StoryEditor
SplitNa rubu bankrota

Sedam škverskih poduzeća pred stečajem s dugom većim od 20 milijuna kuna. Debeljakova DIV grupa je u teškim problemima: Što to znači za skoro 700 radnika?

24. studenog 2021. - 22:15

Eto, sve se vrti u ciklusima od po četiri mjeseca, što bi bilo triput godišnje: trenutačno se ta škverska (ne)platežna sinusoida nalazi u fazi prijedloga za pokretanje stečaja pojedinih dijelova brodograđevnog sustava.

Konkretno i jezgrovito rečeno, sedam poduzeća iz "Brodosplitova" kombinata, u vlasništvu Tomislava Debeljaka, odnosno njegove DIV Grupe, došlo je na rub bankrota. Financijska agencija po službenoj je dužnosti uputila nadležnim trgovačkima sudovima – splitskom i šibenskoj filijali zadarskog – prijedlog za pokretanje stečaja nad društvima koja ćemo nabrojiti, i to zbog neplaćanja dospjelih računa vjerovnika i dobavljača dulje od 120 dana.

Prema službenim Fininim prijedlozima objavljenim na e-oglasnoj ploči navedenih trgovačkih sudova, ukupan nepodmireni dug Debeljakovih poduzeća blokiranih dulje od četiri mjeseca bez prekida iznosi 20,5 milijuna kuna, a svih sedam broji ukupno gotovo 700 zaposlenika. To je otprilike trećina svih radnika splitskog brodograđevnog sustava, ali ni to nije uklesano u kamen, budući da je više puta spominjani broj od oko 2000 radnika u Uvali Supaval vrlo krhka kategorija i kolebanja su česta: jedni odlaze, drugi su na čekanju kod kuće, treće prebacuju iz jednog društva u drugo i slično.

image
Duje Klarić/Cropix

Uglavnom, kako Fina piše sudu – "Brodosplit Montaža", poduzeće koje zapošljava 142 radnika, nije podmirilo račune teške 5,3 milijuna kuna za isporučenu robu ili usluge, koje vjerovnici (pre)dugo čekaju. Tvrtka "Brodosplit-Čelik" kod Fine ima zabilježen dug od 5,1 milijun kuna i račun blokiran preko 120 dana, a zapošljava 208 metalaca.

Društvo "Efficient Powerful Successful", za koje poznavatelji prilika kažu da zapošljava strane radnike koje brodograditelji angažiraju za rad u Splitu, duguje 3,8 milijuna kuna i ima 137 zaposlenih. Prijedlog za otvaranje stečaja uputila je šibenska Fina šibenskoj ispostavi zadarskog Trgovačkog suda.

Nije više lako ni pratiti sva zbivanja u Uvali Supaval, budući da "Brodosplitova" uprava i vlasnici mijenjaju imena tvrtki iz sustava. Prije su sva imala prefiks "Brodosplit" u nazivu, ali jesenas je većina od njih četrdesetak – s tim da je broj tvrtki kćeri ili unuka znao biti i gotovo 70 – izgubila taj prvi, povezujući dio naziva.

Tako prekrštena tvrtka koja se sada zove "Opremanje plovnih objekata" i broji 20 zaposlenih duguje dobavljačima 3,95 milijuna kuna. Društvo "Čišćenje objekata", prema Fininu prijedlogu za pokretanje stečaja, nije podmirilo 790.000 kuna teške račune, a zapošljavaju 52 radnika. "Boja-trup" blokiran je na 1,3 milijuna kuna, 17. studenog istekao je zakonski rok od 120 dana neprekidne blokade, a kod njih plaću prima 111 zaposlenika.

I na kraju ovog ciklusa, društvo "Oblaganje" s 23 zaposlena moglo bi u stečaj zbog duga od 268.000 kuna.

image
Tomislav Debeljak vlasnik splitskog brodogradilišta Brodosplit
Duje Klarić/Cropix

Lani bili u dobiti

Usput, blokirano je još dvadesetak škverskih tvrtki: neke tek dvadesetak dana, druge više, a treće stotinjak dana. I tako ta kompozicija neplatiša pomalo vozi u krugu nelikvidnosti, sve po zakonu. Ne bude li neugodnih iznenađenja, Debeljakove tvrtke s ruba bankrota za neko će vrijeme sudovima dostaviti potvrde da su neplaćene račune u međuvremenu ipak podmirile, sudovi će donijeti rješenja o odbacivanju prijedloga za otvaranje stečaja. I tako u krug. Mnoge od navedenih Debeljakovih tvrtki su i porezni dužnici.

"Brodosplit" je lani svojim dioničarima, a Debeljak ima gotovo 100 posto portfelja, donio neto dobit od gotovo 150 milijuna kuna. A godinu prije toga blizu 50 milijuna kuna. Proljetos je HBOR, državna razvojna banka, "Brodosplitu" dao kredit od 250 milijuna kuna za likvidnost. I tada su ista ili slična škverska društva bila pred bankrotom. Baš kao i sada.

item - id = 1145813
related id = 0 -> 1144608
related id = 1 -> 1140549
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 22:18