StoryEditorOCM
SplitZBOG ŠTANDOVA

Ravnateljica muzeja upozorava na opasnost u Dioklecijanovim podrumima: ‘Sigurnosno su upitni, veliki je priliv ljudi...‘

Piše Sandi Vidulić
2. listopada 2023. - 07:21

Na svojoj Facebook stranici dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je kako je Muzej grada Splita u svibnju dobio očitovanje konzervatora u vezi korištenja Dioklecijanovih podruma, a temeljem čega je on poslao obavijest zakupcima štandova da će se trebati iseliti odatle nakon Nove godine.

Polemika oko sudbine štandova u Dioklecijanovim podrumima, na kojima prevladava kič, ovih dana ugrijala je društvene mreže, a uključilo se i Ministarstvo kulture te ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Obratili smo se novoj ravnateljici Muzeja grada Splita, Vesni Bulić Baketić, povod je bio situacija sa središnjem dijelom Podruma koji povezuje Peristil s Rivom, gdje se nalaze štandovi.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ali, zanimalo nas je, također, da li postoji elaborat kako bi se na nov način prezentirali Podrumi i kako bi se upravljalo posjetiteljima. Ujedno, ovo je bio bio povod da porazgovaramo o tome kako se provodi sanacija Podruma, što je uvjet za trajnu sigurnost ovog iznimnog arheološkog lokaliteta koji je lociran u središtu grada.

- Primarni cilj Muzeja grada Splita je, u suradnji s Odsjekom za staru gradsku jezgru i Konzervatorskim odjelom, izraditi obuhvatan projekt sanacije Podruma Dioklecijanove palače. Obnova ovako kompleksnog arheološkog lokaliteta, koji je u isto vrijeme i ispod grada u kojem se živi, je izuzetno složena te zahtjeva uključivanje različitih struka.

image
Duje Klarić/Cropix

Izrada elaborata koji su podloge izvedbenim projektima već je započela, a elaborati se odnose na projekte elektroinstalacija, protupožarne zaštite, pitanja sigurnosti, sanacije vlage i konstruktivne sanacije - napominje ravnateljica.

Bulić Baketić kaže kako je dio hitnih konstruktivnih sanacija već dovršen, a odnosi se na složene zahvate koji su obavljeni na lokacijama Lukačićeva 3 i Lukačićeva 5, koje dijele temelje sa svodovima prostorija u Podrumima, kao i u dijelu triklinija carskoga stana.

Navedene građevine bile su statički ugrožene, a okolni prostori bili su, kaže, ispunjeni stotinama kubika otpada i predstavljale su opasnost za stanare i građane. Ravnateljica tvrdi kako je u ovome trenutku jugoistočni kvadrant Palače nemjerljivo sigurniji i uredniji nego što je ikada bio, zahvaljujući kontinuiranom radu Konzervatorskog odjela, Odsjeka za staru gradsku jezgru i Muzeja grada Splita.

- Samo u proteklih nekoliko mjeseci sanirana je sonda uz Lukačićevu 5 i južni zid Palače gdje se bio dogodio i odron. Uređen je privremeni ulaz u zgradu Lukačićeva 5, a radovi se na spomenutoj sondi odvijaju i dalje.

image
Duje Klarić/Cropix

Radovi će se nastaviti, poglavito u dijelu Podruma koji se nalazi ispod Lukačićeve 3, a daljnja čišćenja i rekonstrukcije planiraju se i u dijelu deambulatorija oko carskog triklinija. Istaknula bih da je nekada ovo bio najneugledniji dio Palače, a obnovom ga pretvaramo u najreprezentativniji dio, što je po svojoj izvornoj funkciji i bio - objašnjava ravnateljica i dodaje kako su tijekom lipnja i srpnja sanirali i svod u zapadnom hodniku Podruma jer je bilo došlo do opadanja žbuke.

Možete li nešto reći o novoj koncepciji? Bi li i dalje bilo umjetničkih izložbi i manifestacija? Bi li prodaja suvenira bila potpuno ukinuta ili bi se omogućila prodaja samo kvalitetnih uradaka?

- Projekt prezentacije svih prostorija u Podrumima, kao i nadzemnih dijelova koji se na njih nastavljaju, bit će moguće planirati tek nakon konstruktivnih sanacija.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Podrumi su prostor pogodan za razna umjetnička, kulturna i druga događanja, a i centralni prolaz je pogodan za različite privremene umjetničke i prigodne prostorne intervencije čija bi primarna svrha bila estetsko i edukativno oplemenjivanje javnog prostora.

"Nacrtom Prijedloga Odluke o određivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja površina javne namjene za postavljanje kioska, štekata, štandova, pokretnih naprava" ukinuli bi se štandovi u Dioklecijanovim podrumima. U Obrazloženju stoji da se štandovi u Podrumima iz sigurnosnih razloga neće davati u zakup. U čemu se sastoji rizičnost kod korištenja Podruma? Jesu li Podrumi privremeno ili trajno nesigurni za određene aktivnosti i koje bi to bile?

- Uslijed priliva velikog broja posjetitelja, štandovi znatno sužavaju prostor te onemogućavaju pristup u slučaju hitnih intervencija. Bilo je nekoliko potencijalno ugrožavajućih situacija kada je pristup hitnih službi bio otežan i usporen – npr. dolazak Hitne pomoći.

Veliki broj osoba u prolazu u kojem ne postoji dodatni manevarski prostor zasigurno je sigurnosno upitan. Postupnim rješavanjem svih pitanja iz prve točke sigurnost Podruma dovela bi se do jedne sasvim druge razine. U situacijama kad se za sigurnost ne može jamčiti, Podrumi se zatvaraju za posjetitelje, a to se do sada događalo u slučajevima poplave.

Ima li Muzej protokol za postupanje u slučaju poplava u Podrumima?

- Muzej ima protokol u slučajevima poplave. Pratimo najave oborina te sukladno tome stavljamo djelatnike u pripravnost koji potom prate situaciju i po potrebi dolaze u Podrume. Oni se brinu o postavljanju pumpi za ispumpavanje vode te surađuju s ostalim interventnim službama.

image

poplava u Dioklecijanovim podrumima.
 

Duje Klarić/Cropix

Radi konstantnog porasta razine mora, imamo u planu i projekt ugradnje dodatne pumpe na istoku. Za ovo još nije pokrenut projekt, ali se svakako planira.

Hoće li se dozvoljavati turističke posjete Podrumima u obimu kao i do sada ukoliko postoji sigurnosni problem radi kojeg se u Podrumima ne može obavljati poslovne djelatnosti (npr. imati štandove)?

- U ovome trenutku se turistički posjeti ne ograničavaju. Međutim, kako sam istaknula, stanje u Podrumima je takvo da je potrebno hitno krenuti sa sanacijama i rekonstrukcijama. Centralna sala nije samo javna površina već i prezentirani arheološki lokalitet te njemu treba pristupiti kao i drugim sličnim lokacijama unutar Palače.

U javnosti se pojavila informacija da će se naplaćivati ulaz u Podrume (u središnji dio Podruma), je li to istina, razmišlja li se u tom smjeru?

- Središnji prolaz kroz Podrume (od južnih vrata do izlaza na Peristil) te njegovi bočni izlazi su javne površine. Korištenje toga prolaza kao ulice koja spaja Peristil i Rivu uopće nije predmet rasprave niti je dovedeno u pitanje.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Moja osobna misija je urediti ovaj arheološki lokalitet po najvećim muzeološkim standardima, što bi rezultiralo ne samo povećanjem prihoda, nego i stvaranjem dodatne vrijednosti gradu i državi. Samim time otvara se mogućnost i da svako dijete iz Splita i okolice ima besplatan ulaz u Podrume Dioklecijanove palače - zaključuje Vesna Bulić Baketić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 12:05