StoryEditorOCM
Splitsvečani dan

S Gradske uprave se uoči Oluje zavijorila 22-metarska trobojnica: ‘I danas uspomene jednostavno naviru...‘

Piše Split SD
4. kolovoza 2023. - 12:10

Predstavnici Grada, Županije, Gradskog vijeća, Hrvatske vojske, MUP-a i braniteljskih udruga položili su vijence kod križa na Braniteljskom groblju, kod spomenika braniteljima islamske vjeroispovjesti te u Parku hrvatskih branitelja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

- Svim građankama i građanima Hrvatske čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Posebno se danas prisjećamo svih koji su sudjelovali u velikim operacijama u oslobođenju Hrvatske, a naročito onih koji su ostavili svoje živote da bi mi danas živjeli u miru i slobodi - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

image

Šime Matas, Željko Domazet, Ivica Puljak i Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix

Polaganjem vijenaca i spuštanjem 22-metarske trobojnice sa zgrade Gradske uprave započeo je splitski program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice VRO Oluja.

- Danas, uoči blagdana Dana pobjede, dana domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja, u Gradu Splitu i cijeloj županiji Splitsko-dalmatinskoj svečano, s ponosom, obilježavamo jedan od najvećih dana novije hrvatske povijesti. Naši branitelji nam darovaše ovaj veliki Dan pobjede, dan naše opstojnosti i zato im od srca hvala. Dan domovinske zahvalnosti je slika naše zahvalnosti, ovih i svih budućih naraštaja i na koncu Dan hrvatskih branitelja, posvećen svima koji dadoše sve što su imali, svoj vlastiti život, za našu slobodu, slobodu svih građana ove naše krasne domovine - kazao je župan ...Blaženko Boban.

image

Župan Blaženko Boban

Tom Dubravec/Cropix

- Ovo je jedan od najvećih dana za sve nas, pogotovo one koji su u to vrijeme i sami bili sudionici Domovinskog rata. I danas uspomene jednostavno naviru. Ne može se zaboraviti to jutro kada je u pet sati u zoru, prije 28 godina, krenula vojno-redarstvena operacija "Oluja". Drago mi je da se iz godine u godinu obilježavamo dan kada smo nakon toliko stoljeća oslobodili domovinu Hrvatsku – kazao je Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava.

image

Spuštanje zastave sa zgrade gradskog poglavarstva

Paun Paunović/Cropix

U crkvi Gospe od Zdravlja u 19 sati održat će se sveta misa zahvalnica, a potom je na rasporedu mimohod hrvatskih branitelja s ratnim zastavama i povijesnih postrojbi uz pratnju Limene glazbe Stjepan Radić i splitskih mažoretkinja od Trga Gaje Bulata, preko Marmontove, Ulice kralja Tomislava, Hrvojeve i Obale HNP-a do pozornice na Rivi.

image
Tom Dubravec/Cropix

U 21 sat na Rivi će biti prikazan film "Operacija Oluja", a od 21.20 počinje koncert Najboljih hrvatskih tamburaša i Alena Nižetića.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja završit će velikim vatrometom na Rivi s početkom u 23 sata.

image

Na fotografiji: Ivica Puljak.
 

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Na fotografiji: Blaženko Boban, Ivica Puljak, Željko Domazet
 

Tom Dubravec/Cropix
image


 

Paun Paunović/Cropix
image

Gradonačelnik Ivica Puljak polaže vijenac
 

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:51