StoryEditorOCM
Splitpreko 200 aktivnosti

Rektor Ljutić na Festivalu znanosti premijerno najavio otvaranje centra koji postoji u samo dvije države: Imamo sreću...

Piše Ana Pivčević
22. travnja 2024. - 16:26

U Zgradi tri fakulteta na Sveučilištu u Splitu otvoren je ovogodišnji Festival znanosti, koji možete posjetiti do 27. travnja. Sveučilište u Splitu je sa svojim sastavnicama i ostalim suradnicima pripremilo više od 200 aktivnosti, odnosno zanimljivih događanja, znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi i prezentacija s ciljem popularizacije znanosti.

- Inteligencija je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti. Kada promislimo koja je uloga sveučilišta, pomislimo na znanost, znanje, edukaciju, jasna pravila igre i jasne kriterije. To su sve odlike inteligentnog čovjeka kojemu mi dajemo maksimalnu podršku. To su odlike mladog čovjeka koji je odlučio studirati, a ima šansu studirati na našem Sveučilištu cijeli niz studija vezanih upravo uz znanost - kazao je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

image

Dragan Ljutić: ‘Znanost nas uči nas kako pošteno doći do rezultata, kako ga pošteno objaviti i kako raditi uz dobre temelje‘

Bozidar Vukicevic/Cropix

Kibernetička sigurnost

Otkrio je da će vrlo brzo u okviru Sveučilišta u Splitu osnovati i centar za kibernetičku sigurnost i umjetnu inteligenciju koji će biti smješten u okviru Instituta MedILS, koji je sada postao dio Splitskog sveučilišta.

- Imamo sreću da mladi profesor Srđan Čapkun, koji potječe iz Splita i koji je ime na svjetskoj i europskoj sceni upravo za kibernetičku sigurnost i umjetnu inteligenciju, želi dati doprinos svom rodnom gradu i našem Sveučilištu. I to tako da osnujemo centar kakav postoji u Njemačkoj i Bugarskoj, a treći će biti u Hrvatskoj.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Time ćemo dati mogućnost mladim ljudima da se mogu razvijati, rasti, da doznaju ono što znanost nudi. A što znanost nas uči? Uči nas kako pošteno doći do rezultata, kako ga pošteno objaviti i kako raditi uz dobre temelje. Zato mislim da ovaj festival znanosti itekako ima smisla da pokaže našoj djeci i našim mladim potencijalnim studentima kako imaju razne mogućnosti upravo kod nas na Sveučilištu - rekao je rektor Ljutić.

Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je da mu je ovo jedna od najljepših manifestacija u gradu Splitu.

image

Ivica Puljak

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Ove godine tema je inteligencija i vjerojatno se najviše misli na umjetnu inteligenciju, koja je možda i najveći izazov u povijesti svijeta, ali i taj izazov, kao i sve ostale izazove, upotrijebit ćemo da unaprijedimo naše društvo i da nam u budućnosti bude bolje - kazao je Puljak i dodao da imamo najbolje Sveučilište u regiji, ljude koji su izuzetno motivirani te znanstvenike i stručnjake koji su priznati svugdje u svijetu.

Dodao je da želi da se i u budućnosti Split promovira i razvija u tom smjeru, a tome u prilog ide i Tehnološki park koji će služiti kao jezgra razvoja visokih tehnologija i takve vrste industrije u našem gradu.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti pripremljeno je više od 200 aktivnosti

Bozidar Vukicevic/Cropix

Promocija znanosti

Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu i predsjednik organizacijskog odbora Festivala znanosti, istaknuo je da opet bilježe rekordan broj aktivnosti.

- Krovna tema je inteligencija, otvorena za sva znanstvena područja, tako da vjerujem da će građani imati prigode vidjeti vrlo zanimljive eksperimente, pokuse, predavanja i radionice. Riječ je o više od 200 aktivnosti i, naravno, slavimo 50. obljetnicu Sveučilišta u Splitu, tako da nam festival služi i kao jedno sredstvo promocije znanosti i 50 godina istraživanja na Sveučilištu. Uključene su sve sastavnice Sveučilišta u Splitu, ali i vrtići te osnovne i srednje škole. Osim u Splitu, aktivnosti Festivala znanosti proširene su i na Kaštela, Omiš, Sinj i Trilj - kazao je Jerković.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Festival znanosti namijenjen je svim dobnim skupinama, a glavni cilj je popularizacija znanosti i sigurno će svatko pronaći nešto za sebe u pet dana koliko traje festival. Za određene aktivnosti potrebno je predbilježiti se, tako da je najbolje da na web-stranici Sveučilišta u Splitu pogledate što se sve nudi kako biste mogli napraviti pretprijavu.

Vrlo popularan bio je štand Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, gdje su posjetitelji, među ostalim, mogli vidjeti i kako se radi otisak prstiju.

- Na našem štandu možete napraviti svoje otiske prstiju i daktiloskopskim metodama ćemo ih mi pronaći. Također, možete testirati krv preliminarnim testovima, vidjeti starije kosti uglavnom iz 7. stoljeća, razlike između životinjskih dlaka te krv sisavaca i poskoka.

U utorak imamo dva termina s osnovnoškolcima i srednjoškolcima na radionici baziranoj na kemiji i biologiji, na kojoj ćemo im pokazati minerale u tlu, ali i otkriti kako pronalazimo krv na mjestu događaja. U srijedu i petak ćemo održati radionicu "Od tragova do počinitelja", na kojoj će djeca preko dokaza doći do počinitelja. Naravno, prvi dokaz nikada ne mora biti od počinitelja ili da ga se odmah otkrije - objasnila nam je Iva Galić, studentica treće godine na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti.

image

Na štandu Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti posjetitelji su, između ostalog, mogli vidjeti i kako se radi otisak prstiju

Bozidar Vukicevic/Cropix

Svi posjetitelji će iz prve ruke moći vidjeti kako funkcionira forenzika koju najčešće gledamo u kriminalističkim serijama na televiziji.

- Bolje je u stvarnosti nego na televiziji. Najčešći posjetitelji su nam upravo djeca kojoj su najzanimljiviji otisci prstiju zbog različitog praha uz pomoć kojeg do njih dolazimo - za kraj nam je kazala Iva, koja nam je i demonstrirala kako izgleda otisak dlana.

Robot Nao

Na štandu Odjela za informatiku PMF-a pozornost je plijenio robot Nao, a što sve on može, objasnio nam je predavač Dino Nejašmić.

- Napravili smo prezentaciju kojom djeci i široj populaciji želimo demistificirati umjetnu inteligenciju, tako da je prestanemo smatrati kao nekakvu magiju, već da vidimo kako to zapravo funkcionira. Na ovaj način želimo prikazati da to nije toliko kompleksno, već nešto čime se možemo baviti i približiti to djeci kao pomoć u obrazovanju, ali i uz pomoć toga poboljšati kvalitetu nastave, rada u industriji i u svakodnevnom životu. Inteligentnih strojeva i rješenja ne trebamo se bojati jer je to i dalje nešto što je pod našom kontrolom, što mi oblikujemo da bude onako kako želimo - kazao je Nejašmić.

image

Robot Neo bio je prava atrakcija...

Bozidar Vukicevic/Cropix

Robot Nao napravljen je upravo za potrebe djece, a sami robot nije proizvod fakulteta, no jest softver koji trenutno koristi.

- Napravio ga je čovjek koji ga je htio iskoristiti u interakciji sa svojim djetetom koje je imalo nekakve posebne potrebe. Svojim izgledom plijeni pažnju jer kada vidimo nešto u ljudskom obliku, odmah to doživljavamo kao inteligentno stvorenje. Primjerice, da vidimo robotsku ruku u tvornici kako radi automatizirani posao, ne bismo to smatrali zanimljivim ili inteligentnim, ali s robotom Nao koji izgledom sliči na ljude je drugačije.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Nao je stroj, uređaj, zapravo računalo koje izvodi ono što mu je zadano. On je u stanju "neke stvari naučiti", poput prepoznavanja različitih stvari i komunikacije s nama. Ovaj robot prepoznaje nekakve oblike koji mu se pokažu, matematičke zadatke, a čak može i sam predstaviti ovaj festival i zbog čega je on tu - rekao nam je Nejašmić, kojeg smo ostavili da se posveti onima najmlađima koji su bili oduševljeni robotom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:28