StoryEditorOCM
SplitIMA LI KRAJA?

Stanovnici Splita i okolice izluđeni: Šta je ovo, nikad ih nije bilo više? Više ne napadaju jedan po jedan, nego grupno!

14. listopada 2023. - 11:02

Sredina je listopada, a komaraca nikad više, žale se naši čitatelji. Ne samo što ih ima previše, već su i posebno agresivni, tvrde stanovnici Splita i okolice. 

– Napadaju, ali ne jedan po jedan, nego grupno. Kad navale, ne znam kako bih se obranio jer dok potjeram jednog s desne noge, već su mi dva na drugom bedru, a treći pikira na lice.

Ne možeš se obraniti! Po kući svaka prostorija ima svoj aparat s tekućinom protiv komaraca i stalno ih držimo uključene. Problem je kad izađemo u vrt i na verandu, nikad nisu bili luđi. Dok žena skupi robu na brzinu, vrati se u kuću s potkoljenicama punim crvenih plikova.

Po garaži ih ima, u automobil su mi se dva zavukla pa sam ih dok vozim rastjerivao po kabini. Ako me tko iz susjednih vozila gledao, mogu zamisliti kako sam im izgledao dok sam mahao rukama oko glave – kaže nam 53-godišnji stanovnik splitskog predgrađa.

image
Goran Sebelic/Cropix

Pretjeruje li naš sugovornik ili je situacija ove godine zaista netipična što se tiče letećih krvopija, provjerili smo kod upućenih.

Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u "Cianu", potvrdio je da situacija nije uobičajena.

– Malo je netipično jer je toplije vrijeme nego inače. Osim toga, padale su kiše, a voda i temperatura su ključni čimbenici zašto ih ima više.

Split definitivno najviše sredstava izdvaja za adulticidnu dezinsekciju komaraca, tako da je na području grada najbolja situacija. Ove smo godine pojačano obavljali dezinsekcije odraslih jedinki, a dodatni je benefit što stanovnici Splita mogu tražiti našu intervencije na mikrolokaciji.

Naime, građani Splita imaju mogućnost nazvati "Cian" te mi idemo tretirati njihovu kuću ili dvor. Najčešće na takav način interveniramo u istočnim predjelima.

image

Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u ‘Cianu‘

Privatna Snimka

Čim je predio manje urbaniziran, to pogoduje komarcima, a tamo ima i zaostalih staklenika, izvora vode, mjesta gdje se kupi voda, koja se ugrije. Inače su preko ljeta problem komarci i muhe, a ove godine je primijećeno i jako puno stršljena – kaže nam direktor Grgić, koji je za petak navečer najavio tretiranje na predjelu Podstrane s dva vozila.

Naš drugi sugovornik dr. sc. Toni Žitko, biolog s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je kako se zbog visokih temperatura produljio razvoj komaraca.

– Kada zahladi, što najavljuju uskoro, brzo će pasti njihov broj. Sada je još vruće pa se i dalje legu. Brzina razvoja ovisi o temperaturi, koja je dosta visoka, i nova generacija izlazi za sedam do 10 dana.

image

Nije uobičajeno da komarci budu aktivni tijekom jeseni

Shutterstock

Kada temperatura padne, onda im treba nekoliko tjedana. Što se tiče agresivnosti, oni se tako ponašaju kada traže krvni obrok. Na proljeće se tek uspostavlja populacija i treba vremena da se razviju u odrasle jedinke.

Treba im dosta vremena do postignu odraslu populaciju, postignu vrh razvoja u srpnju i kolovozu. Ovisi i o kišama; ako ih ima dosta, onda njihov razvoj ide brže. Pogoduju im i male nakupine vode koje ostanu dulje na nekom mjestu.

Sada nam izgleda da su komarci agresivniji jer nas napadaju već razvijeni primjerci. Privlači ih ugljikov dioksid, zbog čega nas posebno napadaju kada se, primjerice, zadišemo od napora. Idu i na miris znoja, to im je magnet. Mušice također u listopadu imaju veliki broj aktivnosti kada su visoke temperature – objašnjava nam biolog.

Od njega doznajemo i kako se obični kućni komarci kao odrasli zabiju u kanalizaciju ili podrum i tako prezime. Oni tigrasti preživljavaju zimu u obliku jaja i čekaju proljeće.

image

Dr. sc. Toni Žitko, biolog s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Josko Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:04