StoryEditorOCM
Splitajme nam se

Splićanima je ovo ljeto ‘za neku stvar‘; deseci tisuća kupača bit će osuđeni tek na par plaža: ‘Sad nam je najzgodnije‘

Piše Mario Matana
24. svibnja 2024. - 20:24

Još jedna splitska plaža, zapravo cijelo područje, neće biti dostupno kupačima i turistima ovo ljeto! Kao da su se dogovorili, radovi na infrastrukturi ove godine napreduju na različitim lokacijama – pored najvećeg gradilišta u Splitu, onog na Žnjanu koji bi prema najavama odgovornih trebao biti dovršen i prekrasan do idućeg ljeta, uskoro će se fino zakopati i par stotina metara istočnije. A kad krenu radovi od Duilova prema Stobreču, zatvorit će se i plaže (i onaj betonski plato ispod jedva funkcionirajućeg hotela) u tom smjeru!

image

Rado

Privatni album

Tako da će na cijelom potezu slobodna za kupanje zapravo biti plaža za kućne ljubimce (?!) i susjedno žalo otprilike istih dimenzija, nekih 40-ak metara obale.

Na Žnjanu su dakle već radovi u tijeku, a sa zapadne strane žnjanskog platoa preostaju ‘slobodne‘ još dvije i pol plaže. A od toga je jedna i pol šljunčana plaža pod koncesijom hotela Radisson, koje će biti pune suncobrana i ležaljki, dok je uvala na Trsteniku u koju utječe potom samo za najhrabrije. I najzdravije.

I tih nekoliko stotina metara uz more je dodatno lijepo aranžirano prašinom, zahvaljujući činjenici da je zbog radova na Žnjanu, odnosno u lučici Zenta s druge strane, šetnica privremenom prometnom regulacijom postala normalna prometnica. Kojom onda po cijeli dan, brzinama dostojnim relijaša, prolaze kamioni puni betona ili drugog građevinskog materijala, a da ne govorimo o automobilima sa zaposlenicima.

image
Privatni album

Shvatili ste uglavnom, cijeli taj dio splitskog priobalja koji uobičajenog srpnja ili kolovoza ‘proguta‘ na desetke tisuća turista i kupača, ove sezone je ‘za neku stvar‘, i što se tiče upotrebljivosti i što se tiče dojma.

Tako da bi uz malo volje i vještine, furešti iz Norveške ili Nizozemske željni urbane avanture mogli tražiti (i pronaći) plažu na Stinicama recimo, ili pak okupirati već blokiranu baštu Šore. Neka nama malo alternativnih lokacija, dosta je bilo frivolnosti na nacionalnim televizijama poput piciginaša na Baćama u siječnju...

Vratimo se pak infrastrukturnom projektu na Duilovu. Jer zanimalo nas je kad će radovi započeti i kada će završiti. Imajući u vidu da su ograde i upozorenja o predstojećim radovima postavljeni već koji dan, da je parkiranje željnih dolaska do one dvije funkcionalne plaže praktično onemogućeno, odgovore smo potražili kod investitora.

I od direktora "Vodovoda i kanalizacije" Miroslava Delića (nota bene, rekordera u vođenju gradskih komunalnih tvrtki jer u svom životopisu ima uspješno odrađena čelna mjesta u čak tri firme) doznali smo kako će radovi početi uskoro.

- Vrlo brzo završavamo radove na Bačvicama, nije baš zgodno da se tamo usred sezone radi pa će taj dio biti okončan, ceste asfaltirane, kad turisti krenu u većem broju. Mi se onda izvlačimo prema Žnjanu i Duilovu. Prema našem dinamičnom planu tamo bi se krenulo s radovima oko 15. lipnja...‘ - kazao nam je direktor Delić.

image
Privatni album

Za konkretne rokove i preciznije informacije uputio nas je ipak na prvog operativca aglomeracije Split – Solin u sklopu koje se obavljaju radovi, Mladena Mimicu. Projekt punog imena ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin; Spoj sustava odvodnje južnog sliva Grada Splita na UPOV Stupe i nadogradnju pomorskog ispusta Stobreč‘, ipak neće započeti prije početka srpnja.

Otprilike do tog datuma, drži Mimica, da će trajati odgoda zbog nekih izmjena projektne dokumentacije.

- Po dinamičkom planu smo svakako planirali krenuti u radove tijekom ljeta, ali prvo moramo riješiti te izmjene. Mi inače postavljamo ozbiljne cjevovode na tom pravcu, sve se postavlja u nasip kojeg postavljamo nekih desetak metara od postojeće litice, odnosno onog pokosa.

Nemamo naime mandat ni ovlasti za sanaciju te kosine koja je doista opasna, tako da naš dio posla obavljamo praktički u moru, a s vanjske strane našeg nasipa po projektu ide kamena ‘školijera‘, zaštita nasipa s cjevovodom. Tu svojevrsnu ‘rupu‘ koja će nastati između kosine postojećeg terena i našeg nasipa mi planiramo napuniti materijalom iz iskopa i zemljom u koju ćemo posaditi stabla i biljke, što bi bila svojevrsna barijera prema našem projektu, ali donekle bi trebalo stabilizirati cijelu kosinu. - o detaljima projekta koji ide 1.720 metara do Stobreča, informirao nas je Mimica.

Što se tiče kupača i turista, naglasio je kako se sve pažljivo razmatralo u dogovoru s Gradom, kako odluka nije donesena naprečac.

- Jasno nam je da ovako oduzimamo dio priobalja turistima, ali morate znati da je nama ljeto najpovoljnije godišnje doba za radove. Pogotovo za ovako veliki projekt, jer kad krene zima, juga s velikim valovima, onda ćemo sporo napredovati...

Tako smo ipak donijeli zaključak da krenemo s radovima, pogotovo jer je ovaj betonski plato koji je ionako u lošem stanju, a i dalje prema Stobreču, ipak relativno mali prostor na koji ne može stati puno kupača. Doista se vagalo, bilo je argumenata i za odgodu, na koncu smo ipak odlučili krenuti ovo ljeto, kad se već svugdje radi... - naglasio je naš sugovornik.

image
Privatna Arhiva/

Precizan datum kada će doista zatvoriti istočne splitske plaže nije mogao dati, ovisi o toj izmjeni projektne dokumentacije, ali ako more ispod hotela Zagreb bude dostupno koncem lipnja, smatrajmo se sretnim. A radovi će trajati i trajati, to nije sporno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 16:28