StoryEditorOCM
Splitgore od valencije

Splićanin otkrio šokantne činjenice obnove fasade zgrade: ‘Koristili su zapaljive materijale, morao sam se odseliti!‘

Piše Božidar Lončar
27. veljače 2024. - 07:05

Nakon što smo došli do informacije kako vjerojatno ne postoji ni jedna fasada zgrade u Splitu obložena stiroporom, a povod je bio strašni požar u Valenciji uzrokovan korištenjem lako zapaljivog poliuretana u oblaganju aluminijskih pločica, javio nam se Splićanin koji to opovrgava. I kaže kako ima dokaze za to.

S obzirom na to da se odselio, želio je ostati anoniman i nije puno govorio. Kazao je, neka dokumentacija više kaže.

Na balkonu u vatrenom obruču; Strašan požar progutao ogromnu zgradu u Španjolskoj: ‘Pogledajte čime je obložena zgrada!‘

Neboder u Valenciji izgorio je zbog ovog materijala: provjerili smo oblažu li se njime i zgrade u Splitu

Priča počinje 28. travnja 2017. kada suvlasnici zgrade u Karamanovoj 7 potpisuju ugovor o sanaciji zgrade s tvrtkom vrijedan 139.595,63 kuna. Dva mjeseca prije požara zgrade Grenfell u Londonu u kojem je život izgubilo 72 ljudi, a nakon kojeg su se postrožile mjere za fasadu zgrade.

Za dobiti građevinsku dozvolu u projektu fizike moraju biti negorivi materijali kao i na požarnim putevima prema zaštiti od požara, objasnio nam je Branko Poljanić, inženjer građevinarstva.

Odabir izvođača bez drugog ponuditelja, suvlasnicima puna odgovornost

U ugovoru je navedeno kako radovi moraju biti napravljeni prema pravilima struke. Tadašnjim pravilima. Obavješten je i upravitelj zgrade "Stanouprava". Izvođač odgovara za eventualne nedostatke u izvedbi koji se odnose na radove i materijale dvije godine od završetka radova.

image
Slobodna Dalmacija/
image
Slobodna Dalmacija/

Zahtjev za odabir izvođača potpisuje predstavnica suvlasnika i to bez drugog ponuditelja. U zahtjevu je navedeno kako zbog toga suvlasnici preuzimaju punu odgovornost za odabir i nestručne radove. Upravitelj neće preuzeti nikakvu odgovornost.

image
Slobodna Dalmacija/

U kolovozu 2017., osam suvlasnika s više od 50 posto suvlasničkog udjela potpisuju zahtjev da se prestanu isplaćivati radovi zbog uočenih nepravilnosti kod izvedbi radova na fasadi zgrade od tvrtke.

image
Slobodna Dalmacija/

Godinu dana poslije suvlasnik koji nam je poslao dokumentaciju šalje dopis upravitelju u kojem navodi kako neće plaćati ”reket” za neispunjavanje ugovornih obaveza od strane izvođača radova. Pričuva je porasla sa 170 na 450 kuna, a dugovanja su tada iznosila iznad 3.000 kuna, izjavljuje.

Isti suvlasnik 2021. na Općinski sud šalje zahtjev za smjenom upravitelja radi dovođenja u opasnost života i imovine. U njemu navodi kako je upozoravao upravitelja na korištenje zapaljivog materijala za sanaciju i kako nije upoznat s uvjetima ugovora ni odabirom izvođača jer mu zahtjev za odabirom nikada nije poslan. Cjelokupni je iznos isplaćen, naveo je.

image
Slobodna Dalmacija/

MUP mu u rujnu iste godine odgovara kako je predmet u postupku te je utvrđena nadležnost građevinske inspekcije za dio postupka.

Inspektorat potvrdio korištenje stiropora

Skoro godinu i pol dana je trebalo Državnom inspektoratu da odgovori. I to nakon što se vlasnik jednog od stanova obratio Pučkoj pravobraniteljici jer Građevinska inspekcija tada nije skoro godinu dana izašla na teren. Trebalo im je sve do studenog 2022. Državni inspektorat je pri tome utvrdio jednu bitnu stvar: korištenje polistirena ili stiropora u termoizolacijskim pločama u sustavu za vanjsku toplinsku izolaciju.

image
Slobodna Dalmacija/
image
Slobodna Dalmacija/

Stiropor ili EPS je gorivi materijal, kao i poliuretan korišten za oblaganje aluminijskih ploča fasade zgrada u Valenciji! Naravno, nije sve tako jednostavno već gorivost i o nizu drugih elemenata prilikom obnove fasade. 

image

Požarno opterećenje ili količina toplinske energije koja se može razviti u nekom prostoru za stiropor je 7,3 veća, a za poliuretan 4,5 puta veća od kamene vune za istu vrijednost otporu prolaska topline kakav se zahtjeva za energetski učinkovite zgrade.

Screenshot/Zaštita Pročelja Zgrada Od Požara - Priručnik Za Izvođenje/Građevinski Fakultet U Zagrebu/

Inspektorat još jednom navodi kako "Stanouprava" nije supotpisnik ugovora te da se inspekcijski postupak nastavlja. Za njih je evidentno izvedena nova fasada. Do danas nije stigao rezultat inspekcijskog nalaza.

Stručnjaci tvrde kako je stiropor izbačen iz upotrebe donošenjem pravilnika nakon požara u Londonu. Do tada je čak bio preporučljiv materijal za korištenje.

Kako nam je rekao Poljanić, zgrade danas za dobivanje građevinske dozvole moraju imati u projektu fizike negorivi materijal, kao i na vatrogasnim putevima. Drugi inženjer građevinarstva zaposlen u tvrtki koja se bavi isključivo obnovom fasada zgrada nam je pojasnio da se stiropor može koristiti na zgradama katnosti prizemlje i dva kata, ali ako nema vatrogasnog prilaza mora se koristiti mineralna vuna.

Upravo nakon strašnog požara postrožila su se mjerila i krenula je javna kampanja o zaštiti od požara u visokim objektima pa tako i u Spinutu. Osoba koja nam se javila je na kraju prodala stan 2021. u kojoj je živjela deset godina.

- Kupci su znali. Prodao sam stan 65 kvadrata za 155.000 eura, po 2500 eura metar kvadratni. Cijena je tada bila oko 3000 eura. Što se tiče računa, "Stanouprava" mi je naplatila ovrhe. Sveukupno, nešto više od 10.000 kuna.

Stručnjaci umiruju

Ivan Kovačević, zapovjednik Vatrogasne zajednice za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju s mnogo odrađenih požara umiruje stanare Karamanove koji čitaju ovaj članak. Kaže nam kako nisu imali požara koji se tiču fasade zgrade te je za gašenje požara bitna pravovremena dojava i vatrogasni pristup

- To što se dogodilo u Valenciji je ekstremni slučaj, na prste jedne ruke se mogu nabrojati požari uzrokovani materijalom kojim je obložena fasada u čitavom svijetu.

Stručnjaci iz građevinarske struke su odredili da se ne stavlja stiropor dok se između požarnih katova stavlja kamena vuna što, naravno, ne znači da se požar neće dogoditi. Mi na požare izlazimo s opremom i koristimo tehnike kako bi se spriječila navala među katovima.

image


 

Nikola Vilić/ Cropix

Vatrogasni stručnjak nam objašnjava kako je velika većina zgrada izgrađena od armiranog betona što je najsigurnija gradnja, a Karamanova ima oba preduvjeta ispunjena za minimiziranje štete uzrokovane požarom, a to je uredan vatrogasni prilaz i blizina vatrogasnih postaja zbog čega se može doći do lokacije unutar 10 minuta:

- Najproblematičniji je centar grada: drveni krovovi i podovi, tavani i tu nema takvih fasada. Karamanova ima dobar pristup, mi prilaze obilazimo jednom mjesečno. Po zakonu bi trebali biti na lokaciji 15 minuta od dojave, naša je norma 10 minuta.

U prošlosti su bili problemi s dojavama jer nije bilo mobitela pa bi uzročnik požara takvog razmjera bila zakašnjela dojava. Sada možda imamo jedan takav slučaj. Na predjelu gdje je Karamanova imamo tri trake naše postrojbe i u blizini je DVD Split koji unutar 10 minuta može dohvatiti mjesto požara.

Prof.dr.sc. Matko Erceg, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta kao stručnjak za polimere nam objašnjava kako zapaljivost stiropora nije toliko velika, ali kada gori onda gori intenzivno i burno zbog aromata u sebi.

- Koristi se pjenasti polistiren, male gustoće i ćelijaste strukture i u sebi sadrži plin, zrak ili pentan zbog čega je vrlo dobar zvučni i toplinski izolator. Vatra prvo dolazi na ono od čega je izgrađena fasada, obično žbuka i završni sloj. To je kombinacija vanjskog sloja i unutar toga je izolacijski materijal. 

Ako se koristiti materijal po europskim i njemačkim normama, u otvorenom plamenu će goriti, ali je polistiren samogasiv. I kada gori zbog svoje male gustoće neće emitirati velike količine plinova.

Ima u sebi aditive da bude samogasiv, a na površini stvara karbonizirani sloj koji sprječava širenje vatre. To je posebno modificirani polistiren koji se ne koristi u trgovinama. Mislim da ljudi mogu biti mirni jer su to materijali koji se koriste već desetljećima. Bitno je da se koristi materijal koji je sporogoriv i samogasiv - zaključuje dekan.

image
Paun Paunović/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:57