StoryEditor
Split‘ČISTOĆA‘ NIJE KRIVA

Širi se nered oko kontejnera na Blatina, svega blaga tu se nađe, a jedna stanarka cinično kaže: Mislila sam da samo naši košarkaši ne ciljaju u koš

Piše Matea Roglić
16. rujna 2020. - 12:05
Cijeli stan na ulicu je - iskrcanMatea Roglić

Stanovnici Blatina ponovno su u praksi pobrkali tekst pjesme zbora Mali raspjevani Dubrovnik, pa je tako u tom kvartu sve manje cvijeća i zelenila, a sve više smeća, konkretno u vidu glomaznog otpada oko postavljenih kontejnera.

Količina odbačenih zahodskih školjki, starih madraca, pa i umivaonika oko odlagališta komunalnog otpada, parira ponudi u nekome od specijaliziranih trgovačkih centara za uređenje stambenih prostora ili je nalik manjem buvljaku. Kontejneri za svakodnevno smeće kao da gube svoju funkciju, a jedna stanovnica Blatina cinično je primijetila "mislila sam da je jedino u košarci našima problem naciljati koš".

Otpad je jedan od najvećih ekoloških problema današnjice i izravno utječe na zdravlje čovjeka i kvalitetu života, a "Čistoćini" djelatnici rade punom parom kako bi sanirali štetu nemarnih građana.

– Dvaput mjesečno skupljamo glomazni otpad, a postoje stroge mjere i pravila prema kojima ga građani trebaju prijaviti. Svaki gradski kotar ima dva dana u mjesecu kada se glomazni otpad odvozi besplatno s njihova područja. Prethodno se potrebno javiti u svoj gradski kotar i najaviti potrebu odvoza te dogovoriti točnu lokaciju gdje će se deponirati otpad. "Čistoća" na dan odvoza dolazi na dogovorenu adresu i odvozi prethodno pripremljeni otpad. Lokacija mora biti dostupna vozilu s "grajferom" – kaže Lukša Regjo, direktor "Čistoće".
 

Andrija Čaljkušić, voditelj operative ove komunalne tvrtke, slaže se s direktorom i dodaje kako je skupljanje otpada na području Blatina i Škrapa mnogo češće nego što je najavljeno i prijavljeno u "redovnim" danima.

– Naše intervencije na ovom području iznimno su učestale, a redovni odvoz krupnog otpada organiziran je petoga i dvadesetoga dana u svakom mjesecu. Naravno da odvozimo otpad i izvanredno, a građevinski otpad odvozi se po nalogu komunalnog redarstva. Dodao bih kako je važno i reciklirati sve moguće vrste otpada jer na taj način štitimo prirodne resurse i energiju, te smanjujemo ukupnu količinu odbačenog materijala – zaključuje Čaljkušić.

Naša sugrađanka Helena Čorić šokirana je pristupom svojih susjeda i smatra kako su prizori koje svakodnevno viđa u Šimićevoj, te u ulicama Blatine i Škrape sramotni za civilizirano društvo u 21. stoljeću.

– Sramota, ne razumijem zbog čega je toliki problem "zavrtiti" broj kotara ili pričekat peti u mjesecu kada se otpad skuplja, nekad se stvarno zapitam gdje je ljudima obraz. Da jedan pojedinac ne poštuje, ovo bilo bi loše, ali kad većina postupa na ovakav način, to je pogubno – ističe naša sugovornica i domeće kako je bonton u današnjim vremenima postao - luksuz.

Zaista, nadamo se da će se nered na Blatinama što prije (ponovno) sanirati i da će ljudi napokon krenuti prijavljivati lokacije i količine otpada koji trebaju legalno odložiti, ako već neće pričekati peti ili dvadeseti dan u mjesecu kada bi im ga "Čistoćine" ekipe potpuno besplatno odvezle s dogovorenih kvartovskih pozicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 16:17