEĆE

Završila je sjednica, DES ima novog ravnatelja, HGS-ovka se pita: Zašto je trebalo šest dana da se glasa?

Piše Gabrijela Radanović
27. siječnja 2023. - 13:37

17:10

Nije bilo puno rasprave tijekom izglasavanja visine pristojbe za kruzere, koja se ne mijenja. Usvojena je i ta točka dnevnog reda.

Potom se glasalo izboru Stenka Dell‘Orca na mjesto ravnatelja Ustanove DES, a izvjestitelj je bio pročelnik za društvene djelatnosti Mario Negotić.

U raspravi se prvi za riječ  javio Davor Matijević koji je kritizirao što im je trebao treći pokušaj za pokušaj. Smatra da je kandidat kvalitetan i da ima iskustva, ali za DES kaže da je specifična ustanova i nada se da će novi ravnatelj imati senzibilitet.

- Ne miješamo se u imenovanja, a mislim i da je dobar kandidat - poručio je Matijević.

Lidija Bekavac iz HGS-a zanima zašto im je trebalo šest dana da glasaju, zanima je li usvojen zapisnik ili nije.

- Ponavlja se šlampavost u radu, od par...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:08