StoryEditorOCM
SplitZRAK NA BRDIMA

Rezultati opet nisu dobri; opasni arsen i u srpnju na mjernoj postaji u Splitu ‘debelo‘ premašio godišnje vrijednosti

Piše B. L.
26. kolovoza 2023. - 17:23

Grad Split je na Facebook stranici objavio kako je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo 11. kolovoza objavio rezultate mjerenja ukupne taložne tvari i metala u ukupnj taložnoj tvari za razdoblje od ožujka do srpnja na mjernim postajama na Brdima. Sedimentatori su postavljeni na tri lokacije: Petravićeva 19, Petravićeva 29 i Vranjički put 78.

image
Tom Dubravec/Cropix

Mjerenja za srpanj pokazuju tri puta veću vrijednost arsena u ukupnoj taložnoj tvari od granične vrijednosti na mjernoj postaji u Petravićevoj 29.

Srednje mjesečne vrijednosti izmjerene ukupne taložne tvari i arsena u ukupnoj taložnoj tvari veći su od propisane godišnje granične vrijednosti u svim trima mjernim stanicama. U Petravićevoj 19 srednja mjesečna izmjerena vrijednost UTT-a je dvostruko veća od godišnje granične vrijednosti, a vrijednost arsena je pet puta veća.

Srednja mjesečna vrijednost UTT- a u Petravićevoj 29 je skoro trostruko veća od godišnje granične vrijednosti, a vrijednost arsena dva i pol puta veća.

Na lokaciji Vranjički put 78 je vrijednost UTT-a dvostruko veća, a vrijednost arsena jedan i pol puta veća od godišnje granične vrijednosti. Vremenska pokrivenost je premala da bi se kategorizirao zrak. Kako bi se zrak ocijenio kao čist ili onečišćen potrebno je da se u obzir uzme jedna cijela kalendarska godina.

Količina ukupne taložne tvari na sedimentatorima u Petravićevoj 19 i 29 je najniža od svih promatranih mjeseci, dok je u Vranjičkom putu druga najniža izmjerena.

Izviješće o kvaliteti zraka možete pogledati OVDJE.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:35