stdClass Object ( [id] => 1219688 [title] => Tko nam to dolazi pišati u Pirju? Tko prati vijesti iz Splita, zaključio bi da su mladi sa Zapada - teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču [alias] => tko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko prati vijesti iz Splita ovog ljeta, zaključio bi da su mladi iz zapadnih zemljama, kao i Azije, teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču. U Japanu je, recimo, njihova vlada zabrinuta zato što mladi ne piju dovoljno alkohola. Dobro ste pročitali, trijeznost mladih Japanaca i Japanki problem je ne samo njihovim proizvođačima alkoholnih pića, nego je postala i državna briga. Pa je Nacionalna porezna uprava ovih dana raspisala natječaj za ideje kako učiniti konzumaciju alkohola privlačnijom mladima i tako pomoći gospodarstvu.

---

image

‘Napad’ turista na ulazna vrata stambene zgrade u staroj gradskoj jezgri Screenshot/videonadzor/Čitatelj/

Screenshot/videonadzor/Čitatelj/
---

Postoji više znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da je konzumacija alkohola opala među mladima od početka 2000-ih do danas u zemljama s visokim prihodima. Udio mladih u dobi od 16 do 24 godine u Engleskoj koji su prijavili da su pili pao je sa 67 posto u 2002. na 41 posto u 2019. godini.

Na Islandu je istraživanje “Zdravstveno ponašanje djece školske dobi” pokazalo da manje tinejdžera pije i ima seks u odnosu na 2006. godinu.

Idemo na drugu stranu globusa. Podaci koje je nedavno objavio Australski zavod za statistiku također pokazuju da je konzumacija alkohola u Australiji dosegnula najnižu točku od ranih 1960-ih, nakon što je u stalnom padu od sredine 2000-ih.

Kako navodi “European Journal of Public Health”, koji izdaje Sveučilište Oxford, vrijeme i opseg opadanja konzumacije alkohola među adolescentima značajno se razlikuje među zemljama. Pad je počeo u SAD-u prije 1999. godine, nakon čega su uslijedile zemlje sjeverne Europe početkom 2000-ih, te zapadna Europa i Australija sredinom 2000-ih. Najveći pad zabilježen je u sjevernoj Europi i Velikoj Britaniji, a najmanje se smanjilo ispijanje alkohola među mladima u istočnoj i južnoj Europi.

Adio alkoholu

Razloga za smanjenu konzumaciju alkohola ima nekoliko, a često se navodi ekonomska nesigurnost među mladima. Oni žele imati više kontrole nad svojim postupcima, za razliku od prethodnih generacija, koje su bile bezbrižnije u njihovoj dobi. Istraživanja su pokazala da se mladi u visokorazvijenim zemljama osjećaju neizvjesnije od generacije svojih roditelja kad su bili njihove dobi. Počevši od klimatskih promjena, planiranja karijere, uspjeha u školi... sve više je pritisaka koji utječu na potrebu da se zadrži samokontrolu, ali i na veću stopu psihičkih bolesti među mladima.

Kao idući razlog smanjene konzumacije alkohola navode se nove tehnologije, koje utječu na to da svaka pijana glupost koju napravite bude snimljena i završi na društvenim mrežama, pa da to vide prijatelji, obitelj i budući poslodavci. S druge strane, tehnologija omogućuje da se više vremena provodi kod kuće u online druženju, umjesto u kafićima.

Također, istraživači kažu da djeca danas više komuniciraju s roditeljima pa smatraju da se i zbog toga manje okreću alkoholu. Na koncu, mladi su više zdravstveno osviješteni, pokazuju ankete, zanimaju ih prakse povezane sa zdravim životom. Stoga manje pozitivno nego prije gledaju na povraćanje i nesvjestice, jer ih brine mentalno zdravlje.

Mlade o kojima je riječ naziva se “generacijom Z”; oni su rođeni od 1997. do 2012. Milenijalci su nešto stariji, rođeni su u razdoblju od 1981. do 1996. No i za njih istraživanja pokazuju da manje piju od “generacije X”, u koju spadaju rođeni od 1965. do 1980.

---

image

Split, 070622.
Gradska setnja po mijestima gdje se mladi i turisti zabavljaju.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix
---

Međutim, izgleda da nije sve bajno kako se na prvi pogled čini. “Razumna generacija”, kako zovu “generaciju Z”, “riskira propuštanje životnih iskustava”, upozoravaju terapeuti, o čemu je ovih dana pisao The Guardian oslanjajući se na izvješća o porastu socijalne anksioznosti među pretjerano opreznim mladićima i djevojkama do 25 godina, koji često “vise” na internetu.

Primijećeno je da takvi mladi trezvenjaci, koji rade od kuće i sve češće ostaju unutar zone sigurnosti, koja uključuje malu mrežu istomišljenika s kojima uglavnom online komuniciraju, riskiraju nevolje. Naime, terapeuti upozoravaju na opasnosti koje čekaju takve osobe kad se suoče s problemima i okrutnostima koje donosi stvarni svijet. To očito brine engleske stručnjake dotle da je psihoterapeutkinja Natalie Phillips za The Guardian rekla: “Imam osjećaj da ova generacija vjerojatno propušta griješiti i osjećati se mladom.

Otkrića projekta ‘Sinus’

Mislim da su prilično stari prije svog vremena.”

Pa dobro, vjerojatno ste se zapitali čitajući ove retke, tko onda kod nas dolazi ovo ljeto? Domaći novinski stupci i portali puni su izvještaja i zgražanja o izgredima koje, kao nikad do sada, priređuju mladi turisti iz visokorazvijenih zemalja. Takvi mokre po palcu Grgura Ninskog i u Pirju u Marmontovoj ulici. Dapače, uriniraju po čitavoj Marmontovoj. Zapravo, gdje stignu... A loču u količinama na koje njihovi roditelji nisu ni pomišljali kad su ovamo dolazili kao turisti, pa mrtvi pijani noću bauljaju, uznemiravaju stanare i leže po ulicama. Mobitelima čak snimaju svoje “podvige”.

No je li pogrešno sve mlade stavljati u isti koš? Mr. sc. Mirko Petrić, stručni savjetnik u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Područni centar Split, smatra kako kod tumačenja ponašanja mladih u obzir treba uzeti razlike među klasama kojim pripadaju.

---

image

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix
---

– Kad se u nas govori o mladima, najčešće im se još uvijek pristupa kao da su homogena skupina. Međutim, u zapadnim zemljama nije tako: ondje postoji svijest o klasnim razlikama, pa stoga i o tome kakvo se ponašanje i interesi očekuju od mladih pripadnika pojedinih klasa. Ljude zbunjuje to što u medijima čitaju kako se pripadnici “generacije Z” “plaše života” i svega što on donosi, kako mnogi među njima žive asketskim životnim stilom, misle o okolišu i klimatskim promjenama. A onda u gradskim jezgrama dalmatinskih gradova, ponajviše u Splitu, svaki dan svjedoče scenama koje znatno odudaraju od takvih predodžbi: neobuzdanom opijanju i razularenom ponašanju pripadnika upravo te generacije do 25 godina – kazuje Petrić.

– O čemu je riječ postaje jasno konzultiramo li, primjerice, rezultate njemačkih istraživanja u okviru projekta “Sinus”. Naime, nama dolaze mladi ondje označeni kao pripadnici “potrošačko-hedonističkog” životnog stila i poneki iz tzv. adaptivno-pragmatične sredine. Riječ je o skupinama koje se nalaze tek malo više na društvenoj ljestvici od prekarnih mladih iz “potklase”. Smatraju se otprilike nižom srednjom klasom, a dio ide i nešto malo više od toga – napominje Petrić, te dodaje kako nemamo mlade turiste s interesima koji pripadaju boljestojećim klasama.

– Kod nas, međutim, očito nema mladih koji pripadaju “tradicionalnom”, “nostalgično-građanskom” ili “novom ekološkom” miljeu srednje klase, niti najvišim slojevima u kojima, po “Sinusu”, nalazimo “elitno-konzervativne” i “postmaterijalističke” mlade, ili pak “ekspeditivne” i “performere” iz poslovnih sfera – objašnjava sociolog.

– Prema istraživanjima koje sam provodio sa suradnicima, posljednje razdoblje kad smo u Splitu imali prilike vidjeti mlade u potrazi za autentičnim gradskim životom i s razvijenim kulturnim interesima bilo je razdoblje od konca devedesetih do približno polovine prvog desetljeća 21. stoljeća. Promjena profila turista koincidira s preuređenjem Rive, koja je tom prostoru oduzela urbanost, odnosno pretvorila ga u red suvenirnica i niz mogućnosti za ispijanje pića na suncu. Eksplozija opijanja i razularenog ponašanja događa se, međutim, nakon što u Split stiže i u njemu se zadržava festival Ultra. Ne treba zanemariti ni sve jeftinije zrakoplovne karte, kao ni organizirane ture opijanja, tzv. pub crawl tours, u kojima sudjeluju mladi iz “potrošačko-hedonističkog” miljea niže srednje klase, a koje su najbolji dokaz da se turizam ove vrste Splitu nipošto nije dogodio slučajno. Poduzetnici koji zaradu zasnivaju na hostelskom smještaju i ovakvim turama svoju su ponudu vješto i sustavno oglašavali na društvenim mrežama, te računali s efektima kojima je ona, nažalost, urodila – napominje Mirko Petrić, koji smatra kako neće biti lako izvući se iz negativne spirale u koju se potonulo.

---

image

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix
---

– Budući da se u međuvremenu pronio glas o Splitu kao mjestu u kojem su vlasti izrazito permisivne, odnosno u kojem razularenost nema nikakvih posljedica, situacija je eskalirala i neće je biti lako preokrenuti. Bar tako pokazuju iskustva drugih destinacija koje su upale u začarani krug jeftinog party turizma – zaključuje Petrić. On je u koautorstvu s Ingom Tomić-Koludrović i Ivanom Puzekom u knjizi “Senior turizam” objavio članak u kojem na primjeru splitske jezgre pokazuju kako bi turizam usmjeren na osobe starije od pedeset godina imao prednosti kao model održivog turizma, jer bi stariji turisti, koji su obrazovaniji nego mladi “party turisti”, bili zainteresiraniji za vrednote grada i lokalni način života.

Zanimljivo je da su, prema istraživanjima, pripadnici “generacije Z” izrazili želju da, ako idu na put, žele odsjesti u boljem smještaju. Dakle, nije im ideal da se njih deset gužva u jednom stanu. No ako prihvatimo tezu da kod nas ne dolaze pripadnici klase mladih koji žele doživjeti autentično iskustvo posebnosti lokalne zajednice, jer toga više nema – budući da je gradska jezgra gotovo opustjela od stanovnika, a preplavili su je hosteli, fast food usluge, restorani i kafići s uglavnom unificiranom ponudom, od čijih štekata se teško kretati – opet ostaje pitanje zašto je ove godine toliko gore nego prije.

’Osvetnička’ putovanja

Prije ove turističke sezone, u zapadnim je medijima skovan pojam “osvetničkog putovanja” (revenge travel). Nije stvar u tome da se trebalo osvetiti Hrvatskoj ili Crnoj Gori iz nekog razloga, nego je ta sintagma trebala značiti kako valja nadoknaditi vrijeme izgubljeno u “lockdownu”, za vrijeme pandemije koronavirusa. No ovo što se događa noću po javnim prostorima nalikuje ekskurziji koja se posve otela kontroli, kao da je učitelj ostavio djecu da divljaju bez nadzora. Kasnije analize možda će pokazati je li se “revenge travel” izrodio u neplaniranu raskalašenost i ima li to veze sa susprezanjem koje je trajalo dvije godine.

No već sada možemo zaključiti da se dogodila velika promjena na temelju odgovora koje smo dobili od Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Naime, za potrebe ovoga teksta odlučili smo usporediti dvije turističke godine: 2019., koja je do sada bila rekordna po broju noćenja, i sezonu 2022. godine. Uzeli smo razdoblje od 1. lipnja do 21. kolovoza i upitali smo koliko je na području grada Splita svake od tih godina, u dotičnom razdoblju, policija sankcionirala prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a po članku 14., koji se odnosi na vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana.

Iz Policijske uprave nam je odgovoreno kako su na području grada Splita policijski službenici od 1. lipnja do 21. kolovoza 2019. godine sankcionirali šest osoba zbog počinjenja prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Od toga pet hrvatskih državljana i jednog stranog. Dok je u istom razdoblju ove, 2022. godine sankcionirano devet osoba zbog istoga prekršaja, od čega osam stranih i jedan hrvatski državljanin.

Samo u deset dana u kolovozu policajci su sankcionirali tri takva prekršaja, od toga se jedan hrvatski državljanin gol šetao po Marmontovoj, a u dva navrata su zatekli strance kako uriniraju, jednog na javnom mjestu, a drugog u Marmontovoj.

Također, kažu iz PU, u tih deset dana kolovoza policija je ukupno sankcionirala 42 prekršaja protiv javnog reda i mira.

Dakle, što se tiče prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, koji u pravilu izazivaju najviše reakcija, primjetna je velika razlika. Od onog što je policija ustanovila, a iz gradske jezgre govore da zapravo toga ima još više, ove godine je porast za jednu trećinu takvih prekršaja. No, još zanimljivije, dok su 2019. gotovo isključivo domaći ljudi radili prekršaje s omjerom 5:1, ove godine situacija je potpuno obrnuta. Sad stranci posve dominiraju u skandaloznim neredima, i to s još većim omjerom: 8:1.

---

image

Split, 010821.
Okupljanje mladih na plazi Bacvice nakon sto se u subotu u ponoc zatvaraju svi klubovi.
Na fotografiji: mladi na plazi.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix
---

Inače, iz PU splitsko-dalmatinske su dodali kako je do 22. kolovoza ove godine u Splitu boravilo 546.859 turista, od čega 90,35 posto stranih i 9,65 posto domaćih.

Zanimljivo je da je znatno veći broj prekršaja protiv javnog reda i mira zabilježen u istom razdoblju prije tri godine. Tako je, po policijskim statistikama, u 2019. evidentirano 555 prekršaja iz Zakona o prekršajima javnog reda i mira, dok su u istome razdoblju 2022. godine evidentirana 422 takva prekršaja. Dakle, otprilike jedna četvrtina prekršaja više počinjeno je ranije, ali kako su prekršaji protiv javnog reda i mira široko područje, koje obuhvaća i pse bez uzice, a područje grada Splita se odnosi i na Brda, tako 2019. neće biti osobito zapamćena. Jer iako je bilo više prekršaja, nije bilo toliko incidenata koji vrijeđaju kolektivni osjećaj morala. Niti su se od njih građani toliko osjećali ugroženima.

Iz Policijske uprave su nam odgovorili kako su “unatoč složenosti i brojnosti poslova s ozbiljnim rizikom za zdravlje i imovinu, policijski službenici u realno optimalnom broju dnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u samoj gradskoj jezgri”. Napominju kako oni “redovito iniciraju i odazivaju se na inicijative za zajednička postupanja sa svim institucijama koje se bave problematikom upravljanja gradskom jezgrom, često s Gradom Splitom i Državnim inspektoratom”.

– Inicirali smo i kao potporu iznalaženju modela cjelovitog rješenja pokrenuli razgovore o sustavu videonadzora javnih površina, angažiranju zaštitara na javnim površinama, a na poziv ćemo, kao zainteresirana strana s iskustvom u polju sigurnosti zajednice, davanjem preporuka i mišljenja sudjelovati i kod kreiranja životnijih i svrhovitijih odluka o komunalnom redu, radnom vremenu ugostiteljskih objekata, planiranju zona zabave i mjesta javnih okupljanja – odgovorili su nam iz Policijske uprave, dodajući kako će na poziv sudjelovati i kod izrade strategije razvoja turističke destinacije.

Nezadovoljni Getani

Međutim, lokalna zajednica udružena u inicijativu “Get Getanima”, koja živi u gradskoj jezgri, nije zadovoljna. Ovih dana poslali su priopćenje u kojem traže od nadređenih zabranu javnog okupljanja 20 i više ljudi radi pub crawlova, reguliranje glazbe i koncerata uživo, žurno uvođenje noćne smjene za komunalne redare...

No pošast se proširila i izvan splitske jezgre. Stanari Zrinsko-frankopanske ulice, kvarta Skalice koji je blizu stadiona Poljud, žale se da ne mogu spavati jer ih u kasnim noćnim satima uznemiruju horde pijanih turista, koje im pri povratku iz noćnog kluba “Vanilla” lupaju po vratima portuna, razbijaju stakla, šaraju po zidovima i staklima sprejem i oštećuju retrovizore. Građani se osjećaju bespomoćno, policija ponekad iziđe na teren, ali htjeli bi češće policijske ophodnje u svojim četvrtima, jer smatraju da ih policija bolje štiti kad Torcida ide na utakmice Hajduka.

Također, predio koji gravitira splitskim Bačvicama nema noću mira od turista koji se preko Bregovite ulice spuštaju do pub crawl kluba na kupalištu nakon ponoći.

Gradonačelnik Ivica Puljak nedavno je najavio da će pojačati patrole komunalnih redara u suradnji s policijom.

– Primjetno je, međutim, da promjenom strukture gostiju, koji su mahom mlađe životne dobi, ove godine imamo veći broj prekršajnih djela vezanih uz kršenje javnog reda i mira – kazao je Puljak.

Predvidjet će se i prisutnost zaštitara u centru grada, koji će u suradnji s policijom djelovati na suzbijanju neprimjerenog ponašanja. Dugoročno i sveobuhvatnim aktivnostima radit će se i na promjeni strukture gostiju, objavio je gradonačelnik u priopćenju. Ukratko, Grad Split je, po gradonačelniku, dobio novu vrstu gostiju. Ali, on je sve mlade turiste strpao u isti koš! Najavio je za mlade represivne mjere, zaštitare i policiju, kako bi se suzbilo neprimjereno ponašanje, a dugoročno promijenilo strukturu gostiju. No kakva je poželjna struktura, to iz Grada Splita nisu obznanili. Prije se govorilo kako su to turisti dubljih džepova, ali očitovanje od ove vlasti o poželjnom profilu gostiju još čekamo.

Također, sadašnja vlast prilično odgađa donošenje ili izmjenu Odluke o komunalnom redu. Uzmemo li da su s prekidom od dva mjeseca na vlasti od lipnja prošle godine, imali su priliku temeljitije izmijeniti Odluku o komunalnom redu, koju često prozivaju kao uzrok nevolja koje se događaju u gradskoj jezgri. Međutim, jedino što je izmijenjeno u njihovu mandatu, u prosincu prošle godine, jest samo jedna rečenica kojom se u površine javne namjene uključio kopneni dio pomorskog dobra.

Kad se u prosincu pitalo zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića zašto je tako sitna izmjena napravljena, on je obećao kako će se sve ostalo mijenjati u novoj Odluci, za koju je tada, prije osam mjeseci, rekao da je u izradi. No turistička sezona je došla, a Split ju je dočekao potpuno nespreman, kao “grad koji se boji zalaska sunca”. A tko je od toga imao korist? Vlasnici pub crawlova i diskoteka koji ovog ljeta ostvaruju unosan biznis. Kao i vlasnici bespravnih bankomata, kojima se također mogao oduzeti posao da se prepisao članak ili dva u Odluci o komunalnom redu po uzoru na Dubrovnik. Ali, umjesto toga, govori se o temeljitoj izmjeni Odluke i svađa s Ministarstvom kulture oko nadležnosti za bespravne bankomate, a ekipa nezakonito ubire novac još ovu sezonu, dok se ne promijene bankomati zbog uvođenja eura. Dakle, ovo ljeto ostat će zabilježeno kao divno vrijeme za divljanje svake vrste. A kao odlična ideja za skidanje političke odgovornosti pokazalo se raspisati izbore uoči ljeta i ne biti kriv ni za što.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKA ANALIZA 2 0 17550 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 12:45:40 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-28 16:51:49 [modified_by] => 3157 [publish_up] => 2022-08-28 16:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4456 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23220802.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/22325452.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/21689206.png","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23153338.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23153276.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/18831084.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/18045136.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/18045142.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Duje Klaric\/Cropix","Screenshot\/videonadzor\/\u010citatelj\/","Get Getanima\/","Get Getanima\/","Nikola Vilic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

F B<\/p>","

Split, 070622.
\nGradska setnja po mijestima gdje se mladi i turisti zabavljaju.
","

\u2018Napad\u2019 turista na ulazna vrata stambene zgrade u staroj gradskoj jezgri Screenshot\/videonadzor\/\u010citatelj\/<\/p>","

popisana pirja<\/p>","

popi\u0161ana pirja<\/p>","

Split, 010821.
\nOkupljanje mladih na plazi Bacvice nakon sto se u subotu u ponoc zatvaraju svi klubovi.
\nNa fotografiji: mladi na plazi.
","

Split, 020621.
\nMr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
","

Split, 020621.
\nMr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1689x1083","hd_23220802_1920.jpg":"1920x1080","k_23220802_1280.jpg":"1280x1280","k_23220802_1024.jpg":"1024x1024","k_23220802_640.jpg":"640x640","k_23220802_480.jpg":"480x480","k_23220802_340.jpg":"340x340","k_23220802_220.jpg":"220x220","o_23220802_1280.jpg":"1280x820","o_23220802_1024.jpg":"1024x656","o_23220802_640.jpg":"640x410","o_23220802_480.jpg":"480x307","o_23220802_340.jpg":"340x218","o_23220802_220.jpg":"220x141","h_23220802_1280.jpg":"1280x854","h_23220802_1024.jpg":"1024x683","h_23220802_640.jpg":"640x427","h_23220802_480.jpg":"480x320","h_23220802_340.jpg":"340x227","h_23220802_220.jpg":"220x147","pp_23220802_1280.jpg":"1280x1628","pp_23220802_1024.jpg":"1024x1303","pp_23220802_640.jpg":"640x814","pp_23220802_480.jpg":"480x611","pp_23220802_340.jpg":"340x432","pp_23220802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_22325452_1920.jpg":"1920x1080","k_22325452_1280.jpg":"1280x1280","k_22325452_1024.jpg":"1024x1024","k_22325452_640.jpg":"640x640","k_22325452_480.jpg":"480x480","k_22325452_340.jpg":"340x340","k_22325452_220.jpg":"220x220","o_22325452_1280.jpg":"1280x826","o_22325452_1024.jpg":"1024x661","o_22325452_640.jpg":"640x413","o_22325452_480.jpg":"480x310","o_22325452_340.jpg":"340x219","o_22325452_220.jpg":"220x142","h_22325452_1280.jpg":"1280x854","h_22325452_1024.jpg":"1024x683","h_22325452_640.jpg":"640x427","h_22325452_480.jpg":"480x320","h_22325452_340.jpg":"340x227","h_22325452_220.jpg":"220x147","pp_22325452_1280.jpg":"1280x1628","pp_22325452_1024.jpg":"1024x1303","pp_22325452_640.jpg":"640x814","pp_22325452_480.jpg":"480x611","pp_22325452_340.jpg":"340x432","pp_22325452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1141x719","hd_21689206_1920.png":"1920x1080","k_21689206_1280.png":"1280x1280","k_21689206_1024.png":"1024x1024","k_21689206_640.png":"640x640","k_21689206_480.png":"480x480","k_21689206_340.png":"340x340","k_21689206_220.png":"220x220","o_21689206_1280.png":"1280x806","o_21689206_1024.png":"1024x645","o_21689206_640.png":"640x403","o_21689206_480.png":"480x302","o_21689206_340.png":"340x214","o_21689206_220.png":"220x138","h_21689206_1280.png":"1280x854","h_21689206_1024.png":"1024x683","h_21689206_640.png":"640x427","h_21689206_480.png":"480x320","h_21689206_340.png":"340x227","h_21689206_220.png":"220x147","pp_21689206_1280.png":"1280x1628","pp_21689206_1024.png":"1024x1303","pp_21689206_640.png":"640x814","pp_21689206_480.png":"480x611","pp_21689206_340.png":"340x432","pp_21689206_220.png":"220x280"},{"size0":"720x480","hd_23153338_1920.jpg":"1920x1080","k_23153338_1280.jpg":"1280x1280","k_23153338_1024.jpg":"1024x1024","k_23153338_640.jpg":"640x640","k_23153338_480.jpg":"480x480","k_23153338_340.jpg":"340x340","k_23153338_220.jpg":"220x220","o_23153338_1280.jpg":"1280x853","o_23153338_1024.jpg":"1024x682","o_23153338_640.jpg":"640x426","o_23153338_480.jpg":"480x320","o_23153338_340.jpg":"340x226","o_23153338_220.jpg":"220x146","h_23153338_1280.jpg":"1280x854","h_23153338_1024.jpg":"1024x683","h_23153338_640.jpg":"640x427","h_23153338_480.jpg":"480x320","h_23153338_340.jpg":"340x227","h_23153338_220.jpg":"220x147","pp_23153338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23153338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23153338_640.jpg":"640x814","pp_23153338_480.jpg":"480x611","pp_23153338_340.jpg":"340x432","pp_23153338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_23153276_1920.jpg":"1920x1080","k_23153276_1280.jpg":"1280x1280","k_23153276_1024.jpg":"1024x1024","k_23153276_640.jpg":"640x640","k_23153276_480.jpg":"480x480","k_23153276_340.jpg":"340x340","k_23153276_220.jpg":"220x220","o_23153276_1280.jpg":"1280x1706","o_23153276_1024.jpg":"1024x1365","o_23153276_640.jpg":"640x853","o_23153276_480.jpg":"480x640","o_23153276_340.jpg":"340x453","o_23153276_220.jpg":"220x293","h_23153276_1280.jpg":"1280x854","h_23153276_1024.jpg":"1024x683","h_23153276_640.jpg":"640x427","h_23153276_480.jpg":"480x320","h_23153276_340.jpg":"340x227","h_23153276_220.jpg":"220x147","pp_23153276_1280.jpg":"1280x1628","pp_23153276_1024.jpg":"1024x1303","pp_23153276_640.jpg":"640x814","pp_23153276_480.jpg":"480x611","pp_23153276_340.jpg":"340x432","pp_23153276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_18831084_1920.jpg":"1920x1080","k_18831084_1280.jpg":"1280x1280","k_18831084_1024.jpg":"1024x1024","k_18831084_640.jpg":"640x640","k_18831084_480.jpg":"480x480","k_18831084_340.jpg":"340x340","k_18831084_220.jpg":"220x220","o_18831084_1280.jpg":"1280x851","o_18831084_1024.jpg":"1024x681","o_18831084_640.jpg":"640x425","o_18831084_480.jpg":"480x319","o_18831084_340.jpg":"340x226","o_18831084_220.jpg":"220x146","h_18831084_1280.jpg":"1280x854","h_18831084_1024.jpg":"1024x683","h_18831084_640.jpg":"640x427","h_18831084_480.jpg":"480x320","h_18831084_340.jpg":"340x227","h_18831084_220.jpg":"220x147","pp_18831084_1280.jpg":"1280x1628","pp_18831084_1024.jpg":"1024x1303","pp_18831084_640.jpg":"640x814","pp_18831084_480.jpg":"480x611","pp_18831084_340.jpg":"340x432","pp_18831084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_18045136_1920.jpg":"1920x1080","k_18045136_1280.jpg":"1280x1280","k_18045136_1024.jpg":"1024x1024","k_18045136_640.jpg":"640x640","k_18045136_480.jpg":"480x480","k_18045136_340.jpg":"340x340","k_18045136_220.jpg":"220x220","o_18045136_1280.jpg":"1280x1918","o_18045136_1024.jpg":"1024x1534","o_18045136_640.jpg":"640x959","o_18045136_480.jpg":"480x719","o_18045136_340.jpg":"340x509","o_18045136_220.jpg":"220x329","h_18045136_1280.jpg":"1280x854","h_18045136_1024.jpg":"1024x683","h_18045136_640.jpg":"640x427","h_18045136_480.jpg":"480x320","h_18045136_340.jpg":"340x227","h_18045136_220.jpg":"220x147","pp_18045136_1280.jpg":"1280x1628","pp_18045136_1024.jpg":"1024x1303","pp_18045136_640.jpg":"640x814","pp_18045136_480.jpg":"480x611","pp_18045136_340.jpg":"340x432","pp_18045136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3002","hd_18045142_1920.jpg":"1920x1080","k_18045142_1280.jpg":"1280x1280","k_18045142_1024.jpg":"1024x1024","k_18045142_640.jpg":"640x640","k_18045142_480.jpg":"480x480","k_18045142_340.jpg":"340x340","k_18045142_220.jpg":"220x220","o_18045142_1280.jpg":"1280x2001","o_18045142_1024.jpg":"1024x1601","o_18045142_640.jpg":"640x1000","o_18045142_480.jpg":"480x750","o_18045142_340.jpg":"340x531","o_18045142_220.jpg":"220x343","h_18045142_1280.jpg":"1280x854","h_18045142_1024.jpg":"1024x683","h_18045142_640.jpg":"640x427","h_18045142_480.jpg":"480x320","h_18045142_340.jpg":"340x227","h_18045142_220.jpg":"220x147","pp_18045142_1280.jpg":"1280x1628","pp_18045142_1024.jpg":"1024x1303","pp_18045142_640.jpg":"640x814","pp_18045142_480.jpg":"480x611","pp_18045142_340.jpg":"340x432","pp_18045142_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5903238 Threads: 82 Questions: 1061020506 Slow queries: 0 Opens: 190680 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.735 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9510206 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju-1219688 [printLink] => /split/tko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju-1219688?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669849 [name] => sezona 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-09 12:23:22 [main_article_id] => 0 [alias] => sezona-2022 [link] => /tag/sezona-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko nam to dolazi pišati u Pirju? Tko prati vijesti iz Splita, zaključio bi da su mladi sa Zapada - teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23220802.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

F B

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23220802.jpg [title] =>

F B

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/22325452.jpg [title] =>

Split, 070622.
Gradska setnja po mijestima gdje se mladi i turisti zabavljaju.
Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/21689206.png [title] =>

‘Napad’ turista na ulazna vrata stambene zgrade u staroj gradskoj jezgri Screenshot/videonadzor/Čitatelj/

Screenshot/videonadzor/Čitatelj/ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23153338.jpg [title] =>

popisana pirja

Get Getanima/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23153276.jpg [title] =>

popišana pirja

Get Getanima/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18831084.jpg [title] =>

Split, 010821.
Okupljanje mladih na plazi Bacvice nakon sto se u subotu u ponoc zatvaraju svi klubovi.
Na fotografiji: mladi na plazi.
Nikola Vilic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18045136.jpg [title] =>

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Paun Paunovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/18045142.jpg [title] =>

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko prati vijesti iz Splita ovog ljeta, zaključio bi da su mladi iz zapadnih zemljama, kao i Azije, teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču. U Japanu je, recimo, njihova vlada zabrinuta zato što mladi ne piju dovoljno alkohola. Dobro ste pročitali, trijeznost mladih Japanaca i Japanki problem je ne samo njihovim proizvođačima alkoholnih pića, nego je postala i državna briga. Pa je Nacionalna porezna uprava ovih dana raspisala natječaj za ideje kako učiniti konzumaciju alkohola privlačnijom mladima i tako pomoći gospodarstvu.

---

image

‘Napad’ turista na ulazna vrata stambene zgrade u staroj gradskoj jezgri Screenshot/videonadzor/Čitatelj/

Screenshot/videonadzor/Čitatelj/
---

Postoji više znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da je konzumacija alkohola opala među mladima od početka 2000-ih do danas u zemljama s visokim prihodima. Udio mladih u dobi od 16 do 24 godine u Engleskoj koji su prijavili da su pili pao je sa 67 posto u 2002. na 41 posto u 2019. godini.

Na Islandu je istraživanje “Zdravstveno ponašanje djece školske dobi” pokazalo da manje tinejdžera pije i ima seks u odnosu na 2006. godinu.

Idemo na drugu stranu globusa. Podaci koje je nedavno objavio Australski zavod za statistiku također pokazuju da je konzumacija alkohola u Australiji dosegnula najnižu točku od ranih 1960-ih, nakon što je u stalnom padu od sredine 2000-ih.

Kako navodi “European Journal of Public Health”, koji izdaje Sveučilište Oxford, vrijeme i opseg opadanja konzumacije alkohola među adolescentima značajno se razlikuje među zemljama. Pad je počeo u SAD-u prije 1999. godine, nakon čega su uslijedile zemlje sjeverne Europe početkom 2000-ih, te zapadna Europa i Australija sredinom 2000-ih. Najveći pad zabilježen je u sjevernoj Europi i Velikoj Britaniji, a najmanje se smanjilo ispijanje alkohola među mladima u istočnoj i južnoj Europi.

Adio alkoholu

Razloga za smanjenu konzumaciju alkohola ima nekoliko, a često se navodi ekonomska nesigurnost među mladima. Oni žele imati više kontrole nad svojim postupcima, za razliku od prethodnih generacija, koje su bile bezbrižnije u njihovoj dobi. Istraživanja su pokazala da se mladi u visokorazvijenim zemljama osjećaju neizvjesnije od generacije svojih roditelja kad su bili njihove dobi. Počevši od klimatskih promjena, planiranja karijere, uspjeha u školi... sve više je pritisaka koji utječu na potrebu da se zadrži samokontrolu, ali i na veću stopu psihičkih bolesti među mladima.

Kao idući razlog smanjene konzumacije alkohola navode se nove tehnologije, koje utječu na to da svaka pijana glupost koju napravite bude snimljena i završi na društvenim mrežama, pa da to vide prijatelji, obitelj i budući poslodavci. S druge strane, tehnologija omogućuje da se više vremena provodi kod kuće u online druženju, umjesto u kafićima.

Također, istraživači kažu da djeca danas više komuniciraju s roditeljima pa smatraju da se i zbog toga manje okreću alkoholu. Na koncu, mladi su više zdravstveno osviješteni, pokazuju ankete, zanimaju ih prakse povezane sa zdravim životom. Stoga manje pozitivno nego prije gledaju na povraćanje i nesvjestice, jer ih brine mentalno zdravlje.

Mlade o kojima je riječ naziva se “generacijom Z”; oni su rođeni od 1997. do 2012. Milenijalci su nešto stariji, rođeni su u razdoblju od 1981. do 1996. No i za njih istraživanja pokazuju da manje piju od “generacije X”, u koju spadaju rođeni od 1965. do 1980.

---

image

Split, 070622.
Gradska setnja po mijestima gdje se mladi i turisti zabavljaju.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix
---

Međutim, izgleda da nije sve bajno kako se na prvi pogled čini. “Razumna generacija”, kako zovu “generaciju Z”, “riskira propuštanje životnih iskustava”, upozoravaju terapeuti, o čemu je ovih dana pisao The Guardian oslanjajući se na izvješća o porastu socijalne anksioznosti među pretjerano opreznim mladićima i djevojkama do 25 godina, koji često “vise” na internetu.

Primijećeno je da takvi mladi trezvenjaci, koji rade od kuće i sve češće ostaju unutar zone sigurnosti, koja uključuje malu mrežu istomišljenika s kojima uglavnom online komuniciraju, riskiraju nevolje. Naime, terapeuti upozoravaju na opasnosti koje čekaju takve osobe kad se suoče s problemima i okrutnostima koje donosi stvarni svijet. To očito brine engleske stručnjake dotle da je psihoterapeutkinja Natalie Phillips za The Guardian rekla: “Imam osjećaj da ova generacija vjerojatno propušta griješiti i osjećati se mladom.

Otkrića projekta ‘Sinus’

Mislim da su prilično stari prije svog vremena.”

Pa dobro, vjerojatno ste se zapitali čitajući ove retke, tko onda kod nas dolazi ovo ljeto? Domaći novinski stupci i portali puni su izvještaja i zgražanja o izgredima koje, kao nikad do sada, priređuju mladi turisti iz visokorazvijenih zemalja. Takvi mokre po palcu Grgura Ninskog i u Pirju u Marmontovoj ulici. Dapače, uriniraju po čitavoj Marmontovoj. Zapravo, gdje stignu... A loču u količinama na koje njihovi roditelji nisu ni pomišljali kad su ovamo dolazili kao turisti, pa mrtvi pijani noću bauljaju, uznemiravaju stanare i leže po ulicama. Mobitelima čak snimaju svoje “podvige”.

No je li pogrešno sve mlade stavljati u isti koš? Mr. sc. Mirko Petrić, stručni savjetnik u Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Područni centar Split, smatra kako kod tumačenja ponašanja mladih u obzir treba uzeti razlike među klasama kojim pripadaju.

---

image

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix
---

– Kad se u nas govori o mladima, najčešće im se još uvijek pristupa kao da su homogena skupina. Međutim, u zapadnim zemljama nije tako: ondje postoji svijest o klasnim razlikama, pa stoga i o tome kakvo se ponašanje i interesi očekuju od mladih pripadnika pojedinih klasa. Ljude zbunjuje to što u medijima čitaju kako se pripadnici “generacije Z” “plaše života” i svega što on donosi, kako mnogi među njima žive asketskim životnim stilom, misle o okolišu i klimatskim promjenama. A onda u gradskim jezgrama dalmatinskih gradova, ponajviše u Splitu, svaki dan svjedoče scenama koje znatno odudaraju od takvih predodžbi: neobuzdanom opijanju i razularenom ponašanju pripadnika upravo te generacije do 25 godina – kazuje Petrić.

– O čemu je riječ postaje jasno konzultiramo li, primjerice, rezultate njemačkih istraživanja u okviru projekta “Sinus”. Naime, nama dolaze mladi ondje označeni kao pripadnici “potrošačko-hedonističkog” životnog stila i poneki iz tzv. adaptivno-pragmatične sredine. Riječ je o skupinama koje se nalaze tek malo više na društvenoj ljestvici od prekarnih mladih iz “potklase”. Smatraju se otprilike nižom srednjom klasom, a dio ide i nešto malo više od toga – napominje Petrić, te dodaje kako nemamo mlade turiste s interesima koji pripadaju boljestojećim klasama.

– Kod nas, međutim, očito nema mladih koji pripadaju “tradicionalnom”, “nostalgično-građanskom” ili “novom ekološkom” miljeu srednje klase, niti najvišim slojevima u kojima, po “Sinusu”, nalazimo “elitno-konzervativne” i “postmaterijalističke” mlade, ili pak “ekspeditivne” i “performere” iz poslovnih sfera – objašnjava sociolog.

– Prema istraživanjima koje sam provodio sa suradnicima, posljednje razdoblje kad smo u Splitu imali prilike vidjeti mlade u potrazi za autentičnim gradskim životom i s razvijenim kulturnim interesima bilo je razdoblje od konca devedesetih do približno polovine prvog desetljeća 21. stoljeća. Promjena profila turista koincidira s preuređenjem Rive, koja je tom prostoru oduzela urbanost, odnosno pretvorila ga u red suvenirnica i niz mogućnosti za ispijanje pića na suncu. Eksplozija opijanja i razularenog ponašanja događa se, međutim, nakon što u Split stiže i u njemu se zadržava festival Ultra. Ne treba zanemariti ni sve jeftinije zrakoplovne karte, kao ni organizirane ture opijanja, tzv. pub crawl tours, u kojima sudjeluju mladi iz “potrošačko-hedonističkog” miljea niže srednje klase, a koje su najbolji dokaz da se turizam ove vrste Splitu nipošto nije dogodio slučajno. Poduzetnici koji zaradu zasnivaju na hostelskom smještaju i ovakvim turama svoju su ponudu vješto i sustavno oglašavali na društvenim mrežama, te računali s efektima kojima je ona, nažalost, urodila – napominje Mirko Petrić, koji smatra kako neće biti lako izvući se iz negativne spirale u koju se potonulo.

---

image

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic/Cropix
---

– Budući da se u međuvremenu pronio glas o Splitu kao mjestu u kojem su vlasti izrazito permisivne, odnosno u kojem razularenost nema nikakvih posljedica, situacija je eskalirala i neće je biti lako preokrenuti. Bar tako pokazuju iskustva drugih destinacija koje su upale u začarani krug jeftinog party turizma – zaključuje Petrić. On je u koautorstvu s Ingom Tomić-Koludrović i Ivanom Puzekom u knjizi “Senior turizam” objavio članak u kojem na primjeru splitske jezgre pokazuju kako bi turizam usmjeren na osobe starije od pedeset godina imao prednosti kao model održivog turizma, jer bi stariji turisti, koji su obrazovaniji nego mladi “party turisti”, bili zainteresiraniji za vrednote grada i lokalni način života.

Zanimljivo je da su, prema istraživanjima, pripadnici “generacije Z” izrazili želju da, ako idu na put, žele odsjesti u boljem smještaju. Dakle, nije im ideal da se njih deset gužva u jednom stanu. No ako prihvatimo tezu da kod nas ne dolaze pripadnici klase mladih koji žele doživjeti autentično iskustvo posebnosti lokalne zajednice, jer toga više nema – budući da je gradska jezgra gotovo opustjela od stanovnika, a preplavili su je hosteli, fast food usluge, restorani i kafići s uglavnom unificiranom ponudom, od čijih štekata se teško kretati – opet ostaje pitanje zašto je ove godine toliko gore nego prije.

’Osvetnička’ putovanja

Prije ove turističke sezone, u zapadnim je medijima skovan pojam “osvetničkog putovanja” (revenge travel). Nije stvar u tome da se trebalo osvetiti Hrvatskoj ili Crnoj Gori iz nekog razloga, nego je ta sintagma trebala značiti kako valja nadoknaditi vrijeme izgubljeno u “lockdownu”, za vrijeme pandemije koronavirusa. No ovo što se događa noću po javnim prostorima nalikuje ekskurziji koja se posve otela kontroli, kao da je učitelj ostavio djecu da divljaju bez nadzora. Kasnije analize možda će pokazati je li se “revenge travel” izrodio u neplaniranu raskalašenost i ima li to veze sa susprezanjem koje je trajalo dvije godine.

No već sada možemo zaključiti da se dogodila velika promjena na temelju odgovora koje smo dobili od Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Naime, za potrebe ovoga teksta odlučili smo usporediti dvije turističke godine: 2019., koja je do sada bila rekordna po broju noćenja, i sezonu 2022. godine. Uzeli smo razdoblje od 1. lipnja do 21. kolovoza i upitali smo koliko je na području grada Splita svake od tih godina, u dotičnom razdoblju, policija sankcionirala prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a po članku 14., koji se odnosi na vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana.

Iz Policijske uprave nam je odgovoreno kako su na području grada Splita policijski službenici od 1. lipnja do 21. kolovoza 2019. godine sankcionirali šest osoba zbog počinjenja prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Od toga pet hrvatskih državljana i jednog stranog. Dok je u istom razdoblju ove, 2022. godine sankcionirano devet osoba zbog istoga prekršaja, od čega osam stranih i jedan hrvatski državljanin.

Samo u deset dana u kolovozu policajci su sankcionirali tri takva prekršaja, od toga se jedan hrvatski državljanin gol šetao po Marmontovoj, a u dva navrata su zatekli strance kako uriniraju, jednog na javnom mjestu, a drugog u Marmontovoj.

Također, kažu iz PU, u tih deset dana kolovoza policija je ukupno sankcionirala 42 prekršaja protiv javnog reda i mira.

Dakle, što se tiče prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, koji u pravilu izazivaju najviše reakcija, primjetna je velika razlika. Od onog što je policija ustanovila, a iz gradske jezgre govore da zapravo toga ima još više, ove godine je porast za jednu trećinu takvih prekršaja. No, još zanimljivije, dok su 2019. gotovo isključivo domaći ljudi radili prekršaje s omjerom 5:1, ove godine situacija je potpuno obrnuta. Sad stranci posve dominiraju u skandaloznim neredima, i to s još većim omjerom: 8:1.

---

image

Split, 010821.
Okupljanje mladih na plazi Bacvice nakon sto se u subotu u ponoc zatvaraju svi klubovi.
Na fotografiji: mladi na plazi.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilic/Cropix
---

Inače, iz PU splitsko-dalmatinske su dodali kako je do 22. kolovoza ove godine u Splitu boravilo 546.859 turista, od čega 90,35 posto stranih i 9,65 posto domaćih.

Zanimljivo je da je znatno veći broj prekršaja protiv javnog reda i mira zabilježen u istom razdoblju prije tri godine. Tako je, po policijskim statistikama, u 2019. evidentirano 555 prekršaja iz Zakona o prekršajima javnog reda i mira, dok su u istome razdoblju 2022. godine evidentirana 422 takva prekršaja. Dakle, otprilike jedna četvrtina prekršaja više počinjeno je ranije, ali kako su prekršaji protiv javnog reda i mira široko područje, koje obuhvaća i pse bez uzice, a područje grada Splita se odnosi i na Brda, tako 2019. neće biti osobito zapamćena. Jer iako je bilo više prekršaja, nije bilo toliko incidenata koji vrijeđaju kolektivni osjećaj morala. Niti su se od njih građani toliko osjećali ugroženima.

Iz Policijske uprave su nam odgovorili kako su “unatoč složenosti i brojnosti poslova s ozbiljnim rizikom za zdravlje i imovinu, policijski službenici u realno optimalnom broju dnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u samoj gradskoj jezgri”. Napominju kako oni “redovito iniciraju i odazivaju se na inicijative za zajednička postupanja sa svim institucijama koje se bave problematikom upravljanja gradskom jezgrom, često s Gradom Splitom i Državnim inspektoratom”.

– Inicirali smo i kao potporu iznalaženju modela cjelovitog rješenja pokrenuli razgovore o sustavu videonadzora javnih površina, angažiranju zaštitara na javnim površinama, a na poziv ćemo, kao zainteresirana strana s iskustvom u polju sigurnosti zajednice, davanjem preporuka i mišljenja sudjelovati i kod kreiranja životnijih i svrhovitijih odluka o komunalnom redu, radnom vremenu ugostiteljskih objekata, planiranju zona zabave i mjesta javnih okupljanja – odgovorili su nam iz Policijske uprave, dodajući kako će na poziv sudjelovati i kod izrade strategije razvoja turističke destinacije.

Nezadovoljni Getani

Međutim, lokalna zajednica udružena u inicijativu “Get Getanima”, koja živi u gradskoj jezgri, nije zadovoljna. Ovih dana poslali su priopćenje u kojem traže od nadređenih zabranu javnog okupljanja 20 i više ljudi radi pub crawlova, reguliranje glazbe i koncerata uživo, žurno uvođenje noćne smjene za komunalne redare...

No pošast se proširila i izvan splitske jezgre. Stanari Zrinsko-frankopanske ulice, kvarta Skalice koji je blizu stadiona Poljud, žale se da ne mogu spavati jer ih u kasnim noćnim satima uznemiruju horde pijanih turista, koje im pri povratku iz noćnog kluba “Vanilla” lupaju po vratima portuna, razbijaju stakla, šaraju po zidovima i staklima sprejem i oštećuju retrovizore. Građani se osjećaju bespomoćno, policija ponekad iziđe na teren, ali htjeli bi češće policijske ophodnje u svojim četvrtima, jer smatraju da ih policija bolje štiti kad Torcida ide na utakmice Hajduka.

Također, predio koji gravitira splitskim Bačvicama nema noću mira od turista koji se preko Bregovite ulice spuštaju do pub crawl kluba na kupalištu nakon ponoći.

Gradonačelnik Ivica Puljak nedavno je najavio da će pojačati patrole komunalnih redara u suradnji s policijom.

– Primjetno je, međutim, da promjenom strukture gostiju, koji su mahom mlađe životne dobi, ove godine imamo veći broj prekršajnih djela vezanih uz kršenje javnog reda i mira – kazao je Puljak.

Predvidjet će se i prisutnost zaštitara u centru grada, koji će u suradnji s policijom djelovati na suzbijanju neprimjerenog ponašanja. Dugoročno i sveobuhvatnim aktivnostima radit će se i na promjeni strukture gostiju, objavio je gradonačelnik u priopćenju. Ukratko, Grad Split je, po gradonačelniku, dobio novu vrstu gostiju. Ali, on je sve mlade turiste strpao u isti koš! Najavio je za mlade represivne mjere, zaštitare i policiju, kako bi se suzbilo neprimjereno ponašanje, a dugoročno promijenilo strukturu gostiju. No kakva je poželjna struktura, to iz Grada Splita nisu obznanili. Prije se govorilo kako su to turisti dubljih džepova, ali očitovanje od ove vlasti o poželjnom profilu gostiju još čekamo.

Također, sadašnja vlast prilično odgađa donošenje ili izmjenu Odluke o komunalnom redu. Uzmemo li da su s prekidom od dva mjeseca na vlasti od lipnja prošle godine, imali su priliku temeljitije izmijeniti Odluku o komunalnom redu, koju često prozivaju kao uzrok nevolja koje se događaju u gradskoj jezgri. Međutim, jedino što je izmijenjeno u njihovu mandatu, u prosincu prošle godine, jest samo jedna rečenica kojom se u površine javne namjene uključio kopneni dio pomorskog dobra.

Kad se u prosincu pitalo zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića zašto je tako sitna izmjena napravljena, on je obećao kako će se sve ostalo mijenjati u novoj Odluci, za koju je tada, prije osam mjeseci, rekao da je u izradi. No turistička sezona je došla, a Split ju je dočekao potpuno nespreman, kao “grad koji se boji zalaska sunca”. A tko je od toga imao korist? Vlasnici pub crawlova i diskoteka koji ovog ljeta ostvaruju unosan biznis. Kao i vlasnici bespravnih bankomata, kojima se također mogao oduzeti posao da se prepisao članak ili dva u Odluci o komunalnom redu po uzoru na Dubrovnik. Ali, umjesto toga, govori se o temeljitoj izmjeni Odluke i svađa s Ministarstvom kulture oko nadležnosti za bespravne bankomate, a ekipa nezakonito ubire novac još ovu sezonu, dok se ne promijene bankomati zbog uvođenja eura. Dakle, ovo ljeto ostat će zabilježeno kao divno vrijeme za divljanje svake vrste. A kao odlična ideja za skidanje političke odgovornosti pokazalo se raspisati izbore uoči ljeta i ne biti kriv ni za što.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Screenshot/videonadzor/Čitatelj/ Get Getanima/ Get Getanima/ Nikola Vilic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix

F B

Duje Klaric/Cropix

Split, 070622.
Gradska setnja po mijestima gdje se mladi i turisti zabavljaju.

Screenshot/videonadzor/Čitatelj/

‘Napad’ turista na ulazna vrata stambene zgrade u staroj gradskoj jezgri Screenshot/videonadzor/Čitatelj/

Get Getanima/

popisana pirja

Get Getanima/

popišana pirja

Nikola Vilic/Cropix

Split, 010821.
Okupljanje mladih na plazi Bacvice nakon sto se u subotu u ponoc zatvaraju svi klubovi.
Na fotografiji: mladi na plazi.

Paun Paunovic/Cropix

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.

Paun Paunovic/Cropix

Split, 020621.
Mr.sc Mirko Petric visi predavac na Sveuciistu u Zadru.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju-1219688 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e649764589eb3aceac828ebd6506b78d24bdce2f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+nam+to+dolazi+pi%C5%A1ati+u+Pirju%3F+Tko+prati+vijesti+iz+Splita%2C+zaklju%C4%8Dio+bi+da+su+mladi+sa+Zapada+-+te%C5%A1ke+pijandure.+No+u+tim+zemljama+bi+vam+iznijeli+potpuno+drugu+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju-1219688 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-prati-vijesti-iz-splita-zakljucio-bi-da-su-mladi-sa-zapada-teske-pijandure-no-u-tim-zemljama-bi-vam-iznijeli-potpuno-drugu-pricu-pa-tko-nam-onda-dolazi-pisati-u-pirju-1219688 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKA ANALIZA

Tko nam to dolazi pišati u Pirju? Tko prati vijesti iz Splita, zaključio bi da su mladi sa Zapada - teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču

Piše Sandi Vidulić
28. kolovoza 2022. - 18:42

Tko prati vijesti iz Splita ovog ljeta, zaključio bi da su mladi iz zapadnih zemljama, kao i Azije, teške pijandure. No u tim zemljama bi vam iznijeli potpuno drugu priču. U Japanu je, recimo, njihova vlada zabrinuta zato što mladi ne piju dovoljno alkohola. Dobro ste pročitali, trijeznost mladih Japanaca i Japanki problem je ne samo njihovim proizvođačima alkoholnih pića, nego je postala i državna briga. Pa je Nacionalna porezna uprava ovih dana raspisala natječaj za ideje kako učiniti konzumaciju alkohola privlačnijom mladima i tako pomoći gospodarstvu.

Postoji više znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da je konzumacija alkohola opala među mladima od početka 2000-ih do danas u zemljama s visokim prihodima. Udio mladih u dobi od 16 do 24 g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:51