StoryEditor
SplitSPREMNI ZA BUDUĆNOST

Splitsko Sveučilište ide u korak s promjenama, na PMF-u spremni za strane studente: upisna kvota je dvadesetak studenata po svakom programu, a interesa već ima

Piše PSD
13. listopada 2021. - 23:15

Akreditacijom diplomskih studijskih programa Fizika (smjerovi Astrofizika i fizika elementarnih čestica i Fizika okoliša), Molekularna biologija te Podatkovna znanost i inženjerstvo za izvođenje na engleskom jeziku, stvoreni su preduvjeti za privlačenje većeg broja stranih studenata na Prirodoslovno-matematički fakultet i povećanje kvalitete obrazovanja kroz internacionalizaciju, javljaju sa Sveučilišta u Splitu.

Projekt Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, čija je završna konferencija održana prošli tjedan, započeo je 2018. godine u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Mediteranskim institutom za istraživanje života i Oracleom Hrvatska čiji je zajednički cilj povećati kvalitetu visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Upisna kvota je dvadesetak studenata po svakom programu, a prvi studenti već su upisani u akademsku godinu 2021./2022. na dva diplomska studijska programa na engleskom jeziku Astrofizika i fizika elementarnih čestica te Fizika okoliša.

Dok prvi studij omogućava studentima razumijevanje prirode kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica primjenom modernih metoda analize podataka te priliku za uključivanje u znanstveno-istraživački rad velikih svjetskih kolaboracija poput CERN-a, drugi studij Fizika okoliša, spoj je fizike i znanosti o okolišu - neophodnih znanja koja će već danas jamčiti bolje razumijevanje globalnih klimatskih promjena, zaštite okoliša, potrebe za obnovljivom energijom i samu obnovljivu energiju.

Kako će u budućnosti postojati velika potražnja za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti pokreće se i studij Molekularne biologije, kod kojeg će poseban naglasak biti stavljen na praktični dio nastave.

Studij Podatkovna znanost i inženjerstvo obrazovat će novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom masivnih količina raznorodnih podataka, statističkim analizama i vizualizacijama te strojnim učenjem s primjenom u području medicine, ekonomije, jezika i slično.

Kako bi profesori što spremniji dočekali studente, proteklih mjeseci aktivno se radilo na usavršavanju jezičnih i stručnih kompetencija, nabavci nastavne opreme te literature na engleskom jeziku.

Projekt ukupne vrijednosti 1.780.928,91 kuna financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

item - id = 1134835
related id = 0 -> 1134765
related id = 1 -> 1134705
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2021 23:15