StoryEditorOCM
Splitponosno 72. mjesto

Splićani komentiraju šokantne podatke o nerazvijenosti grada: ‘A šta bi radija kad mogu iznajmljivat?‘; ‘Nigdi ničega‘

Piše Lucija Vujnović
18. siječnja 2024. - 13:57

"Nima Splita do Splita" zasviralo je na jučerašnjem RTL Direktu, a u četiri minute sažeta je cijela problematika "splitskog stanja uma". 

"Korak po korak unazad" podnaslov je reportaže iz Splita koju prenosi portal Danas.hr.

- Split je drugi grad po veličini u Hrvatskoj, ali nije ni među 72. najrazvijenija grada u zemlji. Nevjerojatan je to podatak koji je objavila Vlada, popis su napravili po strogim kriterijima dohotka stanovnika, dohotka lokoalne samouprave, stope nezaposlenosti i tako je ispalo da su od Splita razvijeniji Solin, Podstrana, Koprivnica, Dugo Selo... Kako je to moguće? - uvodne su riječi voditeljice Mojmire Pastorčić, piše Danas.hr.

image
Screenshot Rtl

U prilogu su sažeti podaci kako je Split po razvijenosti na 73. mjestu te da čak 11,2 posto Splićana nema stalan posao. 

- A šta bi radija kad moš iznajmljivat? Pa evo i ja... Šta ćeš radit‘ ako moš samo minjat lancune i zarađivat priko sezone? - kroz smijeh govori Antonio Kulić, Splićanin koji je po struci diplomirani inženjer agronomije. 

Na pitanje zašto ne radi u struci kaže kako - nema posla.

- Meni je ispod časti s diplomom radit‘ u dućanu ili konobarit. Nema šanse! - kaže te dodaje kako mu nije ispod časti minjat lancune jer su tu "dobre pare". 

Stariji gospodin, Petar Jukić, komentira kako je to bilo nekoć. 

- Nemamo nigdi ništa. Nema jednog poduzeća u Splitu, prije smo imali četri građevinska poduzeća, imali smo oko 50, 60 tisuća zaposlenih, sad nemamo ni pet, šest tisuća - primijetio je. 

Ipak, voditeljica navodi kako u Splitu ima puno akademski obrazovanih ljudi.

 - Visoka obrazovanost Splita je jedan pokazatelj da ti ljudi koji se obrazuju u svojim strukama ne rade taj posao nego se opet uključuju u ovaj golemi žrvanj turizma i većinom rade u njemu - objasnio je Damir Šarac, novinar Slobodne Dalmacije.

- U zadnjih 30 godina broj stanovnika se smanjio za 40 tisuća.. Ja se pitam postoji li mjesto koje je ugodno za život, koje ima visoku kvalitetu življenja, puno posla, zaposlenih i dobre plaće kojemu se broj stanovnika tako rapidno smanjuje kao u Splitu - dodao je Šarac. 

- Pekare, sladoledarnice, samo tri knjižare - navela je Splićanka Marija Juron, a nedostatak sadržaja komentirala je i Dubravka Kovačić iz Nove Gradiške 

- Izgleda da su se fokusirali samo na turiste, za ostatak godine nema neke ponude ni sadržaja - rekla je. 

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, smatra kako na neke od trednova nemaju utjecaj. 

- Na neke od trendova mi nemamo ingerencije kao Grad. Ja bih volio da državna vlast prepusti ingerencije nama, da se svi gradovi i općine ujedine u jedan veliki grad, pa da se zaista možemo razvijati kao što bi to i trebalo - poručio je Puljak.  

image

Ivica Puljak

Screenshot Rtl

Mihaela Goleš i Miro Bakota, studenti iz Splita, komentirali su cijene kvadrata stanova. 

- Puknit‘ će ove cijene stanova jednom, ovaj balun će puknit jer šest, sedam tisuća eura kvadrat je stvarno... Nismo u Dubaiju, ne razumin... - rekao je Miro. 

Pokušati pronaći nezadovoljne građane u Splitu je zasigurno lakši zadatak nego pronaći one koji su zadovoljni poslom, plaćom, sadržajima i sl. Prava šteta s obzirom na golemi potencijal "našeg malog mista"!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:16