StoryEditor
SplitPredstavnici oporbe

Splitski vijećnici provjerit će legalnost Oparine sjednice: bizarnu situaciju prokomentirao Stanišić na Facebooku

Piše Sandi Vidulić
7. travnja 2021. - 23:21
Nikola Vilić/Cropix

Prema pisanju Dalmatinskog portala, predstavnici oporbe nisu voljni ovaj puta dati bjanko mjenicu Andru Krstuloviću Opari za sazivanje 44. sjednice Gradskog vijeća, koja bi trebala biti posljednja u ovom sazivu. Naime, postavljaju pitanje legalnosti sjednice te su najavili da će provjeriti hoće li odluke sa takve sjednice biti pravno valjane.

Oporbeni vijećnici koji su ranije dali Opari potpise za 43. sjednicu Gradskog vijeća, kojoj je datum održavanja odredio predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) za 15. travnja, sada su izjavili kako će na 44. sjednicu koju saziva Opara doći samo ako je legalno sazvana. Podsjetimo da sjednica koju je sazvao Stanišić nije službeno otkazana.

Tako je nastala vrlo bizarna situacija. Gradonačelnik Opara je, kako se može vidjeti na stranicama Grada Splita, poslao poziv sa dnevnim redom gradskim vijećnicima u kojem on saziva 44. sjednicu Gradskog vijeća za 13. travnja. No, 43. sjednica koju je sazvao Stanišić za 15. travnja nije se održala. Tako se sada na stranicama Grada nalaze obavijesti o dvije sjednice Gradskog vijeća, od kojih niti jedna nije održana. Sjednica koju je sazvao Stanišić ima 57. točaka dnevnog reda, a Oparina ima 41. točku.

Drugim riječima, niti tumačenje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice oporba ne smatra dovoljnim, pa je upitno tko treba utvrditi legalnost. Budući da Opari treba suglasnost trećine vijećnika za sazivanje sjednice, pitanje je hoće li biti vremena da se zakonitost utvrdi i održi sjednica 13. travnja kada je Opara odredio termin.

Čak i ako se generalno slažu da treba pokrenuti izmjene GUP-a, neki oporbenjaci su naglasili kako im ne odgovaraju druge stvari koje su gradonačelniku važne. Ante Čikotić iz Mosta je poručio kako smatra prijevarom Oparin prijedlog da se umjesto Zavoda za urbanizam kao javne ustanove osnuje trgovačko društvo. Goran Kotur je kazao da SDP smatra kako se kroz izmjene GUP-a želi provući Masterplan, kojeg su vijećnici prethodno odbacili. Stoga oni inzistiraju da se odredba o Masterplanu izbaci iz Odluke o izmjenama GUP-a i PPUG-a.

Prema pisanju portala, Jakov Prkić je u ime koalicije Pametno, Možemo i Nove ljevice izjavio da će doći na sjednicu samo ako je legalno sazvana, čime je donekle korigirao stav kojeg je isti dan iznio na presici za novinare. Naime, tamo je najavio dolazak na sjednicu rekavši da bi u protivnom, premda je riječ o sukobu HDZ-a i HGS-a, na koncu na njih kao oporbu pala krivica što se nisu dodijelile nagrade Grada Splita.

HSLS ov predstavnik Tonči Blažević je također najavio da će doći samo ako je sjednica legalna. Očekuje se da Željko Kerum sa svojim vijećnicima neće doći na Oparinu sjednicu. 

No, ono što je ovdje možda najvažnije za primjetiti jest da u sukobu Opare i Keruma oporbeni vijećnici ne žele tek tako ući pod HDZ-ov kišobran. Odnosno, ne bi htjeli usred izborne kampanje dati olako podršku Opari za sjednicu na kojoj bi on, na samom kraju mandata, sebe predstavio kao borca za urbanistički razvoj Splita nakon što nije četiri godine mijenjao GUP i Prostorni plan Grada Splita, niti neke druge prostorne planove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 03:49