StoryEditorOCM
SplitNEIZDRŽIVO

Ovog ljeta pacijentima nema terapija u splitskim Toplicama jer ne rade klime! Razlog zašto ne rade je stvarno bizaran

Piše Ivica Marković
22. lipnja 2023. - 12:13

- Ajme, Toplice u Marmontovoj neće radit ovo lito, di ću ić na terapiju? - "kuka" nam preko telefona starija Splićanka koja je "izgubljena u prijevodu", odnosno zabrinuta za svoje zdravlje, jer kako kaže neće moći ići na liječenje u centar grada.

No, priča ipak nije tako dramatična, koliko je u neku ruku bizarna.

Naime, Toplice već drugu godinu neće raditi, već će pacijenti ići na terapije i preglede na Križine iz prostog razloga jer nemaju adekvatne klimatizacijske uređaje.

image
Paun Paunović/Cropix

Odnosno, imaju, ali oni i nisu baš ispravni jer ih je, kako nam je rekao doc. dr. Dinko Pivalica, šef Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom KBC-a Split "izija sumpor".

Sumpor koji ima jako nagrizajuće djelovanje, i čiji se vonj može osjetiti i oko same zgrade, naštetio je uređajima.

- Nema nikakve panike i pacijenti ne moraju biti zabrinuti, jer ćemo ove godine, kao i prošle raditi u dvije smjene na Križinama i svi će dobiti potrebnu medicinsku skrb.

image

Dr. Dinko Pivalica

KBC Split

Naime, mi smo proteklih mjeseci naše pacijente ciljano upisivali za terapije i preglede na Križinama tijekom srpnja i kolovoza ove godine, jer smo znali da ćemo ta dva najtoplija ljetna mjeseca raditi na Križinama. Zaista bi bilo suludo da ljudi rade i liječe se u Toplicama, gdje su ljeti temperature velike, a mi ovdje na Križinama imamo uređen, klimatiziran prostor sa svom potrebnom opremom - kazuje dr. Pivalica.

Ljetne vrućine koje nerijetko na vanjskom zraku dosežu i do 40 stupnjeva Celzijusa u prostorima Toplica znaju ići "do neba" i u takvim uvjetima se ne da ni raditi ni liječiti.

- Iskoristit ćemo ovo ljeto da uredimo prostor Toplica koliko to god bude moguće. Prošle godine smo obojili ambulante, čekaonice..., a ove godine ćemo nastojati urediti ulazni dio. Sve ovo radimo kako bi našim pacijentima bilo ugodnije dolaziti na terapije, jer zaista nije adekvatno da na velikim vrućinama borave u tom prostoru. Nazad u Toplice se vraćamo 1. rujna, nakon što temperature malo padnu - kazuje dr. Pivalica.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Inače zgrada splitskih Toplica koja je izuzetan primjer secesijske arhitekture, a koja je građena od 1901. do 1903. godine po nacrtima arhitekta Kamila Tončića već dugi niz godina pruža neadekvatne uvjete kako rada, tako i liječenja pacijenata.

Svo ovo ulaganje sredstava u bojanje i uređenje "na peci bokune" nije dovoljno, jer bi tu zgradu trebalo kompletno i u potpunosti obnoviti kako bi mogla biti na korist svim građanima Splita.

Nekada su u Toplicama boravili i "ležeći" pacijenti kojih više nema, a u vrijeme najveće "gužve" znalo ih je tamo boraviti i preko 70, prema nekim izvorima i do 90.

Danas nema nikoga, jer izgleda da su se sva dosadašnja ravnateljstva KBC-a Split "maćehinski" odnosili prema toj zgradi koju se nije stiglo urediti svih proteklih desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:08