StoryEditorOCM
SplitUČILI I UŽIVALI

Učenici ‘ubili‘ nepotrebne praznike - na Zvjezdanom selu Mosor promatrali Mjesec i Jupiter, slagali robote i vjetrenjače

Piše sd
25. veljače 2024. - 12:17

Zavšrena je Zimska škola tehničkih aktivnosti koja je zabavila i obrazovala učenike kojima je proteklog tjedna suludi školski raspored dodijelio tjedan nepotrebnih školskih praznika.

Sve se događalo u zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor, a učenici su prošli šest raznovrsnih radionica. Prva je bila astronomska radionica koju je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Polaznici su naučili simulirati izgled neba za zadano mjesto na Zemlji i drugim planetima, za zadano vrijeme, ali isto tako i to kako u tome programu napraviti vlastiti planet i mjesec!

Slijedila je radionica modeliranja 3D olovkama, koju je vodila Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su na 2D predlošcima, koristeći se 3D olovkama, crtali dijelove automobila, brodova, helikoptera, naočala, Eiffelovog tornja... Te su dijelove nakon toga spajali u konačne uratke. Uslijedila je radionica 3D printanja i modeliranja/Fusion 360.

Nju je vodio Ante Milić, predsjednik udruge Meštri o‘ tehnike i učitelj tehničke kulture u solinskim osnovnim školama Don Lovre Katića i Kralja Zvonimira. Učenici su u sklopu radionice razvijali vještine crtanja u programu Fusion 360.

Radionicu modelarstva uporabnih predmeta je, uz asistenciju Lucije Andree Skočić, vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su od lagane šperploče izradili model vjetroelektrane, s vrtećim propelerom! Olujić je vodio i  radionicu origamija - vještine svijanja papira. Izrađivani su brodovi, čaše, hlače, stolnjaci, škare... sve od papira!

Bez robotike ne može proći ni jedna ovakva škola tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor. I nju je vodila Lucija Andrea Skočić. Na toj su radionici učenici naučili osnove programiranja u programu mBlock, u kojem se programira slažući programske blokove. Naučili su kako pokrenuti mBot2 robota u različitim smjerovima i zašto je važan točan redoslijed naredbi.

Posljednji dan Zimske škole je pripao radionici programiranja, koju je vodila Josipa Šimunović, vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita i nastavnica informatike u splitskoj Elektrotehničkoj školi. Učenici su se upoznali s programerskim alatom za početnike, aplikacijom Scratch koja omogućuje blokovsko slaganje koda uz grafičku pozadinu i proizvoljno birane likove za zamišljenu igricu.

Pored svega toga, za polaznike Zimske škole su u večernjim satima održana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Za potonju aktivnost su bile povoljne dvije prohladne, ali vedre večeri, kada su učenici dobili priliku kroz teleskop baciti pogled na Mjesec, planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i zvjezdano jato Vlašiće.

I ovu Zimsku školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:02