StoryEditorOCM
Splitu gradskoj knjižnici

Udruga Benedikt povodom Svjetskog dana borbe protiv raka u utorak organizira predavanje na temu karcinoma pluća

Piše SPLIT SD
4. veljače 2024. - 14:50

Hrvatska udruga Benedikt povodom Svjetskog dana borbe protiv raka u utorak, 6. veljače, u dvorani Gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu s početkom u 18 sati organizira predavanje pod nazivom “Karcinom pluća”. 

Predavanje će održati specijalist pulmologije dr. Vide Popović, pročelnik Zavoda za pulmološku onkologiju Klinike za plućne bolesti KBC-a Split. 

Organizatori su ovom prilikom naglasili da svi imamo važnu ulogu u suočavanju s rakom, jednim od najvećih izazova današnjice. Broj novooboljelih od raka u svijetu je 2020. godine dosegao 19.3 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna. Također, procjenjuje se da ekonomski gubitci povezani s rakom iznose oko 1.16 trilijuna američkih dolara. 

- Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control). Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta. 

Inicijativa je pokrenuta još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Svake godine kampanja se sastoji od niza aktivnosti kojima se nastoji naglasiti kako svi imamo važnu ulogu u suočavanju s jednim od najznačajnijih izazova današnjice - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:32