StoryEditorOCM
SplitPOBJEDA PRIRODE

Pogledajte kako su stanari splitskog kvarta odali počast kultnom simbolu bivše Juge... Bio je jeftin i pouzdan, a sad...

Piše Lucija Vujnović
9. listopada 2023. - 16:47

U splitskom kvartu Manuš u Washingtonovoj ulici, skrilo se jedno napušteno vozilo, kultni automobil bivše Jugoslavije. 

- Zastava 750 ili popularni Fićo je bio najpopularnije vozilo bivše Jugoslavije. Nije bio skup, bio je poznat po pouzdanosti, a kvarovi su se mogli lako popraviti uz male troškove.

Nekada smo bili zadovoljni i s ovakvim vozilom koje nije imalo servo upravljač, klima uređaj, stakla na struju, zračne jastuke i mnogobrojnu elektroniku koja se danas ugrađuje u suvremena vozila - kaže nam Splićanin Joško Jaković koji je snimio ove fotografije. 

- Ovaj stari odbačeni Fićo koji se nalazi u Splitu, predio Manuš, Washingtonova ulica, svjedoči nekim drugim i po mišljenju nekih, boljim vremenima.

Stanari zgrade nisu se mogli složiti hoće li vozilo odvesti na otpad ili ga ostaviti, a na koncu je pobijedila odluka da ostane s idejom da se - ozeleni.

- Dok sam slikao uvijek mi je kroz misli prolazila jedna ideja, a to je da su ovo rijetki trenuci pobjede prirode - metaforički objašnjava Joško koji dodaje kako ponekad u njemu prespava neka mačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:02