StoryEditorOCM
SplitNISU FEKALIJE...

‘Šta je sad ovo?!‘ - Splićani zgroženi zelenim morem od Bačvica do Firula, odgovor iznenadio: ‘Bit će idućih dana...‘

Piše Božidar Lončar
16. ožujka 2024. - 09:23

Zašto je more pozelenilo na potezu od Bačvica pa cijelom šetnicom preko Ovčica do Firula i to u plićaku, pitali su nas šokirani Splićani koji su nam poslali fotografije i videozapise sa splitskih plaža. O čemu je točno riječ? Odmah smo se bacili u potragu.

Iz  ”Vodovoda i kanalizacije” su nam potvrdili kako kanalizacijski sustav, odnosno fekalije nisu razlog ove novonastale pojave.

image

Šetnica prema Ovčicama...

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Palo nam je na um da se netko pripremao za sezonu, pa čistio, prao, pituravao objekte uz plažu pa se nešto izlilo iz oborinskih voda. Možda je procurila neka septička jama ili crpna stanica? Iz Splitske obale i Lučke kapetanije su nam odgovorili kako dojava tijekom dana nisu imali. Dakle, otpalo je i to.

image

Ovčice...

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Odgovor nam je na kraju dao Branko Bosanac, dugogodišnji tajnik i član predsjedništva ”Ekološkog društva Picigin Bačvice”. Riječ je o – peludi! Znači, potpuno prirodna pojava. Čak nam je i jedan Splićanin u razgovoru rekao kako je na autu vidio zelene i žute nijanse, ali da nije znao o čemu je riječ:

- Decidirano mogu potvrditi da se radi o peludi bora koja se u ovo doba javlja. Žute je, a ne zelene boje. Danas sam prolazio brodicom i pola Kaštelanskog zaljeva je zažutilo. Vitar puše pa nosi pelud i tako će biti idućih par dana uz more – objasnio nam je.

image

Branko Bosanac

Božidar Vukičević/Cropix
image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija/

Eto, dobili smo odgovor. Vikend je pred nama, nadajmo se suncu i lipom vrimenu pa unaprijed savjet od nas da ne budete zgroženi ako vidite sasvim uobičajene i prirodne pojave u moru. Opusti se i uživaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:44