StoryEditorOCM
SplitSVAŠTA SU PISALI

Splićani, osjećate li se sigurno? Pitali smo naše čitatelje, brojni se javili, prilično smo se iznenadili odgovorima

Piše SPLIT SD
28. veljače 2024. - 14:49

Splićane smo na profilu Slobodne Dalmacije pitali: Osjećate li se sigurno u gradu?

Naime, u proteklih nekoliko dana zaredali su incidenti: ubojstvo mladića, napad na Sirobuji, smjena policijskog šefa…

Policijska statistika kaže da je dalmatinska metropola sigurna, ali subjektivni je dojam građana da se stanje sigurnosti pogoršalo.

Evo i dijela komentara građana i odgovora na pitanje ‘Osjećate li se sigurno?‘:

► Split je koliko-toliko siguran grad. Ali promoviranje huliganstva, dok se dica povode za tim, rast trgovine drogama i ostalim opijatima, nadolazeća turistička sezona i sve šta dolazi usput, donosi više problema za sigurnost.

-►  Da. Osjećam se sigurno, ali smatram da fali policije po ulicama. Ni policija možda ovo ne bi spriječila osim ako bi se našla na mjestu događaja, ali definitivno bi se svi skupa osjećali sigurnije i sretnije.

► Ne! Niti jedna državna institucija NE OBAVLJA svoj posao! Niti jedan sustav ne funkcionira - teški nered u policiji, pravosuđu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, prosvjeti, inspektoratima, običnoj administraciji… Ne može čovjek pobjeći od anarhije i posljedica toga je "da je svit poludija"! Ono što čovjeku po pravu, redu i moralu pripada i što bi trebalo biti lako dostupno u stilu automatizma, za hrvatske građane je križni put!

► Osjećam se sigurno i dalje... užasno mi je ža momka, ali iskreno mislin da je svit generalno poludija, i da je na neki način to dotaklo i nas.

► Nakon 10 godina me prije dva dana drugi put u životu presrela policija i to jer su me vidjeli s mobitelom u ruci dok vozim. Okej, platio sam kaznu, kriv sam.

Ali inače ih nikad nema na cesti, u gradu dok šetam kalama, ni ovamo, ni onamo. A kad odem bilo gdje drugdje u neki zemlju - svako malo ih vidim - jer njihova figura nam ipak daje sigurnost, a kriminalcima strah!

Smatram da je važna figura policije! Ne treba im davati veće ovlasti, ali patroliranje pojačati na maksimalno!

► Osjećam se sigurno..., a što se tiče ovog posljednjeg događaja ..., jako mi žao je momka..., ipak se takve stvari baš ne događaju..., ustvari da netko nekoga ubije bez razloga, stvarno je rijedak slučaj.

► Bože ovome momku kojega su ubili daj neka počiva u miru, a šta se tiče sigurnosti u gradu Splitu, mogu reći da je sigurno.

► Osjećam se sigurno. Dajte policiji veće ovlasti. Problem nije u policiji, nama je problem u sudstvu. Sudstvo ne radi svoj posao kako bi trebao jer veća je kazna danas ako ubiješ neku životinju nego čovika.

► Za momka Luku nije bio siguran, ni kriv ni dužan nastrada. Dao Bog da se ne ponovi.

► Ne. Postali smo ko Teksas.

► Daleko od sigurnog!

► Nikad nesigurnije.

► Grubo sve...

► Tko se mača laća, od njega i pogiba... Ja se osjećam sigurno.

► Da, osjećam se još uvik sigurno, više me muči problem parkinga i opći nered u gradu i državi.

► U Splitu već tri, četiri godine ne možete vidjeti policajca nigdje osim u policijskoj postaji.

► Pojačat patrole noću i obilaske kvartova; toga više nema djeca svašta konzumiraju.

► Pa izgleda nema druge nego postroženje mjera sigurnosti i promjena kazne te specijalci.Događa se to i u metropolama nije to ništa nova u svijetu. Jaka policija i jake kazne.

► Da osjećam se sigurno, ali isto sam se osjećao sigurno i u Parizu, Lyonu i Marseilleu...

► Ne, ne osjećamo se sigurno.

► Definitivno Ne...Poludio je cili svit...

► Ode nedužni momak...

► Nema više sigurnog grada.

► U svome gradu, uvik sigurno.

► Da, ali treba više policije po ulicama.

► Djeca su prepuštena ulici pa ne čudi porast nasilja. Ovo je tek početak. Uskoro će nam i američka geta izgledat poput raja na zemlji...

► Split je posta nesiguran grad. Prava Afrika sa strujom pa bi poželila izrazit zahvalnost gradskoj vlasti koja ga srozava do te mjere da će uskoro tribat bižat u kuću u sumrak.

@slobodna.dalmacija ❗️Pitali smo Splićane što misle o nedavnim događajima u gradu, evo što su nam rekli  #fyp #split #splitcroatia #foryourpage #foryoupage #hrvatska #croatia ♬ original sound - Slobodna Dalmacija

► Ni jedan grad više nije siguran ne samo Split.

► Očito ne, pogotovo noću. Nažalost ode nedužni momak. Pretužno.

► Mnogo blažih slučajeva ostaje prešućeno, a tek kada se dogodi nešto teže i tragičnije onda se objavljuje na sva zvona. Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio policijskog službenika u pješačkoj ophodnji.

► Osjećam se sigurno kao i prije 2 nesretna događaja na fizičkoj razini, a na emotivnoj razini uznemireno tužnom sudbinom mladića i brutalnim, okrutnim ubojstvom. Ovi što žele sijat strah i nesigurnost su skloni fatalizmu, a neki ga šire politikantstva radi, a neki su se bojali i prije i poslije.

► Ne, počevši od ovakvih klošara koji ne rade ništa. Grad pun loše droge, narkomana, kvazikamatara, korumpirane policije itd. Strašno na šta je taj lipi grad spao. Imala bi još štošta napisati, ali me strah za svoju sigurnost. Hvala lipa i doviđenja.

► Odavno u Splitu, na ulici, nisam primijetio policajca, osim prometne policije. Trebalo bi uvesti ophodnju po ulicama, kao što je nekada bilo, naročito noću ispred klubova, autobusnog kolodvora i mjestima na kojima se vrši okupljanje noću. Inače osjećam se sigurno u Splitu kao i u drugim gradovima Hrvatske.

► Dođeš samo na Poljud i svaku utakmicu pratiš kako od djece se postaje uličar i kriminalac uz podršku cijeloga grada. Od divljanja, pijenja, drogiranja, kletvi prema drugim gradovima i protivničkim igračima... I to sve uz potporu roditelja.

► Otkad ja govorim da je grad slučaj, propalica, neradnika, klošara..

► Mladost u ovom gradu nije sigurna, a naročito odgojeni i mormalni. Policije nigdi ni na vidiku.

► Liti na zapadnoj obali mladi 12-15 godina kakve gluposti rade, a nigdi nikoga. Jednu noć se neka curica i dječak tukli, njih 20 ih samo gleda. Noć iza su s nečim špricali prolaznike i tako svaku noć neka s...nja rade. Zvala sam policiju i rekla im da pripaze malo.

► Jednom godišnje dođem i iz godine u godine ja sam u čudu koje ludilo raste na cesti među vozačima, imam osjećaj da bi svaki drugi vozač iskočio iz auta i zatukao te. Ja sam blago u šoku kako iz godine u godinu to raste, ta živčanost za volanom, nestrpljivost itd.

► Split je pun droge, a gdje je droga tu je i sve drugo, kriminal, krađe, otimanja, sukobi, prostitucija...

► Policajci vikendima redare po klubovima...a kako pokrit cili grad.

Posjetite i Tik Tok Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:02