StoryEditorOCM
Splitizvanredna presica

Splitski HDZ-ovci negiraju dug od 30.000 € prema Gradu: Vidimo jednu totalnu destrukciju, ovdje je meritoran samo sud

Piše Petra Klarić
5. travnja 2024. - 15:58

Nakon što je dogradonačelnik Bojan Ivošević u petak objavio da HDZ-u zbog duga od 30.000 eura za potrebe kampanje na korištenje neće dati javne gradske površine, uslijedila je i reakcija HDZ-a. Oni kažu da je taj dug zaračunat bez pravnog osnova i zapravo ne postoji.

Grad Split tuži HDZ za dug od 30.000 €! Ivošević sve objavio: ‘Nismo htjeli ovo javno iznositi, ali rade od nas budale‘

Navodno se radi o dugu koji je nastao pri njihovom izlasku iz prostora u Sinjskoj ulici u Splitu. Kako je objasnio Tomislav Šuta, šef splitskog HDZ-a, ugovor za korištenje prostora istekao je 21. veljače 2023. godine, dok su oni iz prostora izašli u travnju iste godine. Baš za taj period od mjesec i pol, tvrde iz HDZ-a, zaračunali su im dug od 30.000 eura bez da su im iznos tog duga i obrazložili.

image

Ivica Budimir, Tonči Glavina, Blaženko Boban, Tomislav Šuta, Andro Krstulović Opara

Joško Šupić/Cropix

- Vidimo jednu totalnu destrukciju, omalovažavanje institucija od samoga dogradonačelnika i gradonačelnika Ivica Puljka, a u cijelu situaciju sigurno je upleten i SDP, predsjednik Zoran Milanović i Rijeke pravde. HDZ ni u jednom trenutku nije imao nikakvoga duga, a ono što gradonačelnik i dogradonačelnik cijelo vrijeme rade je da omalovažavaju poduzetnike, ljude iz kulture i sve socijalno ugrožene građane - kazao je Šuta.

Dodaje da je HDZ preko 20 godina bio u Sinjskoj ulici, a ugovor koji je tada potpisan, potpisan je od Ranka Ostojića, nositelja liste SDP-ove koalicije u 10. izbornoj jedinici. Ugovor su u kontinuitetu produživali sve do prošle godine. 

- Uvijek smo kontinuirano ugovor produžavali, najnormalnije smo prije isteka ugovora o najmu u Sinjskoj ulici poslali zahtjev da se taj ugovor produži. Naša tajnica, koja je sve to skupa revno pratila, je tri dana nakon isteka roka za produžetak ugovora dobila mail da HDZ više ne može biti u tom prostoru jer je gradonačelnik Ivica Puljak i njegova tada vrla pročelnica Maja Đerek kazala da smo svi skupa nezakonito u njemu.

image

Ivica Budimir, Tonči Glavina, Blaženko Boban, Tomislav Šuta, Andro Krstulović Opara

Joško Šupić/Cropix

Smatramo da su te odluke donesene suprotno zakonu i činjenici je da je to vlasništvo Republike Hrvatske. HDZ je u tom trenutku pokazao odlučnost i da se ne boji apsolutno nikoga. Mi smo danas u novom prostoru i najnormalnije smo u roku od nekih tridesetak dana pronašli nove prostore u kojima se danas nalazimo.

U tom periodu od 30-40 dana zaračunali su naknadu za koju sami ne znaju što su zaračunali. Od naše tajnice i pravnih stručnjaka, koji su se uključili u cijeli proces, izdan prigovor od HDZ. Do današnjeg dana nikad nismo dobili odgovor od Grada Splita po kojoj smo osnovi dužni  - objasnio je Šuta.

Šuta kaže da im se sudi bez da zna koliko su dužni, a drži da je u ovom slučaju meritoran samo sud koji će odlučiti postoji li dug, za koji u HDZ-u smatraju da je fiktivan. 

Na konferenciji je govorio i župan Blaženko Boban, koji je kazao da je očito zavladao strah zbog svega što su do sada učinili i planiraju učiniti. 

image

Tomislav Šuta i Blaženko Boban

Joško Šupić/Cropix

- Ovo je po prvi puta u demokratskoj Hrvatskoj da netko u Gradu Splitu netko u jeku kampanje netko želi zabraniti skup. Po prvi puta, no ne mogu zabraniti biračima da 17. izađu na izbore - kazao je Boban. 

HDZ je poslao zahtjev za korištenje gradske površine na Rivi, a sve kako bi tamo mogli postaviti štandove i održati predizborni skup. Kažu da će sada to vjerojatno napraviti na lokacijama koje nisu u nadležnosti Grada Splita, a sutra će na Zvončacu održati druženje članstva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:02