StoryEditorOCM
SplitMENTALNO ZDRAVLJE

Splitska bolnica dobila ‘pojačanje‘: psi Toro, Draco i Zoro iz HGSS-a u ulozi su terapeuta u radu s mladima

Piše Split SD
11. kolovoza 2023. - 10:21

U Hrvatskoj gotovo 50 tisuća djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem - vrlo su zabrinjavajući podaci UNICEF-a, a taj se broj svakodnevno povećava. Tako je i u Klinici za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Split gdje drastično raste broj prvih pregleda. Kroz 2022. godinu splitska psihijatrijska Dnevna bolnica za djecu i mlade imala je čak 1900 pregleda.

Broj psihijatara u Hrvatskoj nedostatan je za broj djece koja trebaju pomoć. KBC Split zato pojačava broj specijalizanata i uvodi nove oblike pomoći, a jedan od njih je i suradnja s Hrvatskom gorskom službom spašavanja čiji potražni psi u KBC-u Split imaju ulogu terapeuta - na radionicama s mladima koji se bore s poremećajima prehrane, anksioznošću, depresijom, suicidom.

Anđela Kovačević, dječja adolescentna psihijatrica Klinike za psihijatriju KBC Split tvrdi da ovakav oblik terapije daje rezultate.

- Dobra je povratna informacija od korisnika, uspiju se relaksirati. Sve skupa ima i dublju poruku s obzirom na to da je to služba spašavanja ljudi, a mi imamo jako puno djece s depresijom, suicidalnošću, samoozljeđivanjem i slično, tako da vide malo i s druge strane koliko ljudski život vrijedi - kazala je Kovačević.

image
KBC Split

S njom se slažu i pripadnici HGSS-a kojima je ova vrsta pomaganja također novost.

- Ovo je velika opće društvena korist i nisam znao da toliko postoji djece s takvim problemima. Čini mi se da je to stvar brzog života, premalo se s tom djecom priča - kazao je Mladen Mužinić Frfa iz HGSS-ove stanice Split koja je inicijator projekta.

S polaznicima radionica dijele primjere iz prakse, ali i odrađuju vježbe s tri posebna terapeuta, potražna psa, Torom iz Karlovca te Dracom i Zorom iz Ogulina. Kako se projekt bude razvijao, u HGSS-u namjeravaju uključiti i sve vodiče s 36 pasa.

- Bez obzira koliko je situacija komplicirana uvijek se nađe rješenje samo treba biti uporan i treba vjerovati. Bit će mi drago ako su i oni nešto od toga usvojili - istaknuo je Dubravko Butala, instruktor HGSS - stanica Karlovac.

Iz KBC-a Split i HGSS-a tvrde da se će se ova suradnja, kao i ova inovativna terapija, nastaviti i u budućnosti kako bi zajedno pomogli našim mladima kao jednoj od ranjivijih skupina u društvu. Potražni psi simboli su upornosti i ustrajnosti, a ova suradnja neka bude inspiracija za pronalaženje novih puteva podrške i brige za naše mlade naraštaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:16