StoryEditorOCM
SplitKRIVI SPOJ

Stanarima zgrade u Splitu pao mrak zbog računa za struju od 12.000 €: ‘Ovo se otelo kontroli, HEP nam prijeti ovrhom...‘

Piše Lucija Vujnović
12. siječnja 2024. - 08:22
Stanari zgrade u Šimićevoj imali su žustru raspravu oko računa za strujuCropix, Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Ugradnja dizala velika je investicija, no neupitno je da dizalo u stambenoj zgradi poboljšava kvalitetu života i pridonosi dodatnoj vrijednosti nekretnine. Ipak, stanari gradskog kotara Blatine s time se ne bi baš složili.

Naime, stanari zgrade u Šimićevoj ulici požalili su se kako su suočeni s problemom naplate struje koji je rezultat, kažu, pogreške onih koji su ugrađivali liftove.

– Želimo skrenuti pažnju javnosti na ozbiljan problem s naplatom struje koji je rezultat pogrešaka tijekom ugradnje Piel i Cetina dizala. Nažalost, zbog propusta Stanouprave, Alfa atesta, Piel dizala d.o.o. i Cetine, stanari su suočeni s plaćanjem najveće teoretske potrošnje struje u posljednjih godinu dana. Samo stanarima Šimićeve ulice broj 30 potražuju 12.322,38 eura – požalili su se te priložili račun kojim to potvrđuju.

Kao što se vidi iz priloženih fotografija, prvi račun im je bio na 10 tisuća eura, dok je novi 12 tisuća.

image

Račun HEP-a

Privatna Snimka/
image

Račun HEP-a

Privatna Snimka/

Krivo spojeno

Nesretni stanari, dakle, tvrde kako je prilikom instalacije liftova krivo spojena struja, zbog čega se suočavaju s posljedicama koje su potpuno izvan njihove kontrole.

– Alfa Atest trebao bi ustanoviti da je krivo spojeno. Atest koji je izdan očito je izdan na neviđeno. Bilo bi očekivano i da će Stanouprava pratiti postupak, što očito nije. Pritužba HEP-u od strane stanara u Šimićevoj 28 na nepravednu naplatu struje naišla je na neodgovarajući odgovor. HEP sve odbacuje i prijeti isključivanjem struje, prebacujući teret krivnje na stanare – rekli su nam.

image
Vojko Bašić/Cropix

Iz HEP-a su naglasili da je u spomenutom slučaju HEP-Operator distribucijskog sustava korisniku izdao obračun neovlaštene potrošnje.

– Neovlaštena potrošnja se obračunava prema Pravilniku o općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom. To je akt koji je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija i HEP ODS se ne može i ne smije samostalno odlučiti za primjenu nekog drukčijeg obračuna neovlaštene potrošnje. Slučaj neovlaštene potrošnje potvrđen je u kontroli priključka i mjernog mjesta korisnika, 28. studenoga 2023. godine – poručili su iz HEP-a.

– Radnici HEP-ODS-a, Elektrodalmacije Split, utvrdili su postojanje neispravno spojenog priključka dizala stambene zgrade, koje je na mrežu bilo spojeno prije brojila. Zbog toga se energija koju je trošilo dizalo nije registrirala na brojilu. Sukladno pravilima, radnici Elektrodalmacije su napisali zapisnik neovlaštene potrošnje te isključili sporno mjerno mjesto. Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja, a u skladu sa spomenutim Pravilnikom, izrađen je i korisniku dostavljen obračun neovlaštene potrošnje. Predstavnik stanara je uputio žalbu Povjerenstvu za neovlaštenu potrošnju električne energije koja je zahtjev odbila kao neosnovan – objasnili su te su dodali kako je HEP-ODS "spreman ponovno razmotriti ovaj predmet".

Nemaju informacije

No stanari tvrde kako njihov predstavnik stanara ne dijeli informacije o dopisima s odgovornima prepuštajući ih samima sebi.

– Na večerašnjem sastanku nije dao nikakve nove informacije i "čeka da vidi hoće li HEP ovršno sjesti", iako je svima jasno da hoće. Određena je druga osoba da potražuje dokumente od odgovornih, a kako bi se stanarima dao jasan uvid za eventualne pravne postupke – požalili su se stanari željni pravednog rješenja.

A oglasili su se i iz Alfa Atesta, tvrtke ovlaštene i specijalizirane za obavljanje, među ostalim, inspekcije dizala, potvrdivši kako su obavili završnu provjeru novougrađenih dizala na samo dvije spomenute adrese.

– Pregledom naših evidencija utvrdili smo da je tvrtka Alfa Atest d.o.o. u 2022. godini od navedenih adresa obavila završnu provjeru novougrađenih dizala na lokacijama A. B. Šimića 26 i 30, dok na ostalim adresama nismo vršili završnu provjeru novougrađenih dizala – objasnili su.

Prilikom pregleda navedenih dizala, dodaju, nisu utvrđeni nedostaci vezani uz sigurnosne zahtjeve, te tvrde da je za dizala izdana "Potvrda", odnosno odobrenje za korištenje.

– Ističemo da se svi pregledi dizala (pa tako i navedeni) koje naša tvrtka obavlja temelje na propisanim protokolima, pravilnicima i normama, odobrenim od nadležnih institucija. Vezano za primjedbu stanara da je "struja za dizalo krivo spojena" napominjemo da je kod pregleda dizala ustanovljeno da je dizalo propisno spojeno na dovodni kabel, te da je opremljeno svim potrebnim uređajima za zaštitu od direktnog i indirektnog dodira dijelova pod naponom, a predmet mjesta priključenja je odnos naručitelja i ugraditelja.

Serijska greška

U priču je uključen i predsjednik kotara Blatine Davor Matijević, koji je upoznat s predmetom i koji je donedavno i sam bio zaposlenik Stanouprave.

– Rekao nam je da nismo prva zgrada koja ima takav problem s Pielom zbog ugradnje lifta. Kaže da je serijska greška koja se ponavljala na više adresa te se boji da neće biti razumijevanja za naš problem. Cijeli dan sam na telefonu sa sustanarima i zapravo nam je najveći problem što nemamo nikakve informacije. Očekujemo transparentnost i odgovornost od svih uključenih kako bi se ispravile nepravilnosti koje su dovele do nepravedne naplate struje.

Poslali smo upit i Piel dizalima, no odgovora još nema.

image

Članci Zakona

Screenshot Sd/
image

Članci Zakona

Screenshot Sd/
image

Članci Zakona

Screenshot Sd/
image

Članci Zakona

Screenshot Sd/
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:10