StoryEditorOCM
SplitSRCE KO KUĆA

Splitski đaci spremaju poklon udovici s četvero djece: ‘Izradit ćemo im namještaj za dvije dječje sobe. Gušt je pomoći‘

Piše Petra Klarić
24. studenog 2023. - 07:47

Vrijedni učenici i djelatnici Obrtne tehničke škole u Splitu i ove su se godine angažirali povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje - jednoj potrebitoj obitelji iz Vukovara izradit će i pokloniti dvije dječje sobe. 

Radi se o peteročlanoj obitelji Đurić iz Đakova, čiji je otac bio hrvatski branitelj, a nakon rata se razbolio i preminuo. Majka je tako ostala u teškoj situaciji, sama s četvero maloljetne djece i bez krova nad glavom. Zahvaljujući dobrim ljudima pronađen im je smještaj u vukovarskom Borovom Naselju, a mladi splitski obrtnici sada će im izraditi namještaj kojim će oplemeniti taj prostor. 

image

Učenici izrađuju namještaj
 

Vojko Bašić/Cropix

Cijela ideja krenula je od voditelja školske radionice Milana Lučina, koji je za nesretnu priču obitelji Đurić čuo od kolega iz Obrtničke komore u Vukovaru. Odlučio se tako uhvatiti posla i uz pomoć učenika sa smjera drvodjeljski tehničar-dizajner izraditi pet kreveta, ormara i radnih stolova. 

image

Milan Lučin, voditelj radionice

Vojko Bašić/Cropix

- Pošto sam ja obrtnik već dugi niz godina, družim se i s obrtnicima iz Vukovara pa smo zajedno došli na ideju da pomognemo nekome iz Vukovara ili Slavonije općenito. Tako smo došli u kontakt s familijom Đurić i odlučili da ćemo im pomoći. Kada smo došli u kuću, primijetio sam da njima nedostaje puno toga i da im ne možemo napraviti samo jedan krevet ili jedan stol – kazao je Lučin. 

image

Učenici u radionici

Vojko Bašić/Cropix

Kako objašnjava Lučin, odlučio je tada napraviti kompletne dvije sobe uz pomoć učenika i učenica drugih, trećih i četvrtih razreda smjera drvodjeljski tehničar - dizajner. Pomogli su im nešto i prvaši, ali i kolege sa stolarskog smjera. Učenici su sudjelovali u svim fazama projekta, na početku su s profesorima osmislili i nacrtali namještaj, a zatim na CNC stroju sve izbušili. Sada im preostaje samo spajanje komponenata i priprema namještaja za transport. 

Veliku podršku Lučin je dobio i od ravnatelja Milivoja Kalebića, koji kaže da su ovi projekti jako korisni jer učenici, uz to što pomažu nekome, istovremeno populariziraju obrtnička zanimanja i samu školu. 

- Učenici obrtničke škole se puno lakše i jasnije izražavaju radeći, nego na neke druge načine. Želimo ovim mladim ljudima ukazati na dobrobiti stjecanja znanja i vještina s kojima će u životu napraviti sebe korisnima. Osim što tako populariziramo obrtnička zanimanja, želimo kod učenika pobuditi ljubav prema volontiranju i svijest o tome da je dobro raditi dobro za nekog drugog – kazao nam je ravnatelj Kalebić. 

image

Učenici izrađuju namještaj

Vojko Bašić/Cropix

Kako bi cijela priča bila kompletna, dio učenika koji su sudjelovali u projektu sljedećeg će mjeseca posjetiti Vukovar i u domu obitelji Đurić postaviti novi namještaj. No, nije ovo prvi put da učenici Obrtne tehničke škole sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja, prethodnih godina izradili su drveni vodotoranj koji bude postavljen na početku Vukovarske ulice, a na istom mjestu uredili su i memorijalne klupe. 

Učenici i sami kažu da su zahvaljujući ovom projektu naučili mnogo važnih vještina vezanih za njihovu struku, a dodatni im je užitak što istovremeno mogu nekome uljepšati život. 

- Drago mi je što sam sudjelovao u ovome, uvik je lipo pomoć nekome! - zaključio je Dino Šimunović, jedan od učenika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:11