StoryEditorOCM
SplitČAK 60 INCIDENATA

Splitski vandali čekićima i sprejevima udaraju po novim autobusima, putnici zgroženi: ‘To je neodgoj! No, neće još dugo

Piše Split SD
29. kolovoza 2023. - 20:42

Od početka godine u splitskom "Prometu" bilježe 60 incidenata po pitanju oštećenja autobusa, navodi HRT. Zaposlenike srce boli jer je vozni park star svega šest godina, što je zapadnoeuropski prosjek.

Što su autobusi noviji, to su im draži, a što će uništiti vandali ne biraju.

image
Promet Split

- Na niti jednom od 99 novih autobusa nema da nešto nije oštećeno. Na pitanje tko su, vjerujem da su to djeca, učenici... Radimo sve da ih upozorimo da je to imovina sviju nas -  kazao je Stanko Sapunar, novi direktor "Prometa".

image

Stanko Sapunar

Screenshot HRT
image
Promet Split/Promet Split

Omiljena su im oruđa sprejevi i čekići za sigurnosni izlaz. Boja se ne može oprati, a duboki rezovi na staklu ne mogu se ukloniti.

- Jedno staklo košta, ovisno o poziciji, od 550 do 1650 eura bez PDV-a, a imamo i potrgane sjedalice. One su otprilike od 200 do 500 eura - kaže Hrvoje Mlikota iz Službe sigurnosti "Prometa".

image

Hrvoje Mlikota

Jakov Prkić/Cropix
image
Promet Split/Promet Split

Splićani su zgroženi.

- To je neodgoj!

- Krivi su roditelji, kako su ih odgojili... - samo su neki od njihovih komentara

- Za 21 osobu smo podigli prijavu protiv nepoznatog počinitelja i nemamo je namjeru povući. Onaj tko uništi tuđu stvar ili čak, ima specificirano, crtežom promijeni njezin izgled, motornog vozila, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine i u tom smjeru ćemo ići - najavljuje Mlikota.

- Plan je da se u sve autobuse u njih 180, uvede videonadzor. Nadam se da će tada sigurnost putnika i imovine bit na višem nivou - kazao je za HRT direktor Stanko Sapunar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:12