stdClass Object ( [id] => 1298311 [title] => Grad Split laže kada kaže da nije mogao sačuvati pelegrinku! Stručnjaci tumače što se sve moglo učiniti [alias] => tko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rušenje pelegrinke na Manušu, gdje su nastavljeni radovi za poslovno-garažni kompleks “Small Mall”, izazvalo je veliko nezadovoljstvo građana, a reagirale su i brojne političke stranke.

Pokušali smo raspetljati pitanja koja je javno postavio dogradonačelnik Bojan Ivošević: Tko je odgovoran zašto nije bilo spomena pelegrinke u lokacijskoj dozvoli? Je li GUP doista za sve kriv? Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

---

---

Kao prvo, lokacijska dozvola iz 2009. koju spominje Ivošević mijenjala se 2014. godine, kad je pročelnik Ureda za izdavanje dozvola bio Teo Vojković, koji je u Puljkovoj vlasti na čelu Upravnog odjela za urbanizam i građenje. S izmjenom lokacijske dozvole iz 2014., koju je supotpisao Vojković, izmijenjen je smještaj građevine i veličina, kao i bruto površina. Dakle, radilo se o značajnijim izmjenama, ali propustilo se zaštititi pelegrinku.

---

image

Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

Ante Čizmić/Cropix
---

Je li GUP kriv za smrt pelegrinke? Urbanistica Ines Berlengi iz tvrtke “GIS plan”, koja je bila jedan od izrađivača GUP-a iz 2005., tvrdi da je se kod izdavanja dozvole moglo zaštititi.

– U članku 53. GUP-a, koji se odnosi na zaštitu, uređivanje i dogradnju blokovske izgradnje 19. i 20. stoljeća, a u tu zonu spada i budući objekt, jedna od točaka općih pravila kaže: “zaštita i održavanje kvalitetnih stabala na uličnim parcelama. Čuvanje i obnova postojećih drvoreda, te sadnja novih gdje postojeći uvjeti to omogućavaju”. Dakle, u općem pravilu za tu zonu stoji takva stavka – napominje urbanistica.

Dakle, oni su morali sačuvati to stablo i u lokacijskoj dozvoli?

– Oni su prepisujući kao lokacijski uvjet to opće pravilo mogli nametnuti u izdavanju lokacijske dozvole – ističe Berlengi i dodaje kako je Split grad koji donosi planove i izdaje dozvole te se ne može žaliti kao drugi gradovi koji nisu u poziciji da sebi izdaju dozvole.

– Meni je dosta upitno tvrditi da se Grad može štititi samo GUP-om. Grad donosi Odluku o komunalnom redu, koja, na primjer, propisuje ponašanje u Palači. To nije propisano GUP-om niti mora u njemu biti zapisano. Grad je dosta slobodan u donošenju svojih odluka. Sve njih on može primijeniti kod izdavanja dozvola. Ne mogu se stalno izvlačiti na nepostojanje nečega u GUP-u.

Postoje načini zaštite zelene infrastrukture grada. Na primjer, “Parkovi i nasadi” izradili su Strategiju razvoja sustava zelenih površina Grada Splita za razdoblje 2017. – 2025. – kaže Ines Berlengi.

No “Parkovi i nasadi” nisu uvrstili stradalu pelegrinku u svoj zeleni katastar zaštićenog zelenila, kako doznajemo od direktora Siniše Gašparevića.

– U našem katastru ne držimo ono što nije pod našim održavanjem – tako ne držimo Marjan, ono što je na privatnim površinama. Ne držimo ni istočne kvartove grada. Kako ćemo držati nešto na što ne pazimo? – pita se.

Nije li ovdje na Manušu u pitanju gradska površina na kojoj je Grad prodao pravo građenja?

– Ja to ne znam, u to se ne razumijem. Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao. Vidjeli ste kakvo je to područje bilo zadnjih 30 godina. Nije se kosilo, a tu je bio rasadnik pajasena. Pod našim održavanjem je 25.000 stabala koja su dio zelenog katastra, a sigurno da u Splitu ima do sto tisuća stabala – kaže direktor “Parkova i nasada”.

---

image

Siniša Gašparević: Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao

Paun Paunović/Cropix
---

Sadašnji pročelnik Teo Vojković potpisao je izmjene i dopune lokacijske dozvole za “Small Mall”, nakon što je Ivo Baldasar potpisao ugovor s tvrtkom “Centar Brač”.

Ugovorom je ukinuto pravo građenja na nekim česticama, a osnovano je na drugim. Izmijenjen je projekt, ali nije zaštićena pelegrinka. Nakon lokacijske dozvole Vojković je supotpisao i građevinsku dozvolu 2015. po kojoj se obavljaju sadašnji radovi. Naime, nedavno je ta dozvola izmijenjena, ali samo zbog promjene imena investitora, s “Centra Brač” na “Small Mall”, a uvjeti građenja su isti za zemljane radove koji se izvode.

Dakle, zašto Vojković nije zaštitio pelegrinku kao ondašnji pročelnik i što misli o izjavi urbanistice Berlengi? Poslali smo upit, ali još nismo dobili odgovor. Poslali smo upit, na koji također očekujemo odgovor, i dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću.

Pitali smo zašto je naveo samo lokacijsku dozvolu iz 2009. kad je ona mijenjana 2014. Poslali smo mu mišljenje urbanistice Berlengi i pitali ga je li prešutio izmjenu 2014. zato jer je tada, kao i sada, bio isti pročelnik.

Poslali smo upit prokuristu tvrtke “Small Mall” Ibrici Zulfikarpašiću zašto je pelegrinka srušena, iako je prikazana u vizualizaciji projekta koji je on poslao medijima najavljujući početak radova.

– Svi radovi, pa i uklanjanje postojećeg raslinja, odvijaju se prema važećoj dozvoli za građenje te u skladu s postojećim GUP-om i propisima. Predložene izmjene i dopune važećih dozvola zatražene su u cilju unapređenja kvalitete projekta. Kako je obuhvat podzemnog dijela isti, započeli smo s arheološkim istraživanjima i radovima iskopa i dovršetka zaštite građevinske jame prema postojećoj dozvoli za građenje.

Nažalost, drvo pelegrinke bilo je unutar obuhvata podzemnog dijela objekta, tj. garaže, i unutar zone arheoloških istraživanja te iskopa i zato je moralo biti uklonjeno sukladno postojećoj građevinskoj dozvoli. Posječeno drvo nije označeno u Katastru zelenila grada Splita, jer je od trenutka izdavanja dozvole i po inicijalnom projektu bilo razvidno da će tijekom radova biti uklonjeno – odgovorio je Zulfikarpašić, dodajući da će njegova tvrtka, s obzirom na interes javnosti, u najkraćem roku predstaviti sve detalje vezane uz projekt.

---

image

‘Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku‘, kaže urbanistica Ines Berlengi

Saša Burić/Cropix
---

Ostaje pitanje zašto je investitor javnosti prikazao projekt 3LHD-a u kojem je sačuvana pelegrinka, za koji još nije dobio dozvolu, a izvodi radove po projektu Studija XXL iz 2015., koji je nije namjeravao sačuvati i koji je predviđao manje hortikulture. Poslali smo o pelegrinki upit studiju 3LHD, po čijem bi se projektu mogao graditi “Small Mall”, ali od njih nismo dobili komentar.

Upravo je u tijeku izmjena lokacijske dozvole koju je zatražio investitor “Small Mall”. Ines Berlengi kaže da je u izmjenu lokacijske dozvole Grad mogao staviti uvjete da se zaštiti pelegrinka.

– Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku – zaključuje Ines Berlengi.

No iako je “Small Mall”, prema podacima s Geoportala, podnio novi zahtjev 24. travnja 2023. za izmjenu lokacijske dozvole, Vojkovićev Upravni odjel još je još nije izdao. Ispada kako je odgađanje izdavanja nove lokacijske dozvole ostavilo dovoljno vremena da bageri unište voljeno stablo Splićana jer su postupali po dozvoli koje je izdao Vojkovićev ured dok je on bio pročelnik Ive Baldasara, a u kojoj, što bi rekao Ivošević, “nema spomena navedenog stabla”. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča o masakru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => priča o masakru 2 0 6802 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-13 14:14:44 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-14 09:58:07 [modified_by] => 3192 [publish_up] => 2023-06-14 09:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5253 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je odgovoran što pelegrinka nije spomenuta u lokacijskoj dozvoli? Je li GUP za sve kriv? Potražili smo odgovore [metakey] => pelegrinka, Manuš, Split, Small Mall [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25085390.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25031653.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24865384.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24865382.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24847010.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24374938.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot Facebook","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nema je vi\u0161e...<\/p>","

\u2018Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se za\u0161titilo pelegrinku\u2018, ka\u017ee urbanistica <\/strong>Ines Berlengi<\/p>","","","

Za\u0161to stablo nije zavedeno u zelenom katastru?<\/p>","

Sini\u0161a Ga\u0161parevi\u0107:\u00a0Znam da ta ko\u0161tela nije bila pod na\u0161im odr\u017eavanjem. Nismo se brinuli ni za \u0161to na tom terenu, niti je nas itko i\u0161ta pitao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1269","hd_25085390_1920.jpg":"1920x1080","k_25085390_1280.jpg":"1280x1280","k_25085390_1024.jpg":"1024x1024","k_25085390_640.jpg":"640x640","k_25085390_480.jpg":"480x480","k_25085390_340.jpg":"340x340","k_25085390_220.jpg":"220x220","o_25085390_1280.jpg":"1280x846","o_25085390_1024.jpg":"1024x676","o_25085390_640.jpg":"640x423","o_25085390_480.jpg":"480x317","o_25085390_340.jpg":"340x224","o_25085390_220.jpg":"220x145","h_25085390_1280.jpg":"1280x854","h_25085390_1024.jpg":"1024x683","h_25085390_640.jpg":"640x427","h_25085390_480.jpg":"480x320","h_25085390_340.jpg":"340x227","h_25085390_220.jpg":"220x147","pp_25085390_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085390_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085390_640.jpg":"640x814","pp_25085390_480.jpg":"480x611","pp_25085390_340.jpg":"340x432","pp_25085390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x990","hd_25031653_1920.jpg":"1920x1080","k_25031653_1280.jpg":"1280x1280","k_25031653_1024.jpg":"1024x1024","k_25031653_640.jpg":"640x640","k_25031653_480.jpg":"480x480","k_25031653_340.jpg":"340x340","k_25031653_220.jpg":"220x220","o_25031653_1280.jpg":"1280x660","o_25031653_1024.jpg":"1024x528","o_25031653_640.jpg":"640x330","o_25031653_480.jpg":"480x247","o_25031653_340.jpg":"340x175","o_25031653_220.jpg":"220x113","h_25031653_1280.jpg":"1280x854","h_25031653_1024.jpg":"1024x683","h_25031653_640.jpg":"640x427","h_25031653_480.jpg":"480x320","h_25031653_340.jpg":"340x227","h_25031653_220.jpg":"220x147","pp_25031653_1280.jpg":"1280x1628","pp_25031653_1024.jpg":"1024x1303","pp_25031653_640.jpg":"640x814","pp_25031653_480.jpg":"480x611","pp_25031653_340.jpg":"340x432","pp_25031653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1118","hd_24865384_1920.jpg":"1920x1080","k_24865384_1280.jpg":"1280x1280","k_24865384_1024.jpg":"1024x1024","k_24865384_640.jpg":"640x640","k_24865384_480.jpg":"480x480","k_24865384_340.jpg":"340x340","k_24865384_220.jpg":"220x220","o_24865384_1280.jpg":"1280x745","o_24865384_1024.jpg":"1024x596","o_24865384_640.jpg":"640x372","o_24865384_480.jpg":"480x279","o_24865384_340.jpg":"340x197","o_24865384_220.jpg":"220x128","h_24865384_1280.jpg":"1280x854","h_24865384_1024.jpg":"1024x683","h_24865384_640.jpg":"640x427","h_24865384_480.jpg":"480x320","h_24865384_340.jpg":"340x227","h_24865384_220.jpg":"220x147","pp_24865384_1280.jpg":"1280x1628","pp_24865384_1024.jpg":"1024x1303","pp_24865384_640.jpg":"640x814","pp_24865384_480.jpg":"480x611","pp_24865384_340.jpg":"340x432","pp_24865384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x981","hd_24865382_1920.jpg":"1920x1080","k_24865382_1280.jpg":"1280x1280","k_24865382_1024.jpg":"1024x1024","k_24865382_640.jpg":"640x640","k_24865382_480.jpg":"480x480","k_24865382_340.jpg":"340x340","k_24865382_220.jpg":"220x220","o_24865382_1280.jpg":"1280x654","o_24865382_1024.jpg":"1024x523","o_24865382_640.jpg":"640x327","o_24865382_480.jpg":"480x245","o_24865382_340.jpg":"340x173","o_24865382_220.jpg":"220x112","h_24865382_1280.jpg":"1280x854","h_24865382_1024.jpg":"1024x683","h_24865382_640.jpg":"640x427","h_24865382_480.jpg":"480x320","h_24865382_340.jpg":"340x227","h_24865382_220.jpg":"220x147","pp_24865382_1280.jpg":"1280x1628","pp_24865382_1024.jpg":"1024x1303","pp_24865382_640.jpg":"640x814","pp_24865382_480.jpg":"480x611","pp_24865382_340.jpg":"340x432","pp_24865382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_24847010_1920.jpg":"1920x1080","k_24847010_1280.jpg":"1280x1280","k_24847010_1024.jpg":"1024x1024","k_24847010_640.jpg":"640x640","k_24847010_480.jpg":"480x480","k_24847010_340.jpg":"340x340","k_24847010_220.jpg":"220x220","o_24847010_1280.jpg":"1280x816","o_24847010_1024.jpg":"1024x652","o_24847010_640.jpg":"640x408","o_24847010_480.jpg":"480x306","o_24847010_340.jpg":"340x216","o_24847010_220.jpg":"220x140","h_24847010_1280.jpg":"1280x854","h_24847010_1024.jpg":"1024x683","h_24847010_640.jpg":"640x427","h_24847010_480.jpg":"480x320","h_24847010_340.jpg":"340x227","h_24847010_220.jpg":"220x147","pp_24847010_1280.jpg":"1280x1628","pp_24847010_1024.jpg":"1024x1303","pp_24847010_640.jpg":"640x814","pp_24847010_480.jpg":"480x611","pp_24847010_340.jpg":"340x432","pp_24847010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_24374938_1920.jpg":"1920x1080","k_24374938_1280.jpg":"1280x1280","k_24374938_1024.jpg":"1024x1024","k_24374938_640.jpg":"640x640","k_24374938_480.jpg":"480x480","k_24374938_340.jpg":"340x340","k_24374938_220.jpg":"220x220","o_24374938_1280.jpg":"1280x890","o_24374938_1024.jpg":"1024x712","o_24374938_640.jpg":"640x445","o_24374938_480.jpg":"480x333","o_24374938_340.jpg":"340x236","o_24374938_220.jpg":"220x152","h_24374938_1280.jpg":"1280x854","h_24374938_1024.jpg":"1024x683","h_24374938_640.jpg":"640x427","h_24374938_480.jpg":"480x320","h_24374938_340.jpg":"340x227","h_24374938_220.jpg":"220x147","pp_24374938_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374938_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374938_640.jpg":"640x814","pp_24374938_480.jpg":"480x611","pp_24374938_340.jpg":"340x432","pp_24374938_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5591803 Threads: 77 Questions: 999885494 Slow queries: 0 Opens: 177150 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.812 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8956282 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore-1298311 [printLink] => /split/tko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore-1298311?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705855 [name] => pelegrinka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-10 23:03:25 [main_article_id] => 0 [alias] => pelegrinka [link] => /tag/pelegrinka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679291 [name] => Manuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manus [link] => /tag/manus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 238790 [name] => Small Mall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => small-mall [link] => /tag/small-mall ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča o masakru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad Split laže kada kaže da nije mogao sačuvati pelegrinku! Stručnjaci tumače što se sve moglo učiniti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085390.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot Facebook [mainImageDesc] =>

Nema je više...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085390.jpg [title] =>

Nema je više...

Screenshot Facebook ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25031653.jpg [title] =>

‘Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku‘, kaže urbanistica Ines Berlengi

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24865384.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24865382.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24847010.jpg [title] =>

Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24374938.jpg [title] =>

Siniša Gašparević: Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rušenje pelegrinke na Manušu, gdje su nastavljeni radovi za poslovno-garažni kompleks “Small Mall”, izazvalo je veliko nezadovoljstvo građana, a reagirale su i brojne političke stranke.

Pokušali smo raspetljati pitanja koja je javno postavio dogradonačelnik Bojan Ivošević: Tko je odgovoran zašto nije bilo spomena pelegrinke u lokacijskoj dozvoli? Je li GUP doista za sve kriv? Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

---

---

Kao prvo, lokacijska dozvola iz 2009. koju spominje Ivošević mijenjala se 2014. godine, kad je pročelnik Ureda za izdavanje dozvola bio Teo Vojković, koji je u Puljkovoj vlasti na čelu Upravnog odjela za urbanizam i građenje. S izmjenom lokacijske dozvole iz 2014., koju je supotpisao Vojković, izmijenjen je smještaj građevine i veličina, kao i bruto površina. Dakle, radilo se o značajnijim izmjenama, ali propustilo se zaštititi pelegrinku.

---

image

Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

Ante Čizmić/Cropix
---

Je li GUP kriv za smrt pelegrinke? Urbanistica Ines Berlengi iz tvrtke “GIS plan”, koja je bila jedan od izrađivača GUP-a iz 2005., tvrdi da je se kod izdavanja dozvole moglo zaštititi.

– U članku 53. GUP-a, koji se odnosi na zaštitu, uređivanje i dogradnju blokovske izgradnje 19. i 20. stoljeća, a u tu zonu spada i budući objekt, jedna od točaka općih pravila kaže: “zaštita i održavanje kvalitetnih stabala na uličnim parcelama. Čuvanje i obnova postojećih drvoreda, te sadnja novih gdje postojeći uvjeti to omogućavaju”. Dakle, u općem pravilu za tu zonu stoji takva stavka – napominje urbanistica.

Dakle, oni su morali sačuvati to stablo i u lokacijskoj dozvoli?

– Oni su prepisujući kao lokacijski uvjet to opće pravilo mogli nametnuti u izdavanju lokacijske dozvole – ističe Berlengi i dodaje kako je Split grad koji donosi planove i izdaje dozvole te se ne može žaliti kao drugi gradovi koji nisu u poziciji da sebi izdaju dozvole.

– Meni je dosta upitno tvrditi da se Grad može štititi samo GUP-om. Grad donosi Odluku o komunalnom redu, koja, na primjer, propisuje ponašanje u Palači. To nije propisano GUP-om niti mora u njemu biti zapisano. Grad je dosta slobodan u donošenju svojih odluka. Sve njih on može primijeniti kod izdavanja dozvola. Ne mogu se stalno izvlačiti na nepostojanje nečega u GUP-u.

Postoje načini zaštite zelene infrastrukture grada. Na primjer, “Parkovi i nasadi” izradili su Strategiju razvoja sustava zelenih površina Grada Splita za razdoblje 2017. – 2025. – kaže Ines Berlengi.

No “Parkovi i nasadi” nisu uvrstili stradalu pelegrinku u svoj zeleni katastar zaštićenog zelenila, kako doznajemo od direktora Siniše Gašparevića.

– U našem katastru ne držimo ono što nije pod našim održavanjem – tako ne držimo Marjan, ono što je na privatnim površinama. Ne držimo ni istočne kvartove grada. Kako ćemo držati nešto na što ne pazimo? – pita se.

Nije li ovdje na Manušu u pitanju gradska površina na kojoj je Grad prodao pravo građenja?

– Ja to ne znam, u to se ne razumijem. Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao. Vidjeli ste kakvo je to područje bilo zadnjih 30 godina. Nije se kosilo, a tu je bio rasadnik pajasena. Pod našim održavanjem je 25.000 stabala koja su dio zelenog katastra, a sigurno da u Splitu ima do sto tisuća stabala – kaže direktor “Parkova i nasada”.

---

image

Siniša Gašparević: Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao

Paun Paunović/Cropix
---

Sadašnji pročelnik Teo Vojković potpisao je izmjene i dopune lokacijske dozvole za “Small Mall”, nakon što je Ivo Baldasar potpisao ugovor s tvrtkom “Centar Brač”.

Ugovorom je ukinuto pravo građenja na nekim česticama, a osnovano je na drugim. Izmijenjen je projekt, ali nije zaštićena pelegrinka. Nakon lokacijske dozvole Vojković je supotpisao i građevinsku dozvolu 2015. po kojoj se obavljaju sadašnji radovi. Naime, nedavno je ta dozvola izmijenjena, ali samo zbog promjene imena investitora, s “Centra Brač” na “Small Mall”, a uvjeti građenja su isti za zemljane radove koji se izvode.

Dakle, zašto Vojković nije zaštitio pelegrinku kao ondašnji pročelnik i što misli o izjavi urbanistice Berlengi? Poslali smo upit, ali još nismo dobili odgovor. Poslali smo upit, na koji također očekujemo odgovor, i dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću.

Pitali smo zašto je naveo samo lokacijsku dozvolu iz 2009. kad je ona mijenjana 2014. Poslali smo mu mišljenje urbanistice Berlengi i pitali ga je li prešutio izmjenu 2014. zato jer je tada, kao i sada, bio isti pročelnik.

Poslali smo upit prokuristu tvrtke “Small Mall” Ibrici Zulfikarpašiću zašto je pelegrinka srušena, iako je prikazana u vizualizaciji projekta koji je on poslao medijima najavljujući početak radova.

– Svi radovi, pa i uklanjanje postojećeg raslinja, odvijaju se prema važećoj dozvoli za građenje te u skladu s postojećim GUP-om i propisima. Predložene izmjene i dopune važećih dozvola zatražene su u cilju unapređenja kvalitete projekta. Kako je obuhvat podzemnog dijela isti, započeli smo s arheološkim istraživanjima i radovima iskopa i dovršetka zaštite građevinske jame prema postojećoj dozvoli za građenje.

Nažalost, drvo pelegrinke bilo je unutar obuhvata podzemnog dijela objekta, tj. garaže, i unutar zone arheoloških istraživanja te iskopa i zato je moralo biti uklonjeno sukladno postojećoj građevinskoj dozvoli. Posječeno drvo nije označeno u Katastru zelenila grada Splita, jer je od trenutka izdavanja dozvole i po inicijalnom projektu bilo razvidno da će tijekom radova biti uklonjeno – odgovorio je Zulfikarpašić, dodajući da će njegova tvrtka, s obzirom na interes javnosti, u najkraćem roku predstaviti sve detalje vezane uz projekt.

---

image

‘Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku‘, kaže urbanistica Ines Berlengi

Saša Burić/Cropix
---

Ostaje pitanje zašto je investitor javnosti prikazao projekt 3LHD-a u kojem je sačuvana pelegrinka, za koji još nije dobio dozvolu, a izvodi radove po projektu Studija XXL iz 2015., koji je nije namjeravao sačuvati i koji je predviđao manje hortikulture. Poslali smo o pelegrinki upit studiju 3LHD, po čijem bi se projektu mogao graditi “Small Mall”, ali od njih nismo dobili komentar.

Upravo je u tijeku izmjena lokacijske dozvole koju je zatražio investitor “Small Mall”. Ines Berlengi kaže da je u izmjenu lokacijske dozvole Grad mogao staviti uvjete da se zaštiti pelegrinka.

– Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku – zaključuje Ines Berlengi.

No iako je “Small Mall”, prema podacima s Geoportala, podnio novi zahtjev 24. travnja 2023. za izmjenu lokacijske dozvole, Vojkovićev Upravni odjel još je još nije izdao. Ispada kako je odgađanje izdavanja nove lokacijske dozvole ostavilo dovoljno vremena da bageri unište voljeno stablo Splićana jer su postupali po dozvoli koje je izdao Vojkovićev ured dok je on bio pročelnik Ive Baldasara, a u kojoj, što bi rekao Ivošević, “nema spomena navedenog stabla”. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot Facebook Saša Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Paun Paunović/Cropix
Screenshot Facebook

Nema je više...

Saša Burić/Cropix

‘Sad je kasno, ali mogli su u novoj lokacijskoj dozvoli po kojoj se radi novi glavni projekt propisati uvjete kojima bi se zaštitilo pelegrinku‘, kaže urbanistica Ines Berlengi

Ante Čizmić/Cropix

Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

Paun Paunović/Cropix

Siniša Gašparević: Znam da ta koštela nije bila pod našim održavanjem. Nismo se brinuli ni za što na tom terenu, niti je nas itko išta pitao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore-1298311 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb1a8629bc9b75d5c7a7b4a4744dc46b1173036a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+Split+la%C5%BEe+kada+ka%C5%BEe+da+nije+mogao+sa%C4%8Duvati+pelegrinku%21+Stru%C4%8Dnjaci+tuma%C4%8De+%C5%A1to+se+sve+moglo+u%C4%8Diniti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore-1298311 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-odgovoran-sto-pelegrinka-nije-spomenuta-u-lokacijskoj-dozvoli-je-li-gup-za-sve-kriv-potrazili-smo-odgovore-1298311 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča o masakru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitpriča o masakru

Grad Split laže kada kaže da nije mogao sačuvati pelegrinku! Stručnjaci tumače što se sve moglo učiniti

Piše Sandi Vidulić
14. lipnja 2023. - 11:32

Rušenje pelegrinke na Manušu, gdje su nastavljeni radovi za poslovno-garažni kompleks “Small Mall”, izazvalo je veliko nezadovoljstvo građana, a reagirale su i brojne političke stranke.

Pokušali smo raspetljati pitanja koja je javno postavio dogradonačelnik Bojan Ivošević: Tko je odgovoran zašto nije bilo spomena pelegrinke u lokacijskoj dozvoli? Je li GUP doista za sve kriv? Zašto stablo nije zavedeno u zelenom katastru?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:21