stdClass Object ( [id] => 1367768 [title] => Što je pošlo krivo? Nagrađeni rad pretvara Hrvojevu ulicu u arheološki Disneyland, gradit će se i lažne ruševine kula... [alias] => sto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Natječaj za Hrvojevu ulicu u Splitu izazvao je polemike po društvenim mrežama. Upravo na ovom natječaju vidi se razlika između natječaja koje organizira i vodi Grad i natječaja kakve provodi DAS.

Naime, Grad je bio u prilici voditi cijeli proces kao investitor, raspisivač, organizator i provoditelj natječaja. Nakon opravdanih pohvala koje je izazvala odluka da se uklone nakaradni šatori iz Hrvojeve, Grad je samostalno proveo natjecanje po Zakonu o javnoj nabavi. Ako je u prošlosti bilo različitih uspjeha kad su u pitanju Riva, Đardin i Marmontova, ovdje su bili kontradiktorni kriteriji te natječaj konceptualno nije bio promišljen.

Gradska vlast je mogla u potpunosti utjecati na sastav ocjenjivačkog suda, a to je dovelo do toga da su u žiriju prevagnuli ljudi vezani za konzervatorsku struku ili staru gradsku jezgru. Predsjednik žirija je bio bivši konzervator Ivo Vojnović koji godinama radi projekte za revitalizaciju zidova Dioklecijanove palače. Natjecatelji su kao dio dokumentacije dobili njegov projekt koji se odnosi na rekonstrukciju šetnice po Istočnom zidu i dijela Srebrnih vrata. U žiriju je bila Zrinka Radunić iz Konzervatorskog odjela, koja je sastavila konzervatorske smjernice za natječaj koje je potpisao njezin šef Radoslav Bužančić, te čelna osoba Službe za povijesnu jezgru Jasna Jerkov.

Spekulacije o namještanju natječaja

Komentare na društvenim mrežama je izazvalo to što je u pobjedničkom timu sin šefa splitskih konzervatora Radoslava Bužančića. Ali, mi se nećemo baviti spekulacijama oko toga je li natječaj namješten. Samo ćemo primijetiti da je žiri vrednovao rješenje koje je imalo arhaičan pristup.

Natjecatelji su Hrvojevu podijelili na dvije funkcije. Bliže Palači smjestili su uglavnom prostor za povremenu prodaju, manifestacije i dokolicu. Taj "razvučeni trg" duž istočnog zida Palače su osmislili s klupama, zelenilom, fontanama...

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Kao po nekakvoj osi, Hrvojevu je većina natjecatelja podijelila i na drugi dio. Istočnu stranu su osmislili kao pješačku ulicu. Dakle, u jednoj ulici spojili su dvije funkcije, pješačku prometnicu i mjesto za razna događanja. No, imali su zadatak iprezentirati  četiri kule iz antičkog vremena koje su bile uz istočni zid. A to su dvije osmerokutne kule uz Srebrna vrata i po jedna četverokutna kula s južne i sjeverne strane zida (zadatak se nije odnosio na krajnje ugaone kule).

U svakom slučaju, ishod natječaja nije ispao dobar iz nekoliko razloga. Natječajni program je bio površno pripremljen, štoviše, u nekim stvarima nije se pridržavao konzervatorskih smjernica, ni konzervatorskog elaborata, što je moglo zbuniti natjecatelje.

Otkud sad zelenilo? Otkud stabla?

Konzervatorske smjernice koje potpisuje šef konzervatora dr. Radoslav Bužančić uopće ne spominju sadnju zelenila. Konzervatorski elaborat koji potpisuje dr. Katja Marasović bio je također temelj za natječaj. Tamo se pak kaže za Hrvojevu, "ako se ta površina hortikulturno osmisli, visina raslinja ne smije prelaziti 100 cm".

Međutim, natječajni program koji je napravio "Studio crta", kojeg vodi Danijel Marasović, poziva se na treći izvor. To je (pazite sad!) 4. tematska sjednica Koordinacijskog vijeća za praćenje provedbe Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Na njoj je, kaže Danijel Marasović, zaključeno da je "prihvatljiva i sadnja drvoreda, ali odmaknutog od istočnog zida palače".

No, u Planu upravljanja povijesnom jezgrom se uopće ne spominje sadnja drvoreda u Hrvojevoj. Ali se sastavljač natječajnog programa od nekud našao pozvanim da izvuče zaključak sa sjednice tijela koje se bavi provedbom toga Plana, a za čiji rad praktički javnost ne zna. Kako bilo, žiri je preferirao sadnju drvoreda, pa je prvu i treću nagradu dodijelio za jedina dva rada koji su duž Hrvojeve posadili drveće.

---

image

Plan za Hrvojevu ulice koji diže kule iznad razine palače

Privatno
---

Nije jasno zašto se preferiralo drvored, koji će dijelom zakloniti zid palače. Neće ga zakloniti, doduše, u potpunosti, ali iz nekih vizura hoće. Onima koji budu hodali istočnom stranom Hrvojeve, osobito iz ulaza u Hrvojevu s Istočne obale ili Ulice kralja Tomislava, drvored stabala zaklanjat će pogled na zidine.

Kako će proći vatrogasci?

Nadalje, u natječajnom programu stoji kako podna podloga mora biti takva da omogućava pristup interventnih službi i vozila dostave. Međutim, s obzirom na to da odabrano rješenje otprilike po središnjoj osi Hrvojeve sadi drvored, a uz svako stablo i klupice, postavlja se pitanje pristupa vatrogasnog vozila ili Hitne pomoći. Možda pristup nije nemoguć, ali je svakako otežan. I to radi nečeg što nije propisano uvjetima konzervatora, a niti je kvalitetno odrađeno.

Naime, čak je i žiri imao primjedbu te je prvonagrađenom radu u preporukama predbacio, da je "krajobrazno rješenje stabala u pravilnom ritmu pomalo suhoparno i predlaže razbijanje ovog ritma mjestimičnim ubacivanjem niskog raslinja gdje autor ocjenjuje da je to poželjno". Također, nejasan je odnos prema prodaji u Hrvojevoj. Bužančić je napisao: "Duž Hrvojeve ulice moguće je postavljanje pokretnih naprava (primjerice prodajnih klupa) koje se ujutro donose i po završetku radnog vremena odnose, u posebno dogovorenom režimu".

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Katja Marasović je također bila za prodaju u Hrvojevoj: "Kako je riječ o trgovački vrlo atraktivnom prostoru predlaže se postavljanje demontažne prodajne opreme koja će se popodne ili navečer uklanjati".

Ali, opet Danijel Marasović u natječajnom programu okreće pilu naopako: "Hrvojevu ulicu i prostor uz istočni zid Palače potrebno je zadržati kao pješačku ulicu oslobođenu prodajne opreme."

Trafike odletjele, sletjeli kiosci

Ovakve preporuke gdje "jedni idu u kupe, a drugi u špade" mogle su zbuniti natjecatelje, a na koncu pobjeđuje rješenje koje predlaže neku vrst mobilnih kioska. Što je ironično sjetimo li se kako su "odletjele" trafike iz gradske jezgre.

Nadalje, hendikep ovog natječaja bio je što je u njemu prevladavala konzervatorska struka ili osobe bliske njima, konačni rezultat je da se preferiralo arhaična rješenja. Natječajni program je rekao da se traži "suvremeno rješenje koje će biti primjereno ambijentalnim vrijednostima i značaju Hrvojeve ulice, usklađeno s konzervatorskim smjernicama, te ekonomično i održivo u izvedbi i održavanju".

Ali, na koncu je u zapisniku Ocjenjivački sud donekle s indignacijom odbacio sve one radove, koji su na suvremeniji način pokušali interpretirati kule ili se poigravati značenjima, da ne uvažavaju značaj antičke arhitekture i prepoznatljivost spomenika. Pobijedio je rad koji je naglasio pseudoarheološku prezentaciju kula. Predložio je da se ukloni suvremena interpretacija sjeverne četverokutne kule koju je 2001. kod bivše poslovnice "Atlasa" izvela arhitektica Ana Šverko. A za podno uređenje Hrvojeve ulice ponudio donekle konvencionalan način obrade kamenog popločenja.

---

image

Sa stablima je totalna zbrka, prvo je bilo da smiju biti grmove do metra visine, pa mogu stabla...

Privatno
---

Međutim, po pitanju prezentacije kula natjecateljima su u dokumentaciji također servirane različite smjernice. Katja Marasović je u konzervatorskom elaboratu rekla: "Porušene oktogonalne i pravokutne kule Palače bi se trebale prezentirati u popločanju (poput rješenja iz 1968.) ili upuštanjem do izvorne razine".

Naime, svojedobno se označilo obuhvat južne oktogonalne kule na nivou poda, ali je to sada uništeno za potrebe nedavnih arheoloških iskopa. Za južnu četvrtastu kulu je rečeno da treba biti spuštena dva metra niže od postojeće razine poda kako bi se kroz ta vrata osigurao pristup Podrumima.

Ovo je nevjerojatno

Šef konzervatora Radoslav Bužančić je o kulama u konzervatorskim smjernicama kazao drugačije: "Potrebno je arheološki istražiti te prezentirati sve kule uz istočni zid na način da se nadograde zidovi, primjerenim materijalom i načinom zidanja, na pronađenim ostacima ili temelja zida, do visine 40-60 cm iznad razine gotovog poda Hrvojeve ulice".

Ali, natječajni program Danijela Marasovića je kazao nešto treće: "Porušene kule Palače prezentirati u popločenju".

Prije predavanja natječajnih radova natjecatelji su imali pravo postavljati upite. Iz Grada su im dali slobodne ruke: "Želimo istaknuti da se od natjecatelja očekuju kreativna i suvremena rješenja koja nisu opterećena strogim programskim uputama ili ograničenjima".

---

image

Prvonagrađeni rad - ovako će izgledati Hrvojeva, opet ćemo dobiti kioske koji bi se navečer zatvarali, lijevo bi bila šetnica...

Privatno
---

No, kad je došlo na red žiriranje, priča se okrenula, pobijedio je rad koji je najdosljednije i najnemaštovitije prezentirao kule. Za četverokutne kule je ukopao teren do izvorne razine i plitko nadogradio zidove u klasičnom kamenom slogu. Žiri je vrednovao što se s južnom četvrtastom kulom osigurao pristup u Podrume (što su predložila ukupno četiri od osam pristiglih radova). A na prostoru gdje su bile oktogonalne kule uz sjeverna vrata otišlo se korak dalje. Izgradilo bi se lažne ruševine, njih bi se izdignulo više od razine 40 do 60 cm koju su uvjetovali konzervatori. Štoviše, lažne ruševine stopilo bi se s ostacima osmerokutnih kula kod Srebrnih vrata.

Za razliku od južne oktogonalne kule koju bi se ukopalo do izvodne razine antičkih vrata, kod sjeverne kule bi se sačuvala sadašnja razina tla jer se tuda nalazi prolaz tzv. "mletačka vrata" ili "Nova vrata" kojima se prolazi prema Galeriji "Vidović" i Nepotovoj ulici. Ali taj prolaz bio bi okružen fiktivnim "ostacima" oktogonalne kule, a samo uski prolaz bio bi dopušten.

---

image

Hrvojeva ulica bit će kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao "car Dioklecijan" 2016. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad je došao u Palaču

Privatno
---

Čak se ni žiriju ovakvo sužavanje prolaza nije svidjelo. Pa su dali ovakvu preporuku: "Mišljenja smo da bi uski prolaz rekonstruiranog perimetra ove kule trebalo proširiti kako bi se pristup osim s istočne strane omogućio i s južne i sjeverne strane".

Od autorske slobode na koncu ništa

Uglavnom, od autorske slobode koju je Grad obećao natjecateljima na koncu nije bilo ništa. Trećenagrađenom radu je žiri zamjerio da nije u skladu sa smjernicama konzervatora po pitanju kula. Natjecatelji su prezentirali tlocrte kula u parteru, južnu četvrtastu kulu su stepenicama spustili do nivoa Dioklecijanovih podruma, a sačuvali su netaknutom kulu od Ane Šverko. Rješenja su ponudili u modernijoj interpretaciji.

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Međutim, žiri je imao na raspolaganju tri potpuno različita kriterija, na koja se po potrebi mogao pozivati i provizorno ocjenjivati natjecatelje. Pa su jednom uvažili stabla koja nisu preporučili konzervatori, a drugi put su im smjernice konzervatora bile presudne kad je riječ o prezentaciji kula. Sve u svemu, odluke žirija išle su u korist jednom rješenju koje nije bilo najbolje.

Problem s lažnim ruševinama koje je za oktogonalne kule ponudilo nagrađeno rješenje jest što prelaze opseg natječajnog zadatka. U smjernicama Konzervatorskog odjela je naglašeno da je sanacija istočnog zida predmet posebnog konzervatorsko-restauratorskog projekta. Ali, prvonagrađenim rješenjem se lažne ruševine uspinju na istočni zid Palače, čime se izlazi izvan obuhvata natječajnog zadatka uređenja Hrvojeve i intervenira na Palaču, što po ni jednom kriteriju nije bilo traženo.

Općenito, pobjednički rad snažno naglašava kule palače kao da je to bio glavni zadatak, pa tako prezentacija dvaju oktogonalnih kula zauzima više od polovice širine Hrvojeve. Pitanje je koji je smisao takvog doslovnog pristupa jer će izdizanjem lažnih "ostataka" kula iznad razine pločnika na tom dijelu biti otežana komunikacija pješaka, dostavnih vozila i pristup interventnih vozila, i bilo bi svakako praktičnije da su te kule tlocrtno prezentirane u popločanju ulice.

Grad postaje kulisa

Ovakvim forsiranjem nadogradnje arheologije iz doba antike kao najvažnijeg razdoblja Palače, Hrvojeva se pretvara u tematski park, arheološki Disneyland za turiste kojima na brzinu treba objasniti što je Dioklecijanova palača, bez "suvišnih" finesa i objašnjenja o tome kako je Palača rodila grad, sa svim slojevima romanike, gotike...

To je pretvaranje grada u kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao "car Dioklecijan" kad ga je 2016. na "Danima Dioklecijana" izigravao kao turistička atrakcija pred turistima koji su mobitelima snimali "Dioklecijana" i "Prisku" gurajući se na Peristilu. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad se zbog bolesti povukao i došao u Palaču.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA ZBRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SPLITSKA ZBRKA 2 0 12179 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 12:34:30 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 08:39:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-28 08:39:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je pošlo krivo? Nagrađeni rad pretvara Hrvojevu ulicu u arheološki Disneyland, gradit će se i lažne ruševine kula... page_title=Što je pošlo krivo? Nagrađeni rad pretvara Hrvojevu ulicu u arheološki Disneyland, gradit će se i lažne ruševine kula... [metakey] => Hrvojeva ulica, Radoslav Bužančić, društvo arhitekata, arhitektonski natječaj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661341.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664323.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664325.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664326.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664327.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664328.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664329.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664330.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26661643.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Privatno","Privatno","Privatno","Privatno","Privatno","Privatno","Privatno","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I granitene kocke, dio povijesti, odlaze zauvijek<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Hrvojeva ulica<\/p>","

Plan za Hrvojevu ulice koji di\u017ee kule iznad razine pala\u010de<\/p>","

Hrvojeva ulica<\/p>","

Sa stablima je totalna zbrka, prvo je bilo da smiju biti grmove do metra visine, pa mogu stabla...<\/p>","

Prvonagra\u0111eni rad - ovako \u0107e izgledati Hrvojeva, opet \u0107emo dobiti kioske koji bi se nave\u010der zatvarali, lijevo bi bila \u0161etnica...<\/p>","

Hrvojeva ulica bit \u0107e kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivo\u0161evi\u0107 kao \u201dcar Dioklecijan\u201d 2016. I takve turiste nije bilo briga \u0161to je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad je do\u0161ao u Pala\u010du<\/p>","

Hrvojeva ulica<\/p>","

Ovako izgleda danas<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","82:45","50:50","74:70","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1251","hd_26661341_1920.jpg":"1920x1080","k_26661341_1280.jpg":"1280x1280","k_26661341_1024.jpg":"1024x1024","k_26661341_640.jpg":"640x640","k_26661341_480.jpg":"480x480","k_26661341_340.jpg":"340x340","k_26661341_220.jpg":"220x220","o_26661341_1280.jpg":"1280x834","o_26661341_1024.jpg":"1024x667","o_26661341_640.jpg":"640x417","o_26661341_480.jpg":"480x312","o_26661341_340.jpg":"340x221","o_26661341_220.jpg":"220x143","h_26661341_1280.jpg":"1280x854","h_26661341_1024.jpg":"1024x683","h_26661341_640.jpg":"640x427","h_26661341_480.jpg":"480x320","h_26661341_340.jpg":"340x227","h_26661341_220.jpg":"220x147","pp_26661341_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661341_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661341_640.jpg":"640x814","pp_26661341_480.jpg":"480x611","pp_26661341_340.jpg":"340x432","pp_26661341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_26664323_1920.jpg":"1920x1080","k_26664323_1280.jpg":"1280x1280","k_26664323_1024.jpg":"1024x1024","k_26664323_640.jpg":"640x640","k_26664323_480.jpg":"480x480","k_26664323_340.jpg":"340x340","k_26664323_220.jpg":"220x220","o_26664323_1280.jpg":"1280x960","o_26664323_1024.jpg":"1024x768","o_26664323_640.jpg":"640x480","o_26664323_480.jpg":"480x360","o_26664323_340.jpg":"340x255","o_26664323_220.jpg":"220x165","h_26664323_1280.jpg":"1280x854","h_26664323_1024.jpg":"1024x683","h_26664323_640.jpg":"640x427","h_26664323_480.jpg":"480x320","h_26664323_340.jpg":"340x227","h_26664323_220.jpg":"220x147","pp_26664323_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664323_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664323_640.jpg":"640x814","pp_26664323_480.jpg":"480x611","pp_26664323_340.jpg":"340x432","pp_26664323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1795x935","hd_26664325_1920.jpg":"1920x1080","k_26664325_1280.jpg":"1280x1280","k_26664325_1024.jpg":"1024x1024","k_26664325_640.jpg":"640x640","k_26664325_480.jpg":"480x480","k_26664325_340.jpg":"340x340","k_26664325_220.jpg":"220x220","o_26664325_1280.jpg":"1280x666","o_26664325_1024.jpg":"1024x533","o_26664325_640.jpg":"640x333","o_26664325_480.jpg":"480x250","o_26664325_340.jpg":"340x177","o_26664325_220.jpg":"220x114","h_26664325_1280.jpg":"1280x854","h_26664325_1024.jpg":"1024x683","h_26664325_640.jpg":"640x427","h_26664325_480.jpg":"480x320","h_26664325_340.jpg":"340x227","h_26664325_220.jpg":"220x147","pp_26664325_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664325_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664325_640.jpg":"640x814","pp_26664325_480.jpg":"480x611","pp_26664325_340.jpg":"340x432","pp_26664325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x563","hd_26664326_1920.jpg":"1920x1080","k_26664326_1280.jpg":"1280x1280","k_26664326_1024.jpg":"1024x1024","k_26664326_640.jpg":"640x640","k_26664326_480.jpg":"480x480","k_26664326_340.jpg":"340x340","k_26664326_220.jpg":"220x220","o_26664326_1280.jpg":"1280x720","o_26664326_1024.jpg":"1024x576","o_26664326_640.jpg":"640x360","o_26664326_480.jpg":"480x270","o_26664326_340.jpg":"340x191","o_26664326_220.jpg":"220x123","h_26664326_1280.jpg":"1280x854","h_26664326_1024.jpg":"1024x683","h_26664326_640.jpg":"640x427","h_26664326_480.jpg":"480x320","h_26664326_340.jpg":"340x227","h_26664326_220.jpg":"220x147","pp_26664326_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664326_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664326_640.jpg":"640x814","pp_26664326_480.jpg":"480x611","pp_26664326_340.jpg":"340x432","pp_26664326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x563","hd_26664327_1920.jpg":"1920x1080","k_26664327_1280.jpg":"1280x1280","k_26664327_1024.jpg":"1024x1024","k_26664327_640.jpg":"640x640","k_26664327_480.jpg":"480x480","k_26664327_340.jpg":"340x340","k_26664327_220.jpg":"220x220","o_26664327_1280.jpg":"1280x720","o_26664327_1024.jpg":"1024x576","o_26664327_640.jpg":"640x360","o_26664327_480.jpg":"480x270","o_26664327_340.jpg":"340x191","o_26664327_220.jpg":"220x123","h_26664327_1280.jpg":"1280x854","h_26664327_1024.jpg":"1024x683","h_26664327_640.jpg":"640x427","h_26664327_480.jpg":"480x320","h_26664327_340.jpg":"340x227","h_26664327_220.jpg":"220x147","pp_26664327_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664327_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664327_640.jpg":"640x814","pp_26664327_480.jpg":"480x611","pp_26664327_340.jpg":"340x432","pp_26664327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_26664328_1920.jpg":"1920x1080","k_26664328_1280.jpg":"1280x1280","k_26664328_1024.jpg":"1024x1024","k_26664328_640.jpg":"640x640","k_26664328_480.jpg":"480x480","k_26664328_340.jpg":"340x340","k_26664328_220.jpg":"220x220","o_26664328_1280.jpg":"1280x886","o_26664328_1024.jpg":"1024x708","o_26664328_640.jpg":"640x443","o_26664328_480.jpg":"480x332","o_26664328_340.jpg":"340x235","o_26664328_220.jpg":"220x152","h_26664328_1280.jpg":"1280x854","h_26664328_1024.jpg":"1024x683","h_26664328_640.jpg":"640x427","h_26664328_480.jpg":"480x320","h_26664328_340.jpg":"340x227","h_26664328_220.jpg":"220x147","pp_26664328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664328_640.jpg":"640x814","pp_26664328_480.jpg":"480x611","pp_26664328_340.jpg":"340x432","pp_26664328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1014x840","hd_26664329_1920.jpg":"1920x1080","k_26664329_1280.jpg":"1280x1280","k_26664329_1024.jpg":"1024x1024","k_26664329_640.jpg":"640x640","k_26664329_480.jpg":"480x480","k_26664329_340.jpg":"340x340","k_26664329_220.jpg":"220x220","o_26664329_1280.jpg":"1280x1060","o_26664329_1024.jpg":"1024x848","o_26664329_640.jpg":"640x530","o_26664329_480.jpg":"480x397","o_26664329_340.jpg":"340x281","o_26664329_220.jpg":"220x182","h_26664329_1280.jpg":"1280x854","h_26664329_1024.jpg":"1024x683","h_26664329_640.jpg":"640x427","h_26664329_480.jpg":"480x320","h_26664329_340.jpg":"340x227","h_26664329_220.jpg":"220x147","pp_26664329_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664329_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664329_640.jpg":"640x814","pp_26664329_480.jpg":"480x611","pp_26664329_340.jpg":"340x432","pp_26664329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26664330_1920.jpg":"1920x1080","k_26664330_1280.jpg":"1280x1280","k_26664330_1024.jpg":"1024x1024","k_26664330_640.jpg":"640x640","k_26664330_480.jpg":"480x480","k_26664330_340.jpg":"340x340","k_26664330_220.jpg":"220x220","o_26664330_1280.jpg":"1280x720","o_26664330_1024.jpg":"1024x576","o_26664330_640.jpg":"640x360","o_26664330_480.jpg":"480x270","o_26664330_340.jpg":"340x191","o_26664330_220.jpg":"220x123","h_26664330_1280.jpg":"1280x854","h_26664330_1024.jpg":"1024x683","h_26664330_640.jpg":"640x427","h_26664330_480.jpg":"480x320","h_26664330_340.jpg":"340x227","h_26664330_220.jpg":"220x147","pp_26664330_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664330_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664330_640.jpg":"640x814","pp_26664330_480.jpg":"480x611","pp_26664330_340.jpg":"340x432","pp_26664330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26661643_1920.jpg":"1920x1080","k_26661643_1280.jpg":"1280x1280","k_26661643_1024.jpg":"1024x1024","k_26661643_640.jpg":"640x640","k_26661643_480.jpg":"480x480","k_26661643_340.jpg":"340x340","k_26661643_220.jpg":"220x220","o_26661643_1280.jpg":"1280x854","o_26661643_1024.jpg":"1024x683","o_26661643_640.jpg":"640x427","o_26661643_480.jpg":"480x320","o_26661643_340.jpg":"340x227","o_26661643_220.jpg":"220x146","h_26661643_1280.jpg":"1280x854","h_26661643_1024.jpg":"1024x683","h_26661643_640.jpg":"640x427","h_26661643_480.jpg":"480x320","h_26661643_340.jpg":"340x227","h_26661643_220.jpg":"220x147","pp_26661643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26661643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26661643_640.jpg":"640x814","pp_26661643_480.jpg":"480x611","pp_26661643_340.jpg":"340x432","pp_26661643_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5421985 Threads: 46 Questions: 969474206 Slow queries: 0 Opens: 171511 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.804 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8669965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/sto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula-1367768 [printLink] => /split/sto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula-1367768?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384898 [name] => hrvojeva ulica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvojeva-ulica [link] => /tag/hrvojeva-ulica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 414189 [name] => radoslav bužančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radoslav-buzancic [link] => /tag/radoslav-buzancic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669796 [name] => društvo arhitekata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 20:13:26 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvo-arhitekata [link] => /tag/drustvo-arhitekata ) [3] => stdClass Object ( [id] => 625274 [name] => arhitektonski natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-11 09:28:20 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektonski-natjecaj [link] => /tag/arhitektonski-natjecaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA ZBRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je pošlo krivo? Nagrađeni rad pretvara Hrvojevu ulicu u arheološki Disneyland, gradit će se i lažne ruševine kula... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661341.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

I granitene kocke, dio povijesti, odlaze zauvijek


 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661341.jpg [title] =>

I granitene kocke, dio povijesti, odlaze zauvijek


 

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664323.jpg [title] =>

Hrvojeva ulica

Privatno ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664325.jpg [title] =>

Plan za Hrvojevu ulice koji diže kule iznad razine palače

Privatno ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664326.jpg [title] =>

Hrvojeva ulica

Privatno ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664327.jpg [title] =>

Sa stablima je totalna zbrka, prvo je bilo da smiju biti grmove do metra visine, pa mogu stabla...

Privatno ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664328.jpg [title] =>

Prvonagrađeni rad - ovako će izgledati Hrvojeva, opet ćemo dobiti kioske koji bi se navečer zatvarali, lijevo bi bila šetnica...

Privatno ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664329.jpg [title] =>

Hrvojeva ulica bit će kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao ”car Dioklecijan” 2016. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad je došao u Palaču

Privatno ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664330.jpg [title] =>

Hrvojeva ulica

Privatno ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26661643.jpg [title] =>

Ovako izgleda danas

 

 

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Natječaj za Hrvojevu ulicu u Splitu izazvao je polemike po društvenim mrežama. Upravo na ovom natječaju vidi se razlika između natječaja koje organizira i vodi Grad i natječaja kakve provodi DAS.

Naime, Grad je bio u prilici voditi cijeli proces kao investitor, raspisivač, organizator i provoditelj natječaja. Nakon opravdanih pohvala koje je izazvala odluka da se uklone nakaradni šatori iz Hrvojeve, Grad je samostalno proveo natjecanje po Zakonu o javnoj nabavi. Ako je u prošlosti bilo različitih uspjeha kad su u pitanju Riva, Đardin i Marmontova, ovdje su bili kontradiktorni kriteriji te natječaj konceptualno nije bio promišljen.

Gradska vlast je mogla u potpunosti utjecati na sastav ocjenjivačkog suda, a to je dovelo do toga da su u žiriju prevagnuli ljudi vezani za konzervatorsku struku ili staru gradsku jezgru. Predsjednik žirija je bio bivši konzervator Ivo Vojnović koji godinama radi projekte za revitalizaciju zidova Dioklecijanove palače. Natjecatelji su kao dio dokumentacije dobili njegov projekt koji se odnosi na rekonstrukciju šetnice po Istočnom zidu i dijela Srebrnih vrata. U žiriju je bila Zrinka Radunić iz Konzervatorskog odjela, koja je sastavila konzervatorske smjernice za natječaj koje je potpisao njezin šef Radoslav Bužančić, te čelna osoba Službe za povijesnu jezgru Jasna Jerkov.

Spekulacije o namještanju natječaja

Komentare na društvenim mrežama je izazvalo to što je u pobjedničkom timu sin šefa splitskih konzervatora Radoslava Bužančića. Ali, mi se nećemo baviti spekulacijama oko toga je li natječaj namješten. Samo ćemo primijetiti da je žiri vrednovao rješenje koje je imalo arhaičan pristup.

Natjecatelji su Hrvojevu podijelili na dvije funkcije. Bliže Palači smjestili su uglavnom prostor za povremenu prodaju, manifestacije i dokolicu. Taj "razvučeni trg" duž istočnog zida Palače su osmislili s klupama, zelenilom, fontanama...

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Kao po nekakvoj osi, Hrvojevu je većina natjecatelja podijelila i na drugi dio. Istočnu stranu su osmislili kao pješačku ulicu. Dakle, u jednoj ulici spojili su dvije funkcije, pješačku prometnicu i mjesto za razna događanja. No, imali su zadatak iprezentirati  četiri kule iz antičkog vremena koje su bile uz istočni zid. A to su dvije osmerokutne kule uz Srebrna vrata i po jedna četverokutna kula s južne i sjeverne strane zida (zadatak se nije odnosio na krajnje ugaone kule).

U svakom slučaju, ishod natječaja nije ispao dobar iz nekoliko razloga. Natječajni program je bio površno pripremljen, štoviše, u nekim stvarima nije se pridržavao konzervatorskih smjernica, ni konzervatorskog elaborata, što je moglo zbuniti natjecatelje.

Otkud sad zelenilo? Otkud stabla?

Konzervatorske smjernice koje potpisuje šef konzervatora dr. Radoslav Bužančić uopće ne spominju sadnju zelenila. Konzervatorski elaborat koji potpisuje dr. Katja Marasović bio je također temelj za natječaj. Tamo se pak kaže za Hrvojevu, "ako se ta površina hortikulturno osmisli, visina raslinja ne smije prelaziti 100 cm".

Međutim, natječajni program koji je napravio "Studio crta", kojeg vodi Danijel Marasović, poziva se na treći izvor. To je (pazite sad!) 4. tematska sjednica Koordinacijskog vijeća za praćenje provedbe Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Na njoj je, kaže Danijel Marasović, zaključeno da je "prihvatljiva i sadnja drvoreda, ali odmaknutog od istočnog zida palače".

No, u Planu upravljanja povijesnom jezgrom se uopće ne spominje sadnja drvoreda u Hrvojevoj. Ali se sastavljač natječajnog programa od nekud našao pozvanim da izvuče zaključak sa sjednice tijela koje se bavi provedbom toga Plana, a za čiji rad praktički javnost ne zna. Kako bilo, žiri je preferirao sadnju drvoreda, pa je prvu i treću nagradu dodijelio za jedina dva rada koji su duž Hrvojeve posadili drveće.

---

image

Plan za Hrvojevu ulice koji diže kule iznad razine palače

Privatno
---

Nije jasno zašto se preferiralo drvored, koji će dijelom zakloniti zid palače. Neće ga zakloniti, doduše, u potpunosti, ali iz nekih vizura hoće. Onima koji budu hodali istočnom stranom Hrvojeve, osobito iz ulaza u Hrvojevu s Istočne obale ili Ulice kralja Tomislava, drvored stabala zaklanjat će pogled na zidine.

Kako će proći vatrogasci?

Nadalje, u natječajnom programu stoji kako podna podloga mora biti takva da omogućava pristup interventnih službi i vozila dostave. Međutim, s obzirom na to da odabrano rješenje otprilike po središnjoj osi Hrvojeve sadi drvored, a uz svako stablo i klupice, postavlja se pitanje pristupa vatrogasnog vozila ili Hitne pomoći. Možda pristup nije nemoguć, ali je svakako otežan. I to radi nečeg što nije propisano uvjetima konzervatora, a niti je kvalitetno odrađeno.

Naime, čak je i žiri imao primjedbu te je prvonagrađenom radu u preporukama predbacio, da je "krajobrazno rješenje stabala u pravilnom ritmu pomalo suhoparno i predlaže razbijanje ovog ritma mjestimičnim ubacivanjem niskog raslinja gdje autor ocjenjuje da je to poželjno". Također, nejasan je odnos prema prodaji u Hrvojevoj. Bužančić je napisao: "Duž Hrvojeve ulice moguće je postavljanje pokretnih naprava (primjerice prodajnih klupa) koje se ujutro donose i po završetku radnog vremena odnose, u posebno dogovorenom režimu".

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Katja Marasović je također bila za prodaju u Hrvojevoj: "Kako je riječ o trgovački vrlo atraktivnom prostoru predlaže se postavljanje demontažne prodajne opreme koja će se popodne ili navečer uklanjati".

Ali, opet Danijel Marasović u natječajnom programu okreće pilu naopako: "Hrvojevu ulicu i prostor uz istočni zid Palače potrebno je zadržati kao pješačku ulicu oslobođenu prodajne opreme."

Trafike odletjele, sletjeli kiosci

Ovakve preporuke gdje "jedni idu u kupe, a drugi u špade" mogle su zbuniti natjecatelje, a na koncu pobjeđuje rješenje koje predlaže neku vrst mobilnih kioska. Što je ironično sjetimo li se kako su "odletjele" trafike iz gradske jezgre.

Nadalje, hendikep ovog natječaja bio je što je u njemu prevladavala konzervatorska struka ili osobe bliske njima, konačni rezultat je da se preferiralo arhaična rješenja. Natječajni program je rekao da se traži "suvremeno rješenje koje će biti primjereno ambijentalnim vrijednostima i značaju Hrvojeve ulice, usklađeno s konzervatorskim smjernicama, te ekonomično i održivo u izvedbi i održavanju".

Ali, na koncu je u zapisniku Ocjenjivački sud donekle s indignacijom odbacio sve one radove, koji su na suvremeniji način pokušali interpretirati kule ili se poigravati značenjima, da ne uvažavaju značaj antičke arhitekture i prepoznatljivost spomenika. Pobijedio je rad koji je naglasio pseudoarheološku prezentaciju kula. Predložio je da se ukloni suvremena interpretacija sjeverne četverokutne kule koju je 2001. kod bivše poslovnice "Atlasa" izvela arhitektica Ana Šverko. A za podno uređenje Hrvojeve ulice ponudio donekle konvencionalan način obrade kamenog popločenja.

---

image

Sa stablima je totalna zbrka, prvo je bilo da smiju biti grmove do metra visine, pa mogu stabla...

Privatno
---

Međutim, po pitanju prezentacije kula natjecateljima su u dokumentaciji također servirane različite smjernice. Katja Marasović je u konzervatorskom elaboratu rekla: "Porušene oktogonalne i pravokutne kule Palače bi se trebale prezentirati u popločanju (poput rješenja iz 1968.) ili upuštanjem do izvorne razine".

Naime, svojedobno se označilo obuhvat južne oktogonalne kule na nivou poda, ali je to sada uništeno za potrebe nedavnih arheoloških iskopa. Za južnu četvrtastu kulu je rečeno da treba biti spuštena dva metra niže od postojeće razine poda kako bi se kroz ta vrata osigurao pristup Podrumima.

Ovo je nevjerojatno

Šef konzervatora Radoslav Bužančić je o kulama u konzervatorskim smjernicama kazao drugačije: "Potrebno je arheološki istražiti te prezentirati sve kule uz istočni zid na način da se nadograde zidovi, primjerenim materijalom i načinom zidanja, na pronađenim ostacima ili temelja zida, do visine 40-60 cm iznad razine gotovog poda Hrvojeve ulice".

Ali, natječajni program Danijela Marasovića je kazao nešto treće: "Porušene kule Palače prezentirati u popločenju".

Prije predavanja natječajnih radova natjecatelji su imali pravo postavljati upite. Iz Grada su im dali slobodne ruke: "Želimo istaknuti da se od natjecatelja očekuju kreativna i suvremena rješenja koja nisu opterećena strogim programskim uputama ili ograničenjima".

---

image

Prvonagrađeni rad - ovako će izgledati Hrvojeva, opet ćemo dobiti kioske koji bi se navečer zatvarali, lijevo bi bila šetnica...

Privatno
---

No, kad je došlo na red žiriranje, priča se okrenula, pobijedio je rad koji je najdosljednije i najnemaštovitije prezentirao kule. Za četverokutne kule je ukopao teren do izvorne razine i plitko nadogradio zidove u klasičnom kamenom slogu. Žiri je vrednovao što se s južnom četvrtastom kulom osigurao pristup u Podrume (što su predložila ukupno četiri od osam pristiglih radova). A na prostoru gdje su bile oktogonalne kule uz sjeverna vrata otišlo se korak dalje. Izgradilo bi se lažne ruševine, njih bi se izdignulo više od razine 40 do 60 cm koju su uvjetovali konzervatori. Štoviše, lažne ruševine stopilo bi se s ostacima osmerokutnih kula kod Srebrnih vrata.

Za razliku od južne oktogonalne kule koju bi se ukopalo do izvodne razine antičkih vrata, kod sjeverne kule bi se sačuvala sadašnja razina tla jer se tuda nalazi prolaz tzv. "mletačka vrata" ili "Nova vrata" kojima se prolazi prema Galeriji "Vidović" i Nepotovoj ulici. Ali taj prolaz bio bi okružen fiktivnim "ostacima" oktogonalne kule, a samo uski prolaz bio bi dopušten.

---

image

Hrvojeva ulica bit će kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao "car Dioklecijan" 2016. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad je došao u Palaču

Privatno
---

Čak se ni žiriju ovakvo sužavanje prolaza nije svidjelo. Pa su dali ovakvu preporuku: "Mišljenja smo da bi uski prolaz rekonstruiranog perimetra ove kule trebalo proširiti kako bi se pristup osim s istočne strane omogućio i s južne i sjeverne strane".

Od autorske slobode na koncu ništa

Uglavnom, od autorske slobode koju je Grad obećao natjecateljima na koncu nije bilo ništa. Trećenagrađenom radu je žiri zamjerio da nije u skladu sa smjernicama konzervatora po pitanju kula. Natjecatelji su prezentirali tlocrte kula u parteru, južnu četvrtastu kulu su stepenicama spustili do nivoa Dioklecijanovih podruma, a sačuvali su netaknutom kulu od Ane Šverko. Rješenja su ponudili u modernijoj interpretaciji.

---

image

Hrvojeva ulica

Privatno
---

Međutim, žiri je imao na raspolaganju tri potpuno različita kriterija, na koja se po potrebi mogao pozivati i provizorno ocjenjivati natjecatelje. Pa su jednom uvažili stabla koja nisu preporučili konzervatori, a drugi put su im smjernice konzervatora bile presudne kad je riječ o prezentaciji kula. Sve u svemu, odluke žirija išle su u korist jednom rješenju koje nije bilo najbolje.

Problem s lažnim ruševinama koje je za oktogonalne kule ponudilo nagrađeno rješenje jest što prelaze opseg natječajnog zadatka. U smjernicama Konzervatorskog odjela je naglašeno da je sanacija istočnog zida predmet posebnog konzervatorsko-restauratorskog projekta. Ali, prvonagrađenim rješenjem se lažne ruševine uspinju na istočni zid Palače, čime se izlazi izvan obuhvata natječajnog zadatka uređenja Hrvojeve i intervenira na Palaču, što po ni jednom kriteriju nije bilo traženo.

Općenito, pobjednički rad snažno naglašava kule palače kao da je to bio glavni zadatak, pa tako prezentacija dvaju oktogonalnih kula zauzima više od polovice širine Hrvojeve. Pitanje je koji je smisao takvog doslovnog pristupa jer će izdizanjem lažnih "ostataka" kula iznad razine pločnika na tom dijelu biti otežana komunikacija pješaka, dostavnih vozila i pristup interventnih vozila, i bilo bi svakako praktičnije da su te kule tlocrtno prezentirane u popločanju ulice.

Grad postaje kulisa

Ovakvim forsiranjem nadogradnje arheologije iz doba antike kao najvažnijeg razdoblja Palače, Hrvojeva se pretvara u tematski park, arheološki Disneyland za turiste kojima na brzinu treba objasniti što je Dioklecijanova palača, bez "suvišnih" finesa i objašnjenja o tome kako je Palača rodila grad, sa svim slojevima romanike, gotike...

To je pretvaranje grada u kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao "car Dioklecijan" kad ga je 2016. na "Danima Dioklecijana" izigravao kao turistička atrakcija pred turistima koji su mobitelima snimali "Dioklecijana" i "Prisku" gurajući se na Peristilu. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad se zbog bolesti povukao i došao u Palaču.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Privatno Privatno Privatno Privatno Privatno Privatno Privatno Joško Šupić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

I granitene kocke, dio povijesti, odlaze zauvijek


 

Privatno

Hrvojeva ulica

Privatno

Plan za Hrvojevu ulice koji diže kule iznad razine palače

Privatno

Hrvojeva ulica

Privatno

Sa stablima je totalna zbrka, prvo je bilo da smiju biti grmove do metra visine, pa mogu stabla...

Privatno

Prvonagrađeni rad - ovako će izgledati Hrvojeva, opet ćemo dobiti kioske koji bi se navečer zatvarali, lijevo bi bila šetnica...

Privatno

Hrvojeva ulica bit će kulise za onu vrst turista kojima je bio prihvatljiv Bojan Ivošević kao ”car Dioklecijan” 2016. I takve turiste nije bilo briga što je Bojan sa 26 godina predstavljao cara Dioklecijana koji je u stvarnosti imao 60 godina kad je došao u Palaču

Privatno

Hrvojeva ulica

Joško Šupić/Cropix

Ovako izgleda danas

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula-1367768 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd285632b5c50a47001b8724596c4ddc871c9698 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+po%C5%A1lo+krivo%3F+Nagra%C4%91eni+rad+pretvara+Hrvojevu+ulicu+u+arheolo%C5%A1ki+Disneyland%2C+gradit+%C4%87e+se+i+la%C5%BEne+ru%C5%A1evine+kula...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula-1367768 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsto-je-poslo-krivo-nagradeni-rad-pretvara-hrvojevu-ulicu-u-arheoloski-disneyland-gradit-ce-se-i-lazne-rusevine-kula-1367768 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKA ZBRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSPLITSKA ZBRKA

Što je pošlo krivo? Nagrađeni rad pretvara Hrvojevu ulicu u arheološki Disneyland, gradit će se i lažne ruševine kula...

Piše Sandi Vidulić
28. veljače 2024. - 09:39

Natječaj za Hrvojevu ulicu u Splitu izazvao je polemike po društvenim mrežama. Upravo na ovom natječaju vidi se razlika između natječaja koje organizira i vodi Grad i natječaja kakve provodi DAS.

Naime, Grad je bio u prilici voditi cijeli proces kao investitor, raspisivač, organizator i provoditelj natječaja. Nakon opravdanih pohvala koje je izazvala odluka da se uklone nakaradni šatori iz Hrvojeve, Grad je samostalno proveo natjecanje po Zakonu o javnoj nabavi. Ako je u prošlosti bilo različitih uspjeha kad su u pitanju Riva, Đardin i Marmontova, ovdje su bili kontradiktorni kriteriji te natječaj konceptualno nije bio promišljen.

Gradska vlast je mogla u potpunosti utjecati na sastav ocjenjivačkog suda, a to je dovelo do toga da su u žiriju prevagnuli ljudi vezani za konze...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 20:11