StoryEditorOCM
Splitprošla je godina...

Tko je otrovao konje na Marjanu? Pitali smo ravnatelja Zoološkog je li ljut zbog svega, ali i o višku radnih sati

Piše Marin Prvan
14. lipnja 2023. - 08:03

Nedavno smo se prisjetili kako je 04. lipnja 2022. godine u ZOO vrtu na Marjanu uginulo troje konja - najvjerojatnije od posljedica trovanja. 

Istovremeno smo istaknuli kako - ni godinu dana nakon nemilog događaja - javnosti još uvijek nisu dostupni rezultati toksikološke analize. Zašto? Pa, zato jer nisu privedeni kraju.

Zataškava li se užas na Marjanu od prije godinu dana? Djelatnik Zoološkog ozbiljno sumnja: Simptomi su bili stravični

U međuvremenu smo kontaktirali i državno odvjetništvo koje još uvijek nije odgovorilo na naš upit.

Stoga, odlučili smo se obratiti glavnome odgovornome za - sada mrtve - dva ponija i jednog konja, ravnatelju ustanove Nediljku Ževrnji, kako bismo od njega doznali što on misli o čitavom ovom slučaju. Je li ljut, razočaran, tužan?

Evo što nam je rekao...

image
Paun Paunovic/Cropix

Koji su po vama razlozi ovakvog kašnjenja toksikološke analize?  Na 13. sjednici gradskog vijeća predsjednica Upravno vijeće ustanove je ustvrdilo da ste poslali više požurnica vezanih za toksikološku analizu mrtvih konja. Možete li nas informirati kada i kome ste poslali požurnice, te što vam je - i je li uopće - odgovoreno?

- Ustanova je više puta kontaktirala nadležno Državno odvjetništvo, koje je dalo odgovor da je istraga u tijeku.

Kako ste zadovoljni radon institucija čiji je posao bio da utvrde detalje tog slučaja?  Želite li ovim putem dati neku kritiku ili komentar na (ne)učinjeno?

- Ustanova nije ovlaštena davati komentare o radu drugih tijela.

image
Paun Paunovic/Cropix

U zapisniku 13. sjednice UV stoji da nikakav optužni prijedlog protiv vas i ustanove nije podnesen, dok mi, iz dobro provjerenih izvora, saznajemo da jest. Da li je optužni prijedlog podnesen ili nije?

- Ustanova nije zaprimila nikakav Optužni prijedlog. (op.a. ako nije "zaprimljen" ne znači da nije "podnesen")

Iz kojeg razloga je bilo potrebno više mjeseci za instalaciju videonadzora u Zoološki (nakon smrti triju životinja)?

- Instalacija video nadzora odrađena je po pravilima struke, poštujući proceduru (zahtjev Gradu za odobrenje financijskih sredstava za nabavu i montažu; prikupljanje ponuda; operativna montaža; sklapanje ugovora i dr.).

image
Paun Paunovic/Cropix

Neki vaši djelatnici tvrde da se u ZOO-u, i nakon ukazivanja inspekcije na nepravilnosti, i dalje efektivno radi po 50-ak sati... Procjenjujete li da postoji opasnost od kažnjavanja ustanove zbog ovakve prakse?

- Ustanova organizira rad i radno vrijeme sukladno odredbama Zakona o radu, te sukladno broju zaposlenih. Upravo zbog nedostatnog broja zaposlenika u ZOO vrtu, a sve kako bi bilo sukladno odredbama Zakona o radu, radno vrijeme ZOO vrta nije produženo što je bila uobičajena praksa s produženjem dnevnog dijela dana. Uvažavajući Zaključak Grada o zabrani zasnivanja radnih odnosa, Ustanova je od rujna 2022. godine podnijela više zahtjeva za raspisivanje natječaja o zapošljavanju radnika za upražnjena radna mjesta/zamjeni radnika na dugotrajnom bolovanju.

Iz Zapisnika Upravnog vijeća sa XIII. Sjednice pod poslovnim brojem Klasa: 612-05/22- 01/165, Ur.broj: 2181-119-22-2 od 12. prosinca 2022. godine, razvidno je da do dana održavanja Sjednice Ustanova nije zaprimila Zaključak Grada za popunu traženih radnih mjesta, a takva je situacija i danas. Budući se u svojim pitanjima pozivate na Zapisnik Upravnog vijeća sa XIII. Sjednice pod poslovnim brojem Klasa: 612-05/22-01/165, Ur.broj: 2181-119-22-2 od 12. prosinca 2022. godine, skreće se pažnja na zaključak (str.2.) – „Nitko drugi od zaposlenika nije izrazio nezadovoljstvo vezano za rad i radne uvjete u ustanovi.“

image
Paun Paunovic/Cropix

Ravnatelj se, doduše, oglušio odgovoriti na još dva pitanja koja smo mu postavili.

1. Zašto pronalazak stakla po životinjskim nastambama niste prijavili policiji?

Naime nakon što su - po riječima zaposlenika koji su u toj akciji sudjelovali - pronađene krhotine stakla u štalskim nastambama, nalaznici su ga pokušali uručiti Ževrnji. Međutim, on ga je odbio preuzeti i sve prijaviti policiji. Štoviše, ravnatelj tvrdi da navedeno staklo nije postojalo.

2. Već je drugi put odbijeno izvješće o radu Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta Split... Je li Upravno vijeće zadovoljno ovakvim ishodom i gleda li se išta poduzeti po ovom pitanju?

Iako ovo nije provjerena informacije, sasvim je moguće da je ovime ostvaren presedan jedinog ravnatelja u povijesti Splita kojem je dva puta odbijeno izvješće, a on je i dalje ravnatelj. A, znate kako se kaže: Treća sreća!

Dok za tri marjanska konja ostaje tuga najveća... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:14