StoryEditor
SplitNOVI MURAL

Torcidaši oslikali još jednu površinu u gradu: ‘Predziđe kršćanstva‘ osvanulo na zidu garaže na Pujankama

Piše Joško Dadić
10. kolovoza 2021. - 12:14

Na Pujankama je osvanuo novi, dvadesetak metara dug mural. I ovaj mural s povijesnim motivima je djelo Kluba navijača Hajduka –​ Torcida​ Split, a autorima je trebalo četiri dana da ga do kraja srede, i da osvane na najveći hrvatski praznik.

– Ako triba trpiti –​ trpit ćemo. Ako u zatvor – u zatvor. Ako triba i umrit – umrit ćemo, ali popustiti sotoni – to nikada! –​ napisano je na novom Torcidinu muralu, na kojem su iscrtani i omiljeni pokojni crkveni velikodostojnici.

image
Torcidin mural na splitskim Pujankama 
Joško Dadić

Na kraju murala smještenog uz ulaz na gornji dio garaže, smještenog uz župnu crkvu svetog Pavla apostola, nacrtan je povijesni hrvatski grb, a do njega grb Vatikana. Također, uz likove kardinala Stepinca, pape Ivana Pavla Drugog i apostola Pavla iscrtan je i oslikan i natpis "Antemurale Christianitatis", što u prijevodu znači – predziđe kršćanstva.

Podsjetimo, 12. prosinca 1519. papa Leon X. u pismu banu Petru Berislaviću dao je Hrvatskoj naslov predziđa kršćanstva – Antemurale Christianitatis!

image
Joško Dadić

Kako smo doznali od ljudi iz Kluba navijača Hajduka –​ Torcida Split, za nekoliko dana počet će se crtati novi mural s povijesnim katoličkim porukama, čime, kako su nam kazali, žele i dalje kao i dosad širiti poruke mira i ljubavi, što je u osnovi vjere, čijim se porukama i vodi Torcida. Za kraj istaknimo kako je i na oslikavanju najnovijeg murala sudjelovalo dosta mladih torcidaša s Pujanki, kao i ostalih dijelova Splita, što je za svaku pohvalu! 

item - id = 1119013
related id = 0 -> 1135708
related id = 1 -> 1135707
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 18:47