StoryEditorOCM
SplitDI ĆEŠ BOLJE

Razboliš se u Trilju, a liječe te u Splitu?! I još ne moraš putovati. Kako je to moguće, objašnjava šef Doma zdravlja

Piše Ivica Marković
6. rujna 2023. - 16:47

Razboliš se u Vrlici, Sinju, Trilju ili nekoj od devet lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tamo ti naprave pretrage ili preglede, a liječe te u Splitu, a da Splita ni vidio nisi. Gdje ćeš bolje. A to liječenje bez da Splita vidio nisi zove se telemedicina. E, ta je telemedicina zaživjela i u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ).

- U proljeće ove godine, tamo negdje u ožujku na devet lokacija u SDŽ postavljena je oprema za telemedicinu, za usluge iz kardiologije i pulmologije.

Postavljanje opreme je napravio Hrvatski zavod za Hitnu medicinu, odnosno njihova Služba za telemedicinu. Takva oprema je u Hrvatskoj postavljena na 40 lokacija, od kojih je u SDŽ postavljena na njih devet - rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj DZ SDŽ.

image

Dr. Marko Rađa

Tom Dubravec/Cropix

Vrlika, Sinj, Trilj, Imotski, Makarska, Supetar, Hvar, Vis i Šolta dobili su modernu telemedicinu i stanovnici tih područja puno će se lakše i brže liječiti negoli da su trebali doći do KBC-a Split, što bi iziskivalo podosta vremena.

- Na ovih devet lokacija, osoba koja ima potrebu za holter EKG-om, holterom tlaka, EKG-om ili spirometrijom može dobiti tu uslugu i zbog toga ne moraju ići u KBC Split. Liječnik, recimo iz Slivna pacijentu napiše uputnicu i obavijesti medicinsku sestru u Imotskome da će pacijent doći na pretragu.

Tada mu ona daje termin i kada pacijent dođe, pretraga mu se napravi. Ukoliko je radio holter EKG-a ili tlaka, sutradan će mu oni biti očitani jer se holtere nosi 24 sata. Za preostale dvije pretrage očitovanje će biti odmah, istog dana. Nalaze uz pomoć telemedicine očitavaju liječnici KBC-a Split - pojašnjava dr. Rađa.

image
Afp

Do sada je od devet punktova, njih pet započelo s radom, dok će preostalih četiri to vrlo brzo napraviti.

- Do sada je napravljeno i pročitano, odnosno nalaza napisano preko 300 holtera EKG-a. Umnogome je pacijentima olakšano dobijanje nalaza, jer zamislite čovjeka iz Selaca sa otoka Brača koji treba napraviti holter EKG-a. On bi, da nema telemedicine, trebao zbog te pretrage nekoliko puta ići u Split, u KBC i iz Splita natrag na Brač.

Prvo za dobiti termin, koji bi bio za tri-četiri mjeseca i tada bi ponovno morao ići u Split staviti holter, vratiti se na Brač, pa sutradan ga opet skinuti u Splitu i vratiti se na Brač, pa ponovno otići po nalaz u Split i vratiti se na škoj.

Dakle, takav bi pacijent sa Brača u Split i iz Splita na Brač morao ići od šest do osam puta kako bi ostvario svoje pravo na pretragu. A, ovako će iz Selaca otići u Supetar, napraviti holter EKG-a i liječnik iz KBC-a Split će mu očitati nalaz. Ništa lakše, zar ne? - zaključuje dr. Marko Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:02