StoryEditorOCM
Splitpogurao šef kvarta

Splitski kotar slavi; nakon 45 godina dobili su - pothodnik: ‘Ovo je izvanredno!‘ No, ne dijele svi isto oduševljenje...

Piše Petra Klarić
20. prosinca 2023. - 20:55

U gradskom kotaru Trstenik danas je konačno, nakon 45 godina čekanja, otvoren pothodnik ispod Ulice Moliških Hrvata. 

Novi pothodnik gradio se devet mjeseci, a smješten je na mjestu na kojem dnevno cirkulira velik broj ljudi, pogotovo djece koja svakodnevno tu prolaze na putu do škole, knjižnice, crkve... Sigurno će ga koristiti i osobe s invaliditetom, kojima su osigurani uvjeti za njegovo korištenje. 

image
Joško Ponoš/Cropix

Za sve je zaslužan predsjednik kotara i nezavisni gradski vijećnik Damir Barbir, koji je Gradskom vijeću i predložio izgradnju, što je i prihvaćeno. Kaže da je pothodnik prvenstveno namijenjen djeci i naglašava da je čak na dvoje djece prošle godine na tom mjestu naletio automobil, srećom bez nekih većih posljedica. 

image
Joško Ponoš/Cropix

- Inicijativa za izgradnju ovog pothodnika traje otkad je i izgrađen Trstenik kao dio urbanističkog područja Splita 3. Nikad nije realiziran, kroz godine pokrenute su brojne inicijative koje nisu urodile plodom. Međutim, ja sam to pokrenuo i okupio sve institucije unutar kotara, od škole, vrtića, knjižnice i crkve i svi su dali jednoglasnu potporu – otkrio nam je Barbir i dodao da mu je cilj bio stvoriti sigurno okruženje za djecu i osobe s invaliditetom, ali i sve druge stanovnike kotara. 

Otvaranje pothodnika na platou ispred knjižnice bilo je popraćeno i dječjom edukativnom predstavom o pravilima ponašanja u prometu, humanitarnom akcijom i zabavnim programom. 

image

Za djecu je pripremljen zabavno-edukativni program

Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

- Radi sigurnosti djece ovo je izvanredno, baš izvanredno. Ovo je trebalo davno napraviti, ali konačno smo to dočekali - kazao nam je jedan stariji gospodin. 

S njim se slaže i Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića, koja je također prisustvovala ovom događanju. 

image
Joško Ponoš/Cropix
image

Za djecu je pripremljen zabavno-edukativni program

Joško Ponoš/Cropix

- Ja nisam stanovnica Trstenika, ali došla sam podržati ovaj događaj jer znam koliko to znači ovom kvartu. Nadam se da će se uskoro riješiti i ključan problem ovog kotara, a to je problem nedostatka parking mjesta – rekla je Ribičić. 

image
Joško Ponoš/Cropix

No, iako su okupljeni uglavnom bili oduševljeni otvaranjem ovog pothodnika, neki stanovnici pitaju se koliko će se taj pothodnik, “težak” 300.000 eura, zapravo koristiti. Kako kažu, radi se o cesti na kojoj često uopće nije gužva pa je ljudi bez problema prijeđu preko pješačkih prolaza. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:18