StoryEditor
SplitSUSTAV ‘REWALK‘

U Split stiže robotsko ortopedsko pomagalo koje će osobama s invaliditetom pomoći da stanu na svoje noge, sve je pokrenuo mladi Splićanin u kolicima

Piše Merien Ilić
8. srpnja 2020. - 13:31

Dobre vibracije stižu nam iz Športsko-rekreativne udruge osoba s invaliditetom "Vjeruj i djeluj", gdje se proteklih dana događaju sjajne stvari.

Članovi Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, ekipa sa Splita 3, te pripadnici Hrvatske ratne mornarice dali su sve od sebe kako bi članovima udruge pomogli u bojenju, čišćenju i sanaciji prostorija u Ličkoj 9. Preuređeni prostor tako je spreman dočekao sustav "ReWalk", ortopedsko pomagalo za hodanje koje služi onima koji ne mogu hodati svojom voljom, već uz pomoć robota.

- Robot je zaista čudo tehnike koje pomaže osobama u invalidskim kolicima da ustanu na noge, što je nevjerojatan osjećan, a uz to je i jako blagotvoran za tijelo, zgobove i cjelokupan lokomotorni sustav. "ReWalk" sustav za hodanje prvi je takve vrste u cijeloj županiji, a u Hrvatskoj imaju ga tek u Zagrebu i Dubrovniku.

Novac za njega prikupljen je kroz humanitarnu akciju "Vjeruj i djeluj". Cijena mu je 110 tisuća eura plus dodaci koji trebaju kako bi i djeca mogla na njemu vježbati, također i novac za njegovo održavanje, što ispada ukupno oko 150 tisuća eura. Pokriveni smo za ovu godinu, a akcija se nastavlja i dalje. Uskoro će ići aukcija s dresovima sportaša, a otvoren je i račun za donacije akciji: PBZ HR 66 23400091111047323 (Poguraj Andriju - Vjeruj i djeluj) - kazuje nam neumorni Andrija Lipanović, pozivajući nesebično sve zainteresirane da im se jave u udrugu.

Besplatno za članove

Rehabilitacija će za članove udruge biti besplatna, uz godišnju članarinu od 200 kuna. Inače, tjedan dana rehabilitacije na ovom pomagalu košta oko 13 tisuća kuna, a kroz ovu plemenitu i hvale vrijednu akciju pomagalo će biti besplatno dostupno svima kojima je potrebno.
Njime bi se preko udruge koristili i drugi ljudi sa sličnim dijagnozama vezanima uz spinalne i slične ozljede ili za oporavak od posljedica moždanog udara.

- Uzbuđeni smo jer će se 24. i 25. kolovoza održati obuka za dvoje fizioterapeuta u Splitu koji će raditi s korisnicima na "ReWalku", a od 1. rujna planiramo zaposliti jednu osobu i službeno započeti s rehabilitacijom korisnika. Znači, robotsko pomagalo mogu koristiti i djeca i odrasli građani, a treba imati malo snage u gornjem dijelu tijela kako bi se lakše njime koristili. Udruga nam je mlada, broji desetak članova, ali javljaju nam se i drugi raspitujući se o udruzi i rehabilitaciji. Znači, od osmog mjeseca gorit će sve! - kroz šalu nam poručuje Andrija, 40-godišnjak koji se prije šest godina morao početi kretati uz pomoć invalidskih kolica nakon teške ozljede tijekom rada na gradilištu.

No, hrabro i srčano naš je sugrađanin krenuo dalje i podigao Dalmaciju na noge humanitarnom akcijom i svojim pozitivnim pristupom, s plemenitim ciljem da podigne kvalitetu života brojnim osobama s invaliditetom. Ustati na vlastite noge iz kolica neprocjenjiv je osjećaj, što će potvrditi svi oni koji će dobiti zaista jedinstvenu priliku kroz pomagalo "ReWalk".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 07:22