StoryEditorOCM
SplitŠoping groznica

Splitski ‘crnopetkaši‘ u Jokeru: ‘Jučer smo potrošile 1000 eura samo na odjeću!‘; ‘400 eura za madrac? Čista prevara!‘

Piše Božidar Lončar
24. studenog 2023. - 21:18

Crni Petak praćen s kišom obrušio se na Split ovo poslijepodne. Izazvao je prometni kolaps prema svim ”Jokeru”, ”Mallu” i ”Jedinici” kako Splićani zovu ”City Center One”. Do Malla i Cityja se automobilom nije moglo doći stoga je jedina opcija bila da pječice odemo u Jokera. Najbliži je redakciji "Slobodne" pa da vidimo čega ima.

I nema mnogo, prema subjektivnom dojmu, kako autora ovog teksta tako i Splićana s kojima smo razgovarali. Niti su neki popusti, niti ima mnogo ljudi, a osobito zaluđenih kupaca koji s rukama punim vrećica trče od dućana do dućana. No shopping frenzy kao vani.

- Ma nema šanse, ni u ludilu! Nisam za Black Friday, ovdje sam na dječjem rođendanu – rekla nam je Splićanka s prepunim gepekom.

To nas je i malo razočaralo. Pun gepek stvari na punom parkingu. Rekli smo, evo idealnog "crnopetkaša”.

Najveći redovi u ”Mullera”, ”DM-a” i ”Kiko Milana” gdje je bila apsolutna navala.

- Pogledajte vi tu ludnicu! – govori nam Splićanin.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Linija talijanske kozmetike je stigla u Hrvatsku i Splićanke su ”poludjele”. Popust je 20% na kupovinu iznad 25 eura. Isprobava se šminka, ali se baš i ne kupuje. Više se došlo ”ćirnit kozmetiku iz zračne luke”. Puno se zuji, a malo meda daje, sigurno su pomislile prodavačice.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Kupovala se kozmetika i posteljina koja je na popustu od 20%. Ni blizu sniženjima kao u SAD-u. Jučer se naručivala odjeća online na popustima do 50% na stranicama poput ”Zare” ili ”About You”. Danas je bilo vrijeme za sitnice.

- Kupila sam slatkiše za svetog Nikolu i kozmetiku. Ja planski kupujem i jučer sam na odjeći uštedjela oko 60 eura u dva dućana – rekla nam je 35-godišnja Sanja Muštrah.

image

Sanja Muštrah.

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Bilo je i onih koji su jedva dočekali Crni Petak kako bi si priuštili stvari za koje inače nemaju novca, poput 19-godišnje Tai Tane Ursić koja je bila u društvu 44-godišnje majke Mirane Ursić. Dočekala nas je s osmijehom, a majka je otkrila i zašto:

- Potrošile smo jučer preko 1000 eura na garderobu! Naručivale smo preko dvije stranice gdje su bili popusti 20 do 50%, ali našli smo neke stvari i na 40% popusta. Knjige ništa, odjeća ništa, kozmetika, šminka, parfemi. Mislim kako je "Crni Petak" dan kada ćete kupiti sebi nešto što želite, a inače nemate novca – rekla je Mirana.

- Ja sam prezadovoljna. Sve što sam htjela sam našla – kratko nam je poručila presretna Tai koja je jedva čekala pozirati za naš objektiv.

image

Mirana (mama) i Tai Tana Ursić (kćer)

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Podigli su tjedan pa stavili popust

Splićani su dojma kako su prodavači podizali cijenu na koju su onda stavljali popust.

- Cijene prošli tjedan su bile jeftinije nego ovaj. I sada su na to stavili popust – rekla nam je nezadovoljna Splićanka.

- Kupio sam posteljinu. Kupiš dva, treći dobiješ gratis. Hrana u ”Tommya” nije bila na akciji. Ali, ne mislim da su svi spuštali cijenu. U ”YSK-a” sam našao madrac kojem je cijena na popustu 400 eura. Regularna cijena 1000 eura? Ma nema šanse – rekao nam je Paško Bilić.

image

Paško Bilić s obitelji.

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Prolazilo je vrijeme i kupaca u ”Jokera” sve manje. Nešto više svita, ali slično kao i 15.-og u mjesecu. S obzirom na popuste od oko 20% ni ne može se očekivati mnogo, kažu Splićani.

- Kupile smo šminku i kozmetiku. Cijene onako, ima nekih popusta ali nije to to. Možda da je Crni Petak blizu 15.-og pa bi se i više kupovalo – rekla nam je 47-godišnja Maja Runjić.

- Jučer je bila ludnica. Online sam naručivala u Zare i bila među prvima. I danas su bile gužve. Cijeli dan smo u điru i kupovini. Mama se umorila već, ja sam zadovoljna – govori 20-godišnja studentica Ana Runjić.

image

Majka Maja i kćer Ana Runjić.

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

- Kupila sam kozmetiku i slatkiše. Jedini dućan u kojem sam vidjela popuste su na polo majice gdje su inače visoke cijene. Dobro sam uštedjela – rekla nam je 51-godišnja Merica Carev.

image

Merica Carev

Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Onaj tko je bio malo pametniji mogao je doći u Jokera i izbjeći da ne provede cijelu večer u autu putem do ”Cityja” i ”Malla”. Splićani vole kupovati, ali nisu ”crnopetkaši”. Barem ne u Jokera. Ili su se istrošili jučer i jutros pa je pomalo ponestalo force. Ili novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:59