StoryEditorOCM
Splitdom zdravlja SDŽ

Splićani preko crvene uputnice u samo jednoj smjeni mogu snimiti zube: ‘Nije do nas...‘ Saznali smo cijene privatnika

Piše Ivica Marković
20. srpnja 2023. - 22:35

Pacijenti se žale da u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) mogu obaviti, naravno preko crvene uputnice, čiji trošak pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), panoramsko snimanje čeljusti ili svima poznati ortopan samo u jutarnjem terminu, odnosno negdje do 13 sati.

I ljudi se pitaju zašto to ne mogu uraditi i poslijepodne, u čemu je problem, pogotovo jer ne bi smjelo biti problema u "zdravstvenom sustavu 21. stoljeća".

Na to pitanje nam je odgovorio dr. Marko Rađa, ravnatelj DZ SDŽ.

image

Dr. Marko Rađa

Damir Krajač/Cropix

- Problem je u tome što je s HZZO-om ugovorena samo jedna smjena. Poslijepodne bi se također moglo raditi, odnosno mogao bi se snimati ortopan kada bi nam HZZO ugovorio i drugi tim koji bi radio poslijepodne. Mi bismo tada zaposlili još jednog inženjera radiologije koji snima ortopan i radili bismo i poslijepodne. No, očigledno u HZZO-u nema dovoljno interesa za takvim nečim jer nam ne odgovaraju na naše dopise koji su vezani za tu problematiku - pojašnjava dr. Rađa.

Po ugovoru između HZZO-a i DZ SDŽ-a postoji mjesečni limit koliko ortopana mogu napraviti u DZ SDŽ-u.

- Ako, recimo, oni nama po ugovoru dozvoljavaju da napravimo dnevno 50 ortopana, mi ih ne možemo napraviti 100 jer nam neće biti plaćeni. No, naši sugrađani mogu ortopan preko uputnice napraviti i u Stomatološkoj poliklinici, preko puta Starog placa (zgrada Starog rodilišta) na trećem katu, jer oni imaju dva tima koji rade ujutro i poslijepodne - kaže dr. Rađa.

Zanimalo nas je zašto i DZ SDŽ nije, kada je ugovarao tim za ortopan, ugovorio dva tima, već samo jedan.

- Zato što nismo imali prostorne uvjete za rad, odnosno za još jedan tim. Bio je skučen prostor. Međutim, kako su se sada stekli uvjeti za "širenje" posla, jer smo preuredili prvi kat u zgradi Školske poliklinike, sada, kao što sam već istaknuo, HZZO ne odgovara na naše upite - govori dr. Rađa.

Ako ove mogućnosti snimanja ortopana preko uputnice ne zadovoljavaju naše sugrađane, ortopan mogu napraviti i kod privatnika. Oni rade i ujutro i popodne.  I to ne za neku puno veću cijenu nego što je bila prije nekoliko godina. Tada je snimanje ortopana koštalo oko 150 nekadašnjih kuna (sada bi to bilo 20 eura), a sadašnja cijena je, kako doznajemo, jer smo nazvali privatnika koji snima ortopan, 26 eura ili oko 195 nekadašnjih kuna.

image

Samo ujutro možete napraviti ortopan u Domu zdravlja

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:19